Sladké velikonoční rolády: recepty po kterých se budete olizovat

Dobré velikonoční rolády nemusíte vyhlížet pouze za okny výlohy cukrárny.

Rádi byste si upekli svou vlastní roládu pro jednou nenakupovali velikonoční cukroví v obchodech?

Pak máme pro vás jednoduché a rychlé řešení! Inspirujte se pěti nejlepšími recepty na velikonoční rolády.

Piškotová roláda s marmeládou

Základní korpus na roládu upečeme z klasického piškotového těsta. Výhodou je, že základní recept můžeme různě obměňovat a tak docílíme pokaždé jiné chuti.

INGREDIENCE :

základní těsto

  • 6 vajec
  • 6 lžic polohrubé mouky a cukru krupice
  • marmeláda na potření (výraznější – rybízová, ostružinová)
  • cukr mučka na posypání

POSTUP :

  1. Vyšlehejte žloutky.
  2. Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte s polohrubou moukou do pěny ze žloutků.
  3. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečte dozlatova ve vyhřáté troubě na 200 – 220 °C  (asi 8 minut).
  5. Po upečení dejte piškot na vlhkou utěrku a pomocí jí jej zarolujte.
  6. po vychladnutí opět rozbalte, potřete marmeládou a opět srolujte.
  7. Nakrájejte na plátky a podávejte. Můžete posypat moučkovým cukrem.

Piškotová roláda s marmeládou zdroj : surfingtheworldcuisine.com

Kokosová roláda s jemným krémem

Máte rádi poctivé domácí krémy ? Jemný krém s příchutí kokosu bude tou správnou volbou pro přípravu sladké domácí rolády.

INGREDIENCE :

  • základní piškotové těsto
  • 4 lžíce třešňové nebo malinové marmelády
  • 100 g strouhaného kokosu

na  kokosový krém

  • 3 vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 175 g másla
  • 80 ml kokosového mléka
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP :

  1. Připravíme roládu dle základního receptu.
  2. Mezitím si připravíme i krém.
  3. Oddělíme bílky od žloutků.
  4. Bílky budeme ručně postupně šlehat na parou ve vodní lázni a přidávat po částech cukr.
  5. Jakmile směs ztuhne a trochu vychladne, přendáme si ho do elektrického šlehače a začneme postupně přidávat máslo.
  6. Stále šleháme a nakonec přidáváme kokosové mléko a vanilkový cukr.
  7. Vychladlý upečený plát rozbalíme, potřeme připraveným krémem (malou část si necháme stranou).
  8. Na krém naneseme i vrstvu marmelády.
  9. Znovu svineme do rolády, kterou na povrchu potřeme zbylým krémem a posypeme strouhaným kokosem.

Kokosová roláda s jemným krémemzdroj : domesticgothess.com

Lehká šlehačková roláda bez mouky

Roláda, která potěší především lidi s onemocněním celiakie. Roláda neobsahuje žádnou mouku, přitom je vláčná a zcela lehká do žaludku.

INGREDIENCE :

  • 5 ks vajec
  • 120 g moučkového cukru
  • 0,5 balíčku vanilkového cukru
  • 0,5 balíčku ztužovače šlehačky
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce kakaa
  • kokos na vysypání

POSTUP :

  1. Troubu důkladně rozehřejeme na maximum.
  2. Na velký mělký plech položíme papír na pečení, papír důkladně vymažeme máslem  a vysypeme kokosem.
  3. V míse promícháme žloutky, moučkový cukr a kakao.
  4. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme ke směsi v míse.
  5. Hmotu rozetřeme na na plech s vysypaným papírem.
  6. Dáme péct do horké trouby na 250°C.
  7. Pečeme přesně 8 minut.
  8. Po osmi minutách okamžitě vyndáme a ihned sundáme papír s piškotem z plechu
  9. Necháme zchladnout.

Šlehačková roládazdroj : gimmesomeoven.com

Ořechová roláda s kávovým krémem

Pro milovníky ořechů a kávy přinášíme něco speciálního. Ořechová roláda s kávovým krémem je přímo božská. Příprava je naprosto snadná, ale výsledkem nepohrdne žádný člen Vaší rodiny.

INGREDIENCE :

  • základní piškotové těsto
  • 60 g mletých vlašských ořechů

na krém :

  • 6 lžic silné kávy
  • 3 ks žloutků
  • 200 g cukru moučka
  • 200 ml mléka
  • 70 g hladké mouky
  • 250 g másla

POSTUP :

  1. Připravíme si těsto dle základního receptu, k mouce přimícháme mleté ořechy.
  2. Mezitím si připravíme krém.
  3. Mléko, cukr, mouku a žloutky vymícháme dohladka a uvaříme v hustou kaši, poté ji necháme vychladnout.
  4. Mezitím si uvaříme silnou kávu, vychladíme a zašleháme ji spolu s máslem do připravené kaše.
  5. Vychladlé těsto rozvineme, potřeme asi 3/4 krému, znovu zavineme a vrch potřeme zbylým kávovým krémem.
  6. Krém na povrchu uhladíme, posypeme sekanými praženými mandlemi.

    zdroj : ohnuts.com

Kakaová roláda s pařížskou šlehačkou

Extra jemná krémová roláda  s plnou chutí kakaa a smetany, kterou si vychutnají milovníci čokolády a šlehačky.

INGREDIENCE :

  • základní piškotové těsto
  • 2 lžíce kakaa holandského typu

na pařížský šlehačku

  • 250 ml smetany na šlehání (33% tuku)
  • 100 g čokolády (70% kakaa)

POSTUP :

  1. Připravíme si těsto dle základního recepty, k mouce přimícháme proseté kakao.
  2. Mezitím si připravíme pařížskou šlehačku.
  3. Nalámeme čokoládu do mísy, kterou budeme rozpouštět ve vodní lázni.
  4. Zalijeme čokoládu částí smetany, tak aby byla téměř potopená a počkejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
  5. Dobře promícháme smetanu s čokoládou, a když je směs hladká, přidáme zbývající část smetany.
  6. Promícháme a necháme vystydnout.
  7. Pařížskou šlehačku  je třeba nechat dobře vychladit, než ji budeme šlehat.
  8. Ušleháme šlehačku.
  9. Vychladlé těsto rozvineme, potřeme pařížskou šlehačkou.
  10. Svineme a můžeme posypat moučkovým cukrem.
  11. Dáme chladit do lednice.

Kakaová roláda s pařížskou šlehačkouzdroj : velemenyarena.hu

Všechny uvedené rolády necháme před krájením dobře vychladnout, poté je krájíme na hrubé plátky a podáváme ke s lahodnou kávou nebo čajem, pokud máte čas a chuť, můžete připravit i zdravý domácí džus.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00