Stále doma slýcháte od dětí, že chtějí něco sladkého?
Zkuste je trochu obalamutit a připravte pomazánku, která bude nejen sladká, ale i zdravá a můžete ji doplnit i čerstvým zdravým ovocem.
Máme pro vás 6 vynikajících receptů na sladké pomazánky, které si zamilují nejen ti nejmenší, ale i dospělí.
Vyzkoušejte naši domácí nutellu či avokádovou pomazánku s datlemi.
Tvarohová pomazánka s medem
Tak s touhle pomazánku zabodujete a to nejen u svých dětí! Sladký medový tvaroh s kapkou citronu vám zpříjemní každé ráno.
INGREDIENCE
- 2 lžíce medu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g rozinek
- 250 g jemného tvarohu
- trochu citrónové kůry
- trochu citrónové šťávy
- 2 lžíce sladké smetany
- pečivo k servírování
POSTUP
- Do šlehače dejte všechny přísady (kromě rozinek a pečiva) a šlehejte asi 5 minut.
- Pomazánku natřete na pečivo, posypte rozinkami a hned podávejte.

Máme pro vás i skvělé recepty na dětské pomazánky na několik způsobů. Jakou variantu vyzkoušíte jako první?
Domácí nutella
Dokážete si představit čokoládovo-oříškovou nutellu, která chutná stejně dobře (ne-li lépe) jako ty z obchodu, bez všech přídatných látek a nežádoucích ingrediencí? Máme pro vás recept!
INGREDIENCE
- 250 ml 35% smetany ke šlehání
- 55 g cukru
- 20 g kakaového prášku
- 170 g mléčné čokolády, nasekané
- 125 ml lískooříškového másla
POSTUP
- V hrnci metličkou smíchejte smetanu, cukr a kakao.
- Přiveďte k varu a za stálého šlehání nechte 1 minutu vařit.
- Nalijte do mixéru.
- Přidejte čokoládu a lískoooříškové máslo.
- Nechte 1 minutu rozpustit.
- Zpracujte do hladka.
- Nalijte do sklenic.
- Nechte vychladnout.
- Přikryjte a dejte na 2 hodiny do lednice.
- Před podáváním nechte ohřát na pokojovou teplotu.
- Nutella vám vydrží v lednici 2 až 3 týdny.

Dýňová pomazánka s javorovým sirupem
Využijte dýňové pyré a udělejte z něj chutnou pomazánku, která se hodí na tousty, ale i na palačinky.
INGREDIENCE
- 2 tyčinky másla, změklé
- 1/4 šálku plus 2 lžíce dýňového pyré
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžičky dýňového koření
- 1/2 lžičky soli
POSTUP
- Všechny ingredience vyšlehejte mixérem na vysokou rychlost, dokud vám nezvnikne světlá a nadýchaná směs.
- Pomazánka vydrží v lednici čerstvá až dva týdny.

Možná se vám budou hodit i naše recenze topinkovačů. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Sladká avokádová pomazánka
Krémového a jemně aromatického avokáda není nikdy dost. Většina lidí ho zná v pikantním guacamole, ale zde vám ukážeme, jak si z něj připravit sladkou snídaňovou pomazánku, která nejen nebesky chutná, ale je také velmi zdravá.
INGREDIENCE
- 1 zralé avokádo
- 5 datlí
- 1 citron
- 2 malé kelímky bílého jogurtu (neslazeného)
- med
POSTUP
- Zralé avokádo, jogurt a nakrájené datle rozmixujte do krémova. V
- Vymačkejte půlku citronu a přidejte do směsi – podle chuti více či méně.
- Nakonec podle chuti dochuťte trochou medu.
- Pomazánku namažte bílý toustový chléb a užijte si to!

Smetanová pomazánka s vlašskými ořechy
Luxusní a zdravá pomazánka z vlašských ořechů, medu a smetanového sýra potěší všechny strávníky! Natřete si vrstvu na krajíc vašeho oblíbeného chleba a užijte si to.
INGREDIENCE
- 10 půlek vlašských ořechů
- 230 g sýra Philadelphia, změkčeného
- ¼ šálku medu z pomerančových květů
POSTUP
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Na plech položte vlašské ořechy.
- Pečte, dokud nebudou opečené a voňavé, asi 10 minut.
- Vlašské ořechy přendejte na talíř vychladnout.
- Když vlašské ořechy vychladnou, přendejte je do uzavíratelného plastového sáčku a rozdrťte válečkem.
- Smíchejte sýr, med a vlašské ořechy v kuchyňském robotu a pulzujte, dokud nebude směs krémová.
- Dobrou chuť!

Ovocná pomazánka
Tato vynikající pomazánka z banánu, jahod a smetanového sýra je skvělý způsob, jak si oživit svoji snídani. Navíc je neuvěřitelně snadná na přípravu a plná chuti.
INGREDIENCE
- 230 g smetanového sýra
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 šálek jahod
- 1/2 banánu nakrájeného na plátky
POSTUP
- Smíchejte všechny ingredience, dokud vám nevznikne hladká a krémová směs.
- Natřete na vaše oblíbené pečivo.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 1 týdne.

Zkuste i naše další recepty na ovocné pomazánky, je to ten nejlepší způsob, jak zaujmout ty nejmenší strávníky!
Pomazánky podáváme s křupavým pečivem, piškoty nebo sušenkami.
Pečivo můžeme před podáváním rozpéct.
Jako nápoj se hodí mléko a další mléčné nápoje včetně mléčných koktejlů, různé druhy čajů nebo ovocných šťáv.
Určitě vyzkoušejte i tvorbu domácí marmelády. Děti při přípravě zabavíte a navíc si nakonec i pochutnají.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!