Výborné recepty na slané palačinky mohou být skvělým startem do nedělního rána! Zkuste je

Obvyklejší jsou recepty na palačinky se sladkou náplní, ale velmi chutné jsou i palačinky na slaný způsob, kdy je plníme různými studenými i teplými náplněmi.

Lze je zapéct, namáčet v těstíčku a usmažit nebo zalít omáčkou.

Pojďme si v tomto článku připravit vybrané palačinky na slané palačinky.

Slané palačinky s houbovou náplní

Tento recept na palačinky na slaný způsob je ideální volbou pro nedělní snídani!

Co budeme potřebovat

  • 250 g tvrdého sýra (Eidam, Gouda, Čedar)
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 500 g hub, opláchnutých, nakrájených
  • 1/2 střední cibule, nakrájená
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce másla

Postup

  • Pro přípravu houbové náplně rozehřejte pánev na středně vysokou teplotu s máslem a olejem.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte je asi 5 minut.
  • Přidejte houby, dochuťte solí a pepřem a vařte dalších 5 minut.
  • Směs přendáme na talíř a necháme vychladnout.
  • Jednu palačinku po druhé plňte lžící houbové náplně a 1 lžící strouhaného sýra a kolem náplně zarolujte.
  • Na pánvi rozpusťte trochu másla a palačinky z obou stran na mírném ohni několik minut opečte a podávejte teplé se zakysanou smetanou.
Opečené palačinky na pánvi s lahodnou houbovou náplní.
Zdroj: theplantbasedschool.com

Plněné palačinky na slano se špenátem

Jak již bylo avizováno na začátku, špenát je často spojován právě s palačinkami. Stačí pár dalších ingrediencí a vytvoříte lákavé jídlo nejen na pohled.

Co budeme potřebovat

  • 1 balení listového mraženého špenátu
  • 1 kelímek sýru riccota
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Postup

  1. Nechte špenát povolit na pokojovou teplotu. Nejlépe to uděláte tak, že jej přes noc vytáhnete z mrazáku. Pokud spěcháte, rozmrazte jej v hrnci. Přebytečnou vodu slijte.
  2. Přidejte riccotu a přiměřeně osolte a opepřete. Nakonec prolisujte česnek.
  3. Vše smíchejte a potřete tím palačinky. Podávejte přepůlené na půl.

Na přípravu můžete využít litinové pánve z naší recenze.

Nadýchané palačinkové těsto s riccotou a ašpenátem.
Zdroj: byanjushka.com

Zapečené palačinky na slano se šunkou a sýrem

Šunka a sýr jsou léta prověřená kombinace. Skvěle se k sobě hodí a doplňují se.

Co budeme potřebovat

  • 250 g tvrdého sýra dle chuti
  • 150 g šunky
  • 1 kelímek smetany
  • sladká paprika
  • muškátový oříšek

Postup

  1. Sýr nastrouhejte do mísy, posypte špetkou sladké papriky, poprašte muškátovým oříškem a nakonec vmíchejte smetanu.
  2. Šunku pokrájejte na nudličky a přidejte do směsi.
  3. Naplňte palačinky, vložte do zapékací mísy a vložte do předehřáté trouby na 200 °C. Nechte tak dlouho, aby se sýr roztekl.
  4. Podáváme ještě teplé.

Pokud máte přesto raději sladké palačinky, mrkněte na naše recepty na zapečené palačinky. Přejeme dobrou chuť.

Vynikající slané palačinky plněné rozteklým sýrem a šunkou.
Zdroj: oliviascuisine.com

Základní recept na palačinky

Žádný recept, ať na klasické palačinky nebo slané palačinky se neobejde bez perfektního a nadýchaného těsta.

Co budeme potřebovat

  • 500 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 1 větší vejce
  • vanilkový cukr
  • sůl

Postup

  1. Utřeme vejce s cukrem a špetkou soli, případně s nějakými bylinkami dle vaší chuti. Šleháme buď ručním šlehačem, nebo klasicky v ruce.
  2. Přešleháme mléko.
  3. Nakonec po lžících postupně přidáváme mouku, aby nevznikly hrudky.
  4. Vznikne tekuté těsto, které smažíme na mírném plamenu na rozpálené pánvi, kterou jsme vymastili olejem.
  5. Tenkou palačinku utvoříme tak, že těsto nalijeme malou sběračkou na pánev a nakloněním pánve je rozlijeme po celé pánvi.
  6. Jakmile se palačinka začne nafukovat, osmaženou stranu obrátíme lopatkou a smažíme i po druhé straně. Usmažené palačinky udržujeme teplé a plníme různými náplněmi.

Těsto použijte na výše uvedené slané palačinky, ale pokud máte zálusk spíše na sladkou verzi, není nic jednoduššího než se inspirovat těmito 12 nejlahodnějšími recepty na sladké palačinky.

Mléko můžeme nahradit i obyčejnou vodou, sodovkou nebo minerálkou. Kupodivu jsou palačinky i tak chutné. Milovníci piva mohou použít světlé pivo.

Palačinky se po usmažení a naplnění stáčí do roličky, překládají na polovinu nebo do šátečku, dá se vytvořit i kornoutek.

Samozřejmě je podáváme teplé a při podávání je můžeme ještě pokapat smetanou nebo horkým kečupem či posypat sýrem. Použít se dá i některý z dresinků nebo teplé či studené omáčky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X