Recepty na rolády z piškotů podle cukrářských mistrů, které snadno zvládnete i doma

Kdo by je neměl rád?

Jsou sladké, nadýchané, vláčné a plné krému.

Dobrou roládu nemusíte kupovat v obchodě.

Ozdobte váš sváteční stůl lahůdkou, kterou snadno připravíte i doma.

Přinášíme vám nejoblíbenější recepty na piškotové rolády.

Inspirujte se!

Základní recept na piškotové těsto

Chcete připravovat piškotovou roládu, která se vždycky povede? Osvojte si klasické piškotové těsto a máte vyhráno.

INGREDIENCE

  • 6 vajec
  • 6 lžic polohrubé mouky a cukru krupice

POSTUP

  1. Oddělte žloutky od bílků
  2. Žloutky vyšlehejte do pěny.
  3. Z bílků ušlehejte sníh a společně s polohrubou moukou ho vmíchejte do žloutkové pěny.
  4. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 200° dozlatova, přibližně 8 minut
  6. Po vyndání z trouby těsto obraťte spodní stranou nahoru
  7. Stáhněte pečící papír a roládu alespoň do půlky zarolujte.
  8. Nechte vychladnou, rozrolujte, pomažte náplní a zarolujte po celé délce.
Roláda z piškotového těsta s lístkem máty a ovocem
Zdroj: splenda.com

Rychlá piškotová roláda s marmeládou

Nechce se vám připravovat krém? Nemusíte! Tato pochoutka je skvělá i s obyčejným džemem.

Jednoduchá piškotová roláda pro začátečníky.

INGREDIENCE

  • základní piškotové těsto
  • 4 lžíce výrazné marmelády napři rybízová, ostružinová nebo malinová
  • 2 lžíce cukru moučka

POSTUP

  1. Připravte těsto podle základního receptu.
  2. Rozprostřete ho na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Pečte v troubě vyhřáté na 200 – 220 °C  dozlatova, asi 8 minut.
  4. Po upečení dejte piškot na vlhkou utěrku a pomocí jí jej zarolujte.
  5. Po vychladnutí opět rozbalte, potřete marmeládou a znovu srolujte.
  6. Posypte moučkovým cukrem.
  7. Nakrájejte na plátky a můžete servírovat.
Pocukrovaná roláda na plechu plněná marmeládou
Zdroj: seriouseats.com

Kokosová roláda s jemným krémem

Vytvořte do piškotové rolády krém, o kterém se vám bude i zdát. Tento kokosový je opravdu úžasný.

INGREDIENCE

Těsto

  • základní piškotové těsto
  • 4 lžíce třešňové nebo malinové marmelády
  • 100 g strouhaného kokosu

Kokosový krém

  • 3 vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 175 g másla
  • 80 ml kokosového mléka
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP

  1. Připravte těsto dle základního receptu.
  2. Mezitím si připravte i krém.
  3. Oddělte bílky od žloutků.
  4. Bílky ručně vyšlehejte ve vodní lázni, po částech k nim přidávejte cukr.
  5. Jakmile směs ztuhne a trochu vychladne, přendejte ji do elektrického šlehače a začněte postupně přidávat máslo.
  6. Stále šlehejte a přidávejte kokosové mléko a vanilkový cukr.
  7. Vychladlý upečený plát rozbalte a potřete připraveným krémem (malou část si nechte stranou).
  8. Na krém naneste i vrstvu marmelády.
  9. Znovu zaviňte do rolády, kterou na povrchu potřete zbylým krémem a posypte strouhaným kokosem.
Kokosová roláda s jemným krémem naservírovaná s kávou
Zdroj: domesticgothess.com

Lehká šlehačková roláda bez mouky

Vyhýbáte se lepku nebo máte bezlepkovou dietu? Rolády z piškotů se šlehačkou se ani tak nemusíte vzdávat. Lze ji snadno připravit i bez mouky.

INGREDIENCE

Těsto

  • 120 g moučkového cukru
  • 5 ks vejce (rozdělené na žloutky a bílky)
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli

Náplň

  • 1 smetana ke šlehání
  • 0,5 sáčku ztužovače
  • vanilkový cukr

Na vymazání

  • máslo
  • kokos na vysypání (pokud chcete opravdu roládu vhodnou pro celiaky, rozhodně nevysypávejte plech moukou!)

POSTUP

  1. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh.
  2. Smíchejte moučkový cukr, kakao a žloutky.
  3. Lehce tyto dvě hmoty spojte a vytvořte jednolitou směs.
  4. Plech vyložte pečicím papírem.
  5. Ten pomažte máslem a vysypte kokosem.
  6. Těsto rovnoměrně rozetřete na kokos.
  7. Pečte 8 minut v předem vyhřáté troubě na 250 °C.
  8. Po vytažení těsto překlopte z plechu tak, abyste dokázali sundat pečicí papír.
  9. Během chladnutí vyšlehejte smetanu se ztužovačem a cukrem.
  10. Rozetřete krém na vychladlé těsto a opatrně zatočte.

Nakrájená šlehačková roláda připravena k servírování
Zdroj : gimmesomeoven.com

Ořechová roláda s kávovým krémem

Pro milovníky ořechů a kávy přinášíme něco speciálního. Ořechová roláda s kávovým krémem je přímo božská. Příprava je naprosto snadná, ale výsledkem nepohrdne žádný člen vaší rodiny.

INGREDIENCE

Těsto

  • základní piškotové těsto
  • 60 g mletých vlašských ořechů

Krém

  • 250 g másla
  • 200 g cukru moučky
  • 200 ml mléka
  • 70 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 6 lžic kávy

POSTUP

  1. K přípravě piškotového těsta využijte základní recept, pouze do něj přimíchejte vlašské ořechy.
  2. Nechejte vychladnout a připravte si krém.
  3. Uvařte silnou malou kávu (cca 100 ml) a nechejte vychladnout.
  4. Smíchejte mléko, cukr, mouku a žloutky a uvařte hustou kaši.
  5. Do kaše zašlehejte kávu a máslo.
  6. Menší část krému odložte bokem.
  7. Zbytek rozetřete na těsto a zarolujte.
  8. Oddělenou část krému natřete na povrch stočené rolády.
  9. Pokud vám zbude více ořechů, můžete jimi roládu posypat.
Ořechovo-kávová piškotová roláda na skleněném tácu, posypaná plátky ořechů
zdroj : ohnuts.com

Silnou kávu si můžete připravit i v kávovaru Krups.

Kakaová roláda s pařížskou šlehačkou

Extra jemná krémová roláda s plnou chutí kakaa a smetany, kterou si vychutnají všichni milovníci čokolády.

INGREDIENCE

Těsto

  • základní piškotové těsto
  • 2 lžíce pravého kakaa

Krém

  • 250 ml smetany na šlehání (33 %)
  • 100 g čokolády na vaření (ideálně s vyšším procentem kakaa)

POSTUP

  1. Opět použijte klasický postup přípravy piškotového těsta, pouze s tím rozdílem, že k mouce přimícháte kakao.
  2. Dobu chladnutí těsta využijte k přípravě náplně.
  3. Čokoládu nalámejte na kousky a vložte do mísy
  4. Dejte do vodní lázně, přilijte k čokoládě polovinu smetany a nechte ji rozpustit.
  5. Do hladkého krému nalijte zbytek smetany.
  6. Promíchejte a nechte vychladnout.
  7. Poté vyšlehejte do tuhé šlehačky.
  8. Krém rozetřete na vychladlé piškotové těsto a zarolujte.
  9. Můžete prosvětlit posypem z moučkového cukru.
Nakrojená kakaová roláda s pařížskou šlehačkou posypaná moučkovým cukrem
Zdroj : velemenyarena.hu

Rady a tipy profesionálů

Dbejte na to, aby trouba byla správně vyhřátá.

Roládu nepečte déle než je určeno. Po vyndání z trouby ji sundejte z plechu – delší působení tepla by zapříčinilo její popraskání.

Upečený plát těsta je třeba srolovat (alespoň napůl) ještě teplý. Pokud byste ho zavinuli až po vychladnutí, popraskal by.

Nejlepší postup je otočit roládu pečicím papírem vzhůru, stáhnout papír z těsta, otočit zase zpátky, pomalu zarolovat, nechat vychladnout, rozbalit, namazat náplní a znovu stočit do rolády.

Před servírováním piškotovou roládu pokrájejte na plátky – ideální šířka jsou 2 cm.

Na talířku ji ozdobte čerstvým ovocem, snítkou máty, kopečkem zmrzliny nebo porcí šlehačky.

Vychutnejte si domácí roládu s lahodnou kávou čajem či jiným drinkem. Pokud máte čas a chuť, můžete připravit i zdravý domácí džus.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.