V současnosti velmi oblíbené pečivo, malé bochánky s anglickým názvem muffiny, se nejčastěji pečou ve sladkém provedení.
Ale pochutnat si na nich mohou i ti, kdo sladké chuti příliš neholdují.
Máme pro vás ty nejlepší recepty na slané muffiny 6x jinak!
Do pár minut lze vykouzlit chutnou snídani nebo svačinu.
Užijte si to!
Slané muffiny se šunkou a sýrem
Lahodně vláčné a nadýchané snídaňové muffiny se šunkou, sýrem a čerstvými bylinkami si zamiluje celá vaše rodina. Přesvědčte se o tom sami!
INGREDIENCE
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce bylinek (petržel, bazalka)
- špetka soli
- 3/4 hrnku mléka
- 1 vejce
- 1 hrnek strouhaného sýra (mozzarella, čedar)
- 1 hrnek nakrájené šunky na menší kostky
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 190°C.
- Smícháme mouku, prášek do pečiva, koření a sůl.
- Vyšleháme mléko a vejce.
- Vmícháme zbytek přísad.
- Rozdělíme do vymazaných (nebo papírem vyložených) forem na muffiny a pečeme cca 20-25 minut.

Špenátové muffiny se sýrem
Tyto vláčné muffiny se skvěle hodí třeba na víkendový brunch. Špenát spolu s výrazným sýrem vytváří luxusní kombinaci chutí.
INGREDIENCE
- 300 g hladké mouky
- 150 g čerstvých špenátových listů
- 2 ks vajec
- 110 g nivy nebo feta sýru
- 255 l mléka
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 5 lžic olivového oleje
- 1/2 stroužku česneku
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 190°C.
- Špenát nakrájíme na kousky, česnek pokrájíme na drobno.
- Promícháme mouku s práškem do pečiva, solí.
- Vyšleháme mléko s vejci a olejem a promícháme se sypkou směsí.
- Do těsta vmícháme špenát s česnekem a sýr.
- Rozdělíme do vymazaných (nebo papírem vyložených) forem na muffiny a pečeme cca 20-25 minut.

Vyzkoušejte také naše recepty na americké muffiny v těch nej variantách a oslaďte život sobě i svým blízkým!
Muffiny na slano s parmezánem, slaninou a jarní cibulkou
Tyto muffiny jsou slané skrz naskrz – od toppingu až po těsto. Extra panenský olivový olej jim navíc dodává výraznou bohatou chuť. Vychutnejte si je třeba jako vydatnou snídani, ale skvěle fungují i jako lehký oběd.
INGREDIENCE
- 5 plátků anglické slaniny
- 3 jarní cibulky
- ¼ hrnku strouhaného parmezánu
- ¼ hrnku bílého jogurtu
- ¼ hrnku mléka
- 1 vajíčko
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- ¼ hrnku olivového oleje
- sůl a pepř
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 180°C.
- Vymažeme olivovým olejem formičky na muffiny anebo použijeme papírové košíčky.
- Nakrájíme slaninu a cibulku na kostičky.
- Smícháme se zbytkem všech surovin kromě parmezánu.
- Po pořádném promíchání nandáme těsto do formiček a dáme péct na 20 minut na 200°C.
- Pět minut před koncem posypeme muffiny parmezánem a nechte dozlatova dopéci.
- Po vyndání z trouby je necháme chvilku vychladnout.
- Podávat je můžete s bramborami nebo zobat samotné třeba k vínu.

Objevte podobné tipy
Veganské muffiny s rajčaty, kukuřicí a karamelizovanou cibulkou
Tyto veganské slané muffiny jsou plné šťavnatých rajčat, sladkou kukuřicí, karamelizovanou cibulí a ochucené jsou italskými bylinkami. Je to vynikající snídaně, skvěle se hodí také jako oběd do krabičky či jako svačinka kdykoli během dne.
INGREDIENCE
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 polévková lžíce italských bylinek
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- sůl dle chuti
- 1 šálek nakrájených rajčat
- 1/2 šálku kukuřičných zrn čerstvých / zmrazených / konzervovaných
- 1/4 hrnku nakrájené jarní cibulky (bílé i zelené části)
- 1 a 1/4 šálku sójového nebo jakéhokoli jiného rostlinného mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 1/4 šálku + 1 polévková lžíce jakéhokoli oleje na vaření (pokud možno s neutrální příchutí)
POSTUP
- Na pánvi rozehřejeme 1 lžičku oleje a přidáme nakrájenou cibuli.
- Přidáme cukr, sůl a restujeme, dokud cibule nezkaramelizuje.
- Dáme sojové mléko do misky a přidáme jablečný ocet.
- Necháme pár minut odstát.
- V míse smícháme obě mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, pepř, sůl a italské bylinky.
- V další velké míse smícháme sražené mléko a olej.
- Přidáme suché ingredience a dobře promícháme.
- Dále přidáme karamelizovanou cibuli, rajčata, kukuřici a jarní cibulku.
- Promícháme.
- Těsto na muffiny dáme do formiček na muffiny a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut nebo dokud párátko vložené do muffiny nevyjde čisté.
- Necháme vychladnout na mřížce a poté vyjmeme z formy.
- Užijte si to!

Inspirujte se také těmi nejlepšími recepty na muffiny z tvarohu. Který z nich si vyberete?
Slanné muffiny bez mouky
Příprava nadýchané vaječné směsi plné skvělé zeleniny a chutných sýrů vám rozhodně nezabere příliš času a vykouzlíte tak během chvilky fantastickou snídani nebo večeři.
INGREDIENCE
- 10 vajec
- 3 hrsti baby špenátu,
- 3 hrsti krájené brokolice, žluté papriky, červené papriky, cherry rajčátek
- hrst nadrobno nakrájené slaniny, strouhaného chedaru, strouhané mozzarelly, šalotky, hrst krájené jarní cibulky
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP
- Ve větší nádobě rozmícháme vejce.
- Formu na 12 muffinů vytřeme olejem a začneme kombinovat ingredience.
- Osolíme a opepříme.
- Dozdobíme polovinu budoucích muffinů šalotkou a druhou jarní cibulkou.
- Do náplní vlijeme vejce a dáme do trouby předehřáté na 180 °C.
- Pečeme asi 20 minut.

Cuketové muffiny se sýrem feta
Většina receptů na cuketové mufiny bývá ve sladké podobě, ale cuketa jako zelenina naopak vybízí k úpravě naslano. Vyzkoušejte tuto variantu s fetou.
INGREDIENCE
- 2 hrnky mouky
- 1 lžička prášku na pečení
- 1/2 lžička soli
- 1/4 hrnku mléka
- 1/4 hrnku oleje
- 1 vejce
- 1 1/2 hrnku cukety (nastrouhané)
- 150g sýru feta (na kousky)
- 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 200 °C a připravíme si plech se 6 otvory na muffiny.
- Plech vymažeme.
- Smícháme dohromady mouku, sůl a prášek na pečení.
- Postupně přiléváme mléko, olej a vajíčko.
- Mícháme, dokud není směs krásně jemná.
- Poté přidáme cuketu, sýr feta a petržel.
- Všechny ingredience důkladně propojíme s těstem.
- Těsto vlijeme do otvorů na muffiny a pečeme v troubě po dobu asi 20-25 minut.

Z cukety se dá připravit i mnoho jiných chutných moučníků. Podívejte se na naše recepty na výborné cuketové buchty a už nikdy nebudete chtít jinou!
Na muffiny na slano můžeme použít několik druhů těst: třené, kynuté, bramborové.
Těsto lze doplnit různými ingrediencemi.
Přidáváme jemně nakrájenou uzeninu nebo vařené či pečené maso, strouhaný sýr, drobné kostičky cibule či jiné zeleniny.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!