Vynikající recepty na štrúdl na jednom místě! Sladké i slané varianty

Jeden z nejznámějších moučníků u nás!

Jeho základem je velký plát těsta s výtečnou náplní.

Inspirujte se našimi recepty na štrúdl ve sladkých i slaných variantách!

Tažený jablečný štrúdl

Oblíbená a velmi rychlá klasika, o to více chutná, protože je připravená z domácího těsta.

INGREDIENCE

těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml vlažné vody
  • 50 ml oleje
  • sůl

náplň

  • 1 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek
  • 200 g orestované strouhanky
  • cukr
  • skořice
  • rozinky
  • rum
  • citronová šťáva
  • máslo

POSTUP

  1. Do mísy prosejeme mouku, přilijeme vlažnou vodu, přidáme olej a špetku soli a zpracujeme spíše řidší těsto.
  2. Mísu vymažeme olejem, těsto do ní vložíme, pomažeme ještě trochou oleje a přikryjeme potravinářskou fólií.
  3. Necháme přes noc odpočinout.
  4. Oloupaná jablka nastrouháme a smícháme s cukrem, skořicí, strouhankou, ořechy a rozinkami namočenými v rumu.
  5. Na pracovní plochu rozprostřeme větší utěrku, posypeme ji moukou a položíme na ni těsto.
  6. Těsto rozválíme a poté pomoučněnýma rukama dotenka vytahujeme.
  7. Plát těsta zlehka pomažeme rozpuštěným máslem, rozložíme na něj připravenou náplň z jablek a opatrně zavineme.
  8. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20–25 minut.
Hotový tažený štrůdl z jablek
zdroj: sladkavanilka.cz

Štrúdl s tvarohem z listového těsta

Recept je vcelku rychlý a nenáročný. Základ úspěchu je dobrý tvaroh.

INGREDIENCE :

  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 1 balení (500 g)  listového těsta
  • 1 lžička skořice
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • rozinky
  • strouhanka

POSTUP

  1. V  misce našleháme tvaroh s 1 vajíčkem a vanilkovým cukrem.
  2. Listové těsto rozválíme, posypeme strouhankou, navrch dáme ochucený tvaroh a posypeme rozinkami.
  3. Zabalíme do závinu, potřeme druhým vejcem.
  4. Při 180 °C pečeme asi 35–40 minut.
Štrůdl s tvarohem s listového těsta
zdroj: kivibloguje.blogspot.com

Bezlepkový štrúdl s mákem

INGREDIENCE

  • 200 g bílého jogurtu
  • 280 g hladké bezlepkové mouky nebo směsi
  •  špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 30 g másla
  • 1 vejce na potření

náplň

  • 200 g máku
  • 1/4 l mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 balíček vanilinového cukru,
  • lžíce rumu
  • špetka mleté skořice
  • citronové šťáva i kůra
  • případně rozinky nebo vypeckované třešně

POSTUP

  1. V míse smícháme hladkou špaldovou mouku se špetkou soli a citronovou kůrou.
  2. V sypké směsi přidáme jogurt a změklé máslo a začneme vypracovávat těsto.
  3. Ve chvíli, kdy se nám všechny ingredience spojí, přesypeme těsto na vál a pořádně ho vypracujeme rukama.
  4. Těsto zabalíme do folie a dáme odpočívat do lednice.
  5. Mezitím si připravíme náplň.
  6. Umletý mák dáme do kastrůlku.
  7. Zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepelného zdroje.
  8. Vmícháme cukr krupici a vanilkový cukr, ochutíme skořicí, rumem a citronovou kůrou.
  9. Náplň by měla být hustší, zdá-li se nám řídká, zahustíme ji jemně strouhaným kokosem (moučkou).
  10. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme ho na 2 poloviny.
  11. Z každé vyválíme na pomoučněném vále tenký plát, který posypeme jemnými ovesnými vločkami.
  12.  Do středu rozváleného těsto rozprostřeme náplň a smotáme. Na makovou náplň nezapomeňte rozprostřít rozinky nebo vypeckované třešně, s mákem jsou totiž naprosto skvělé.
  13. Hotové záviny přeneseme opatrně na plech, na několika místech jen propíchneme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.
  14. Pečeme do zezlátnutí cca 30 minut na 180 stupňů.
Bezlepkový štrůdl s mákem

zdroj: maryskitchenlove.cz

Štrúdl z jogurtu s hruškami

Jogurtové těsto je velmi křehké a určitě bude patři k vašim oblíbeným.

INGREDIENCE :

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 75 g (půl kelímku) bílého jogurtu
  • sůl

náplň

  • 450 g hrušek
  • rozinky
  • vlašské ořechy
  • skořicový cukr

POSTUP :

  1. Máslo si necháme 30 minut před začátkem přípravy těsta povolit při pokojové teplotě.
  2. Do misky si procedíme mouku, kterou lehce osolíme.
  3. Promícháme a do mouky přidáme bílý jogurt.
  4. Opět společně promícháme a povolené máslo přidáváme až nakonec. Rukou nebo ve stroji hněteme těsto tak dlouho, až se všechny ingredience dobře propojí a těsto bude hladké a vláčné.
  5. Nemělo by se lepit ke krajům misky.
  6. Před použitím těsto necháme 15 minut odpočinout v ledničce.
  7. Mezitím připravíme nápň do těsta.
  8. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na kostky.
  9. K hruškám přidáme do misky rozinky, cukr, ořechy a skořicový cukr.
  10. Těsto pak vyválíme na plátně na velmi tenký plát a potřeme ho máslem.
  11. Střed připraveného těsta posypeme strouhankou, rozložíme na ni ovoce a zavineme.
  12. Vrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na plechu s papírem na pečení při 180 °C 45 minut.
Štrůdl z jogurtu s hruškami
zdroj: tantefanny.hu

Pivní štrúdl

INGREDIENCE

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 120 ml černého piva
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru moučka
  • náplň – kterákoliv z uvedených náplní

POSTUP

  1. Den předem si připravíme těsto.
  2. Smícháme všechny suroviny a vypracujeme vláčné a trochu lepivé těsto.
  3. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu.
  4. Těsto zabalíme do fólie a uložíme na noc do lednice.
  5. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme strouhanku a mleté mandle a chvíli opékejte, dokud se celá směs nerozvoní.
  6. Nechejte vychladnout.
  7. Připravíme libovolnou náplň – viz předchozí recepty.
  8. Těsto vyválíme na tenký plát a potřeme ho máslem.
  9. Střed připraveného těsta posypeme strouhankou, rozložíme na něj náplň a zavineme.
  10. Vrch potřeme rozšlehaným vejcem.
  11. Pečeme na plechu s papírem asi 40 – 50 minut na 175°C, dokud nebude štrúdl zlatavý na povrchu.
Pivní štrůdl
zdroj: czechspecials.cz

Hruškový štrúdl

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 3/4 balení Hery
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce
  • hrušky

Postup:

  1. Hodí se křehké hrušky, u kterých máme jistotu, že se rozpečou. Jinak je lepší je předem trochu podusit, přitom je možné je trochu přikořenit hřebíčkem a skořicí a poměrně nevýraznou chuť hrušek vyrovnat přidáním špetky kyseliny citronové a cukru.
  2. Směs podušených hrušek musí být velmi hustá, pod hrušky dáváme strouhanku nebo ještě lépe silnější vrstvu drcených piškotů.
  3. Pečeme stejně jako jablečný štrúdl – v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.

Štrúdl z tvarohového těsta s višněmi

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tuku (máslo, Hera)
  • 250 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
  • špetka soli
  • višně
  • 1 vanilkový pudink

Postup:

  1. Smícháme mouku se špetkou soli, přidáme tvaroh a nakrájený tuk a zpracujeme těsto.
  2. Těsto rozdělíme na dva až tři díly a vyválíme ho. Po té ho dáme na vymazaný plech.
  3. Těsto posypeme strouhankou nebo kokosem.
  4. Višně vypeckujeme. Můžeme je buď klást samotné, nebo si připravíme višňovou směs. Višňovou směs připravíme následovně: vypeckované višně dáme spolu s cukrem do hrnce. Ohříváme. Ve 100 ml vody rozmícháme pudink, který přidáme do hrnce. Přivedeme k varu. Směs musí být hustá.
  5. Protože višně pustí hodně šťávy, dáváme pod ně hustý tvaroh nebo uvařený pudink.
  6. Štrúdl zavineme a pomažeme rozkvedlaným vajíčkem.
  7. Závin pečeme při 180 stupních do zlatova.
Nejlepší ovocný štrúdl z listového těsta
zdroj: commons.wikimedia.org

Zdravý švestkový štrúdl z ovesných vloček

Ingredience:

  • 250 g ovesných vloček
  • 300 g bílého jogurtu
  • 1-2 lžíce tekutého medu nebo jiného sladidla
  • voda dle potřeby
  • švestky

Postup:

  1. Smícháme vločky, jogurt a sladidlo. Vzniklou směs rozdělíme na dvě poloviny.
  2. První polovinu rozprostřeme na pečící papír.
  3. Poklademe rozpůlenými švestkami. Kromě tvarohu je pod švestky vynikající spařený a ochucený mák, ale není to nutné.
  4. Švestky pokryjeme druhou polovinou těsta.
  5. Pečeme na 180 stupňů zhruba 30 až 40 minut.

Slaný štrúdl se špenátem

INGREDIENCE

  • 1 listové těsto
  • 100 g tvrdého sýra
  • sůl, kmín
  • malá cibulka nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • sezamová semínka
  • špenátový protlak
  • vejce na potření

POSTUP

  1. Rozválíme si těsto a přeneseme na plech.
  2. Mezitím si uvaříme špenát dle zvyku, přidáme česnek a cibuli.
  3. Špenát rovnoměrně nanášíme na listové těsto.
  4. Pak jej pokryjeme sýrem.
  5. Nakonec závin opatrně zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem a sezamovým semínkem.
  6. Pečeme při 220 °C do růžova.
Recept na slaný štrůdl se špenátem je snadný.

Slaný štrúdl se zelím

INGREDIENCE

  • 1 listové těsto
  • sůl, kmín
  • malá cibulka nakrájená nadrobno
  • bílé kysané zelí
  • vejce na potření

POSTUP

  1. Rozválíme těsto a rozprostřeme na plech.
  2. Zelí přecedíme a podusíme na cibulee, osolíme a okořeníme.
  3. Zelí rozprosřeme doprostřed těsta.
  4. Nakonec závin opatrně zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem.
  5. Pečeme při 220 °C do růžova.
Recept na slany strudl se zelim je rychlý a oblíbený.

Slaný štrúdl s cibulovou náplní

INGREDIENCE

  • 1 listové těsto
  • 3 cibule
  • 150 g slaniny nebo uzeného masa
  • sůl, kmín
  • 2 lžíce oleje

POSTUP

  1. Očištěnou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, orestujeme na oleji spolu s kostičkami slaniny.
  2. Osolíme, posypeme kmínem a dusíme, dokud se neodpaří všechna šťáva.
  3. Nakonec cibuli ochutíme sójovou omáčkou.
  4. Listové těsto rozprostřeme na plech, střed posypeme strouhankou a na ni naneseme cibulovou směs.
  5. Kratší strany těsta založíme přes náplň, delší strany nařízneme ve vodorovných pruzích a přeložíme na střídačku přes náplň.
Recept na báječný slaný štrůdl s cibulovou náplní.

Všechny štoly stojí za to vychutnat si při odpolední návštěvě s dobrou kávou, můžete zkusit připravit alžírskou nebo čokoládovou, nebo pro milovníky čaje čaj s mátou. Zkusit můžete i ledové kafe, o němž také píšeme na webu.

Skvělou kávu v teplé i studené variantě vykouzlíte během chvilky v kávovarech Dolce Gusto. Podívejte se, jak dopadlo jejich hodnocení.

Komentáře
  1. Štrůdl ono se nezdá je umění ho udělat, tak jak má být chu´tově a pak ho dobře upéct:) já už mám léta praxe a rady od maminky a bybiček máme ho všici rádi.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X