Kdysi dávno běžná součást jídelníčku. Ale dnes?
Patří stále na váš jídelní seznam?
Přitom je snadná, chutná a hlavně z běžných surovin, které jsou k nalezení téměř v každé z domácností.
Vyberte si svého favorita z pěti receptů na žemlovku!
Jablková žemlovka s tvarohem
Zemlbába s jablky patří k těm nejoblíbenějším variantám. Bílková čepička jí dodává ještě větší šťavnatost.
INGREDIENCE
- 1 veka nakrájená na plátky
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 12 lžic krupicového cukru
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 8 nahrubo nastrouhaných jablek
- 1 lžička mleté skořice
Na nádivku:
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce změklého másla
- 30 g vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 50 g rozinek namočených v rumu tuzemáku
POSTUP
- Připravíme tvarohovou nádivku.
- Tvaroh rozetřeme s máslem, cukrem a žloutkem.
- Přidáme vanilkový cukr a scezené rozinky (tekutinu uchováme).
- V míse prošleháme mléko se žloutky, přidáme 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošleháme.
- Do ochuceného mléka postupně vkládáme plátky veky a necháme je nasáknout.
- Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Menší pekáček vymažeme máslem a dno pokryjeme první vrstvou plátků veky.
- Na ni rozprostřeme všechna nastrouhaná jablka, posypeme skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjeme další vrstvou veky.
- Na tu rozetřeme tvarohovou nádivku, pokryjeme poslední vrstvou navlhčené veky a pokapeme rumem z rozinek.
- Dáme péct do trouby asi na 45 minut.
- Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušleháme pevný sníh na sněhovou čepici.
- Rozetřeme ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut necháme zapéct v troubě.

Žemlovka s jablky a pudinkem
Už jste někdy ochutnali žemlovku s pudinkem? Mňamka!
INGREDIENCE
- 1 velká veka
- 1 litr mléka
- 1 vejce
- 4 oloupaná jablka
- 1 pudink vanilkový
- 1 1/2 balení vanilkového cukru
- cukr krystal dle chuti
- lžička skořice
- ½ lžičky nastrouhané citronové kůry
POSTUP
- Uvaříme si vanilkový pudink z 0,5 l mléka a 2-3 lžící cukru.
- Nastrouháme si jablka, které smícháme s vanilkovým cukrem. skořicí a lžící cukru.
- Veku si pokrájíme na plátky a vložíme do větší nádoby vedle sebe (např. na pekáč).
- Do zbylého mléka přidáme jedno vejce, 1 lžíci cukru, citronovou kůru a rozmícháme.
- Zalijeme tím veku. Zapékací mísu si vytřeme máslem.
- Do zapékací mísy naskládáme první polovinu namočené veky, na to přidáme nastrouhaná jablka, polijeme uvařeným pudinkem.
- Nakonec přijde druhá polovina veky.
- Žemlovku dáme upéct do předem vyhřáté trouby.
- Pečeme na 170 stupňů asi 25 minut.
- Pečeme dokud povrch žemlovky není upečen do zlatohněda.
- Vychladlou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.

Objevte podobné tipy
Zemlbába z toustového chleba se smetanou
Je dokonalá a v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou nemá konkurenci.
INGREDIENCE:
- 8 hrnků toustového chleba nakrájeného na kostky
- 1 hrnek rozinek
- 3 vejce
- 1 a ½ hrnku mléka
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 40 g másla
- ⅓ hrnku cukru
- 1 lžička skořice
- 1 vanilkový cukr
K dokončení:
- 2 lžíce másla
- cukr moučka na posyp
POSTUP
- Vejce si smícháme s mlékem, smetanou ke šlehání, rozpuštěným máslem, skořicí, cukrem a vanilkovým cukrem.
- Do této směsi přidáme toust a rozinky a necháme 3 minuty odležet.
- Pak směs přemístíme na vymazaný plech.
- Nahoru pak nalijeme dvě lžíce rozpuštěného másla.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 25 minut.
- Po upečení posypeme cukrem moučkou.

Jak na tuto žemlovku z toustového chleba? Mrkněte se na videorecept:
Zemlbába z vánočky
Zbyla vám již ne příliš čerstvá vánočka a vy nevíte, co si s ní počít? Vyzkoušejte si z ní vytvořit jedlý recept na žemlovku z vánočky s jablky a skořicí.
INGREDIENCE:
- 3 vejce
- 1 vánočka
- 70 g cukru
- 3 střední jablka
- skořice
- citron
- máslo
- 500 ml mléka
- cukr moučka na posyp
POSTUP
- Vytvoříme si směs z vajec, mléka, cukru, trochy citronové šťávy a kůry.
- Vánočku si nakrájíme na plátky, rozprostřeme plech vymazaný máslem a pokapeme směsí z mléka a vajec (polovinu nakrájené vánočky si rozprostřeme bokem a také pokapeme).
- Jablka si oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, pocukrujeme a posypeme skořicí.
- Na první vrstvu vánočky naskládáme jablka a na ně pak dáme druhou vrstvu vánočky.
- Pokud nám zbyla nějaká směs mléka a vajec, pokropíme na závěr celou žemlovku.
- Dáme ji péci na 180 °C na 25 minut dozlatova.
- Nakonec posypeme cukrem moučkou.

Potřebujete radu ohledně výběru nového sporáku do kuchyně? Mrkněte se, co jsme si v našem testu o elektrických sporácích napsali. Byly by pro vás tou nejvhodnější variantou?
Hrušková žemlovka z rohlíků s vanilkovým přelivem
Žemlovka z rohlíků přijde vhod, pokud vám zbyly nějaké sušší rohlíky. Využít je můžete i takto. Vytvoříte tak náramný dezert.
INGREDIENCE
- 5 ks starších rohlíků
- 3 zralé hrušky, nakrájíme na kousky velikosti sousta
- 1/2 šálku krájených mandlí
- 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
- 1/4 šálku mléka
- trocha medu nebo javorového sirupu
- 3 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- trocha mleté skořice
- trocha muškátového oříšku
- trocha mletého zázvoru
- trocha mletého hřebíčku
Na vanilkový krém:
- 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
- 3 žloutky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- trocha vanilkového extraktu
POSTUP
- Vymažeme si zapékací mísu máslem.
- Dáme nakrájené rohlíky do připravené zapékací misky a na ně kousky hrušek a krájené mandle.
- Zatlačíme hrušky tu a tam do pečiva, aby byly pěkně spojeny.
- V malé misce rozšleháme spolu smetanu, mléko, javorový sirup (nebo med), vejce, vanilku a koření.
- Nalijeme tuto směs na rohlíky a hrušky.
- Zapékací misku naklopíme, aby se směs rovnoměrně rozlila..
- Necháme takto naplněnou mísu odpočívat při pokojové teplotě po dobu 15 minut, což umožní, aby rohlíky nasály krém.
- Mezitím připravíme vanilkový krém.
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Do malého hrnce dáme smetanu a vanilkový extrakt a dáme na plotnu na střední teplotu.
- Ohřejeme těsně pod bodem varu.
- Zatímco se vanilkový krém zahřívá, rozšleháme žloutky, cukr, kukuřičný škrob dohromady ve středně velké míse.
- Jakmile je krém připraven (objeví se první malinké bubliny), velmi pomalu nalijeme smetanovou směs do žloutkové směsi (za stálého míchání).
- Pak vrátíme vše do rendlíku a opět zahříváme.
- Pokračujeme ve šlehání, dokud směs nezhoustne na krásný krém – k tomu dojde, jakmile se směs dostane téměř do bodu varu.
- Žemlovku dáme do trouby a pečeme po dobu asi 30-35 minut, až je pěkně dozlatova.
- Necháme trochu vychladnout, zalijeme krémem a můžete podávat.

Do žemlovky se většinou využívají lehce dostupné suroviny, především ovoce a další běžné kuchyňské suroviny, které se někdy i navzájem kombinují.
Velkým bonusem tohoto pokrmu je zužitkovaní pečiva, které již není čerstvé. Rohlíky, toustový chleba ani vánočku už nevyhazujte. Tímto způsobem ušetříte rodinný rozpočet a potěšíte strávníky.
Z ovocných náplní využíváme většinou jablka, švestky, meruňky, broskve ale i méně tradiční rebarbora nebo drobnější ovoce. Použít lze i mák nebo ořechy.
Povedla se žemlovka? Pokud vám chutná tento typ moučníku, určitě vyzkoušejte rýžový nákyp.
Na závěr také do komentářů napište, jak se vám recept na žemlovku podvedl a hlavně, jak chutnal.