Přemýšlíte, co si upéct ke kávě nebo na oslavu či návštěvu?
Inspirujte se našimi recepty na makový závin, ze kterých si jistě vyberete tu svou oblíbenou variantu.
Není to nic náročného a chutnat to bude všem mlsným jazýčkům.
Kynutý makový závin
Pro milovníky kynutých moučníků zde máme kynutý makový štrůdl jako od babičky. S tímto druhem těsta se dobře pracuje, jelikož se netrhá a je vláčné. Při přípravě si hlídejte množství mléka – záleží na vaší mouce – někdy totiž stačí uváděné množství, někdy musíte přidat více.
Ingredience na těsto
- 500g hladké mouky
- 2ks žloutků
- 1 droždí
- 40g rozpuštěného másla
- 1 lžíce cukru
- 250ml mléka
- Špetka soli
Ingredience na náplň
- 2 hrnky máku
- 1,5 hrnku mléka
- 5 polévkových lžic třtinového cukru
- Hrst rozinek (dle chuti)
Postup
- Nejprve nechte vzejít kvásek tak, že do mističky nebo hrníčku dáte lžíci mléka, lžíci mouky, cukr a droždí.
- Smíchejte všechny ostatní suroviny a přidejte vzejitý kvásek. Vypracujte hladké těsto.
- Dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
- Mezitím si připravte makovou nádivku tak, že v hrnci zahřejete mléko, přidáte ostatní suroviny a vaříte do zhoustnutí.
- Po vykynutí rozdělte těsto na dvě poloviny. Z každé poloviny vyválejte tenký plát.
- Navrch poklaďte nádivku a zaviňte. Poté opatrně přeneste na plech a nechte ještě 20 minut kynout.
- Povrch závinu potřete rozšlehaným vejcem či máslem a dejte do předehřáté trouby péct při 180°C po dobu 30-40 minut. Hlídejte jej, každá trouba peče jinak.
- Hotový závin nechte vychladnout a podávejte nakrájený.

Závin z máku se zakysanou smetanou
Tento recept na makový závin je o něco jednodušší. Díky přítomnosti zakysané smetany není totiž potřeba mák ani vařit. Ulehčete si práci a vyzkoušejte si tento moučník upéct.
Ingredience
- 250g listového těsta
- 300g mletého máku
- 2 vajíčka
- 200g zakysané smetany
- 2 jablka
- 1 lžička mleté skořice
- 1,5 lžíce škrobu
- 120g moučkového cukru
- 1 vajíčko na potření závinu
- Moučkový cukr na posyp
Postup
- Nejprve smíchejte mák se zakysanou smetanou. Přidejte vejce, lžičku skořice, najemno nastrouhaná jablka, cukr a škrob.
- Listové těsto vyválejte do většího obdélníku a na střed rozložte makovou náplň.
- Poté těsto zabalte/zarolujte a konce zahněte dospodu.
- Štrúdl přendejte na plech s pečícím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca půl hodiny nebo dozlatova.
- Hotový závin nechejte trochu vychladnout a pak posypejte moučkovým cukrem.

Když se řekne závin, každý si jistě představí jablečný štrúdl. Ani ty u nás nesmí chybět. Inspirujte se našimi báječnými recepty na jablečný závin!
Objevte podobné tipy
Listový závin s mákem
Jednoduchý a velmi rychlý recept, na který potřebujete pár minut na přípravu se skvěle hodí, pokud potřebujete rychle připravit něco k posezení s přáteli či rodinou.
Ingredience
- 1 balení listového těsta
- 200g mletého máku
- 5-7 lžic cukru krupice (podle chuti)
- 500ml mléka
- 2 lžíce povidla či jiného džemu
- 1ks vejce
Postup
- Náplň do závinu připravíte tak, že mák umelete a vložíte do hrnce s cukrem. Přilijete mléko a na mírném ohni vařte asi 10 minut do zhoustnutí.
- Poté stáhněte z ohně, přidejte povidla nebo džem a vše promíchejte.
- Poté, co náplň chladne, si rozválejte listové těsto.
- Potřete jej připravenou makovou náplní a zaviňte. Okraje závinu zahněte dospodu.
- Pečte na pečícím papíru potřené rozšlehaným vejcem při 170°C cca půl hodiny.
- Hotový štrúdl nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Testovali jsme elektrické pěniče mléka. Jak to dopadlo? Mrkněte se!
Nadýchaný štrúdl s mákem a švestkami
Pokud si svůj makový závin chcete něčím ozvláštnit, přidejte do náplně třeba švestky. Výsledek bude díky přítomnosti ovoce vláčný, šťavnatější a také vitamínově vydatnější.
Ingredience na těsto
500g hladké mouky
- 30g droždí
- 180ml mléka
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- Špetka soli
- 60g rozpuštěného másla
- 2ks vejce + 1 na potření
- Moučkový cukr na posyp
Ingredience na náplň
- 450ml mléka
- 300g mletého máku
- 100g třtinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1-2 lžíce švestkových povidel
- 10-15 ks švestek
- Skořicový cukr
Postup
- Do velké mísy prosejte mouku. Zahřejte mléko.
- Do mouky udělejte menší důlek, do kterého rozdrobte droždí. Přidejte 1 lžíci třtinového cukru a polovinu zahřátého mléka. Ze stran zahrňte moukou.
- Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Potrvá to cca půl hodiny.
- Poté přidejte zbývající mléko, cukr + vanilkový cukr, špetku soli, rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a vejce.
- Vypracujte hladké těsto.
- Těsto dejte na moukou posypaný vál a rozdělte na dvě poloviny. Tyto dvě poloviny nechejte pod utěrkou kynout ještě 30 minut.
- Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň. Do hrnce nalijte mléko, přidejte mák a cukr. Promíchejte a nechte vařit asi 10 minut na mírném ohni.
- Průběžně míchejte, aby se nepřipálil mák. Stáhněte z ohně a nakonec přidejte povidla. Poté nechejte vychladnout.
- Švestky rozkrájejte na poloviny, připravte si skořicový cukr a vyšlehejte vejce na potření závinu.
- Na pomoučněném vále vyválejte z bochánků tenké placky.
- Na každou placku pak rozložte makovou náplň a okraje nechejte bez náplně. Okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem.
- Navrch ještě rozložte rozkrájené švestky a posypejte skořicovým cukrem.
- Zarolujte závin a konce založte dospod.
- Záviny přendejte na plech s pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30-40 minut kynout, aby byl výsledek o to nadýchanější.
- Troubu si předehřejte na 170°C. Záviny potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova cca 35-40 minut.
- Hotové záviny nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené.

Štrůdl na sladký i slaný způsob? U nás je najdete všechny! Nahlédněte a vyzkoušejte příště i některý z těchto receptů.
Nekynutý závin z polohrubé mouky
Spěcháte a musíte něco připravit pro návštěvu nebo na oslavu? Zkuste náš nekynutý makový závin, který jistě stihnete než zazvoní zvonek.
Ingredience na těsto
- 220g polohrubé mouky
- 200g pomazánkového másla
- 1 žloutek
- Špetka soli
Ingredience na náplň
- 200g mletého máku
- 1 lžíce švestkových povidel
- 13 lžic mléka
- 1 vanilkový cukr
- Cukr krupice podle chuti
- 1 lžička mleté skořice
- 1 bílek na potření
Postup
- Nejprve si připravte náplň. Zahřejte mléko, přidejte mletý mák, cukry, povidla, skořici a nechte asi 10 minut povařit.
- Náplň nechte vychladnout.
- Z mouky, másla, žloutku a špetky soli vypracujte hladké těsto.
- Na pomoučněném vále rozválejte těsto na tenký plát a naneste makovou náplň.
- Zaviňte a okraje zahněte dospodu.
- Závin přeneste na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným bílkem a pečte v předehřáté troubě při 180°C cca 35-40 minut nebo dozlatova.
- Hotový závin nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a nakrájený podávejte.

Těsta můžeme kombinovat s množstvím různých nádivek. Můžeme kombinovat tvaroh z různých druhů ovoce – meruňkami, broskvemi, drobné ovoce, stejně tak ořechy.
Mák a jeho blahodárné účinky na naše zdraví
Na mák existují dva druhy pohledu. Jednak se jedná o léčivou rostlinu – tedy drogu a jednak jako potravinu. V máku dominuje logicky tuk, přičemž zde převažují mastné kyseliny – vínenenasycené a mononenasycené. Mák je také zdrojem vlákniny a kvalitních bílkovin.
Tento druh rostliny je bohatým zdrojem minerálních látek, zejména obsahuje vápník. V přírodě zřejmě nenalezneme potravinu, která by byla bohatší na vápník. Co s týče minerálních látek, obsahuje velké množství hořčíku, fosforu a manganu. Vitamíny jsou zastoupené vitaminem E a B.
Teď už víme, že je mák opravdu blahodárný na naše zdraví. Inspirujte se našimi tipy na makové náplně ať máte kam sáhnout při přípravě další makové dobroty!