Pohár na sladko na 4 způsoby

Co sklidí stejný úspěch jako dort, ale stojí mnohem méně úsilí?

Sladký pohár. Pohár se zmrzlinou i bez, se šlehačkou i smetanou, s piškoty, oplatkami nebo s posypem… sladký pohár s ovocem je jednoduše sázka na jistotu.

Inspirujte se 4 našimi skvělými recepty!

Ovocný pohár může obsahovat i zdravé musli

Pohár s mascarpone

INGREDIENCE

  • kelímek mascarpone
  • 250 g lesního ovoce
  • 100 g piškotů

POSTUP

  1. Podle výšky sklenice zvolíme množství vrstev a rozdelíme si piškoty, ovoce i mascarpone na tolik dílů.
  2. Na dno klademe piškoty, poté vrstvu mascarpone, poté ovoce.
  3. Pokud jsme zvolili kompotované ovoce, z přebytečné šťávy uděláme pomocí Gelfixu želatinu.
  4. Končíme vrstvou ovoce a na pomyslnou špičku zvolíme pěkný kousek ostružiny nebo jahody.

Recept na sladký pohár s mascarpone

Ovocný pohár se zakysanou smetanou

INGREDIENCE

  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 x kompotované ovoce
  • hrstka čerstvého ovoce
  • ztužovač želatiny

POSTUP

  1. Ztužovač želatiny smícháme s 100ml vody a vmícháme do kompotové šťávy, necháme stuhnout.
  2. Do zakysané smetany vmícháme vanilkový cukr.
  3. Ze smetany a želatiny vyšleháme ne zcela hladkou hmotu.
  4. Ovoce z kompotu buď klademe do vrstev, kde začínáme smetanou a knočíme smetanou, nebo jej necháme ve smetaně volně „plavat“.
  5. Povrch poháru dozdobíme čerstvým ovocem.

Zakysaná smetana se dobře doplňuje s jahodami.

Ovocný pohár s pudinkem

INGREDIENCE

  • 2 hrnky mléka
  • 1 prášek pudinku
  • 3 lžíce cukru
  • drobné čerstvé ovoce
  • mandličky na posyp

POSTUP

    1. Do 1 hrnku s mlékem rozmícháme pudinkový prášek.
    1. V hrnci přivedeme k varu zbytek mléka s cukrem, stále mícháme.
    1. Do hrnce přidáme mléko s pudinkem, pokračujeme v míchání.
    1. Každý pohár vyplníme zhruba do poloviny čerstvým ovocem.
    1. Když je pudink zahoustlý, vlijeme jej o připravených pohárů, navrh ovoce.
  1. Dozdobíme strouhanými mandličkami.

    Pudink je v české kuchyni tradice, hodí se i do pohárů.

Ovocný pohár se šlehačkou

INGREDIENCE

  • 1 kelímek 33% šlehačky, dobře vychlazený
  • 1 lžička cukru moučka
  • čerstvé ovoce
  • ovocné pyré či šťáva na dozdobení

POSTUP

  1. Šlehačku začneme šlehat na nízký stupeň a postupně zvyšujeme otáčky.
  2. Těsně před dokončením vmixujeme cukr, takto bude šlehačka pevná.
  3. Ovoce naaranžujeme do poháru, zdobící špičkou nazdobíme šlehačkou a přelijeme opět ovocem spolu s ovocnou šťávou.
  4. Dozdobíme například mátou.

U šlehačkového poháru záleží nejvíc na kvalitě potravin.

Krémy do sladkých pohárů:

  • slazené tvarohové krémy ochucené kakaem
  • slazené tvarohové krémy ochucené ovocem
  • tvarohové krémy prošlehané s uvařeným pudinkem
  • pudinky
  • pudinky s bílým jogurtem
  • zmrzliny
  • šlehačka

Piškoty a oplatky do sladkých pohárů

Do pohárů používáme:

  • cukrářské podlouhlé piškoty
  • dětské piškoty namočené v kakau, kávě nebo kompotové šťávě
  • kostky doma upečeného piškotu
  • kostky musli

Drobné ovoce používáme celé, větší jako meruňky nebo broskve nakrájíme na menší kousky. Použít můžeme i kompotované ovoce, které necháme okapat. Druhy ovoce můžeme mezi sebou různě kombinovat. Nezapomeneme si několik pěkných kousků ponechat na ozdobu.

Do poháru můžete použít také vlastní podomácku připravenou zmrzlinu!

Jaký pohár je váš nejoblíbenější? Pochlubte se v komentáři pod článkem!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.