Sladké rolády z piškotů: recepty po kterých se budete olizovat

Dobré velikonoční piškotové rolády nemusíte vyhlížet pouze za okny výlohy cukrárny.

Rádi byste si upekli svou vlastní roládu pro jednou nenakupovali velikonoční cukroví v obchodech?

Pak máme pro vás jednoduché a rychlé řešení! Inspirujte se našimi pěti nejlepšími recepty.

Piškotová roláda s marmeládou

Základní korpus na roládu upečeme z klasického piškotového těsta. Výhodou je, že základní recept můžeme různě obměňovat a tak docílíme pokaždé jiné chuti.

INGREDIENCE

Základní těsto

  • 6 vajec
  • 6 lžic polohrubé mouky a cukru krupice
  • marmeláda na potření (výraznější – rybízová, ostružinová)
  • cukr mučka na posypání

POSTUP

  1. Vyšlehejte žloutky.
  2. Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte s polohrubou moukou do pěny ze žloutků.
  3. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečte dozlatova ve vyhřáté troubě na 200 – 220 °C  (asi 8 minut).
  5. Po upečení dejte piškot na vlhkou utěrku a pomocí jí jej zarolujte.
  6. po vychladnutí opět rozbalte, potřete marmeládou a opět srolujte.
  7. Nakrájejte na plátky a podávejte. Můžete posypat moučkovým cukrem.
Nakrájena piškotová roláda s marmeládou na plátky
Zdroj : surfingtheworldcuisine.com

Kokosová roláda s jemným krémem

Máte rádi poctivé domácí krémy ? Jemný krém s příchutí kokosu bude tou správnou volbou pro přípravu sladké domácí rolády.

INGREDIENCE

Těsto

  • základní piškotové těsto
  • 4 lžíce třešňové nebo malinové marmelády
  • 100 g strouhaného kokosu

Kokosový krém

  • 3 vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 175 g másla
  • 80 ml kokosového mléka
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP

  1. Připravíme roládu dle základního receptu.
  2. Mezitím si připravíme i krém.
  3. Oddělíme bílky od žloutků.
  4. Bílky budeme ručně postupně šlehat na parou ve vodní lázni a přidávat po částech cukr.
  5. Jakmile směs ztuhne a trochu vychladne, přendáme si ho do elektrického šlehače a začneme postupně přidávat máslo.
  6. Stále šleháme a nakonec přidáváme kokosové mléko a vanilkový cukr.
  7. Vychladlý upečený plát rozbalíme, potřeme připraveným krémem (malou část si necháme stranou).
  8. Na krém naneseme i vrstvu marmelády.
  9. Znovu svineme do rolády, kterou na povrchu potřeme zbylým krémem a posypeme strouhaným kokosem.

 

Kokosová roláda s jemným krémem naservírovaná s kávou
Zdroj: domesticgothess.com

Lehká šlehačková roláda bez mouky

Roláda, která potěší především lidi s onemocněním celiakie. Roláda neobsahuje žádnou mouku, přitom je vláčná a lehká.

INGREDIENCE

Těsto

  • 120 g moučkového cukru
  • 5 ks vejce (rozdělené na žloutky a bílky)
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli

Náplň

  • 1 smetana ke šlehání
  • 0,5 sáčku ztužovače
  • vanilkový cukr

Na vymazání

  • máslo
  • kokos na vysypání (pokud chcete opravdu roládu vhodnou pro celiaky, rozhodně nevysypávejte plech moukou!)

POSTUP

  1. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh.
  2. Smíchejte moučkový cukr, kakao a žloutky.
  3. Lehce tyto dvě hmoty spojte a vytvořte jednolitou hmotu.
  4. Na předem připravený mělký plech s pečicím papírem vymazaným máslem a kokosem rovnoměrně těsto rozprostřete.
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na 250 °C 8 minut.
  6. Po vytažení těsto překlopte z plechu tak, abyste dokázali sundat pečicí papír.
  7. Během chladnutí vyšlehejte smetanu se ztužovačem a cukrem.
  8. Rozetřete krém na vychladlé těsto a opatrně zatočte.

TIP: Roláda, která nepraská, je sen každé kuchařky. Opravdu dbejte na to, aby byla trouba maximálně vyhřátá a abyste nepekli roládu déle, než po určenou dobu. Po vytažení se postarejte o to, aby se co nejrychleji dostala z plechu – delší působení tepla by způsobilo její popraskání.

Nakrájená šlehačková roláda připravena k servírování
Zdroj : gimmesomeoven.com

Ořechová roláda s kávovým krémem

Pro milovníky ořechů a kávy přinášíme něco speciálního. Ořechová roláda s kávovým krémem je přímo božská. Příprava je naprosto snadná, ale výsledkem nepohrdne žádný člen vaší rodiny.

INGREDIENCE

Těsto

  • základní piškotové těsto
  • 60 g mletých vlašských ořechů

Krém

  • 250 g másla
  • 200 g cukru moučky
  • 200 ml mléka
  • 70 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 6 lžic kávy

POSTUP

  1. K přípravě piškotového těsta využijte základní recept, pouze do něj přimíchejte vlašské ořechy. Nechejte vychladnout a připravte si krém.
  2. Uvařte silnou malou kávu (cca 100 ml) a nechejte vychladnout.
  3. Smíchejte mléko, cukr, mouku a žloutky a uvařte hustou kaši.
  4. Do kaše zašlehejte kávu a máslo.
  5. Mléko, cukr, mouku a žloutky vymícháme dohladka a uvaříme v hustou kaši, poté ji necháme vychladnout.
  6. Mezitím si uvaříme silnou kávu, vychladíme a zašleháme ji spolu s máslem do připravené kaše.
  7. Oddělte menší část krému bokem. Zbytek rozetřete na těsto a zarolujte. Oddělenou část krému natřete na povrch stočené rolády.
  8. Pokud vám zbude více ořechů, můžete jimi roládu posypat.
Ořechovo-kávová roláda na skleněném tácu, posypaná plátky ořechů
zdroj : ohnuts.com

Kakaová roláda s pařížskou šlehačkou

Extra jemná krémová roláda s plnou chutí kakaa a smetany, kterou si vychutnají milovníci čokolády a šlehačky.

INGREDIENCE

Těsto

  • základní piškotové těsto
  • 2 lžíce pravého kakaa

Krém

  • 250 ml smetany na šlehání (33 %)
  • 100 g čokolády na vaření (ideálně s vyšším procentem kakaa)

POSTUP

  1. Opět použijeme klasický postup přípravy piškotového těsta, pouze s tím rozdílem, že k mouce přimícháme kakao.
  2. Dobu chladnutí těsta využijeme k přípravě náplně.
  3. Mezitím si připravíme pařížskou šlehačku.
  4. Na kousky nalámanou čokoládu vložíme do mísy. Přilijeme část smetany a rozpustíme kousky ve vodní lázni.
  5. Vytvoříme hladkou hmotu. Jakmile si budete jistí, že je čokoláda rozpuštěná, dodejte zbytek smetany.
  6. Po promíchání necháme pořádně vychladnout, usnadní nám to šlehání.
  7. Vyšlehejte pařížskou náplň.
  8. Krém rozetřete na vychladlé piškotové těsto a zarolujte.
  9. Vychladlé těsto rozvineme, potřeme pařížskou šlehačkou.
  10. Můžete prosvětlit posypem z moučkového cukru.
Nakrojená kakaová roláda s pařížskou šlehačkou posypaná moučkovým cukrem
Zdroj : velemenyarena.hu

Tip : Všechny rolády před krájením nechejte dobře vychladnout. Ideální tloušťka plátků je asi 2 centimetry.

Vychutnejte si domácí roládu s lahodnou kávou čajem či jiným drinkem. Pokud máte čas a chuť, můžete připravit i zdravý domácí džus.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.