Slané palačinky: rychlá a netradiční večeře

Čas od času neuškodí, když zkusíme rodinu pohostit něčím neobvyklým. Palačinky na slano patří mezi takové pokrmy.

Často se jimi dá vyřešit problém, co narychlo k večeři, protože základní suroviny jsou nenáročné. Potřebujeme jen mouku, mléko, sůl a vejce a to vše míváme většinou doma v zásobě.

Obvyklejší jsou palačinky se sladkou náplní, ale velmi chutné jsou i palačinky nesladké, kdy je plníme různými studenými i teplými náplněmi. Ovocem, zeleninou, masem. Lze je zapéct, namáčet v těstíčku a usmažit nebo zalít omáčkou.

Pojďme si v tomto článku připravit vybrané palačinky na slano.

Palačinky a základní příprava

Prvně je třeba palačinky nasmažit. K tomu potřebujeme nadýchané tekuté těstíčko.

Ingredience

  • 500 ml mléka
  • 20 dKg hladké mouky
  • 1 větší vejce
  • vanilkový cukr
  • sůl

Postup

  1. Utřeme vejce s cukrem a špetkou soli, případně s nějakými bylinkami dle vaší chuti. Šleháme buď ručním šlehačem nebo klasicky v ruce.
  2. Přešleháme mléko.
  3. Nakonec po lžících postupně přidáváme mouku, aby nevznikly hrudky.
  4. Vznikne tekuté těsto, které smažíme na mírném plamenu na rozpálené pánvi, kterou jsme vymastili olejem.
  5. Tenkou palačinku utvoříme tak, že těsto nalijeme malou sběračkou na pánev a nakloněním pánve je rozlijeme po celé pánvi.
  6. Jakmile se palačinka začne nafukovat, osmaženou stranu obrátíme lopatkou a smažíme i po druhé straně. Usmažené palačinky udržujeme teplé a plníme různými náplněmi.

Mléko můžeme nahradit i obyčejnou vodou, sodovkou nebo minerálkou. Kupodivu jsou palačinky i tak chutné. Milovníci piva mohou použít světlé pivo.

Základní palačinky do receptů.

Palačinky a slané náplně

Do slaných palačinek si můžeme připravit jak jednoduché a rychlé studené náplně, tak s trochou práce a času i teplé náplně. Využíváme na ně maso, uzeniny, sýry i dušené houby nebo různé druhy zeleniny.

TIP: Na přípravu můžete využít litinové pánve z naší recenze!

Palačinky plněné špenátem

Jak již bylo avizováno na začátku, špenát je často spojován právě s palačinkami. Stačí pár dalších ingrediencí a vytvoříte lákavé jídlo nejen na pohled.

Špenát jako náplň do palačinek je to pravé.

Ingredience

  • 1 balení listového mraženého špenátu
  • 1 kelímek sýru riccota
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Postup

  1. Nechte špenát povolit na pokojovou teplotu. Nejlépe to uděláte tak, že jej přes noc vytáhnete z mrazáku. Pokud spěcháte rozmrazte jej v hrnci. Přebytečnou vodu slijte.
  2. Přidejte riccotu a přiměřeně osolte a opepřete. Nakonec prolisujte česnek.
  3. Vše smíchejte a potřete tím palačinky. Podávejte přepůlené na půl.

Slané palačinky se sýrem

Do palačinek se hodí všechny druhy sýrů. Měkkými tvarohovými a tavenými sýry palačinky potíráme, tvrdé sýry použijeme jako plátky, které do palačinek zavineme nebo je nejdříve nastrouháme a pak jimi palačinky posypeme.

Ingredience

  • 350 g tvrdého sýra
  • 100 g polotučného tvarohu

Postup

  1. Nastrouhejte sýr na hrubším struhadle. 1/3 hmoty odložte stranou.
  2. Ke zbylým 2/3 vmíchejte tvaroh a dobře promíchejte. Naplňte palačinky a uložte vedle sebe do zapékací mísy. Posypte zbylým sýrem a dejte zapéct do předehřáté trouby.
  3. Pečte na 180° C, dokud sýr nezačne zlátnout.
  4. Servírovat lze ihned po vytažení z trouby anebo ve studené podobě. Zde však není tolik rozvinutá intenzivní chuť sýra.
Voňavé sýrové palačinky

Palačinky na slano se šunkou a sýrem

Šunka a sýr jsou léta prověřená kombinace. Skvěle se k sobě hodí a doplňují se.

Ingredience

  • 250 g tvrdého sýra dle chuti
  • 150 g šunky
  • 1 kelímek smetany
  • sladká paprika
  • muškátový oříšek

Postup

  1. Sýr nastrouhejte do mísy, posypte špetkou sladké papriky, poprašte muškátovým oříškem a nakonec vmíchejte smetanu.
  2. Šunku pokrájejte na nudličky a přidejte do směsi.
  3. Naplňte palačinky, vložte do zapékací mísy a vložte do předehřáté trouby na 200 °C. Nechte tak dlouho, aby se sýr roztekl.
  4. Podáváme ještě teplé.
slané palačinky recepty
Zdroj: femina.cz

Palačinky se po usmažení a naplnění stáčí do roličky, překládají na polovinu nebo do šátečku, dá se vytvořit i kornoutek.

Samozřejmě je podáváme teplé a při podávání je můžeme ještě pokapat smetanou nebo horkým kečupem či posypat sýrem. Použít se dá i některý z dresinků nebo teplé či studené omáčky.

A jak připravujete slané či sýrové palačinky vy? Podělte se s námi v komentářích.

Pokud máte přesto raději sladké palačinky, mrkněte na naše recepty na zapečené palačinky. Přejeme dobrou chuť.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.