Máte chuť na něco hříšně dobrého? Něco, co se rozplyne na jazyku a okamžitě potěší naše chuťové buňky.
Pak se podívejte na následující recepty, jak si bleskurychle připravit sladké hlavní jídlo i dezert. Nejen děti mlsají.
Nebudeme vás zdržovat zbytečným rozepisováním, pojďme raději vařit.
Rychlé hrníčkové palačinky
Skvělé jídlo pro líná nedělní rána. Možná se snídaně protáhne až v oběd. Nebo, chcete-li, v brunch.
INGREDIENCE
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- domácí marmeláda
- řepkový olej
- 2 hrsti jahod
- kakao na posypání
POSTUP
- Mouku, mléko, cukr a vejce společně rozšleháme a vytvoříme řidší těsto.
- Rozpálíme pánev s kapkou oleje.
- Vlijeme naběračku těsto a z obou stran smažíme dozlatova.
- Potřeme marmeládou a zabalíme.
- Navrch poklademe plátky jahod.
- Posypeme kakaem.
Zdravé banánové palačinky
Recepty bez mouky jsou stále oblíbenější. Tyto zdravé palačinky prý předčí i ty klasické. Nevěříte? Vyzkoušejte sami.
INGREDIENCE
- 4 vejce
- 2 zralé banány
- 1 vanilkový cukr
- 1 měkký tvaroh
- skořice
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- řepkový olej
POSTUP
- Banány rozmačkáme a přidáme vejce.
- Vytvoříme těsto.
- Rozpálíme pánev s kapkou oleje.
- Těsto nalijeme na pánev a smažíme z obou stran.
- Tvaroh promícháme s vanilkovým cukrem.
- Palačinky plníme tvarohem.
- Zarolujeme, posypeme nasekanými ořechy a skořicí.
- Podáváme.
Krupicová kaše z dětství
Vzpomínáte, jak vám babička dělala krupicovou kaši? Na rozpuštěné máslo na povrchu a čokoládový posyp. Připravte sobě nebo svým dětem přesně takovou.
INGREDIENCE
- 0,5 l mléka
- 3 lžíce krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce másla
- kakao
- ovocná šťáva
POSTUP
- Krupici s cukrem vaříme v mléce do zhoustnutí.
- Máslo rozpustíme v kastrolu.
- Kaši dáme do misek a přelijeme rozpuštěným máslem.
- Posypeme kakaem.
- Na závěr zakapeme každou misku ovocnou šťávou.
- Podáváme.
Domácí žemlovka s jablky
Opusťme vzpomínky na školní jídelnu a připravme si pravou a poctivou žemlovku doma. Jednou udělat nestačí.
INGREDIENCE
- 8 rohlíku nakrájených na kolečka
- 3 kyselejší jablka
- 2 lžíce medu
- 2 skořicové cukry
- 0,5 l mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Jablka oloupeme a nastrouháme.
- Smícháme se skořicovým cukrem a medem.
- Vejce oddělíme od žloutků.
- Ve zvláštní míse smícháme mléko se skořicovým cukrem a žloutky.
- Rohlíky rychle namočíme v mléce a poklademe na dno pekáčku.
- Následuje vrstva jablek a stále dokola.
- Jako poslední vrstvu necháme rohlíky.
- Vrchní vrstvu potřeme máslem.
- Pečeme přibližně 20 minut.
- Mezitím si ušleháme sníh ze zbylých dvou bílků.
- Vrstvu bílků poklademe na žemlovku a pečeme dalších 5 minut.
- Podáváme.
Lívance s javorovým sirupem
Vynikající lívance bez kynutí. Nadýchané a tak akorát sladké. Javorový sirup nepřebíjí chuť lívanců, naopak ji skvěle dokresluje.
INGREDIENCE
- 2 hrnky hladké mouky
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 prášek do pečiva
- řepkový olej
- skořice
- javorový sirup
Tip: podívejte se na vznik a historii knedlíků.
POSTUP
- V míse promícháme mléko, mouku, vejce, cukr a prášek do pečiva.
- Rozpálíme pánev s kapkou řepkového oleje.
- Malé lívanečky smažíme z obou stran dozlatova.
- Posypeme skořicí a přelijeme javorovým sirupem.
Jahodové kynuté knedlíky
Čechy tolik oblíbené sladké kynuté knedlíky. Recept, který nesmí chybět v žádné rodině.
INGREDIENCE
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- jahody
- máslo
- tvrdý tvaroh
- moučkový cukr
POSTUP
- Do mísy nasypeme mouku.
- Vytvoříme důlek a nalijeme do něj trochu mléka a zasypeme droždím.
- Posypeme cukrem a moukou.
- Necháme v teple kynout.
- Přidáme sůl, vejce a zbytek mléko.
- Mícháme a vypracujeme těsto.
- Opět necháme chvíli kynout.
- Z těsta tvoříme knedlíky, do středu každého vložíme jahody.
- Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 8 minut.
- Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.
- Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.
Tvarohové meruňkové knedlíky
Nejjednodušší verze sladkých knedlíků. Přesto nic neošidíme a všichni si náramně pochutnáme.
INGREDIENCE
- 250 g měkkého tvarohu (ideálně ne ve vaničce)
- 75 g dětské krupičky
- 1 vejce
- cukr krupice
- špetka soli
- vypeckované meruňky
- máslo
- tvrdý tvaroh
- moučkový cukr
POSTUP
- Tvaroh, krupičku a vejce smícháme a vypracujeme těsto.
- Tvarujeme knedlíky a do každého dáme 1/2 meruňky a trochu cukru.
- Knedlíky vložíme do hrnce s vodou, přidáme špetku soli a přivedeme k varu.
- Jakmile knedlíky vyplavou vaříme dalších 8 minut.
- Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.
- Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.
Představili jsme vám sedm osvědčených receptů na tak oblíbená sladká jídla. Pozor, jídla jsou vysoce návyková.
Všechny recepty se dají použít jako hlavní chod, ale jsou i chutnou snídaní.
Dle nálady a sezony obměňujeme ovocné náplně a posypky.
Vyzkoušejte také rýžový nákyp s ovocem.