Recepty na rýži na sladko v nejrůznějších chuťových kombinacích! Najděte svoji oblíbenou

Patříte mezi lidi, kteří si nedokáží představit ráno bez pořádné dávky sacharidů, ale chcete zůstat fit? Sladká rýže v těchto receptech splní všechny vaše chuťové nároky!

Sladkým jídlem se zavděčíme nejen dětem, tento pokrm chutná i dospělým.

Nebudete litovat!

Rýžový nákyp

Je kyprý a nadýchaný moučník, který bude chutnat hlavně dětem.

Co budeme potřebovat

  • máslo (do pokrmu)
  • 130 g rýže
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 800 ml plnotučného mléka
  • 170 ml dvojité smetany
  • muškátový oříšek
  • ovocný džem dle vlastního výběru (dobře se hodí jahodový nebo meruňkový)

Postup

  • Troubu rozehřejeme na 160 stupňů
  • 1,5 litrovou zapékací mísu vymažeme máslem
  • Rýži, cukr, vanilku, mléko a smetanu dejte do mísy a promíchejte, aby se vše spojilo
  • Směs nalijte do připravené misky a nastrouhejte na ní na velkou vrstvu muškátového oříšku
  • Pečte 1 hodinu 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří hnědá krusta a rýže není uvařená a měkká
  • Nechte mírně vychladnout, pak teplý nákyp rozdělte do misek a podávejte s kopečkem džemu

Tento recept na sladkou rýži si můžete připravit na nekonečné množství způsobů! Podívejte se na naše nápady na další varianty rýžového nákypu.

Zapékací mistička plná sladké pečené rýže s ovocem.
Zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Rýžová kaše

Je skvělým startem do náročného dne. Sladká rýže ráno nastartuje vaše tělo, které z přijatých živin bude fungovat až do oběda, aniž byste pocítili hlad! Můžete si jí dochutit podle vaší libosti, a to je na tom to nejlepší.

Co budeme potřebovat

  • 200 g jasmínové rýže
  • 500 ml vody
  • 1 l plnotučného mléka
  • 250 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli

K podávání

  1. máslo a skořice
  2. opečené pekanové ořechy a kokosové vločky,
  3. granátové jablko

Postup

  • Rýži krátce propláchněte, abyste ji zbavili případných nečistot
  • Vodu a rýži přiveďte k varu v hrnci na středně vysokou teplotu
  • Vařte asi 10 minut, nebo dokud se většina vody nevstřebá, občas promíchejte
  • Snižte teplotu na střední a vmíchejte jeden 250 ml mléka
  • Vařte za častého míchání, dokud se většina mléka nevstřebá (5-10 minut)
  • Tento krok opakujte třikrát
  • Přidejte kokosové mléko
  • Často míchejte, dokud se kokosové mléko nevstřebá
  • Vmícháme cukr a špetku soli
  • Podávejte teplé a polijte máslem a dochuťte podle vašich preferencí

Sladká kaše nemusí být nutně jen z rýže, podívejte se na tento článek, který vám napoví, jak si tuto pochoutku připravit!

Dvě misky plné uvařené rýže se skořicovým cukrem a máslem.
Zdroj: thespruceeats.com

Mléčná rýže

K nejjednodušším sladkým moučníkům patří mléčná rýže. Pojďte si tento recept na sladkou rýži s námi vyzkoušet!

Co budeme potřebovat

  • 250 g bílé rýže
  • 60 g cukru
  • špetka soli
  • 1 l mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

K dochucení

  • Mletá skořice, podle chuti
  • Cukr, podle chuti
  • Ovocný kompot, nebo čerstvé ovoce

Postup

  • Smíchejte rýži, cukr a sůl ve velkém hrnci
  • Vmíchejte mléko a přidejte vanilkový extrakt
  • Směs vařte na střední teplotě a za častého míchání přiveďte k varu
  • Snižte teplotu a vařte 30 minut, nebo dokud rýže nezměkne a směs nezhoustne
  • Sladkou mléčnou rýži podávejte teplou se skořicí a cukrem podle chuti
Skleničky s rýží uvařenou v mléce a kokosu.
Zdroj: feelgoodfoodie.net

Rýžové lívanečky

Zůstala-li nám dušená rýže nebo rýžová kaše, můžeme z ní jednoduše připravit rýžové lívanečky na sladko.

Co budeme potřebovat

  • 350 g vařené rýže (chlazené)
  • 1 velké vejce
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce oleje

Postup

  • Smíchejte zbylou rýži, vejce, vanilku, skořici a sůl v misce
  • Přidejte ½ lžíce oleje na vaření do velké nepřilnavé pánve
  • Přidejte část rýžové směsi na rozpálenou pánev
  • Pomocí stěrky stlačte hromadu rýže dolů, by vznikla placička
  • Lívance opékejte několik minut z každé strany, dokud zvenku křupavé
  •  Po uvaření prvních tří palačinek přidejte na pánev druhou ½ polévkové lžíce oleje a stejným způsobem opečte druhou dávku

Tyto rýžové lívanečky si můžete rovněž připravit na ekologické pánvičce Woll. Mrkněte na naši recenzi.

Hora lívanců ze zbylé rýže.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Rýži na sladko si můžete uvařit zdravěji a bez starostí také v rýžovaru. Pokud ještě tohoto pomocníka doma nemáte, jistě vás bude zajímat, zda se vyplatí do rýžovaru investovat. V samostatném článku se dozvíte o jejich výhodách i hodnocení.

Některé rýžové pokrmy – nákyp nebo kaše – podáváme ještě horké. Vaření rýže může vypadat na první pohled složitě, ale opak je pravdou, pokud víte, jak na to. Důležité je dodržet jedno podstatné pravidlo – na jeden hrnek rýže budete potřebovat jeden a půl hrnku vroucí vody.

Jak správně uvařit jednotlivé druhy rýže, protože jich existuje opravdu mnoho, pojednává tento speciální článek o rýži, který vám vše osvětlí!

A jestliže se vám zdá, že jsme vám předložili málo receptů na sladkou rýži, mrkněte na recepty na rýžový nákyp na více způsobů. Dobrou chuť přejeme.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X