Sladké velikonoční rolády

Sladká roláda plněná libovolným krémem a více či méně na povrchu nazdobená vzbuzuje u začínajících nebo méně zkušených kuchařek a kuchařů dojem, že se jedná o složitě připravovaný moučník. Pravý opak je pravdou.

Při dodržení poměrně jednoduchých zásad se jedná o velmi rychlý moučník, u kterého je úspěch zaručen. Vyzkoušet si to můžeme o velikonočních svátcích.

1. Piškotová roláda s marmeládou

Základní korpus na roládu upečeme z klasického piškotového těsta. Výhodou je, že základní recept můžeme různě obměňovat a tak docílíme pokaždé jiné chuti.

INGREDIENCE :

základní těsto

  • 6 vajec
  • 6 lžic polohrubé mouky a cukru krupice
  • marmeláda na potření (výraznější – rybízová, ostružinová)
  • cukr mučka na posypání

POSTUP :

  1. Žloutky ušleháme v míse s cukrem do husté pěny.
  2. V čisté  míse ušleháme z bílků tuhý sníh a zlehka ho vmícháme spolu s polohrubou moukou do žloutkové pěny
  3. Připravené těsto rozetřeme na velký plech, který jsme vyložili papírem na pečení.
  4. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 – 220 °C a zprudka upečeme dozlatova (jen asi 8 minut).
  5. Horký upečený piškotový plát překlopíme na vlhkou utěrku, stáhneme z něj opatrně papír na pečení a plát pomocí utěrky zarolujeme a necháme vychladnout.
  6. Vychladlý plát znovu rozbalíme, potřeme marmeládou a opět stočíme do rolády.
  7. Před podáváním roládu posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na plátky.

 

Piškotová roláda s marmeládou zdroj : surfingtheworldcuisine.com

2. Kokosová roláda s jemným krémem

Máte rádi poctivé domácí krémy ? Jemný krém s příchutí kokosu bude tou správnou volbou pro přípravu sladké domácí rolády.

INGREDIENCE :

  • základní piškotové těsto
  • 4 lžíce třešňové nebo malinové marmelády
  • 100 g strouhaného kokosu

na  kokosový krém

  • 3 vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 175 g másla
  • 80 ml kokosového mléka
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP :

  1. Připravíme roládu dle základního receptu.
  2. Mezitím si připravíme i krém.
  3. Oddělíme bílky od žloutků.
  4. Bílky budeme ručně postupně šlehat na parou ve vodní lázni a přidávat po částech cukr.
  5. Jakmile směs ztuhne a trochu vychladne, přendáme si ho do elektrického šlehače a začneme postupně přidávat máslo.
  6. Stále šleháme a nakonec přidáváme kokosové mléko a vanilkový cukr.
  7. Vychladlý upečený plát rozbalíme, potřeme připraveným krémem (malou část si necháme stranou).
  8. Na krém naneseme i vrstvu marmelády.
  9. Znovu svineme do rolády, kterou na povrchu potřeme zbylým krémem a posypeme strouhaným kokosem.

Kokosová roláda s jemným krémem

zdroj : domesticgothess.com

Zkuste tyto recepty

Záhorácká roláda

Vepřová roláda s játrovou náplní

Vepřová roláda na smetaně

Sýrová roláda

3. Lehká šlehačková roláda bez mouky

Roláda, která potěší především lidi s onemocněním celiakie. Roláda neobsahuje žádnou mouku, přitom je vláčná a zcela lehká do žaludku.

INGREDIENCE :

  • 5 ks vajec
  • 120 g moučkového cukru
  • 0,5 balíčku vanilkového cukru
  • 0,5 balíčku ztužovače šlehačky
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce kakaa
  • kokos na vysypání

POSTUP :

  1. Troubu důkladně rozehřejeme na maximum.
  2. Na velký mělký plech položíme papír na pečení, papír důkladně vymažeme máslem  a vysypeme kokosem.
  3. V míse promícháme žloutky, moučkový cukr a kakao.
  4. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme ke směsi v míse.
  5. Hmotu rozetřeme na na plech s vysypaným papírem.
  6. Dáme péct do horké trouby na 250°C.
  7. Pečeme přesně 8 minut.
  8. Po osmi minutách okamžitě vyndáme a ihned sundáme papír s piškotem z plechu
  9. Necháme zchladnout.

Šlehačková roláda

zdroj : gimmesomeoven.com

4. Ořechová roláda s kávovým krémem

Pro milovníky ořechů a kávy přinášíme něco speciálního. Ořechová roláda s kávovým krémem je přímo božská. Příprava je naprosto snadná, ale výsledkem nepohrdne žádný člen Vaší rodiny.

INGREDIENCE :

  • základní piškotové těsto
  • 60 g mletých vlašských ořechů

na krém :

  • 6 lžic silné kávy
  • 3 ks žloutků
  • 200 g cukru moučka
  • 200 ml mléka
  • 70 g hladké mouky
  • 250 g másla

POSTUP :

  1. Připravíme si těsto dle základního receptu, k mouce přimícháme mleté ořechy.
  2. Mezitím si připravíme krém.
  3. Mléko, cukr, mouku a žloutky vymícháme dohladka a uvaříme v hustou kaši, poté ji necháme vychladnout.
  4. Mezitím si uvaříme silnou kávu, vychladíme a zašleháme ji spolu s máslem do připravené kaše.
  5. Vychladlé těsto rozvineme, potřeme asi 3/4 krému, znovu zavineme a vrch potřeme zbylým kávovým krémem.
  6. Krém na povrchu uhladíme, posypeme sekanými praženými mandlemi.

    zdroj : ohnuts.com

5. Kakaová roláda s pařížskou šlehačkou

Extra jemná krémová roláda  s plnou chutí kakaa a smetany, kterou si vychutnají milovníci čokolády a šlehačky.

INGREDIENCE :

  • základní piškotové těsto
  • 2 lžíce kakaa holandského typu

na pařížský šlehačku

  • 250 ml smetany na šlehání (33% tuku)
  • 100 g čokolády (70% kakaa)

POSTUP :

  1. Připravíme si těsto dle základního recepty, k mouce přimícháme prosété kakao.
  2. Mezitím si připravíme pařížskou šlehačku.
  3. Nalámeme čokoládu do mísy, kterou budeme rozpouštět ve vodní lázni.
  4. Zalijeme čokoládu částí smetany, tak aby byla téměř potopená a počkejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
  5. Dobře promícháme smetanu s čokoládou, a když je směs hladká, přidáme zbývající část smetany.
  6. Promícháme a necháme vystydnout.
  7. Pařížskou šlehačku  je třeba nechat dobře vychladit, než ji budeme šlehat.
  8. Ušleháme šlehačku.
  9. Vychladlé těsto rozvineme, potřeme pařížskou šlehačkou.
  10. Svineme a můžeme posypat moučkovým cukrem.
  11. Dáme chladit do lednice.

Kakaová roláda s pařížskou šlehačkou

zdroj : velemenyarena.hu

Všechny uvedené rolády necháme před krájením dobře vychladnout, poté je krájíme na hrubé plátky a podáváme ke s lahodnou kávou nebo čajem, pokud máte čas, můžete připravit i  zdravý domácí džus.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 6 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *