6 báječných receptů na sladké těstoviny, které potěší nejen milovníky sladké kuchyně!

Sladké pokrmy jsou slabostí mnoha z nás.

Připravujete stále dokola lívance, palačinky či buchtičky se šodó?

Inspirujte se našimi recepty na těstoviny na sladko!

Vyzkoušejte nejen klasické nudle, ale také špagety, lasagne či fusilli.

Většinu z nich můžete konzumovat nejen teplé, ale i za studena.

Těstoviny na sladko s tvarohem a rozinkami

Víte, že nudle s tvarohem jsou velmi oblíbené v Maďarsku? Tento recept je navíc ozvláštněn hned několika dalšími zajímavými ingrediencemi, jako jsou rozinky či kukuřičné lupínky.

Ingredience:

  • 400 g těstovin
  • 3/4 šálku cukru
  • 50 g másla
  • 400 g tvarohu
  • 400 g zakysané smetany
  • 4 vejce
  • 2 PL vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku rozinek
  • 1 šálek kukuřičných lupínků
  • 2 lžičky skořice

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo a trochou másla vymažte zapékací misku či pekáč.
  3. Těstoviny uvařte podle návodu tak, aby byly tak zvaně al dente.
  4. Uvařené těstoviny sceďte a opláchněte studenou vodou.
  5. Následně těstoviny vložte do misky a přidejte k nim zbytek rozpuštěného másla, tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, vanilkový extrakt, rozinky a polovinu šálku cukru.
  6. Vše důkladně promíchejte.
  7. V jiné misce rozdrťte kukuřičné lupínky a přidejte k nim zbytek cukru a skořici.
  8. Těstovinovou směs opatrně přendejte do zapékací misky a uhlaďte špachtlí.
  9. Na závěr posypte těstoviny směsí lupínků, skořice a cukru.
  10. Zapékací misku vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 45-50 minut.
Sladké těstoviny zapečené s tvarohem a rozinkami
zdroj: the spreceeats.com

Zapečené těstoviny na sladko s jablky

Chuť i vůně jablek a skořice činí z tohoto pokrmu neodolatelnou pochoutku. Můžete samozřejmě přidat i hrst ořechů, mandlí či pistácií. Vaší fantazii se meze nekladou!

Ingredience:

  • 500 g těstovin
  • 300 g oloupaných a nastrouhaných jablek
  • 1/2 šálku cukru
  • 5 vajec
  • 2 lžičky skořice
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Těstoviny uvařte podle návodu.
  3. V mezidobě ve větší míse smíchejte rozšlehané vejce, skořici, cukr a sůl.
  4. Vymažte olejem zapékací misku či pekáč, ve kterém chcete těstoviny připravovat.
  5. Uvařené těstoviny propláchnete ve studené vodě a nechte okapat.
  6. Do mísy s vaječnou směsí přidejte těstoviny a nastrouhaná jablka.
  7. Vše důkladně promíchejte.
  8. Těstovinou směs přendejte do zapékací misky.
  9. Pečte přibližně 45-50 minut dozlatova.

Sladké těstoviny s jablky servírujte posypané skořicí.

Sladký zapékaný pokrm připravený z těstovin a jablek
zdroj: jessicalevinson.com

Dáváte přednost klasickým flíčkům s uzeným či houbami? Načerpejte inspiraci z našich receptů na zapečené těstoviny!

Tradiční nudle s mákem

Oblíbený pokrm, který milují nejen děti, je klasickým sladkým jídlem již po mnoho desetiletí. Máte-li více času, můžete si připravit vlastní domácí nudle.

Ingredience:

  • 400 g širokých nudlí
  • 200 g mletého máku
  • 150g moučkového cukru
  • 50 g másla

Postup:

  1. Nudle uvařte podle návodu na obalu.
  2. V mezidobě v misce smíchejte mletý mák a moučkový cukr.
  3. Po uvaření nudle sceďte a vložte do pánve, ve které jste předtím rozpustili máslo.
  4. Promíchejte a povařte asi 1-2 minuty.
  5. Vypněte oheň, posypejte makovou směsí a směs promíchejte.

Nudle je samozřejmě možné posypat mákem až po nandání na talíř, záleží na vašich osobních preferencích.

Široké nudle se směsí máku a cukru
zdroj: zserbo.com

Lasagne na sladko s jahodami

Máte rádi lasagne? Zkuste pro tentokrát nahradit maso a zeleninu ovocem, konkrétně čerstvými jahodami. Uvidíte, že nebudete litovat!

Ingredience:

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 400 g lasagní
  • 3 bílky
  • 4 PL akátového medu
  • 2 PL mandlových plátků
  • 2 vanilkové lusky
  • meduňka

Postup:

  1. Lasagne uvařte podle návodu.
  2. Předehřejte troubu na 200°C.
  3. Dvě třetiny omytých jahod rozmačkejte do podoby pyré a smíchejte se třemi lžícemi akátového medu.
  4. Zbytek jahod nakrájejte na plátky.
  5. Omyjte lístečky meduňky a nakrájejte je na malé kousky.
  6. Z vnitřku vanilkových lusků seškrábněte semínka a přidejte je do jahodového pyré.
  7. Do vymazané zapékací misky vkládejte střídavě vrstvu lasagní a jahodové pyré.
  8. Každou vrstvu na závěr posypejte meduňkou a přidejte několik na plátky nakrájených jahod.
  9. Poslední vrstvu vytvořte pouze z lasagní.
  10. Vložte do trouby a pečte přibližně 15-20 minut.
  11. V mezidobě z bílků vyšlehejte sníh, smíchejte ho se zbytkem akátového medu.
  12. Touto směsí přelijete lasagne a pečte při teplotě 140°C ještě přibližně 10-12 minut.

Tyto jahodové těstoviny na sladko servírujte ozdobené šlehačkou a plátky mandlí.

Jahodové lasagne ozdobené šlehačkou a plátky mandlí
zdroj: eatsmarter.com

Velmi chutné moučníky se dají připravit také z listového těsta. Mnoho z nich je navíc velice rychlých a snadných.

Nudlový nákyp s tvarohem a ovocem

Překvapte návštěvu nevšedním gurmánským zážitkem.  Tento úžasný pokrm s přehledem nahradí jakýkoli dezert!

Ingredience:

  • 350 g širokých nudlí
  • 200 g tvarohu
  • 3/4 šálku cukru nebo javorového sirupu
  • 3 vejce
  • 1 šálek čerstvě uvařeného vanilkového pudinku
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 3/4 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2-3 broskve
  • 150 g malin
  • plátky mandlí

Poleva

  • 1 šálek strouhanky
  • 1 lžička skořice
  • 2 PL másla

Postup:

  1. Uvařte nudle podle návodu na obalu tak, aby byly al dente.
  2. V mezidobě si uvařte vanilkový pudink.
  3. Po uvaření nudle sceďte a propláchněte ve studené vodě.
  4. Předehřejte troubu na 180°C.
  5. V misce smíchejte tvaroh a cukr či javorový sirup.
  6. Následně přidejte vejce a zakysanou smetanu.
  7. Směs důkladně promíchejte, případně rozmixujte dohladka.
  8. Poté ke směsi přidejte připravený pudink, vanilkový extrakt, mléko a špetku soli.
  9. Vše důkladně promíchejte.
  10. Následně do této směsi vložte uvařené nudle a opět promíchejte.
  11. Polovinu množství nudlí přendejte do tukem vymazané zapékací misky.
  12. Přidejte k nudlím na plátky nakrájené broskve a maliny, část ovoce si nechte na ozdobu.
  13. Poté ovoce v zapékací misce překryjte druhou polovinou nudlí.
  14. V malé misce smíchejte strouhanku, skořici a rozpuštěné máslo a touto polevou následně nudle v zapékací misce přelijte.
  15. Pečte přibližně 50-60 minut.

Po vychlazení nudlový casserole podávejte ozdobený plátky mandlí, broskví a malinami.

Sladký těstovinový nákyp s tvarohem, malinami a broskvemi
zdroj: all-thats-jas.com

Sladké špagety se skořicí a mandlemi

Nevšední pokrm, který nejen skvěle chutná, ale je zajímavý i po vizuální stránce, neboť připomíná ptačí hnízda!

Ingredience:

  • 250 g špaget
  • 1 jablko
  • 50 g másla
  • 1/4 šálku třtinového cukru
  • 1 PL skořice
  • plátky mandlí

Poleva

  • 50 g smetanového sýra
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • 1/4 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Špagety uvařte podle návodu.
  2. Na mírném ohni v pánvičce rozpusťte máslo.
  3. Přidejte třtinový cukr a skořici.
  4. Vše důkladně promíchejte a odložte stranou.
  5. Na polevu vyšlehejte dohladka v misce pomocí ručního šlehače smetanový sýr, vanilkový extrakt a mléko.
  6. Oloupejte jablko a nakrájejte ho na tenké nudličky, proužky.
  7. V misce smíchejte špagety a jablkové nudličky.
  8. Následně do misky přidejte připravený skořicový dresink.
  9. Vše důkladně promíchejte.

Takto připravené těstoviny na sladko servírujte ozdobené polevou, kterou aplikujte pomocí cukrářského sáčku, a plátky mandlí.

Sladké špagety se skořicí polité jemnou polevou a posypané plátky mandlí
zdroj: yireservation.com

Jak připravit těstoviny na sladko zdravěji?

Pokud chcete z tohoto pokrmu udělat zdravější variantu, existuje hned několik možností. Jednou z nich je zejména náhrada cukru, který je jednou ze základních ingrediencí, například javorovým či agávovým sirupem.

Další možnost, jak ze sladkých těstovin udělat pokrm plný vitamínů a minerálů, představuje ovoce, ořechy, mandle a pistácie. Do těstovin jako takových můžete kromě jablek přidat také sušené ovoce. Díky sušenému ovoci můžete zároveň snížit i množství cukru, který do pokrmu přidáte.

Na ozdobu lze použít libovolné čerstvé ovoce. Kromě toho lze těstoviny na sladko konzumovat rovněž s nejrůznějšími kompoty, například broskvovým či meruňkovým.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.