Žemlovka sladké potěšení nejen pro děti – ty nejlepší recepty

Sladká žemlovka je jedním z jídel, které kdysi bývalo dost běžnou součástí jídelníčku. Především se při jeho přípravě zpracovaly přebytky pečiva, využilo se i momentálně dostupné ovoce a případné další přísady rozhodně nezatěžovaly rozpočet. Ale žemlovka také patří mezi jídla, která jsou u někoho oblíbená, u někoho naopak zatracovaná. Ale žemlovka připravená s péčí se v rodinném menu určitě může alespoň vyzkoušet.

Jablka jsou lehce dostupné a také levné ovoce. Obsahují vlákninu, jež je obsažena hlavně ve slupce. Mají nižší obsah cukru a málo kalorií. Proto můžou toto ovoce zahrnout do svého jídelníčku i diabetici. Každé jablko obsahuje až 85 % vody. Obsahují vitamín C a látky pro tělo nezbytné (železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík). Draslík pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů. Jsou také zdrojem antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály.

1. Žemlovka s jablky a tvarohem

INGREDIENCE :

  • 1 veka nakrájená na plátky
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 12 lžic krupicového cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 8 nahrubo nastrouhaných jablek
  • 1 lžička mleté skořice

Na nádivku

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce změklého másla
  • 30 g vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 50 g rozinek namočených v rumu tuzemáku

POSTUP :

  1. Připravíme tvarohovou nádivku.
  2. Tvaroh rozetřme s máslem, cukrem a žloutkem.
  3. Přidáme vanilkový cukr a scezené rozinky (tekutinu uchováme).
  4. V míse prošleháme mléko se žloutky, přidáme 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošleháme.
  5. Do ochuceného mléka postupně vkládáme plátky veky a necháme je nasáknout.
  6. Troubu předehřejeme na 160 °C.
  7. Menší pekáček vymažeme máslem a dno pokryjeme první vrstvou plátků veky.
  8. Na ni rozprostřeme všechna nastrouhaná jablka, posypeme skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjeme další vrstvou veky.
  9. Na tu rozetřeme tvarohovou nádivku, pokryjeme poslední vrstvou navlhčené veky a pokapeme rumem z rozinek.
  10. Dáme péct do trouby asi na 45 minut.
  11. Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušleháme pevný sníh na sněhovou čepici.
  12. Rozetřeme ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut necháme zapéct v troubě.

Žemlovka s jablky a tvarohem

zdroj : www.apetitonline.cz

2. Žemlovka s pudinkem a jablky

INGREDIENCE :

  • 1 velká veka
  • 1 litr mléka
  • 1 vejce
  • 4 oloupaná jablka
  • 1 pudink vanilkový
  • 1 1/2 balení vanilkového cukru
  • cukr krystal dle chuti
  • lžička skořice
  • ½ lžičky nastrouhané citronové kůry

POSTUP :

  1. Uvaříme si vanilkový pudink z 0,5 l mléka a 2-3 lžící cukru.
  2. Nastrouháme si jablka, které smícháme s vanilkovým cukrem. skořicí a lžící cukru.
  3. Veku si pokrájíme na plátky  a vložíme do větší nádoby vedle sebe (např. na pekáč).
  4. Do zbylého mléka přidáme jedno vejce, 1 lžíci cukru, citronovou kůru a rozmícháme.
  5. Zalijeme tím veku. Zapékací mísu si vytřeme máslem.
  6. Do zapékací mísy naskládáme první polovinu namočené veky, na to přidáme nastrouhaná jablka, polijeme uvařeným pudinkem.
  7. Nakonec přijde druhá polovina veky.
  8. Žemlovku dáme upéct do předem vyhřáté trouby.
  9. Pečeme na 170 stupňů asi 25 minut.
  10. Pečeme dokud povrch žemlovky není upečen do zlatohněda.
  11. Vychladlou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.

Žemlovka s pudinkem a jablkyzdroj : varime-doma.cz

3. Hrušková žemlovka z rohlíků  s vanilkovým přelivem

INGREDIENCE :

  • 5 ks starších rohlíků
  • 3 zralé hrušky, nakrájíme na kousky velikosti sousta
  • 1/2 šálku krájených mandlí
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
  • 1/4 šálku mléka
  • trocha medu nebo javorového sirupu
  • 3 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • trocha mleté skořice
  • trocha muškátového oříšku
  • trocha mletého zázvoru
  • trocha mletého hřebíčku

na vanilkový krém

  • 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • trocha vanilkového extraktu

POSTUP :

  1. Vymažeme si zapékací mísu máslem.
  2. Dáme nakrájené rohlíky do připravené zapékací misky a na ně kousky hrušek a krájené mandle.
  3. Zatlačíme hrušky tu a tam do pečiva, aby byly pěkně spojeny.
  4. V malé misce rozšleháme spolu smetanu, mléko, javorový sirup (nebo med), vejce, vanilku a koření.
  5. Nalijeme tuto směs na rohlíky a hrušky.
  6. Zapékací misku naklopíme, aby se směs rovnoměrně rozlila..
  7. Necháme takto naplněnou mísu odpočívat při pokojové teplotě po dobu 15 minut, což umožní, aby rohlíky nasály krém.
  8. Mezitím připravíme vanilkový krém.
  9. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  10. Do malého hrnce dáme smetanu a vanilkový extrakt a dáme na plotnu na střední teplotu.
  11. Ohřejeme těsně pod bodem varu.
  12. Zatímco se vanilkový krém zahřívá, rozšleháme žloutky, cukr, kukuřičný škrob dohromady ve středně velké míse.
  13. Jakmile je krém připraven (objeví se první malinké bubliny), velmi pomalu nalijeme smetanovou směs do žloutkové směsi (za stálého míchání).
  14. Pak vrátíme vše do rendlíku a opět zahříváme.
  15. Pokračujeme ve šlehání, dokud směs nezhoustne na krásný krém – k tomu dojde, jakmile se směs dostane téměř do bodu varu.
  16. Žemlovku dáme do trouby a pečeme po dobu asi 30-35 minut, až je pěkně dozlatova.
  17. Necháme trochu vychladnout, zalijeme  krémem a  můžete podávat.

Hrušková žemlovka z rohlíků s vanilkovým přelivemzdroj : zemlovka.cz

Do žemlovky se většinou využívají lehce dostupné suroviny, především ovoce a další běžné kuchyňské suroviny, které se někdy i navzájem kombinují. Z ovocných náplní využíváme většinou jablka, švestky, meruňky, broskve ale i méně tradiční rebarbora nebo drobnější ovoce. Použít lze i mák nebo ořechy.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *