Rýže na sladko jako chutný hlavní chod nebo moučník

Víte, že chutný a přitom i levný pokrm připravíte z rýže?

Pro přípravu sladké rýže existuje několik výborných receptů, které byste měli určitě vyzkoušet.

Sladkým jídlem se zavděčíme nejen dětem, tento pokrm chutná i dospělým.

Dost řečí a pojďme rovnou na 6 skvělých pokrmů ze sladké rýže. Nebudete litovat!

Rýžová kaše

Kromě samostatného podávání je uvařená rýžová kaše základem pro přípravu rýžového nákypu. Můžeme ji podávat jako lehký oběd nebo také večeři.

INGREDIENCE

  • rýže
  • mléko
  • špetka soli
  • kakao nebo čokoláda
  • mletý cukr
  • skořice nebo strouhaný perník
  • máslo, smetana nebo bílý jogurt

POSTUP

  1. Rýži odměříme a propláchneme. Celkový objem mléka by měl tvořit dvojnásobek rýže.
  2. Přidáme jen špetku soli pro vyrovnání chutě a mírným varem uvaříme doměkka.
  3. U přílohové rýže se vyvarujeme míchání, aby rýže zůstala sypká, u kaše můžeme míchat, protože potřebujeme kašovitou strukturu.
  4. Hotovou rýži osladíme a podáváme ji teplou pokapanou máslem, smetanou nebo jogurtem a posypanou čokoládou, kakaem, skořicí nebo strouhaným perníkem.
  5. Kaši také můžeme podávat s kompotovaným ovocem a částí sladkého nálevu ji polít.
  6. Ovoce je k rýžové kaši vhodným přídavkem a čerstvé ovoce můžeme přidávat do hotové kaše nebo podle potřeby ji v ní i povařit.

Hotový recept na rýžovou kašizdroj: allrecepis.com

Rýžový nákyp

Z rýžové kaše snadno připravím rýžový nákyp. Je to kyprý a nadýchaný moučník, který bude chutnat hlavně dětem.

INGREDIENCE

  • rýže
  • mléko
  • máslo
  • vejce
  • cukr
  • rozinky nebo kompotované ovoce

POSTUP

  1. Rýži uvaříme v mléce doměkka na kaši a necháme vychladnout.
  2. Do vychladlé rýže zapracujeme cukr, trochu másla a žloutky.
  3. Vmícháme tuhý sníh z bílků, který zajistí kyprost nákypu.
  4. Přímo do nákypové hmoty ještě můžeme přidat rozinky a čerstvé nebo kompotované ovoce.
  5. Nákyp pokapaný máslem zapékáme nejméně 30 minut v troubě.
  6. Pokud máme zbylé bílky, nákyp můžeme vylepšit bílkovým sněhem, který před koncem pečení navršíme na nákyp a necháme ho zrůžovět.

Hotový recept na rýžový nákypzdroj: taste.com.au

Rýžové lívanečky

Zůstala-li nám dušená rýže nebo rýžová kaše, můžeme z ní jednoduše připravit rýžové lívanečky na sladko.

INGREDIENCE

  • zbytek rýžové kaše nebo dušené rýže
  • cukr
  • mléko
  • mouka
  • vejce
  • džem

POSTUP

  1. Vezmeme zbytek rýžové kaše nebo dušené rýže a osladíme.
  2. Přidáme trochu mléka a  mouky.
  3. Promícháme se žloutky a se sněhem z bílků.
  4. Lžící tvarujeme do horkého oleje malé lívanečky.
  5. Osmažíme je po obou stranách.
  6. Lívanečky podáváme potřené džemem, pokladené dušeným ovocem, pokapané kysanou smetanou nebo jogurtem nebo je obalujeme v cukru se skořicí.

Hotový recept na rýžové lívanečkyzdroj: geniuskitchen.com

Mléčná rýže

K nejjednodušším sladkým moučníkům patří mléčná rýže.

INGREDIENCE

  • rýže
  • sůl
  • mléko
  • cukr
  • šlehačka
  • čokoláda, ovocná šťáva nebo ovoce

POSTUP

  1. Rýži uvaříme v mléce se špetkou soli doměkka.
  2. Osladíme ji a po vychladnutí doplníme ušlehanou smetanou, čokoládou, ovocnou šťávou nebo ovocem.
  3. Rýži podáváme dostatečně vychlazenou v miskách nebo pohárech jako dezert.

Hotový recept na mléčnou rýžizdroj: foodnetwork.com

Pudinková rýže

Snadná příprava je hlavní předností tohoto rychlého pokrmu, který ocení hlavně ti, co mají rádi sladké mlsání.

INGREDIENCE

  • rýže
  • sůl
  • puding
  • mléko
  • čerstvé nebo kompotované ovoce
  • cukr

POSTUP

  1. Rýži podusíme zalitou vodou doměkka. Mírně ji osolíme.
  2. Mezitím si uvaříme puding z mléka a pudingového prášku libovolné chuti.
  3. Horkým pudinkem rýži zalijeme.
  4. Podle možností můžeme přidat čerstvé nebo kompotované ovoce a rýži podle chuti dosladit.

Hotový recept na pudingovou rýžizdroj: thedailymeal.com

Rýžové flameri

Klasický rýžový dezert je flameri z rýže, který podáváme řádně vychlazený.

INGREDIENCE

  • rýže
  • mléko
  • sůl
  • máslo
  • cukr
  • citronová šťáva
  • vlašské ořechy
  • kompotované ovoce

POSTUP

  1. V mléce s troškou soli uvaříme přebranou a promytou rýži.
  2. Do uvařené a mírně vychladnuté rýže vmícháme máslo, cukr, citronovou šťávu a nasekané ořechy.
  3. Dobře zamícháme.
  4. Skleněnou misku vypláchneme vodou a dáme do ní polovinu rýže.
  5. Přidáme kompotované ovoce a přikryjeme zbytkem rýže.
  6. V ledničce necháme vychladnout.
  7. Po vychladnutí vyklopíme z misky a ozdobíme ovocem.

Hotový recept na rýžové flamerizdroj: chowhound.com

Některé rýžové pokrmy – nákyp nebo kaše – podáváme ještě horké. Naopak rýžové flameri musíme před podáváním pořádně vychladit v ledničce. Vaření rýže může vypadat na první pohled složitě, ale opak je pravdou, pokud víte, jak na to. Důležité je dodržet jedno podstatné pravidlo – na jeden hrnek rýže budete potřebovat jeden a půl hrnku vroucí vody.

A jestliže se vám zdá, že jsme vám předložili málo receptů na sladkou rýži, mrkněte na recepty na rýžový nákyp na více způsobů. Dobrou chuť přejeme.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.