Recepty na oblíbené štrúdly na sladko i na slano

Oblíbené sladké záviny neboli štrúdly většinou plníme některou z nádivek nebo ovocem, nejčastěji jablky. Ale co si takhle vyzkoušet štrúdl s bohatší náplní ze dvou nádivek.

Naše babičky takto plněnému závinu nebo koláčům říkaly dvojctihodné, my se jistě spokojíme jenom s obyčejným názvem štrúdl nebo závin. Těsto na závin může být téměř jakéhokoliv druhu s výjimkou těsta piškotového nebo třeného.

Základní podmínkou závinového těsta je možnost jeho vyválení nebo vytažení na velký plát. Pro sladký štrúdl to mohou být  těsta kynutá, křehká, tažená a velmi oblíbená listová.

Jablkový závin z domácího listového těsta

Oblíbená a velmi rychlá klasika, o to více chutná, protože je připravená z domácího těsta.

INGREDIENCE

na 1 kg těsta

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
  • špetka soli
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 kostky másla po 250 g, každá podélně nakrájená na 10 plátků

POSTUP

  1. V robotu zpracujeme mouku, kostičky másla a špetku soli na drobenku.
  2. Přilijeme 250 ml ledové vody smíchané s citronovou šťávou a hněteme, jen až se těsto spojí.
  3. Pak vyklopíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vypracujeme hladké těsto.
  4. Roztlačíme ho na silnější  placku a zabalíme do potravinářské fólie.
  5. Dáme přes noc do chladničky.
  6. Na pomoučené pracovní ploše rozválíme těsto na plát 25×60 cm tak, aby byl všude stejně silný.
  7. Štětečkem odstraníme přebytečnou mouku.
  8. Těsto by mělo ležet delší stranou směrem k nám.
  9. Střední třetinu těsta pokryjeme plátky másla z první kostky.
  10. Přes máslo přeložíme třetinu těsta zprava.
  11. Povrch pokryjeme plátky másla ze zbylé  kostky a přeložíme přes něj  zbylou třetinu prázdného těsta zleva.
  12. Převrátíme těsto (aby strana, která spočívala na pracovní desce, nyní směřovala směrem vzhůru), hřbet máme nalevo.
  13. Těsto rozválíme opět na plát 25×60 cm.
  14. Znovu těsto složíme na třetiny stejně, jako jsme to dělali v předchozím kroku.
  15. Otočíme o 90° po směru hodinových ručiček a převrátíme jako v předchozím kroku spodní stranou nahoru a celý postup zopakujeme potřetí.
  16. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky  ztuhnout
  17. Trvá to 2–3 hodiny.

INGREDIENCE

náplň závinu na 0,5 kg těsta

  • 750 gramů jablek
  • 100 g vlašských ořechů
  • 80 g medu
  • 1 hrst (drcených) piškotů
  • 1 balíček cukru skořicového
  • strouhanka (na posypání)
  • cukr krupice (podle chuti)
  • skořice (mletá)
  • mouka pšeničná hladká (na vál)
  • vejce (na potření)
  • cukr moučkový (na posypání)
  • rozinky

POSTUP

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.
  2. Přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy, med, piškotové drobečky, rozinky a vše dobře promícháme.
  3. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát.
  4. Posypeme ho strouhankou a rozložíme na něj jablečnou směs, kterou posypeme skořicovým cukrem smíchaným s trochou mleté skořice a případně ještě krupicovým cukrem (pokud chceme mít závin sladší).
  5. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a těsto stočíme do závinu.
  6. Přebytečné těsto na okrajích odkrojíme a okraje k sobě přitiskneme.
  7. Závin opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a povrch také potřeme rozšlehaným vejcem.
  8. Závin vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut do světle hněda (dozlatova je málo).
  9. Hotový závin pocukrujeme moučkovým cukrem.

Jablkový závin z domácího listového těstazdroj: tastemade.com

Tvarohový závin

Recept je vcelku rychlý a nenáročný. Základ úspěchu je dobrý tvaroh.

INGREDIENCE

těsto

  • 110 g měkkého tvarohu
  • 110 g rostlinného tuku
  • 110 g hladké mouky
  • lžička soli

náplň

  • 100 g tvarohu
  • 50 g višní, nebo jiného ovoce (malin, borůvek)
  • 70 g moučkového cukru

POSTUP

  1. Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto.
  2. Těsto vyválíme.
  3. Potřeme tvarohovou náplní (tvaroh smícháme s moučkovým cukrem), klademe ovoce a zavineme.
  4. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180°C  dozlatova asi 30 minut.

Tvarohový závinzdroj: nicemagazine.cz

Cuketový závin

INGREDIENCE

  • 1 kg cukety
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • cukr krystal dle chuti
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • skořice dle chuti
  • 1 listové těsto
  • dle chuti vlašské ořechy
  • strouhanka
  • kokos
  • 1 vejce na pomazání

POSTUP

  1. Cuketu oloupeme, nastrouháme nahrubo.
  2. Přidáme lžičku kyseliny citronové a necháme 2 hodiny odležet, cuketa pustí tekutinu a je krásně kyselá.
  3. Část tekutiny odebereme, podle chuti přidáme cukr krystal, 2 vanilkové cukry, dle chuti skořici, ořechy a dusíme v hrnci do poloměkka.
  4. Za stálého míchání přisypeme vanilkový pudink v prášku, necháme přejít varem a čekáme do vychladnutí směsi.
  5. Listové těsto vyválíme, posypeme strouhankou nebo kokosem, potřeme směsí, zabalíme.
  6. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut na 200 °C.

Cuketový závinzdroj: mojsladkysvet.blogspot.cz

Pokud vám chutnají štrúdly se zeleninou, doporučujeme náš článek s recepty na štrúdly na slano.

Těsta můžeme kombinovat s množstvím různých nádivek. Můžeme kombinovat tvaroh z různých druhů ovoce – meruňkami, broskvemi, drobné ovoce, stejně tak ořechy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.