7 lahodných receptů na vánoční cukroví ze škvarků. Vyzkoušejte sladké i slané varianty!

Škvarkové placky známe a milujeme všichni.

Pojďme si ale dnes společně představit recepty na škvarkové cukroví.

Stačí je namlít nebo jemně nasekat a přidat do těsta.

Žádný jiný tuk už není třeba. Inspirujte se našimi rozmanitými sladkými i slanými variantami!

Křehké škvarkové cukroví s ořechy

Lahodné cukroví, ve kterém se skvěle snoubí chuť ořechů, rozinek a rozmanitého koření. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutná!

Ingredience:

  • 4 šálky hladké mouky
  • 2 šálky škvarků
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 šálek bílého cukru
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 šálek rozinek
  • 1 šálek vlašských ořechů nebo mandlí
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička vanilky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička mletého hřebíčku
  • 1 čajová lžička mleté skořice

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170°C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Škvarky namelte, nebo nasekejte nožem najemno.
  3. V míse smíchejte namleté škvarky a oba druhy cukru.
  4. Přidejte vejce, vanilku a mléko.
  5. Prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl a přidejte do mísy.
  6. Nakonec přidejte také nasekané ořechy a rozinky.
  7. Směs důkladně promíchejte a vypracujte v těsto.
  8. Z těsta vytvořte malé placičky a ty pokládejte je na připravený plech.
  9. Pečte v předehřáté troubě přibližně 7 minut, poté otočte a pečte dalších 5 minut. Dobu pečení přizpůsobte velikosti placiček.
  10. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.
Cukroví se škvarky a ořechy.
zdroj: cannedpeachesproject.com

Toužíte po zdravějším vánočním pečivu? Vyzkoušejte raw cukroví plné oříšků, semínek a sušeného ovoce!

Vánoční cukroví ze škvarků s čokoládovou náplní

Škvarky a čokoláda. Na první pohled možná zvláštně znějící kombinace, která ale chutná dokonale. Přesvědčte se o tom pomocí tohoto receptu.

Ingredience:

  • 1/2 šálku arašídového másla
  • 3/4 šálku škvarek
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/3 šálku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku másla
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Čokoládová náplň

  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • 4 PL másla
  • 2 a 1/2 PL neslazeného kakaového prášku
  • 2 PL smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Máslo, arašídové máslo a cukr vyšlehejte do krémové a nadýchané konzistence.
  3. Přidejte vejce a opět promíchejte.
  4. Přidejte mouku, namleté škvarky a prášek do pečiva.
  5. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  6. Pomocí polévkové lžíce vytvořte kuličky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 8-9 minut.
  8. Po vyjmutí v cukroví udělejte lžící důlek na čokoládu.
  9. Když škvarkové cukroví chladne, připravte si polevu.
  10. Do malého hrnce přidejte kakaový prášek, moučkový cukr a smetanu, zahřejte.
  11. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  12. Nechte směs přejít do mírného varu a za stálého šlehání asi minutu povařte.
  13. Odstavte z ohně, přidejte máslo a vanilku.
  14. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a směs není hladká.
  15. Naneste náplň do důlků v cukroví.
Vánoční cukroví ze škvarků s čokoládovou náplní.
zdroj: porkkinggood.com

Pracny ze škvarků

Pracny nesmí na žádném vánočním stole chybět. Ty připravené se škvarky se vám budou na jazyku jen rozplývat.

Ingredience:

  • 800 g hladké mouky
  • 350 g mletých škvarek
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 100 g mletých ořechů
  • 3 vejce
  • 2 PL kakaa
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. V mise smíchejte mouku s namletými škvarky, máslem, cukrem, ořechy a vejci.
  2. Přidejte kakao, prášek do pečiva a citronovou kůru.
  3. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odležet do ledničky.
  4. Následně těstem naplňte formičky.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 5-7 minut.
  6. Nechte vychladnout a poté škvarkové cukroví vyklopte.
  7. Na závěr můžete posypat moučkovým cukrem.
Škvarkové vánoční pracny.
zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Překládané škvarkové cukroví s parmazánem

Tento recept můžete použít také při přípravě silvestrovského občerstvení!  

Ingredience:

  • 600 g hladké mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 PL cukru a 1 PL mouky + trochu teplého mléka (na kvásek)
  • 300 g škvarků
  • 50 g nastrouhaného parmezánu

Postup:

  1. Nejprve rozdrobte droždí, přidejte cukr a mouku, zalijte vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek.
  2. Prosejte mouku, přidejte sůl a cukr a vše v misce smíchejte.
  3. Přidejte lehce ohřáté mléko, máslo a rozšlehané vejce.
  4. Na závěr přidejte též kvásek a vypracujte v těsto.
  5. Podle potřeby přidejte mouku.
  6. Těsto nechte kynout na teplé místo asi na 30 minut.
  7. Zatímco těsto kyne, připravte si škvarkovou polevu.
  8. Škvarky nasekejte nadrobno nebo rozemelte.
  9. Poté ke škvarkům přidejte nastrouhaný sýr a dobře promíchejte.
  10. Těsto rozválejte válečkem a potřete směsí škvarek a parmazánu.
  11. Těsto přeskládejte přes sebe a nechte 30 minut odpočívat.
  12. Pak ho znovu rozválejte a ještě jednou přeložte. Proces válení a skládání opakujte ještě jednou.
  13. Když jste těsto naposledy rozváleli, opatrně přejeďte nožem po povrchu těsta a vytvořte „síťku“.
  14. Pomocí vykrajovátka nebo hrnečku vykrájejte kolečka a vyložte je na plech s pečicím papírem.
  15. Potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 170°C.
  16. Pečte přibližně 20 minut dozlatova.
Překládané vánoční pečivo připravované se škvarky a parmezánem.
zdroj: rosacooking.com

Máte rádi slané domácí pečivo? Inspirujte se!

Slepované vánoční pečivo se škvarky

Toto cukroví bude velkou konkurencí pro klasické linecké. Nevěříte? Vyzkoušejte!

Ingredience:

  • 250 g mletých škvarků
  • 270 g hladké mouky
  • 260 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 PL rumu
  • marmeláda dle vlastního výběru na slepení
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Škvarky namelte nebo nasekejte na malé kousky.
  2. Na vál nasypejte mouku a uprostřed udělejte malou jamku.
  3. Do jamky dejte cukr, vejce, rum a škvarky a smíchejte.
  4. Vypracujte v těsto a nechte přibližně půl hodiny odpočívat.
  5. Poté těsto rozválejte válečkem a vykrajovátky vykrájejte různé tvary.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 200°C přibližně 15 minut dozlatova.
  7. Vychladlé škvarkové cukroví potřete marmeládou a slepte.
  8. Na závěr posypejte trochou moučkového cukru.
Slepované cukroví s marmeládou a škvarky.
zdroj: dolne-rakousko.info

Vánoční pečivo ze škvarků

Jednoduché cukroví se škvarky, které si jistě najde místo na vašem stole.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g namletých škvarek
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 PL krystalového cukru
  • 1 vejce na potření
  • hrubá sůl na posypání

Postup:

  1. Všechny ingredience, mouku, namleté škvarky, vlažné mléko, droždí, cukr, sůl a vejce smíchejte v míse.
  2. Důkladně prohněťte a vypracujte v těsto. 
  3. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto přibližně hodinu kynout na teplém, místě.
  4. Vykynuté těsto rozválejte válečkem a čtvercový tvar.
  5. Těsto přeložte na třetinu, zbytek přeložte na polovinu a znovu na polovinu.
  6. Těsto znovu rozválejte a přeložení zopakujte.
  7. Naposledy těsto rozválejte na tloušťku asi tří centimetrů a nožem udělejte na povrchu mělké mřížkové zářezy.
  8. Kulatým vykrajovátkem nebo hrníčkem vykrájejte kolečka a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Nechte ještě 15 minut kynout.
  10. V mezidobě si předehřejte troubu na 150 °C.
  11. Před vložením do trouby potřete škvarkové cukroví vajíčkem a posypte hrubou solí.
  12. Pečte přibližně 15 minut dozlatova.
Vánoční pečivo ze škvarků.
zdroj: moleandqueen.weebly.com

 

Škvarkové rohlíčky

Nevšední slané pečivo, které ale ocení každá návštěva. Vanilkové rohlíčky peče každý, ale ty škvarkové?

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 400 g mletých škvarků
  • 100 ml mléka
  • 100 g smetanového sýra
  • 40 g droždí
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 PL cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1/2 PL soli
  • 80 g nastrouhaného tvrdého sýra na posypání
  • 1 vejce na potření

Postup:

  1. Z mléka, droždí a cukru připravte kvásek.
  2. V míse smíchejte mouku, sůl, cukr, vejce, žloutek, namleté škvarky, smetanový sýr a kvásek.
  3. Důkladně prohněťte, můžete použít též kuchyňský robot, a vypracujte v hladké těsto.
  4. Těsto přikryjte utěrkou a nechte přibližně tři čtvrtě hodiny kynout na teplém místě.
  5. Vykynuté těsto rozdělte na osm dílů.
  6. Každý díl rozválejte a nožem nařežte na šest stejně velkých trojúhelníků.
  7. Trojúhelníky srolujte do tvaru rohlíčku a položte na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Nechte škvarkové cukroví ještě 10 až 15 minut kynout.
  9. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte nastrouhaným sýrem.
  10. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.
Křehké škvarkové rohlíčky.
zdroj: zuzkinemaskrty.sk

Toto škvarkové cukroví není jedinou oblíbenou, jak Vánoce ozvláštnit. Inspirujte se i našimi dalšími recepty na slané cukroví!

Škvarky a vánoční pečení

Pokud jde o tuk, který lze při pečení vánočního cukroví použít, dá se řídi, že fantazii se meze nekladou. I když většina peče z másla nebo hery, sádlo nebo škvarky jsou rovněž skvělou možností. V naprosté většině případů se do cukroví dávají škvarky namleté nebo najemno nasekané. Tuk, který pak při pečení pustí, těsto krásně propojí. Cukroví ze škvarků je křehké, lahodné a jemné.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X