Sladké pokrmy jsou slabostí mnoha z nás.
Připravujete stále dokola lívance, palačinky či buchtičky se šodó?
Inspirujte se našimi recepty na těstoviny na sladko!
Vyzkoušejte nejen klasické nudle, ale také špagety, lasagne či fusilli.
Většinu z nich můžete konzumovat nejen teplé, ale i za studena.
Těstoviny na sladko s tvarohem a rozinkami
Víte, že nudle s tvarohem jsou velmi oblíbené v Maďarsku? Tento recept je navíc ozvláštněn hned několika dalšími zajímavými ingrediencemi, jako jsou rozinky či kukuřičné lupínky.
Ingredience:
- 400 g těstovin
- 3/4 šálku cukru
- 50 g másla
- 400 g tvarohu
- 400 g zakysané smetany
- 4 vejce
- 2 PL vanilkového extraktu
- 1/4 šálku rozinek
- 1 šálek kukuřičných lupínků
- 2 lžičky skořice
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Na pánvi rozpusťte máslo a trochou másla vymažte zapékací misku či pekáč.
- Těstoviny uvařte podle návodu tak, aby byly tak zvaně al dente.
- Uvařené těstoviny sceďte a opláchněte studenou vodou.
- Následně těstoviny vložte do misky a přidejte k nim zbytek rozpuštěného másla, tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, vanilkový extrakt, rozinky a polovinu šálku cukru.
- Vše důkladně promíchejte.
- V jiné misce rozdrťte kukuřičné lupínky a přidejte k nim zbytek cukru a skořici.
- Těstovinovou směs opatrně přendejte do zapékací misky a uhlaďte špachtlí.
- Na závěr posypte těstoviny směsí lupínků, skořice a cukru.
- Zapékací misku vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 45-50 minut.

Zapečené těstoviny na sladko s jablky
Chuť i vůně jablek a skořice činí z tohoto pokrmu neodolatelnou pochoutku. Můžete samozřejmě přidat i hrst ořechů, mandlí či pistácií. Vaší fantazii se meze nekladou!
Ingredience:
- 500 g těstovin
- 300 g oloupaných a nastrouhaných jablek
- 1/2 šálku cukru
- 5 vajec
- 2 lžičky skořice
- 2 PL olivového oleje
- sůl
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Těstoviny uvařte podle návodu.
- V mezidobě ve větší míse smíchejte rozšlehané vejce, skořici, cukr a sůl.
- Vymažte olejem zapékací misku či pekáč, ve kterém chcete těstoviny připravovat.
- Uvařené těstoviny propláchnete ve studené vodě a nechte okapat.
- Do mísy s vaječnou směsí přidejte těstoviny a nastrouhaná jablka.
- Vše důkladně promíchejte.
- Těstovinou směs přendejte do zapékací misky.
- Pečte přibližně 45-50 minut dozlatova.
Sladké těstoviny s jablky servírujte posypané skořicí.

Dáváte přednost klasickým flíčkům s uzeným či houbami? Načerpejte inspiraci z našich receptů na zapečené těstoviny!
Tradiční nudle s mákem
Oblíbený pokrm, který milují nejen děti, je klasickým sladkým jídlem již po mnoho desetiletí. Máte-li více času, můžete si připravit vlastní domácí nudle.
Ingredience:
- 400 g širokých nudlí
- 200 g mletého máku
- 150g moučkového cukru
- 50 g másla
Postup:
- Nudle uvařte podle návodu na obalu.
- V mezidobě v misce smíchejte mletý mák a moučkový cukr.
- Po uvaření nudle sceďte a vložte do pánve, ve které jste předtím rozpustili máslo.
- Promíchejte a povařte asi 1-2 minuty.
- Vypněte oheň, posypejte makovou směsí a směs promíchejte.
Nudle je samozřejmě možné posypat mákem až po nandání na talíř, záleží na vašich osobních preferencích.

Objevte podobné tipy
Lasagne na sladko s jahodami
Máte rádi lasagne? Zkuste pro tentokrát nahradit maso a zeleninu ovocem, konkrétně čerstvými jahodami. Uvidíte, že nebudete litovat!
Ingredience:
- 1 kg čerstvých jahod
- 400 g lasagní
- 3 bílky
- 4 PL akátového medu
- 2 PL mandlových plátků
- 2 vanilkové lusky
- meduňka
Postup:
- Lasagne uvařte podle návodu.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Dvě třetiny omytých jahod rozmačkejte do podoby pyré a smíchejte se třemi lžícemi akátového medu.
- Zbytek jahod nakrájejte na plátky.
- Omyjte lístečky meduňky a nakrájejte je na malé kousky.
- Z vnitřku vanilkových lusků seškrábněte semínka a přidejte je do jahodového pyré.
- Do vymazané zapékací misky vkládejte střídavě vrstvu lasagní a jahodové pyré.
- Každou vrstvu na závěr posypejte meduňkou a přidejte několik na plátky nakrájených jahod.
- Poslední vrstvu vytvořte pouze z lasagní.
- Vložte do trouby a pečte přibližně 15-20 minut.
- V mezidobě z bílků vyšlehejte sníh, smíchejte ho se zbytkem akátového medu.
- Touto směsí přelijete lasagne a pečte při teplotě 140°C ještě přibližně 10-12 minut.
Tyto jahodové těstoviny na sladko servírujte ozdobené šlehačkou a plátky mandlí.

Velmi chutné moučníky se dají připravit také z listového těsta. Mnoho z nich je navíc velice rychlých a snadných.
Nudlový nákyp s tvarohem a ovocem
Překvapte návštěvu nevšedním gurmánským zážitkem. Tento úžasný pokrm s přehledem nahradí jakýkoli dezert!
Ingredience:
- 350 g širokých nudlí
- 200 g tvarohu
- 3/4 šálku cukru nebo javorového sirupu
- 3 vejce
- 1 šálek čerstvě uvařeného vanilkového pudinku
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 3/4 šálku mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2-3 broskve
- 150 g malin
- plátky mandlí
Poleva
- 1 šálek strouhanky
- 1 lžička skořice
- 2 PL másla
Postup:
- Uvařte nudle podle návodu na obalu tak, aby byly al dente.
- V mezidobě si uvařte vanilkový pudink.
- Po uvaření nudle sceďte a propláchněte ve studené vodě.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- V misce smíchejte tvaroh a cukr či javorový sirup.
- Následně přidejte vejce a zakysanou smetanu.
- Směs důkladně promíchejte, případně rozmixujte dohladka.
- Poté ke směsi přidejte připravený pudink, vanilkový extrakt, mléko a špetku soli.
- Vše důkladně promíchejte.
- Následně do této směsi vložte uvařené nudle a opět promíchejte.
- Polovinu množství nudlí přendejte do tukem vymazané zapékací misky.
- Přidejte k nudlím na plátky nakrájené broskve a maliny, část ovoce si nechte na ozdobu.
- Poté ovoce v zapékací misce překryjte druhou polovinou nudlí.
- V malé misce smíchejte strouhanku, skořici a rozpuštěné máslo a touto polevou následně nudle v zapékací misce přelijte.
- Pečte přibližně 50-60 minut.
Po vychlazení nudlový casserole podávejte ozdobený plátky mandlí, broskví a malinami.

Sladké špagety se skořicí a mandlemi
Nevšední pokrm, který nejen skvěle chutná, ale je zajímavý i po vizuální stránce, neboť připomíná ptačí hnízda!
Ingredience:
- 250 g špaget
- 1 jablko
- 50 g másla
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1 PL skořice
- plátky mandlí
Poleva
- 50 g smetanového sýra
- 1/4 šálku moučkového cukru
- 1/4 šálku mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Špagety uvařte podle návodu.
- Na mírném ohni v pánvičce rozpusťte máslo.
- Přidejte třtinový cukr a skořici.
- Vše důkladně promíchejte a odložte stranou.
- Na polevu vyšlehejte dohladka v misce pomocí ručního šlehače smetanový sýr, vanilkový extrakt a mléko.
- Oloupejte jablko a nakrájejte ho na tenké nudličky, proužky.
- V misce smíchejte špagety a jablkové nudličky.
- Následně do misky přidejte připravený skořicový dresink.
- Vše důkladně promíchejte.
Takto připravené těstoviny na sladko servírujte ozdobené polevou, kterou aplikujte pomocí cukrářského sáčku, a plátky mandlí.

Rádi byste si koupili novou varnou desku? Podívejte se, jak jsme ohodnotili varné desky na indukci.
Jak připravit těstoviny na sladko zdravěji?
Pokud chcete z tohoto pokrmu udělat zdravější variantu, existuje hned několik možností. Jednou z nich je zejména náhrada cukru, který je jednou ze základních ingrediencí, například javorovým či agávovým sirupem.
Další možnost, jak ze sladkých těstovin udělat pokrm plný vitamínů a minerálů, představuje ovoce, ořechy, mandle a pistácie. Do těstovin jako takových můžete kromě jablek přidat také sušené ovoce. Díky sušenému ovoci můžete zároveň snížit i množství cukru, který do pokrmu přidáte.
Na ozdobu lze použít libovolné čerstvé ovoce. Kromě toho lze těstoviny na sladko konzumovat rovněž s nejrůznějšími kompoty, například broskvovým či meruňkovým.