Recepty na závin s mákem na 5 způsobů. Sladká tečka ke kávě

Přemýšlíte, co si upéct ke kávě nebo na oslavu či návštěvu?

Inspirujte se našimi recepty na makový závin, ze kterých si jistě vyberete tu svou oblíbenou variantu.

Není to nic náročného a chutnat to bude všem mlsným jazýčkům.

Kynutý makový závin

Pro milovníky kynutých moučníků zde máme kynutý makový štrůdl jako od babičky. S tímto druhem těsta se dobře pracuje, jelikož se netrhá a je vláčné. Při přípravě si hlídejte množství mléka – záleží na vaší mouce – někdy totiž stačí uváděné množství, někdy musíte přidat více.

Ingredience na těsto

  • 500g hladké mouky
  • 2ks žloutků
  • 1 droždí
  • 40g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce cukru
  • 250ml mléka
  • Špetka soli

Ingredience na náplň

  • 2 hrnky máku
  • 1,5 hrnku mléka
  • 5 polévkových lžic třtinového cukru
  • Hrst rozinek (dle chuti)

Postup

  • Nejprve nechte vzejít kvásek tak, že do mističky nebo hrníčku dáte lžíci mléka, lžíci mouky, cukr a droždí.
  • Smíchejte všechny ostatní suroviny a přidejte vzejitý kvásek. Vypracujte hladké těsto.
  • Dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
  • Mezitím si připravte makovou nádivku tak, že v hrnci zahřejete mléko, přidáte ostatní suroviny a vaříte do zhoustnutí.
  • Po vykynutí rozdělte těsto na dvě poloviny. Z každé poloviny vyválejte tenký plát.
  • Navrch poklaďte nádivku a zaviňte. Poté opatrně přeneste na plech a nechte ještě 20 minut kynout.
  • Povrch závinu potřete rozšlehaným vejcem či máslem a dejte do předehřáté trouby péct při 180°C po dobu 30-40 minut. Hlídejte jej, každá trouba peče jinak.
  • Hotový závin nechte vychladnout a podávejte nakrájený.
Štrůdl s mákem ke kávě.
Zdroj: sandapagaimo.blogspot.com

Závin z máku se zakysanou smetanou

Tento recept na makový závin je o něco jednodušší. Díky přítomnosti zakysané smetany není totiž potřeba mák ani vařit. Ulehčete si práci a vyzkoušejte si tento moučník upéct.

Ingredience

  • 250g listového těsta
  • 300g mletého máku
  • 2 vajíčka
  • 200g zakysané smetany
  • 2 jablka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1,5 lžíce škrobu
  • 120g moučkového cukru
  • 1 vajíčko na potření závinu
  • Moučkový cukr na posyp

Postup

  • Nejprve smíchejte mák se zakysanou smetanou. Přidejte vejce, lžičku skořice, najemno nastrouhaná jablka, cukr a škrob.
  • Listové těsto vyválejte do většího obdélníku a na střed rozložte makovou náplň.
  • Poté těsto zabalte/zarolujte a konce zahněte dospodu.
  • Štrúdl přendejte na plech s pečícím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca půl hodiny nebo dozlatova.
  • Hotový závin nechejte trochu vychladnout a pak posypejte moučkovým cukrem.
Štrůdl s mákem a zakysanou smetanou.
Zdroj: bettybossi.ch

Když se řekne závin, každý si jistě představí jablečný štrúdl. Ani ty u nás nesmí chybět. Inspirujte se našimi báječnými recepty na jablečný závin!

Listový závin s mákem

Jednoduchý a velmi rychlý recept, na který potřebujete pár minut na přípravu se skvěle hodí, pokud potřebujete rychle připravit něco k posezení s přáteli či rodinou.

Ingredience

  • 1 balení listového těsta
  • 200g mletého máku
  • 5-7 lžic cukru krupice (podle chuti)
  • 500ml mléka
  • 2 lžíce povidla či jiného džemu
  • 1ks vejce

Postup

  • Náplň do závinu připravíte tak, že mák umelete a vložíte do hrnce s cukrem. Přilijete mléko a na mírném ohni vařte asi 10 minut do zhoustnutí.
  • Poté stáhněte z ohně, přidejte povidla nebo džem a vše promíchejte.
  • Poté, co náplň chladne, si rozválejte listové těsto.
  • Potřete jej připravenou makovou náplní a zaviňte. Okraje závinu zahněte dospodu.
  • Pečte na pečícím papíru potřené rozšlehaným vejcem při 170°C cca půl hodiny.
  • Hotový štrúdl nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Pocukrovaný štrůdl s makovou náplní.
Zdroj: lilcookie.com

Nadýchaný štrúdl s mákem a švestkami

Pokud si svůj makový závin chcete něčím ozvláštnit, přidejte do náplně třeba švestky. Výsledek bude díky přítomnosti ovoce vláčný, šťavnatější a také vitamínově vydatnější.

Ingredience na těsto

500g hladké mouky

  • 30g droždí
  • 180ml mléka
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 60g rozpuštěného másla
  • 2ks vejce + 1 na potření
  • Moučkový cukr na posyp

Ingredience na náplň

  • 450ml mléka
  • 300g mletého máku
  • 100g třtinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1-2 lžíce švestkových povidel
  • 10-15 ks švestek
  • Skořicový cukr

Postup

  • Do velké mísy prosejte mouku. Zahřejte mléko.
  • Do mouky udělejte menší důlek, do kterého rozdrobte droždí. Přidejte 1 lžíci třtinového cukru a polovinu zahřátého mléka. Ze stran zahrňte moukou.
  • Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Potrvá to cca půl hodiny.
  • Poté přidejte zbývající mléko, cukr + vanilkový cukr, špetku soli, rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a vejce.
  • Vypracujte hladké těsto.
  • Těsto dejte na moukou posypaný vál a rozdělte na dvě poloviny. Tyto dvě poloviny nechejte pod utěrkou kynout ještě 30 minut.
  • Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň. Do hrnce nalijte mléko, přidejte mák a cukr. Promíchejte a nechte vařit asi 10 minut na mírném ohni.
  • Průběžně míchejte, aby se nepřipálil mák. Stáhněte z ohně a nakonec přidejte povidla. Poté nechejte vychladnout.
  • Švestky rozkrájejte na poloviny, připravte si skořicový cukr a vyšlehejte vejce na potření závinu.
  • Na pomoučněném vále vyválejte z bochánků tenké placky.
  • Na každou placku pak rozložte makovou náplň a okraje nechejte bez náplně. Okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem.
  • Navrch ještě rozložte rozkrájené švestky a posypejte skořicovým cukrem.
  • Zarolujte závin a konce založte dospod.
  • Záviny přendejte na plech s pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30-40 minut kynout, aby byl výsledek o to nadýchanější.
  • Troubu si předehřejte na 170°C. Záviny potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova cca 35-40 minut.
  • Hotové záviny nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené.
Švestkovo-makový štrúdl jako od babičky.
Zdroj: svetvomne.sk

Štrůdl na sladký i slaný způsob? U nás je najdete všechny! Nahlédněte a vyzkoušejte příště i některý z těchto receptů.

Nekynutý závin z polohrubé mouky

Spěcháte a musíte něco připravit pro návštěvu nebo na oslavu? Zkuste náš nekynutý makový závin, který jistě stihnete než zazvoní zvonek.

Ingredience na těsto

  • 220g polohrubé mouky
  • 200g pomazánkového másla
  • 1 žloutek
  • Špetka soli

Ingredience na náplň

  • 200g mletého máku
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 13 lžic mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • Cukr krupice podle chuti
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 bílek na potření

Postup

  • Nejprve si připravte náplň. Zahřejte mléko, přidejte mletý mák, cukry, povidla, skořici a nechte asi 10 minut povařit.
  • Náplň nechte vychladnout.
  • Z mouky, másla, žloutku a špetky soli vypracujte hladké těsto.
  • Na pomoučněném vále rozválejte těsto na tenký plát a naneste makovou náplň.
  • Zaviňte a okraje zahněte dospodu.
  • Závin přeneste na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným bílkem a pečte v předehřáté troubě při 180°C cca 35-40 minut nebo dozlatova.
  • Hotový závin nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a nakrájený podávejte.
Upečený závin s mákem z nekynutého těsta.
Zdroj: servus.com

Těsta můžeme kombinovat s množstvím různých nádivek. Můžeme kombinovat tvaroh z různých druhů ovoce – meruňkami, broskvemi, drobné ovoce, stejně tak ořechy.

Mák a jeho blahodárné účinky na naše zdraví

Na mák existují dva druhy pohledu. Jednak se jedná o léčivou rostlinu – tedy drogu a jednak jako potravinu. V máku dominuje logicky tuk, přičemž zde převažují mastné kyseliny – vínenenasycené a mononenasycené. Mák je také zdrojem vlákniny a kvalitních bílkovin.

Tento druh rostliny je bohatým zdrojem minerálních látek, zejména obsahuje vápník. V přírodě zřejmě nenalezneme potravinu, která by byla bohatší na vápník. Co s týče minerálních látek, obsahuje velké množství hořčíku, fosforu a manganu. Vitamíny jsou zastoupené vitaminem E a B.

Teď už víme, že je mák opravdu blahodárný na naše zdraví. Inspirujte se našimi tipy na makové náplně ať máte kam sáhnout při přípravě další makové dobroty!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.