Palačinky naslano

Čas od času neuškodí, když zkusíme rodinu pohostit něčím neobvyklým. Slané palačinky patří mezi takové pokrmy. Často se jimi dá vyřešit problém, co narychlo k večeři, protože základní suroviny jsou nenáročné. Potřebujeme jen mouku, mléko, sůl a vejce a to vše míváme většinou doma v zásobě. Obvyklejší jsou palačinky se sladkou náplní, ale velmi chutné jsou i palačinky nesladké, kdy je plníme různými studenými i teplými náplněmi. Ovocem, zeleninou, masem. Lze je zapéct, namáčet v těstíčku a usmažit nebo zalít omáčkou.

Nejčastější zeleninou, kterým se palačinky plní je špenát. Tato rostlina je známá už od 10. století a nejen pro její účinky na zdraví. Obsahuje řadu vitamínů (C, E, K) a minerálů. Špenát lze připravit na mnoho způsobu. Lze ho jíst syrový i tepelně upravený. Stejně jako mnoho zelených potravin, i špenát obsahuje kyselinu listovou a je tedy vhodný ke konzumaci v době těhotenství. Tvrdí se o něm, že v něm nalezneme velké množství železa. To ovšem není pravda, jak tvrdí odborníci. Nicméně i tak je důvod jej pravidelně zařadit do svého jídelníčku.

Kromě uvedených látek v něm najdete také beta karoten a lutein. Podle názorů vědců a doktorů, lze díky pravidelnému servírování špenátu na náš stůl, můžeme předejít vzniku žlutých skvrn na sítnici a šedému zákalu.

Tato listová zelenina se připravuje vždy s tukem, stačí rostlinný olej, kvůli lepšímu vstřebáváni živin. Ty vám pomohou k lepší pleti, vlasům a nehtům. Posiluje imunitu, zklidňuje nervovou soustavu, je výborným pomocníkem při zácpě a je užitečný při krvetvorbě.

Velice dobře se hodí jak k úpravě s masem, tak i do receptů bezmasých. Např. ho lze sníst s těstovinami, zapéct jako palačinku nebo uvařit z něj výbornou polévku, bohatou na živiny.

Palačinky a základní příprava

Prvně je třeba palačinky nasmažit. K tomu potřebujeme nadýchané tekuté těstíčko.

  • 500 ml mléka
  • 20 dKg hladké mouky
  • 1 větší vejce
  • vanilkový cukr
  • sůl
  1. Utřeme vejce s cukrem a špetkou soli, případně s nějakými bylinkami dle vaší chuti. Šleháme buď ručním šlehačem nebo klasicky v ruce.
  2. Přišleháme mléko.
  3. Nakonec po lžících postupně přidáváme mouku, aby nevznikly hrudky.
  4. Vznikne tekuté těsto, které smažíme na mírném plamenu na rozpálené pánvi, kterou jsme vymastili olejem.
  5. Tenkou palačinku utvoříme tak, že těsto nalijeme malou sběračkou na pánev a nakloněním pánve je rozlijeme po celé pánvi.
  6. Jakmile se palačinka začne nafukovat, osmaženou stranu obrátíme lopatkou a smažíme i po druhé straně. Usmažené palačinky udržujeme teplé a plníme různými náplněmi.

Mléko můžeme nahradit i obyčejnou vodou, sodovkou nebo minerálkou. Kupodivu jsou palačinky i tak chutné. Milovníci piva mohou použít světlé pivo.

Základní palačinky do receptů.

Palačinky a slané náplně

Do slaných palačinek si můžeme připravit jak jednoduché a rychlé studené náplně, tak s trochou práce a času i teplé náplně. Využíváme na ně maso, uzeniny, sýry i dušené houby nebo různé druhy zeleniny.

1. Slané palačinky se špenátem

Jak již bylo avizováno na začátku, špenát je často spojován právě s palačinkami. Stačí pár dalších ingrediencí a vytvoříte lákavé jídlo nejen na pohled.

  • 1 balení listového mraženého špenátu
  • 1 kelímek sýru riccota
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  1. Nechte špenát povolit na pokojovou teplotu. Nejlépe to uděláte tak, že jej přes noc vytáhnete z mrazáku. Pokud spěcháte rozmrazte jej v hrnci. Přebytečnou vodu slijte.
  2. Přidejte riccotu a přiměřeně osolte a opepřete. Nakonec prolisujte česnek.
  3. Vše smíchejte a potřete tím palačinky. Podávejte přepůlené na půl.

Plněné palačinky špenátem

2. Slané palačinky se sýrem

Do palačinek se hodí všechny druhy. Měkkými tvarohovými a tavenými sýry palačinky potíráme, tvrdé sýry použijeme jako plátky, které do palačinek zavineme nebo je nejdříve nastrouháme a pak jimi palačinky posypeme. Ze všech druhů sýrů můžeme vytvářet sýrové směsi, které doplňujeme trochou uzeniny a především zeleninou včetně sekaných zelených natí.

  • 350 g tvrdého sýra
  • 100 g polotučného tvarohu
  1. Nastrouhejte sýr na hrubším struhadle. 1/3 hmoty odložte stranou.
  2. Ke zbylým 2/3 vmíchejte tvaroh a dobře promíchejte. Naplňte palačinky a uložte vedle sebe do zapékací mísy. Posypte zbylým sýrem a dejte zapéct do předehřáté trouby.
  3. Pečte na 180°C dokud sýr nezačne zlátnout.
  4. Servírovat lze ihned po vytažení z trouby anebo ve studené podobě. Zde však není tolik rozvinutá intenzivní chuť sýra.

Voňavé sýrové palačinky

3. Slané palačinky se šunkou a sýrem

Šunka a sýr jsou léta prověřená kombinace. Skvěle se k sobě hodí a doplňují se.

  • 250 g tvrdého sýra dle chuti
  • 150 g šunky
  • 1 kelímek smetany
  • sladká paprika
  • muškátový oříšek
  1. Sýr nastrouhejte do mísy, posypte špetkou sladké papriky, poprašte muškátovým oříškem a nakonec vmíchejte smetanu.
  2. Šunku pokrájejte na nudličky a přidejte do směsi.
  3. Naplňte palačinky, vložte do zapékací mísy a vložte do předehřáté trouby na 200°C. Nechte tak dlouho, aby se sýr roztekl.
  4. Podáváme ještě teplé.
Plněné palačinky směsi šunky a sýru
Zdroj: Femina.cz

Palačinky se po usmažení a naplnění stáčí do roličky, překládají na polovinu nebo do šátečku, dá se vytvořit i kornoutek. Samozřejmě je podáváme teplé a při podávání je můžeme ještě pokapat smetanou nebo horkým kečupem či posypat sýrem. Použít se dá i některý z dresinků nebo teplé či studené omáčky.

Pokud jste milovníci hub určitě vyzkoušejte i variantu slaných palačinek s houbami.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *