Oblíbené sladké záviny neboli štrúdly většinou plníme některou z nádivek nebo ovocem, nejčastěji jablky. Ale co si takhle vyzkoušet štrúdl s bohatší náplní ze dvou nádivek.
Naše babičky takto plněnému závinu nebo koláčům říkaly dvojctihodné, my se jistě spokojíme jenom s obyčejným názvem štrúdl nebo závin. Těsto na závin může být téměř jakéhokoliv druhu s výjimkou těsta piškotového nebo třeného.
Základní podmínkou závinového těsta je možnost jeho vyválení nebo vytažení na velký plát. Pro sladký štrúdl to mohou být těsta kynutá, křehká, tažená a velmi oblíbená listová.
Jablkový závin z domácího listového těsta
Oblíbená a velmi rychlá klasika, o to více chutná, protože je připravená z domácího těsta.
INGREDIENCE
na 1 kg těsta
- 500 g hladké mouky
- 125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
- špetka soli
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 kostky másla po 250 g, každá podélně nakrájená na 10 plátků
POSTUP
- V robotu zpracujeme mouku, kostičky másla a špetku soli na drobenku.
- Přilijeme 250 ml ledové vody smíchané s citronovou šťávou a hněteme, jen až se těsto spojí.
- Pak vyklopíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vypracujeme hladké těsto.
- Roztlačíme ho na silnější placku a zabalíme do potravinářské fólie.
- Dáme přes noc do chladničky.
- Na pomoučené pracovní ploše rozválíme těsto na plát 25×60 cm tak, aby byl všude stejně silný.
- Štětečkem odstraníme přebytečnou mouku.
- Těsto by mělo ležet delší stranou směrem k nám.
- Střední třetinu těsta pokryjeme plátky másla z první kostky.
- Přes máslo přeložíme třetinu těsta zprava.
- Povrch pokryjeme plátky másla ze zbylé kostky a přeložíme přes něj zbylou třetinu prázdného těsta zleva.
- Převrátíme těsto (aby strana, která spočívala na pracovní desce, nyní směřovala směrem vzhůru), hřbet máme nalevo.
- Těsto rozválíme opět na plát 25×60 cm.
- Znovu těsto složíme na třetiny stejně, jako jsme to dělali v předchozím kroku.
- Otočíme o 90° po směru hodinových ručiček a převrátíme jako v předchozím kroku spodní stranou nahoru a celý postup zopakujeme potřetí.
- Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky ztuhnout
- Trvá to 2–3 hodiny.
INGREDIENCE
náplň závinu na 0,5 kg těsta
- 750 gramů jablek
- 100 g vlašských ořechů
- 80 g medu
- 1 hrst (drcených) piškotů
- 1 balíček cukru skořicového
- strouhanka (na posypání)
- cukr krupice (podle chuti)
- skořice (mletá)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
- rozinky
POSTUP
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.
- Přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy, med, piškotové drobečky, rozinky a vše dobře promícháme.
- Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát.
- Posypeme ho strouhankou a rozložíme na něj jablečnou směs, kterou posypeme skořicovým cukrem smíchaným s trochou mleté skořice a případně ještě krupicovým cukrem (pokud chceme mít závin sladší).
- Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a těsto stočíme do závinu.
- Přebytečné těsto na okrajích odkrojíme a okraje k sobě přitiskneme.
- Závin opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a povrch také potřeme rozšlehaným vejcem.
- Závin vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut do světle hněda (dozlatova je málo).
- Hotový závin pocukrujeme moučkovým cukrem.
zdroj: tastemade.com
Objevte podobné tipy
Tvarohový závin
Recept je vcelku rychlý a nenáročný. Základ úspěchu je dobrý tvaroh.
INGREDIENCE
těsto
- 110 g měkkého tvarohu
- 110 g rostlinného tuku
- 110 g hladké mouky
- lžička soli
náplň
- 100 g tvarohu
- 50 g višní, nebo jiného ovoce (malin, borůvek)
- 70 g moučkového cukru
POSTUP
- Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto.
- Těsto vyválíme.
- Potřeme tvarohovou náplní (tvaroh smícháme s moučkovým cukrem), klademe ovoce a zavineme.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180°C dozlatova asi 30 minut.
zdroj: nicemagazine.cz
Cuketový závin
INGREDIENCE
- 1 kg cukety
- 1 lžička kyseliny citronové
- cukr krystal dle chuti
- 2 vanilkové cukry
- 1 vanilkový pudink v prášku
- skořice dle chuti
- 1 listové těsto
- dle chuti vlašské ořechy
- strouhanka
- kokos
- 1 vejce na pomazání
POSTUP
- Cuketu oloupeme, nastrouháme nahrubo.
- Přidáme lžičku kyseliny citronové a necháme 2 hodiny odležet, cuketa pustí tekutinu a je krásně kyselá.
- Část tekutiny odebereme, podle chuti přidáme cukr krystal, 2 vanilkové cukry, dle chuti skořici, ořechy a dusíme v hrnci do poloměkka.
- Za stálého míchání přisypeme vanilkový pudink v prášku, necháme přejít varem a čekáme do vychladnutí směsi.
- Listové těsto vyválíme, posypeme strouhankou nebo kokosem, potřeme směsí, zabalíme.
- Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut na 200 °C.
zdroj: mojsladkysvet.blogspot.cz
Pokud vám chutnají štrúdly se zeleninou, doporučujeme náš článek s recepty na štrúdly na slano.
Těsta můžeme kombinovat s množstvím různých nádivek. Můžeme kombinovat tvaroh z různých druhů ovoce – meruňkami, broskvemi, drobné ovoce, stejně tak ořechy.