Skvělé recepty na pečené i nepečené sladkosti pro mnohé příležitosti. Inspirujte se!

Mlsáte rádi, takže stále hledáte recepty na sladká jídla, která mohou být lehkou svačinou, dezertem i večeří?

Vyzkoušejte pečlivě posbírané pochoutky, co jsme pro vás připravili.

Inspirujte se v našem článku a udělejte radost nejen svým chuťovým buňkám, ale i rodině či přátelům.

Domácí vafle s chutí vaječného likéru

Pokud jde o toto populární sladké jídlo, pak musím vyzdvihnout jeho přednosti. Je totiž dokonale křupavé na povrchu, ale nadýchané uvnitř.

Zmrzlina se šlehačkou navíc perfektně doplní již tak skvělou chuť. Ovšem na vafle se hodí i lahodné recepty na domácí marmelády.

Ingredience:

  • 1 větší vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 1/4 hrnku vaječného koňaku
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 1/2 kostky rozpuštěného neslaného másla
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Kořeněný vanilkový sirup
  • Šlehačka + zmrzlina (případně jen jedno z toho)
  • Mletý muškátový oříšek na ozdobu

Postup

  • Předehřejeme si vaflovač a pustíme se do přípravy těsta.
  • Ve velké misce našleháme vejce pomocí ručního šlehače, aby byla pěkně načechraná.
  • Přidáme mouku, vaječný koňak, mléko, rozpuštěné máslo, cukr, prášek do pečiva, sůl i vanilku a šleháme, aby vzniklo hladké těsto.
  • Vaflovač nastříkáme kuchyňským sprejem a nalijeme na něj přiměřené množství připraveného těsta.
  • Pečeme dozlatova. Podáváme horké, ozdobené domácím kořeněným vanilkovým sirupem, šlehačkou/zmrzlinou a posypané špetkou muškátového oříšku.
Vaječné vafle s pudinkovým přelivem.
Zdroj: https://www.sugarandsoul.co

Sladké knedlíky se sirupem

Sladká hlavní jídla jsou mnohdy ideální volbou pro lehkou večeři, svačinu, ale i malý oběd. Zasytí, ukojí naši potřebu dát si něco s cukrem, a ještě jsou rychle připravená.

Ingredience:

Knedlíčky:

  • 1 1/4 hrnku mouky s přídavkem kypřícího prášku (samokypřící mouka)
  • 30 g nakrájeného másla
  • 1/3 hrnku mléka
  • 1/3 hrnku zlatého sirupu

Omáčka:

  • 30 g másla
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku zlatého sirupu
  • 1 1/2 hrnku vody

Postup

  • Mouku prosejeme do misky, přidáme máslo a zpracováváme, dokud se obě suroviny nepromísí.
  • Přilijeme mléko, zlatý sirup a vypracujeme hladkou hmotu, ze které vytvarujeme stejně velké kuličky/knedlíčky.
  • V hrnci zahřejeme všechny přísady na omáčku a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
  • Poté snížíme teplotu a do vroucí omáčky vhodíme připravené knedlíčky.
  • Zakryjeme poklicí a necháme vařit zhruba 25 minut.
  • Knedlíky by měly být během vaření nafouklé a zlatavé.
  • Servírujeme ještě teplé, ideálně ozdobené našlehanou smetanou a zmrzlinou.
Božské knedlíčky jako zimní jídlo.
Zdroj: https://www.bestrecipes.com.au

Pohankové palačinky

Mezi rychlá sladká jídla patří i tento zajímavý recept, který patří k těm zdravějším variantám. Uvidíte, že si jej rádi připravíte i několikrát, protože chutná opravdu skvěle. Jsou lehké, nadýchané a hned hotové. Neváhejte mrknout i na jiné recepty na palačinky.

Ingredience:

  • 1 1/4 hrnku mléka
  • 4 vejce
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • Špetka soli
  • 3 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva

Postup

  • Do jedné misky dáme žloutky a do druhé bílky, ze kterých vyšleháme pomocí ručního mixéru sníh, ale nesmí být úplně tuhý, jen tak na 90 %.
  • Ke žloutkům přilijeme mléko a promícháme. Přidáme suché přísady a lehce zamícháme.
  • Jemně přimícháme našlehané bílky, ale opatrně, aby těsto bylo nadýchané, ale bílky nebyly spojené s ostatními surovinami.
  • Nahřejeme pánev a vlijeme trochu těsta. Uděláme to lžící, aby v každé dávce byla i trocha vaječného bílku.
  • Rozhrneme do kruhu a pečeme z obou stran do zlatohněda. Z každé strany cca 3 až 5 minut.
  • Ukládáme nejlépe do termomísy a podáváme teplé.
  • Pokud nemáme termomísu, uložíme do trouby předehřáté na 200°C asi na 15 minut, až budeme mít upečené všechny.
Lehké a nadýchané pancakes z pohankové mouky.
Zdroj: https://www.recipegirl.com

Skořicové rolky

Mezi recepty na sladká jídla rozhodně nesmí chybět tato vynikající chuťovka. Vůně oblíbeného koření a nadýchané těsto dělají z této pochoutky něco luxusního.

Ingredience:

Na kvásek:

  • 1/2 hrnku teplé vody (110°C)
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička třtinového cukru

Těsto:

  • 1/3 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/2 hrnku mandlového mléka
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička mořské soli
  • 2 3/4 hrnku polohrubé mouky

Náplň:

  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 2 lžíce skořice

Glazura:

  • 1 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 3 až 4 lžíce mandlového mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Máslem vymažeme pečící obdélníkovou formu. V malé misce smícháme vodu, droždí i cukr a necháme 5 minut na teplém místě, až se droždí aktivuje.
  • Do jiné mísy dáme kokosový olej, mandlové mléko, sůl, cukr a promísíme. Pak přidáme směs droždí.
  • Mouku prosejeme do větší misky a přidáme mokré přísady. Mícháme tak dlouho, až je směs lepkavá.
  • Vyklopíme na pomoučený vál a rukama důkladně vypracujeme hladké těsto. Hněteme asi 3 až 4 minuty.
  • Skleněnou misku vymažeme trochou kokosového oleje, dáme do něj těsto, zakryjeme a odložíme na teplé místo asi na 1 hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  • Mezitím si v misce smícháme cukr se skořicí na náplň. Těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme do obdélníku.
  • Potřeme rozpuštěným kokosovým olejem a posypeme skořicí s cukrem po celé ploše. Srolujeme jako roládu a nakrájíme na 12 stejně širokých plátků asi 2 cm.
  • Jednotlivé plátky/rolky naskládáme do pekáče a necháme další hodinu kynout. Předehřejeme si troubu na 175°C. Rolky vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut, až bude zlatavý povrch. Upečené vyjmeme a necháme 10 minut odpočinout.
  • Smícháme mandlové mléko, práškový cukr a vanilku na glazuru. Nakonec nalijeme do pekáčku na rolky a můžeme podávat.
Sladké rolované pečivo se skořicí a glazurou.
Zdroj: https://www.loveandlemons.com

K tomuto receptu se dokonale hodí výborná káva s mléčnou pěnou. S tím vám může pomoci šlehač mléka z naší recenze.

Pečený pudinkový dezert

Připravovat jakékoliv sladké jídlo v chytrém tlakovém hrnci? No proč ne, když to jde, je to jednoduché a výsledný pokrm chuťově bezkonkurenční.

Má bohatou chuť, je krémový, křupavý na povrchu a měkký uvnitř. No a s pudinkem to nemá chybu.

Ingredience:

  • 1/4 hrnku tmavého rumu
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 8 briošek nebo 1 bochník sladkého chleba
  • 1/2 hrnku nasekaných pekanových ořechů
  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 polévková lžíce nastrouhané pomerančové kůry
  • 1/8 lžičky soli
  • 1 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce vanilkového pudinku
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Omáčka:

  • 1/4 hrnku neslaného másla
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/3 hrnku smetany ke šlehání
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Do malé misky dáme rozinky, zalijeme rumem a necháme 15 minut máčet. Briošky nakrájíme na stejně velké kostky asi 1 x 2 cm a dáme do velké misky.
  • Přidáme pekanové ořechy a zamícháme. V jiné misce našleháme vejce s cukrem do pěny.
  • K vaječné směsi přihodíme vanilku, skořici, muškátový oříšek, pomerančovou kůru, pudink, sůl a mléko. Důkladně šleháme, až se vše spojí.
  • Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo a naposledy zamícháme.
  • Takto připravenou směsí přelijeme nakrájené briošky a promícháme, aby se všechny kostky namočily rovnoměrně.
  • Necháme 1 hodinu odpočinout a poté přimícháme rozinky s rumem.
  • Dáme do formy, kterou si ještě předtím vymažeme máslem. Hodně zmáčkneme, aby chleba co nejvíce pohltil pudinkovou směs.
  • Zakryjeme fólií a připravíme si chytrý hrnec, do kterého nejdříve nalijeme 1 1/2 hrnku čisté vody.
  • Formu opatrně položíme na vnitřní podstavec hrnce a pečlivě uzavřeme hrnec.
  • Nastavíme na 30 minut a poté následuje ještě 15 dalších minut během uvolňování páry.
  • Po uplynutí této doby otevřeme víko a velmi opatrně vyjmeme formu z hrnce.
  • V malém hrnci rozehřejeme máslo s hnědým cukrem až dokud se nerozpustí.
  • Přilijeme smetanu, rum, vanilkový extrakt a šleháme. Na mírném ohni přivedeme k varu a vaříme zhruba 8 minut. Nesmíme zapomenout míchat.
  • Chléb s pudinkem vyklopíme, nakrájíme a servírujeme přelitý omáčkou.
Chlebová pochoutka s rumovou omáčkou.
Zdroj: https://ministryofcurry.com

Moučník z jablek a rebarbory

Milujete vůni koření, chuť ovoce a snažíte se aspoň občas udělat něco pro své zdraví? Pak je toto sladké jídlo určeno právě pro vás. Příprava je jednoduchá a výsledek podráždí vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku ovesných otrub
  • 1/3 hrnku hladké mouky
  • 1/3 hrnku celozrnné mouky
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 6 polévkových lžic neslaného másla nakrájeného na kousky
  • 4 větší jablka (oloupaná a nakrájená na kostky)
  • 350 g rebarbory nakrájené na kousky
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • V misce smícháme ovesné otruby, oba druhy mouky, třtinový cukr, skořici a sůl. Přidáme máslo a prsty zapracujeme do suché směsi tak, aby se utvořila drobenka. Hotovou směs dáme do lednice zhruba na 10 minut.
  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a formu na zapékání vymažeme máslem.
  • Do jiné misky vhodíme nakrájená jablka i rebarboru, krystalový cukr, citronovou šťávu i vanilku a promícháme.
  • Ovoce nasypeme do zapékací misky, pokryjeme drobenkou, kterou ještě prsty rozdrobíme.
  • Misku položíme na plech s pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme asi 35 – 50 minut, aby byla jablka krásně jemná a povrch zlatohnědý.
  • Hotové můžeme ihned servírovat. Kdo chce, může ještě ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačkou.
Jablečno-rebarborový dezert s ovesnými vločkami.
Zdroj: https://www.bonappetit.com

Broskve s vanilkou

Existuje lepší a zajímavější kombinace pro jakékoliv sladké jídlo, než je šťavnaté ovoce, šumivé víno, šlehačka a mascarpone? Je to ideální dezert pro letní měsíce, který osvěží, pohladí chuťové pohárky a ještě oslní každou návštěvu.

Ingredience:

  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 200 ml vody
  • 100 g třtinového cukru
  • 8 listů čerstvé bazalky
  • 4 velké broskve (půlené a odpeckované)
  • 200 ml šumivého vína

Vanilkový krém:

  • 1 vanilkový lusk (pouze semena)
  • 100 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup

  • Vanilkové cukry, třtinový cukr a vodu dáme do hrnce a na středním ohni přivedeme k varu.
  • Snížíme teplotu, vhodíme bazalku a opatrně vložíme půlky broskví. Necháme povařit cca 2 – 3 minuty.
  • Poté vypneme, zakryjeme víkem a necháme broskve vychladnout v sirupu.
  • Jakmile jsou broskve i sirup chladné, přilijeme šumivé víno, jemně promícháme a necháme 10 minut odpočívat pod pokličkou.
  • Mezitím, než se víno vsákne do broskví si připravíme omáčku.
  • Do misky dáme semena z vanilkového lusku, mascarpone, smetanu a šleháme dohromady.
  • Nachystáme si 4 misky, dáme do každé vždy 2 půlky broskve, trochu sirupu a ozdobíme vanilkovou omáčkou.
  • Můžeme ještě přidat listy čerstvé bazalky, případně rozpůlený lusk, ale není to nutné.
Pošírované broskve na šumivém víně s bazalkou a vanilkou.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com

Indický mrkvový pudink

Toto rychlé sladké jídlo pocházející z Indie se ve většině případů připravuje během zimního období. To samozřejmě neznamená, že si ho nemůžeme vychutnat třeba na jaře.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce Ghí
  • 4 velké mrkve
  • 1 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 1/2 hrnku nasekaných neslaných kešu oříšků
  • 1 lžíce sekaných pistácií na ozdobu

Postup

  • Mrkve očistíme a nastrouháme, ať už ručně nebo na elektrickém struhadle.
  • Na středním ohni zahřejeme pánev Wok a jakmile je horká, dáme do ní 1 lžíci Ghí.
  • Vhodíme mrkev a za stálého míchání smažíme cca 8 minut, až dokud mrkev nezmění barvu.
  • Přilijeme mléko a necháme vařit dalších 7 minut, aby se mléko vstřebalo. Nesmíme zapomenout stále míchat.
  • Když se veškeré mléko vstřebá, přidáme cukr a druhou lžíci Ghí. Mícháme dál po dobu 6 minut.
  • Nepřestáváme míchat a postupně přihodíme kardamomový prášek a kešu ořechy.
  • Vaříme ještě další 3 – 4 minuty a stále mícháme. Pak už stačí jen servírovat ozdobené pistáciemi.

Tip: Pokud chceme mrkev trochu oživit, přidáme ještě mandle, rozinky, pekanové ořechy a sušené ovoce podle chuti.

Indický dezert z pudinku a mrkve.
Zdroj: https://www.honeywhatscooking.com

Churros s chilli čokoládou

Toto sladké jídlo je populární zejména v Mexiku a Argentině. Je to úžasná pochoutka, na které si člověk může vypěstovat i závislost, protože jsou chuťově dokonalé.

Ingredience:

  • 190 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 310 ml vody
  • 160 g másla
  • 4 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice

Horká chilli čokoláda:

  • 2 litry mléka
  • 3 x 100 g Lindt Excellence Chilli tmavé čokolády

Postup

  • Do mísy prosejeme mouku se solí. Vodu dáme do hrnce spolu s máslem a za stálého míchání při nízké teplotě přivedeme k varu.
  • Jakmile se máslo rozpustí, přisypeme mouku se solí a mícháme dokud se těsto nepřestane lepit na stěny hrnce. Utvoří se z něj taková lepkavá koule.
  • Necháme zhruba 5 minut odpočinout a potom pomocí ručního mixéru zašleháme do směsi po jednom vejce. Když dáme poslední vejce, šleháme tak dlouho, až vznikne hladké těsto, které bude husté a lesklé.
  • Přendáme ho do cukrářského sáčku s ozdobnou tryskou o průměru 1 cm.
  • V pánvi či hrnci rozehřejeme dostatek oleje, aby měl hloubku 7 cm. Na středním ohni zahřejeme na teplotu 190°C.
  • Vytlačujeme těsto do oleje a pomocí nože vždy odřízneme kousek o délce 10 cm. Smažíme po obou stranách, vždy po 2 minutách otočíme na druhou stranu.
  • Děrovanou naběračkou vyjmeme z oleje a přeneseme na mísu s papírovými kuchyňskými utěrkami, aby se vsákl přebytečný olej.
  • Takto pokračujeme, až dokud nezpracujeme všechno těsto. Celkově by mělo být 24 kousků.
  • V misce smícháme cukr se skořicí, vložíme do ní ještě teplé churros a důkladně obalíme.
  • Jako pití si připravíme horkou čokoládu s chilli. Stačí jen zahřát mléko v hrnci, přidat nalámanou čokoládu a nechat rozpustit.
  • Chilli čokoládu rozlijeme do sklenic a servírujeme spolu s churros.
Smažené kousky těsta a čokoláda s chilli příchutí.
Zdroj: https://www.taste.com.au

Babiččiny palačinky

Ruku na srdce, kdo nedá na kuchyň našich babiček dopustit a rád si vždy dopřeje pořádnou porcičku všeho, co nám naše zlatíčko připraví? Zkuste si připravit tohle jednoduché sladké jídlo, po kterém se budete olizovat až za ušima.

Ingredience:

  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce cukru krystal
  • 1 vejce
  • 1 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Nejdříve smícháme v míse všechny suché přísady.
  • Potom v jiné misce našleháme vejce s mlékem do pěny a přidáme do suché směsi.
  • Rozpuštěné máslo, které bude mít pokojovou teplotu, přimícháme do směsi spolu s vanilkovým cukrem a extraktem.
  • Opékáme na rozpálené pánvi dozlatova.
  • Servírujeme s čerstvými nakrájenými jahodami, případně ještě přihodíme kopeček zmrzliny.

Tip: Pokud rádi zkoušíte tento druh receptů, prohlédněte si recepty na bábovky jako od babičky.

Sladké placky s jahodami.
Zdroj: https://www.food.com

Banánové lívance

Jestli hledáte něco jednoduchého a chuťově naprosto dokonalého jako lehkou snídani, malou svačinu nebo i sladkou večeři, pak je tenhle recept určen právě pro vás.

Ingredience:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 zralé banány
  • 2 lžičky vanilkového cukru

Na ozdobu:

  • Čerstvé ovoce (jahody, borůvky, ostružiny atd.)
  • Javorový sirup
  • Moučkový cukr

Postup

  • Mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl promícháme ve větší misce a odložíme stranou.
  • V jiné misce rozmačkáme banány a rozmixujeme je spolu s máslem, vanilkou, vejci a mlékem.
  • Přelijeme do mísy se suchými surovinami a promícháme, dokud nevznikne hladká směs.
  • Pánev nahřejeme na střední teplotu, rozpustíme v ní kousek másla a vlijeme naběračku těsta.
  • Smažíme z obou stran dozlatova, cca 2 minuty pro každou stranu.
  • Postupně zpracujeme všechno těsto. Podáváme teplé a ozdobené čerstvým, případně kompotovaným ovocem, javorovým sirupem a posypané moučkovým cukrem.
Jednoduché pancakes s banány.
Zdroj: https://preppykitchen.com

Norská kaše s brusinkami

Každý severský stát je charakteristický svou kuchyní. Tento recept z Norska je rychlý, snadný a lahodný. Jde o sladké jídlo, které je krémové i slané s vůní oblíbeného koření.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku bílé rýže
  • 1 1/2 hrnku vody
  • 2 1/2 hrnku mléka
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Na polevu:

  • 2 lžíce másla
  • Mletá skořice
  • Sušené brusinky

Postup

  • Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu vodu s rýží. Poté snížíme na mírnější teplotu, zakryjeme a necháme povařit 10 minut.
  • Jakmile se všechna voda vstřebá, přilijeme 1/3 mléka, promícháme, znovu zaklopíme a necháme ztuhnout.
  • Přidáme vždy trochu mléka, když kaše zhoustne, zhruba každých 5 – 10 minut.
  • Takhle to opakujeme tak dlouho, až spotřebujeme všechno mléko. Kaše by měla být hustá a rýže jemná.
  • Dohromady nám to zabere cca 45 – 55 minut.
  • Když je rýže hotová, přihodíme máslo, med, cukr, sůl, vanilkový extrakt a pečlivě promícháme.
  • Odstavíme a rozdělíme do misek. Ozdobíme trochou rozpuštěného másla, mletou skořicí a sušenými brusinkami.
Lahodná ovesná kaše se sušeným ovocem.
Zdroj: https://pickledplum.com

Mrkněte, jaké je tajemství pravé vanilky z Madagaskaru.

Víte, jak se vyrábí sušený ananas, papaya, mango a mnohé další druhy ovoce? Koukněte se na zajímavé video, kde se to dozvíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X