Recepty na oblíbené záviny na sladko

Oblíbené sladké záviny neboli štrůdly většinou plníme některou z nádivek nebo ovocem, nejčastěji jablky. Ale co si takhle vyzkoušet štrůdl s bohatší náplní ze dvou nádivek. Naše babičky takto plněnému závinu nebo koláčům říkaly dvojctihodné, my se jistě spokojíme jenom s obyčejným názvem štrůdl nebo závin. Těsto na závin může být téměř jakéhokoliv druhu s výjimkou těsta piškotového nebo třeného. Základní podmínkou závinového těsta je možnost jeho vyválení nebo vytažení na velký plát. Pro sladký štrůdl to mohou být  těsta kynutá, křehká, tažená a velmi oblíbená listová.

1. Jablkový závin z domácího listového těsta

Oblíbená a velmi ryhclá klasika, o to více chutná, protože je připravená z domácího těsta.

INGREDIENCE :

na 1 kg těsta

  • 500g hladké mouky
  • 125g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
  • špetka soli
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 kostky másla po 250g, každá podélně nakrájená na 10 plátků

POSTUP :

  1. V robotu zpracujeme mouku, kostičky másla a špetku soli na drobenku.
  2. Přilijeme 250ml ledové vody smíchané s citronovou šťávou a hněteme, jen až se těsto spojí.
  3. Pak vyklopíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vypracujeme hladké těsto.
  4. Roztlačíme ho na silnější  placku a zabalíme do potravinářské fólie.
  5. Dáme přes noc do chladničky.
  6. Na pomoučené pracovní ploše rozválíme těsto na plát 25x60cm tak, aby byl všude stejně silný.
  7. Štětečkem odstraníme přebytečnou mouku.
  8. Těsto by mělo ležet delší stranou směrem k nám.
  9. Střední třetinu těsta pokryjeme plátky másla z první kostky.
  10. Přes máslo přeložíme třetinu těsta zprava.
  11. Povrch pokryjeme plátky másla ze zbylé  kostky a přeložíme přes něj  zbylou třetinu prázdného těsta zleva.
  12. Převrátíme těsto (aby strana, která spočívala na pracovní desce, nyní směřovala směrem vzhůru), hřbet máme nalevo.
  13. Těsto rozválíme opět na plát 25x60cm.
  14. Znovu těsto složíme na třetiny stejně, jako jsme to dělali v předchozím kroku.
  15. Otočíme o 90° po směru hodinových ručiček a převrátíme jako v předchozím kroku spodní stranou nahoru a celý postup zopakujeme potřetí.
  16. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky  ztuhnout
  17. Trvá to 2–3 hodiny.

INGREDIENCE :

náplň závinu na 0,5kg těsta

  • 750 gramů jablek
  • 100g vlašských ořechů
  • 80 g medu
  • 1 hrst (drcených) piškotů
  • 1 balíček cukru skořicového
  • strouhanka (na posypání)
  • cukr krupice (podle chuti)
  • skořice (mletá)
  • mouka pšeničná hladká (na vál)
  • vejce (na potření)
  • cukr moučkový (na posypání)
  • rozinky

POSTUP :

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.
  2. Přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy, med, piškotové drobečky, rozinky a vše dobře promícháme.
  3. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát.
  4. Posypeme ho strouhankou a rozložíme na něj jablečnou směs, kterou posypeme skořicovým cukrem smíchaným s trochou mleté skořice a případně ještě krupicovým cukrem (pokud chceme mít závin sladší).
  5. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a těsto stočíme do závinu.
  6. Přebytečné těsto na okrajích odkrojíme a okraje k sobě přitiskneme.
  7. Závin opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a povrch také potřeme rozšlehaným vejcem.
  8. Závin vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut do světle hněda (dozlatova je málo).
  9. Hotový závin pocukrujeme moučkovým cukrem.

Jablkový závin z domácího listového těsta

zdroj : www.tastemade.com

Tvaroh se řadí mezi mléčné výrobky, je nezrající sýr získaný kyselým srážením. Do jídelníčku bychom ho měli pravidelně zařazovat, protože je lehce stravitelný, má vysokou sytící schopnost, nízkou energetickou hodnotu, ale s vysokou nutriční hodnotou. Ale především obsahuje řadu plnohodnotných látek bílkoviny, minerály a vitamíny. Nejvýznamnější zastoupení z minerálních látek má v tvarohu jednoznačně vápník, najdeme ho zde v množství cca 250 mg/100 g tvarohu.

2. Tvarohový závin

Recept je vcelku rychlý a nenáročný. Základ úspěchu je dobrý tvaroh.

INGREDIENCE :

těsto

  • 110 g měkkého tvarohu
  • 110 g rostlinného tuku
  • 110 g hladké mouky
  • lžička soli

náplň :

  • 100 g tvarohu
  • 50 g višní, nebo jiného ovoce (malin, borůvek)
  • 70 g moučkového cukru

POSTUP :

  1. Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto.
  2. Těsto vyválíme.
  3. Potřeme tvarohovou náplní (tvaroh smícháme s moučkovým cukrem), klademe ovoce a zavineme.
  4. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180°C  dozlatova asi 30 minut.

Tvarohový závin

zdroj : www.nicemagazine.cz

3. Cuketový závin

INGREDIENCE :

  • 1 kg cukety1 lžička kyseliny citronové
  • cukr krystal dle chuti
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • skořice dle chuti
  • 1 listové těsto
  • dle chuti vlašské ořechy
  • strouhanka
  • kokos
  • 1 vejce na pomazání

POSTUP :

  1. Cuketu oloupeme, nastrouháme nahrubo.
  2. Přidáme lžičku kyseliny citronové a necháme 2 hodiny odležet, cuketa pustí tekutinu a je krásně kyselá.
  3. Část tekutiny odebereme, podle chuti přidáme cukr krystal, 2 vanilkové cukry, dle chuti skořici, ořechy a dusíme v hrnci do poloměkka.
  4. Za stálého míchání přisypeme vanilkový pudink v prášku, necháme přejít varem a čekáme do vychladnutí směsi.
  5. Listové těsto vyválíme, posypeme strouhankou nebo kokosem, potřeme směsí, zabalíme.
  6. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut na 200 °C.

Cuketový závin

zdroj : mojsladkysvet.blogspot.cz

Můžeme kombinovat těsta s množstvím různých nádivek. Můžeme kombinovat tvaroh z různých druhů ovoce – meruňkami, broskvemi, drobné ovoce, stejně tak ořechy.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *