Škvarkové placky známe a milujeme všichni.
Pojďme si ale dnes společně představit recepty na škvarkové cukroví.
Stačí je namlít nebo jemně nasekat a přidat do těsta.
Žádný jiný tuk už není třeba. Inspirujte se našimi rozmanitými sladkými i slanými variantami!
Křehké škvarkové cukroví s ořechy
Lahodné cukroví, ve kterém se skvěle snoubí chuť ořechů, rozinek a rozmanitého koření. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutná!
Ingredience:
- 4 šálky hladké mouky
- 2 šálky škvarků
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 šálek bílého cukru
- 1/2 šálku mléka
- 1 šálek rozinek
- 1 šálek vlašských ořechů nebo mandlí
- 2 vejce
- 1 čajová lžička vanilky
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička mletého muškátového oříšku
- 1 čajová lžička mletého hřebíčku
- 1 čajová lžička mleté skořice
Postup:
- Předehřejte troubu na 170°C a plech vyložte pečicím papírem.
- Škvarky namelte, nebo nasekejte nožem najemno.
- V míse smíchejte namleté škvarky a oba druhy cukru.
- Přidejte vejce, vanilku a mléko.
- Prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl a přidejte do mísy.
- Nakonec přidejte také nasekané ořechy a rozinky.
- Směs důkladně promíchejte a vypracujte v těsto.
- Z těsta vytvořte malé placičky a ty pokládejte je na připravený plech.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 7 minut, poté otočte a pečte dalších 5 minut. Dobu pečení přizpůsobte velikosti placiček.
- Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Toužíte po zdravějším vánočním pečivu? Vyzkoušejte raw cukroví plné oříšků, semínek a sušeného ovoce!
Vánoční cukroví ze škvarků s čokoládovou náplní
Škvarky a čokoláda. Na první pohled možná zvláštně znějící kombinace, která ale chutná dokonale. Přesvědčte se o tom pomocí tohoto receptu.
Ingredience:
- 1/2 šálku arašídového másla
- 3/4 šálku škvarek
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1/3 šálku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1/2 šálku másla
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Čokoládová náplň
- 1/4 šálku moučkového cukru
- 4 PL másla
- 2 a 1/2 PL neslazeného kakaového prášku
- 2 PL smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Máslo, arašídové máslo a cukr vyšlehejte do krémové a nadýchané konzistence.
- Přidejte vejce a opět promíchejte.
- Přidejte mouku, namleté škvarky a prášek do pečiva.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Pomocí polévkové lžíce vytvořte kuličky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 8-9 minut.
- Po vyjmutí v cukroví udělejte lžící důlek na čokoládu.
- Když škvarkové cukroví chladne, připravte si polevu.
- Do malého hrnce přidejte kakaový prášek, moučkový cukr a smetanu, zahřejte.
- Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Nechte směs přejít do mírného varu a za stálého šlehání asi minutu povařte.
- Odstavte z ohně, přidejte máslo a vanilku.
- Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a směs není hladká.
- Naneste náplň do důlků v cukroví.

Pracny ze škvarků
Pracny nesmí na žádném vánočním stole chybět. Ty připravené se škvarky se vám budou na jazyku jen rozplývat.
Ingredience:
- 800 g hladké mouky
- 350 g mletých škvarek
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 100 g mletých ořechů
- 3 vejce
- 2 PL kakaa
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- V mise smíchejte mouku s namletými škvarky, máslem, cukrem, ořechy a vejci.
- Přidejte kakao, prášek do pečiva a citronovou kůru.
- Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odležet do ledničky.
- Následně těstem naplňte formičky.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 5-7 minut.
- Nechte vychladnout a poté škvarkové cukroví vyklopte.
- Na závěr můžete posypat moučkovým cukrem.

Objevte podobné tipy
Překládané škvarkové cukroví s parmazánem
Tento recept můžete použít také při přípravě silvestrovského občerstvení!
Ingredience:
- 600 g hladké mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 70 g másla
- 1 vejce
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 1 PL cukru a 1 PL mouky + trochu teplého mléka (na kvásek)
- 300 g škvarků
- 50 g nastrouhaného parmezánu
Postup:
- Nejprve rozdrobte droždí, přidejte cukr a mouku, zalijte vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek.
- Prosejte mouku, přidejte sůl a cukr a vše v misce smíchejte.
- Přidejte lehce ohřáté mléko, máslo a rozšlehané vejce.
- Na závěr přidejte též kvásek a vypracujte v těsto.
- Podle potřeby přidejte mouku.
- Těsto nechte kynout na teplé místo asi na 30 minut.
- Zatímco těsto kyne, připravte si škvarkovou polevu.
- Škvarky nasekejte nadrobno nebo rozemelte.
- Poté ke škvarkům přidejte nastrouhaný sýr a dobře promíchejte.
- Těsto rozválejte válečkem a potřete směsí škvarek a parmazánu.
- Těsto přeskládejte přes sebe a nechte 30 minut odpočívat.
- Pak ho znovu rozválejte a ještě jednou přeložte. Proces válení a skládání opakujte ještě jednou.
- Když jste těsto naposledy rozváleli, opatrně přejeďte nožem po povrchu těsta a vytvořte „síťku“.
- Pomocí vykrajovátka nebo hrnečku vykrájejte kolečka a vyložte je na plech s pečicím papírem.
- Potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 170°C.
- Pečte přibližně 20 minut dozlatova.

Máte rádi slané domácí pečivo? Inspirujte se!
Slepované vánoční pečivo se škvarky
Toto cukroví bude velkou konkurencí pro klasické linecké. Nevěříte? Vyzkoušejte!
Ingredience:
- 250 g mletých škvarků
- 270 g hladké mouky
- 260 g cukru
- 2 vejce
- 1 PL rumu
- marmeláda dle vlastního výběru na slepení
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Škvarky namelte nebo nasekejte na malé kousky.
- Na vál nasypejte mouku a uprostřed udělejte malou jamku.
- Do jamky dejte cukr, vejce, rum a škvarky a smíchejte.
- Vypracujte v těsto a nechte přibližně půl hodiny odpočívat.
- Poté těsto rozválejte válečkem a vykrajovátky vykrájejte různé tvary.
- Pečte v troubě předehřáté na 200°C přibližně 15 minut dozlatova.
- Vychladlé škvarkové cukroví potřete marmeládou a slepte.
- Na závěr posypejte trochou moučkového cukru.

Vánoční pečivo ze škvarků
Jednoduché cukroví se škvarky, které si jistě najde místo na vašem stole.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 g namletých škvarek
- 7 g sušeného droždí
- 1 vejce
- 1 čajová lžička soli
- 1 PL krystalového cukru
- 1 vejce na potření
- hrubá sůl na posypání
Postup:
- Všechny ingredience, mouku, namleté škvarky, vlažné mléko, droždí, cukr, sůl a vejce smíchejte v míse.
- Důkladně prohněťte a vypracujte v těsto.
- Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto přibližně hodinu kynout na teplém, místě.
- Vykynuté těsto rozválejte válečkem a čtvercový tvar.
- Těsto přeložte na třetinu, zbytek přeložte na polovinu a znovu na polovinu.
- Těsto znovu rozválejte a přeložení zopakujte.
- Naposledy těsto rozválejte na tloušťku asi tří centimetrů a nožem udělejte na povrchu mělké mřížkové zářezy.
- Kulatým vykrajovátkem nebo hrníčkem vykrájejte kolečka a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
- Nechte ještě 15 minut kynout.
- V mezidobě si předehřejte troubu na 150 °C.
- Před vložením do trouby potřete škvarkové cukroví vajíčkem a posypte hrubou solí.
- Pečte přibližně 15 minut dozlatova.

Škvarkové rohlíčky
Nevšední slané pečivo, které ale ocení každá návštěva. Vanilkové rohlíčky peče každý, ale ty škvarkové?
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 400 g mletých škvarků
- 100 ml mléka
- 100 g smetanového sýra
- 40 g droždí
- 1 čajová lžička cukru
- 1 PL cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1/2 PL soli
- 80 g nastrouhaného tvrdého sýra na posypání
- 1 vejce na potření
Postup:
- Z mléka, droždí a cukru připravte kvásek.
- V míse smíchejte mouku, sůl, cukr, vejce, žloutek, namleté škvarky, smetanový sýr a kvásek.
- Důkladně prohněťte, můžete použít též kuchyňský robot, a vypracujte v hladké těsto.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte přibližně tři čtvrtě hodiny kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto rozdělte na osm dílů.
- Každý díl rozválejte a nožem nařežte na šest stejně velkých trojúhelníků.
- Trojúhelníky srolujte do tvaru rohlíčku a položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Nechte škvarkové cukroví ještě 10 až 15 minut kynout.
- Potřete rozšlehaným vejcem a posypte nastrouhaným sýrem.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.

Toto škvarkové cukroví není jedinou oblíbenou, jak Vánoce ozvláštnit. Inspirujte se i našimi dalšími recepty na slané cukroví!
Škvarky a vánoční pečení
Pokud jde o tuk, který lze při pečení vánočního cukroví použít, dá se řídi, že fantazii se meze nekladou. I když většina peče z másla nebo hery, sádlo nebo škvarky jsou rovněž skvělou možností. V naprosté většině případů se do cukroví dávají škvarky namleté nebo najemno nasekané. Tuk, který pak při pečení pustí, těsto krásně propojí. Cukroví ze škvarků je křehké, lahodné a jemné.