Jste milovníci všeho sladkého a nedokážete si představit začátek dne bez vydatné a sladké snídaně a hledáte další inspiraci, jak se po ránu nastartovat?
Tyto recepty na sladkou rýži jsou pro vás jako dělané! Receptura je jednoduchá, ingredience základní a chuť? Ta je naprosto fantastická!
Vyberte si svého favorita a zkoušejte si ho připravit v nejrůznějších obměnách, tak aby vás to pořád bavilo a hlavně chutnalo!
Jakou kaší dnes začnete?
Zapečená sladká rýže s jablky
Tradiční babiččin recept na pečenou rýži na sladko se šťavnatými jablky. Vyzkoušejte s námi tuto sladkou dobrotu. Ani se nenadějete a přesunete se nazpět časem do vašich dětských let, kdy jste trávili prázdniny u babičky na návsi!
Co budeme potřebovat
- 250 g nevařené hnědé rýže
- 4 lžíce másla
- 500 ml jablečného pyré
- 200 g nakrájených oloupaných jablek
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- Špetka soli
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Rýži uvařme podle návodu na obalu
- Do horké rýže vmícháme 2 lžíce másla
- Přidáme jablečné pyré, jablka, třtinový cukr, 1 lžičku skořice a sůl
- Lžící do vymazaného hlubokého pekáče přidáme 2 lžíce másla
- Pekáč máslem vymažeme a vysypeme zbylou skořicí
- Sladkou rýži nalijeme do pekáče a vložíme do troubu
- Pečeme jí odkrytou při 180 stupních po dobu 35 minut
- Zapečenou rýžovou kaši můžeme podávat jak za tepla, tak za studena

Sladká rýže s kardamomem
Pokud si rádi pochutnáváte na rýžovém nákypu nebo rýžové kaši, musíte vyzkoušet náš snadný recept na tuto dobrotu. Recept pochází ze severní Indie, který si vychutnává celá země. Tuto dobrotu si můžete připravit za necelou hodinu, takže se skvěle hodí jak k nastartování metabolismu po ránu, tak jako příloha k večeři. Nebudete zklamáni konečným výsledkem!
Co budeme potřebovat
- 250 g rýže Basmati
- 3 ks zeleného kardamomu
- ¼ lžičky soli
- 300 ml vody
- Tyčinka skořice
- 3 lžíce ghí
- 125 g cukru
Na dochucení
- 2 lžičky kurkumy
Na zdobení
- 150 g kešu oříšků
- suché okvětní lístky růží (volitelně)
Postup
- Pokud rýži připravujeme v hrnci na sporáku, tak si rýži nejdříve propláchneme ve studené, dokud voda nebude čirá a poté jí dáme do hrnce vařit
- Rýži vaříme podle návodu na obalu, do měkka
- Pokud jí budeme připravovat v rýžovaru, ta si ve středně velké misce si namočíme rýži na 20 minut do studené vody
- Poté přesuneme rýži do rýžovaru a přidáme vodu
- Rýžovar zapneme a rýži necháme jí vařit
- Po dokončení vaření slijeme přebytečnou vodu a rýži přendáme rýži do misky
- Nyní umístíme velkou pánev na plotnu a zapneme jí na střední teplotu
- Přidáme do ní ghí
- Jakmile je ghí horké, přidáme zelený kardamom, tyčinku skořice, kurkumu a cukr
- Dobře vše orestujeme, a poté stáhneme teplotu na nízkou
- Zkontrolujeme rýži
- Po uvaření přidáme rýži do stejné pánve, jako je koření
- Teplotu pod pánví zvýšíme na střední a minimálně pět minut dobře mícháme
- Sladká rýže je připravena k podávání
- Přeneseme jí do servírovací mísy a před podáváním jí ozdobíme kešu oříšky a suchými okvětními lístky růží
Sladkou rýži můžete také ozdobit nakrájenými pistáciemi a mandlemi
Pokud chcete zachovat bílou barvu rýže, vynechejte kurkumu
K výrobě zdravější verze sladké rýže můžete místo cukru použít také třtinový nebo kokosový cukr
Pro tento recept na sladkou rýži se nejlépe hodí rýže basmati nebo jakákoli jiná dlouhozrnná rýže

Rýže na sladko se skořicí
Tento sladký rýžový nákyp je vyrobený tradičním mexickým způsobem s plnotučným a kokosovým mlékem, společně s aromatickou skořicí tvoří perfektní chutnou kombinaci.
Co budeme potřebovat
- 500 ml vody
- ½ tyčinky skořice
- 750 g nevařené bílé rýže
- 500 ml plnotučného mléka
- 500 ml kokosového mléka
- 200 g bílého cukru
- 2 lžičky mleté skořice
Postup
- Smícháme vodu a tyčinku skořice v hrnci, který zapneme na vysokou teplotu
- Směs přivedeme k varu
- Vaříme asi 5 minut, dokud skořice nepustí barvu a neuvolní chuť
- Přidáme rýži, teplotu snížíme na minimum, hrnec přikryjeme a vaříme asi 20 minut
- Rýže je hotová, když změkne a vstřebá vodu
- K rýži postupně přidáváme plnotučné mléko, poté kokosové mléko
- Vmícháme cukr
- Vše vaříme odkryté asi 10 minut, dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne
- Sladkou rýži se skořicí podáváme teplou i studenou
- Každou porci posypeme mletou skořicí a ozdobíme dle našeho přání

Rýžový nákyp z kondenzovaného mléka
Sladká a krémová rýžová kaše se vyrábí ze základních ingrediencí, postup neobsahuje žádné záludnosti a vy si tak ve velmi krátkém čase můžete vychutnat zdravý, teplý a vydatný pokrm.
Co budeme potřebovat
- 150 g krátkozrnné rýže
- 1 l vody
- 200 ml kondenzovaného mléka
- Špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 4 lžíce šlehačky
- 6 lžic malinového džemu
Postup
- Rýži důkladně omyjeme, scedíme a dáme do velkého hrnce s vodou
- Vodu v hrnci přivedeme k varu a za občasného míchání jí odkrytou vaříme přibližně 25 minut
- Vmícháme kondenzované mléko, muškátový oříšek a smetanu
- Směs přivedeme k mírnému varu
- Vaříme minimálně několik minut, dokud nebude mít rýžový nákyp požadovanou hustotu
- Sladkou rýži sundáme z plotny a podáváme s marmeládou

Objevte podobné tipy
Rýžový pudink se švestkami
Tato rýžová kaše se švestkami vám nedá šanci přestat, dokud nezbyde jen prázdná miska a úžasná chuť krémového rýžového pokušení a sladkost pečených švestek na jazyku! Tato dobrota se nedá popsat slovy, to musíte ochutnat.
Co budeme potřebovat
- 300 g švestek
- 500 ml rýžového mléka
- 120 g krátkozrnné rýže
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 80 ml švestkové šťávy
- 80 ml portského vína
- 80 g cukru
- Tyčinka skořice
- Skořice (na ozdobu)
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Švestky rozpůlíme, zbavíme pecky a nakrájíme na měsíčky
- Vložíme je do zapékací mísy
- Švestkovou šťávu smícháme s portským vínem a cukrem
- Přidáme tyčinku skořice
- Směs nalijeme rovnoměrně na švestky v zapékací misce
- Švestky v omáčce promícháme, aby se obalily, a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů přibližně 30 minut
- Rýžové mléko přivedeme k varu
- Přidáme rýži a vanilkový extrakt
- Vaříme za občasného míchání po dobu 30 minut
- Rýžový nákyp podáváme s upečenými švestkami a se špetkou skořice
Pokud chcete své ráno začínat opravdu zdravě tak se inspirujte dalšími recepty tentokrát z ovesných vloček. Upečte si tyto ovesné lívance nebo si uvařte jednu z těchto ovesných kaší!

Nepečené rýžové kuličky v bílé čokoládě
Dopřejte si tyto chutné sladké kuličky vyrobené ze smetanové rýže, zeleného čaje matcha a vanilky, vše potažené dekadentní rozpuštěnou bílou čokoládou. Pro dokonalou texturu kuliček použijte krátkozrnnou rýži na sushi, která se spojí v krémovou pohádku, když jí uvaříte v kondenzovaném mléce.
Co budeme potřebovat
- 250 g krátkozrnné rýže na sushi
- 125 ml slazeného kondenzovaného mléka
- ½ lžičky soli
- Lžička prášku ze zeleného čaje matcha
- Lžička vanilkového extraktu
- 340 g bílé čokolády (rozpuštěné)
Postup
- V hrnci smícháme sushi rýži, vodu, slazené kondenzované mléko a sůl
- Směs přivedeme k varu
- Poté ihned snížíme teplo na minimum
- Hrnec přikryjeme a vaříme 25 až 30 minut, dokud rýže nezměkne a nevstřebá se většina tekutiny
- Teplotu vypneme a hrnec s rýží necháme 10 minut stát přikrytý
- Do rýže vmícháme prášek ze zeleného čaje matcha a vanilku
- Opět hrnec necháme stát při pokojové teplotě zakrytý asi 1 hodinu, do vychladnutí a zhoustnutí
- Pomocí lžic rýži tvarujeme do kuliček
- Ty položíme na plech vyložený pečícím papírem
- Do misky dáme rozpuštěnou bílou čokoládu
- Pomocí 2 vidliček namáčíme kuličky v rozpuštěné bílé čokoládě
- Kuličky přeneseme na čistý plech vyložený pečicím papírem
- Plech dáme do lednice asi na 15 minut, dokud čokoláda neztuhne
Na zdobení
Chcete-li přidat elegantní nádech, pokapejte vršek kuliček více druhy čokolád.
K pokapání použijte plastový sáček s odstřiženým okrajem, abyste mohli snadněji dekorovat.
Tajemství, jak dát těmto sladkým kuličkám dokonalou texturu je jedině sushi rýže!
Použití krátkozrnné sushi rýže, která byla uvařena ve směsi vody a slazeného kondenzovaného mléka, dává této dobrotě z rýže krémovější nádech.

Rýžová kaše s dýní
Buďte odvážní a vyzkoušejte to ještě dnes! Ale varujeme vás, tento podzimem inspirovaný dezert si prostě zamilujete. S lehkým dotekem vanilkového extraktu, šálkem silné kávy a tunami dýňového koření, se z tohoto receptu na rýžový nákyp stává perfektní snídaně inspirovaná chladnými podzimními rány.
Co budeme potřebovat
- 250 g nevařené bílé rýže
- 500 ml vody
- 250 ml silné kávy
- Lžíce koření na dýňový koláč (nebo perníkové koření)
- 250 ml dýňového pyré
- 250 ml mléka
- 200 g krystalového cukru
- lžíce vanilkového extraktu
- Šlehačka
Postup
- Pro začátek smícháme nevařenou bílou rýži, vodu, kávu a koření na dýňový koláč ve středním kastrolu
- Vše přivedeme k varu
- Snížíme teplotu, přikryjeme a vaříme 20 minut
- Poté vmícháme dýňové pyré, mléko a cukr a pokračujeme ve vaření na středně mírné teplotě po dobu 10 minut
- Kaši občas promícháme
- Hrnec sundáme z plotny a sladkou kaši podáváme teplou a přelitou šlehačkou

Smažené sladké rýžové kuličky
Ať už potřebujete recept na sváteční dezert, nebo chcete přidat něco zábavného a sladkého k vánoční snídani, tyto zlaté lívanečky se stanou určitě hitem.
Co budeme potřebovat
Na kuličky
- 220 g hnědé rýže
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého nového koření
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 125 g krystalového cukru
- 3 vejce
- Lžíce limetkové kůry
- Lžička vanilkového extraktu
- 150 g rozmixovaného sušeného ovoce (jako jsou vypeckované švestky, rozinky, rybíz nebo třešně)
- Řepkový olej
Na sirup
- 125 g krystalového cukru
- 125 g třtinového cukru
- 220 ml vody
- 80 ml rumu
- Moučkový cukr
Postup
- Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme jí úplně vychladnout
- Smícháme mouku, prášek do pečiva, skořici, nové koření, sůl a muškátový oříšek
- Směs koření dáme stranou
- Elektrickým šlehačem prošleháme po dobu 4 až 5 minut cukr, vejce, limetkovou kůru a vanilku, do zhoustnutí
- Vmícháme moučnou a kořenící směs, rýži a rozmixované sušené ovoce
- Mísu zakryjeme obalem a necháme 30 minut stát
- Do velké pánve nebo nalijeme dostatečné množství oleje, aby se v něm dalo smažit
- Zahříváme ho na střední teplotu
- Pracujeme ve várkách, kdy za pomoci namazané lžíce opatrně vhazujeme vrchovaté polévkové lžíce těsta do horkého oleje
- Těsto smažíme 2 až 3 minuty, do zlatohněda
- Pomocí děrované lžíce přenášíme upečené rýžové těsto na plech vyložený papírovou utěrkou
- Na jednoduchý rumový sirup si v malém hrnci nastaveném na střední teplotu smícháme krystalový cukr, třtinový cukr, vodu a rum
- Směs přivedeme k varu a vaříme 1 až 2 minuty, dokud se cukr nerozpustí
- Ještě teplé rýžové kuličky pokapeme rumovým sirupem a posypeme moučkovým cukrem

Druhy rýže a kam je použít?
Rýže je základem snad každé kuchyně a s tolika různými druhy se hodí pro neomezené množství receptů. Než však do každého receptu, který připravujete, se hodí ten samý druh rýže, proto si dobře rozmyslete, jaký druh rýže zvolíte.
Nahrazení jednoho druhu rýže za jiný může skutečně změnit výsledný recept, a ne vždy k lepšímu. Každý typ rýže má svou vlastní chuť, texturu a jedinečné vlastnosti, které dobře fungují v odlišných postupech pro její vaření.
Jak tedy vybrat správně? To se dočtete v následující řádcích.
Délka a tvar
Rýže je často charakterizována svou délkou zrna a tvarem zrna. Proto jí dělíme do 3 kategorií: dlouhozrnná, střednězrnná nebo krátkozrnná rýže. Jednoduše řečeno, dlouhozrnná rýže bude mít delší válcovitý tvar, zatímco krátkozrnná rýže bude kratší a širší.
Dlouhozrnná rýže
Tato rýže má zrna, která jsou třikrát až čtyřikrát delší než široká. Díky svému složení s vysokým obsahem škrobu se při vaření zrna od sebe dobře oddělují, jsou lehká a nadýchaná.
Střednězrnná rýže
Ve srovnání s dlouhozrnnou rýží je střednězrnná rýže kratší a širší. Protože vařená zrna jsou křehčí než u dlouhozrnné, má tato rýže větší tendenci se slepovat.
Krátkozrnná rýže
Díky zrnům, která jsou méně než dvakrát delší než široká, je tato rýže krátká a nejlepší pro sushi. Při vaření má lepkavou texturu.
Druhy
Lepivá rýže
Lepkavá rýže, známá také jako sladká rýže, se pěstuje hlavně v jihovýchodní a východní Asii a používá se v mnoha tradičních asijských pokrmech, dezertech a sladkostech. Při vaření rýže velmi lepí a často se mele na rýžovou mouku.
Hnědá rýže
Tato zdravá rýže si zachovává svou přirozenou a charakteristickou hnědou barvu, kterou má i v období sklizně. Ačkoli vaření hnědé rýže trvá o něco déle než vaření bílé rýže, vyplatí se čekat, protože je bohatá na živiny, vitamíny a minerály a je to 100% celozrnná potravina. Zrna hnědé rýže mají při vaření žvýkavou strukturu. Každému pokrmu dodají příjemnou, lehce oříškovou chuť. Je to všestranná rýže, která se hodí k plněným paprikám, omáčkám, smaženým jídlům, nebo do rýžového pilafu.
Černá rýže
Tato rýže s vysokou nutriční hodnotou je známá jako černá rýže, má jemnou ořechovou chuť. Při vaření je mírně lepkavá a používá se v různých čínských nebo thajských pokrmech, včetně čínského koláče z černé rýže a lepkavé rýži s mangem. Smíchejte ho s bílou rýží a vytvořte unikátní dvoubarevný rýžový pilaf nebo rýžovou misku
Divoká rýže
Zrna divoké rýže se sklízejí z trav rodu Zizania. Divoká rýže s vysokým obsahem bílkovin dodává každému rýžovému pokrmu barevný, exotický nádech.
Podávejte jí k hranolkům, houbovým polévkám nebo jakémukoliv indickému jídlu.
Rýže basmati
Rýže Basmati je druh dlouhozrnné rýže, která je oblíbená v indické kuchyni a asijské kuchyni. Vařená rýže basmati dodává pokrmům jemnou oříškovou nebo popcornovou chuť a aroma.
Při vaření jsou zrna rýže dlouhá, suchá a oddělená. Podávejte ji samotnou nebo s čerstvými bylinkami, zelenou cibulkou, kokosem nebo zeleninou jako typický pilaf.
Jasmínová rýže
Jasmínová rýže, někdy známá jako thajská voňavá rýže, je druh dlouhozrnné rýže s dlouhým jádrem a lehce lepkavou strukturou při vaření. Použijte jí, pokud chcete váš pokrm jemně ovonět jasmínem.
Jasmínová rýže je pěstovaná v Thajsku, a díky tomu vnese do každého pokrmu exotický šmrnc. Použijte jí při přípravě různých tradičních asijských jídel, včetně kari a smažených pokrmů. Vlhká, měkká textura je ideální pro nasávání koření a chutí.
Arborio
Rýže Arborio je střednězrnná rýže, která je širší velikosti a má charakteristickou bílou tečku ve středu zrna. Je pojmenována podle města Arborio v Itálii, kde se pěstuje.
Vzhledem k vysokému obsahu škrobu má rýže Arborio mírně žvýkací a lepkavou konzistenci, při vaření vytváří krémovou texturu a je ideální pro pokrmy jako jsou rizota, rýžové nákypy a polévky.
Bílá rýže
Díky škrobovému složení, bílá dlouhozrnná rýže má lehce lepkavou konzistenci, která se hodí do nádivek, omáček a smažených jídel.
Je to pravděpodobně nejznámější a snadno rozpoznatelná rýže v tradičních receptech, ale je také oblíbená v asijské a mexické kuchyni. Ve srovnání s jinými odrůdami rýže má při vaření jemnou chuť a lehkou a nadýchanou texturu.
Proč promývat rýži?
Abyste zajistili, že vaše rýže bude mít skvělou texturu, a abyste odstranili veškeré pesticidy, které mohou být uchyceny na zrnu, je nejlepší rýži před vařením promýt. Propláchnutím rýže se také zbavíte přebytečného škrobu, který při vaření může dělat neplechu.