Recepty na rýži na sladko v nejrůznějších chuťových kombinacích! Najděte svoji oblíbenou

Patříte mezi lidi, kteří si nedokáží představit ráno bez pořádné dávky sacharidů, ale chcete zůstat fit? Sladká rýže v těchto receptech splní všechny vaše chuťové nároky!

Sladkým jídlem se zavděčíme nejen dětem, tento pokrm chutná i dospělým.

Nebudete litovat!

Rýžový nákyp

Je kyprý a nadýchaný moučník, který bude chutnat hlavně dětem.

Co budeme potřebovat

  • máslo (do pokrmu)
  • 130 g rýže
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 800 ml plnotučného mléka
  • 170 ml dvojité smetany
  • muškátový oříšek
  • ovocný džem dle vlastního výběru (dobře se hodí jahodový nebo meruňkový)

Postup

  • Troubu rozehřejeme na 160 stupňů
  • 1,5 litrovou zapékací mísu vymažeme máslem
  • Rýži, cukr, vanilku, mléko a smetanu dejte do mísy a promíchejte, aby se vše spojilo
  • Směs nalijte do připravené misky a nastrouhejte na ní na velkou vrstvu muškátového oříšku
  • Pečte 1 hodinu 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří hnědá krusta a rýže není uvařená a měkká
  • Nechte mírně vychladnout, pak teplý nákyp rozdělte do misek a podávejte s kopečkem džemu

Tento recept na sladkou rýži si můžete připravit na nekonečné množství způsobů! Podívejte se na naše nápady na další varianty rýžového nákypu.

Zapékací mistička plná sladké pečené rýže s ovocem.
Zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Rýžová kaše

Je skvělým startem do náročného dne. Sladká rýže ráno nastartuje vaše tělo, které z přijatých živin bude fungovat až do oběda, aniž byste pocítili hlad! Můžete si jí dochutit podle vaší libosti, a to je na tom to nejlepší.

Co budeme potřebovat

  • 200 g jasmínové rýže
  • 500 ml vody
  • 1 l plnotučného mléka
  • 250 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli

K podávání

  1. máslo a skořice
  2. opečené pekanové ořechy a kokosové vločky,
  3. granátové jablko

Postup

  • Rýži krátce propláchněte, abyste ji zbavili případných nečistot
  • Vodu a rýži přiveďte k varu v hrnci na středně vysokou teplotu
  • Vařte asi 10 minut, nebo dokud se většina vody nevstřebá, občas promíchejte
  • Snižte teplotu na střední a vmíchejte jeden 250 ml mléka
  • Vařte za častého míchání, dokud se většina mléka nevstřebá (5-10 minut)
  • Tento krok opakujte třikrát
  • Přidejte kokosové mléko
  • Často míchejte, dokud se kokosové mléko nevstřebá
  • Vmícháme cukr a špetku soli
  • Podávejte teplé a polijte máslem a dochuťte podle vašich preferencí

Sladká kaše nemusí být nutně jen z rýže, podívejte se na tento článek, který vám napoví, jak si tuto pochoutku připravit!

Dvě misky plné uvařené rýže se skořicovým cukrem a máslem.
Zdroj: thespruceeats.com

Mléčná rýže

K nejjednodušším sladkým moučníkům patří mléčná rýže. Pojďte si tento recept na sladkou rýži s námi vyzkoušet!

Co budeme potřebovat

  • 250 g bílé rýže
  • 60 g cukru
  • špetka soli
  • 1 l mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

K dochucení

  • Mletá skořice, podle chuti
  • Cukr, podle chuti
  • Ovocný kompot, nebo čerstvé ovoce

Postup

  • Smíchejte rýži, cukr a sůl ve velkém hrnci
  • Vmíchejte mléko a přidejte vanilkový extrakt
  • Směs vařte na střední teplotě a za častého míchání přiveďte k varu
  • Snižte teplotu a vařte 30 minut, nebo dokud rýže nezměkne a směs nezhoustne
  • Sladkou mléčnou rýži podávejte teplou se skořicí a cukrem podle chuti
Skleničky s rýží uvařenou v mléce a kokosu.
Zdroj: feelgoodfoodie.net

Rýžové lívanečky

Zůstala-li nám dušená rýže nebo rýžová kaše, můžeme z ní jednoduše připravit rýžové lívanečky na sladko.

Co budeme potřebovat

  • 350 g vařené rýže (chlazené)
  • 1 velké vejce
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce oleje

Postup

  • Smíchejte zbylou rýži, vejce, vanilku, skořici a sůl v misce
  • Přidejte ½ lžíce oleje na vaření do velké nepřilnavé pánve
  • Přidejte část rýžové směsi na rozpálenou pánev
  • Pomocí stěrky stlačte hromadu rýže dolů, by vznikla placička
  • Lívance opékejte několik minut z každé strany, dokud zvenku křupavé
  •  Po uvaření prvních tří palačinek přidejte na pánev druhou ½ polévkové lžíce oleje a stejným způsobem opečte druhou dávku

Tyto rýžové lívanečky si můžete rovněž připravit na ekologické pánvičce Woll. Mrkněte na naši recenzi.

Hora lívanců ze zbylé rýže.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Rýži na sladko si můžete uvařit zdravěji a bez starostí také v rýžovaru. Pokud ještě tohoto pomocníka doma nemáte, jistě vás bude zajímat, zda se vyplatí do rýžovaru investovat. V samostatném článku se dozvíte o jejich výhodách i hodnocení.

Některé rýžové pokrmy – nákyp nebo kaše – podáváme ještě horké. Vaření rýže může vypadat na první pohled složitě, ale opak je pravdou, pokud víte, jak na to. Důležité je dodržet jedno podstatné pravidlo – na jeden hrnek rýže budete potřebovat jeden a půl hrnku vroucí vody.

Jak správně uvařit jednotlivé druhy rýže, protože jich existuje opravdu mnoho, pojednává tento speciální článek o rýži, který vám vše osvětlí!

A jestliže se vám zdá, že jsme vám předložili málo receptů na sladkou rýži, mrkněte na recepty na rýžový nákyp na více způsobů. Dobrou chuť přejeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X