Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
- 30 dkg hladké mouky
- 1,5 dkg droždí
- špetka cukru
- asi 1/4 l mléka
- 2 žloutky
- 3 lžíce oleje
- sůl
- tuk na vymazání formy.
Náplň
- 15 dkg anglické slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2-3 natvrdo uvařená vejce
- drcený kmín
- mletý pepř
- petrželka
- pažitka.
Postup receptu
- Mouku prosejeme a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí
- Přidáme špetku cukru, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vykynout
- Pak přidáme zbylé vlažné mléko rozšlehané se žloutky, olej a sůl a vypracujeme vláčné, ne moc husté těsto, které necháme vykynout
- Z vykynutého těsta vyválíme silnější plát, který pokryjeme náplní, stočíme jako závin, vložíme do tukem vymazané formy a oba volné konce spojíme
- Necháme ještě krátce kynout, pak v předehřáté troubě upečeme
- Příprava náplně: Slaninu nakrájíme na kostičky a trochu vyškvaříme
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a osmahneme
- Do směsi přidáme nakrájená vejce, okořeníme, osolíme a doplníme nakrájenou petrželkou a pažitkou