Slaný štrúdl se zeleninou

Ano, čtete správně, ne sladký, ale slaný štrúdl je dnes na pořadu dne!

Čím budeme slaný šrůdl plnit?

To se dozvíme ve 3 snadných receptech! Pojďme tedy péci!

Těsto na slaný štrúdl

Těsta na slaný závin jsou obdobná jako u závinů sladkých, tedy používáme těsto:

  • křehké
  • listové
  • kynuté

Slaný štrúdl a zeleninové náplně

Slané záviny můžeme samozřejmě plnit:

  • masem
  • uzeninou
  • houbami
  • zeleninou.
  • kombinací předchozího

Recept na slany strudl se zeleninou nebo houbami je snadný.

Někdy plníme zeleninou syrovou, ale většina zeleniny potřebuje předem alespoň trochu tepelné úpravy. Některé stačí, když ji jenom osmahneme, některá potřebuje krátce podusit nebo povařit. Cibuli nebo česnek přidáváme do většiny zeleninových náplní. Velmi chutné jsou například tyto náplně :

  • slaný štrúdl se špenátem
  • slaný štrúdl se zelím
  • slaný štrúdl s cibulovou náplní

Slaný štrúdl a tvarování

I na slané záviny válíme nebo vytahujeme těsto na plát. Potřeme jej trochu rozpuštěným tukem a posypeme strouhankou, která vsákne přebytečnou šťávu ze zeleniny. Místo strouhanky můžeme použít drcené chipsy nebo osmahnuté ovesné vločky. V pečení postupujeme stejně jako u jiných druhů. Můžeme je podávat teplé i studené.

Slaný štrúdl se špenátem

INGREDIENCE

  • 1 listové těsto
  • 100 g tvrdého sýra
  • sůl, kmín
  • malá cibulka nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • sezamová semínka
  • špenátový protlak
  • vejce na potření

POSTUP

  1. Rozválíme si těsto a přeneseme na plech.
  2. Mezitím si uvaříme špenát dle zvyku, přidáme česnek a cibuli.
  3. Špenát rovnoměrně nanášíme na listové těsto.
  4. Pak jej pokryjeme sýrem.
  5. Nakonec závin opatrně zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem a sezamovým semínkem.
  6. Pečeme při 220 °C do růžova.

Recept na slaný štrůdl se špenátem je snadný.

Zkuste také slaný závin s vaječnou omeletou, nebo báječný a jednoduchý závin se šunkou a sýrem.

Slaný štrúdl se zelím

INGREDIENCE

  • 1 listové těsto
  • sůl, kmín
  • malá cibulka nakrájená nadrobno
  • bílé kysané zelí
  • vejce na potření

POSTUP

  1. Rozválíme těsto a rozprostřeme na plech.
  2. Zelí přecedíme a podusíme na cibulee, osolíme a okořeníme.
  3. Zelí rozprosřeme doprostřed těsta.
  4. Nakonec závin opatrně zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem.
  5. Pečeme při 220 °C do růžova.

Recept na slany strudl se zelim je rychlý a oblíbený.

 

Slaný štrúdl s cibulovou náplní

INGREDIENCE

  • 1 listové těsto
  • 3 cibule
  • 150 g slaniny nebo uzeného masa
  • sůl, kmín
  • 2 lžíce oleje

POSTUP

  1. Očištěnou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, orestujeme na oleji spolu s kostičkami slaniny.
  2. Osolíme, posypeme kmínem a dusíme, dokud se neodpaří všechna šťáva.
  3. Nakonec cibuli ochutíme sójovou omáčkou.
  4. Listové těsto rozprostřeme na plech, střed posypeme strouhankou a na ni naneseme cibulovou směs.
  5. Kratší strany těsta založíme přes náplň, delší strany nařízneme ve vodorovných pruzích a přeložíme na střídačku přes náplň.

Recept na báječný slaný štrůdl s cibulovou náplní.

Cibule je královnou české kuchyně, těžko najdeme pokrm, kam ji vynalézaví kuchaři ještě nepropašovali. Proč je tak oblíbená? Krom nezaměnitelné chuti má i vitamíny C, D, E, B6 a B12 a mnoho dalších živin a minerálů.

Tip na závěr:

Záviny potíráme buď rozpuštěným máslem, sádlem nebo rozšlehaným vejcem. K potírání se dá použít i světlé pivo. Na povrchu můžeme potřené záviny ještě posypat semínky a naříznout „okénka“. Záviny připravené k pečení vkládáme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.

Dopečeno? Zamilovali jste si slané štrúdly více než sladké? Napište nám o svých dojmech v sekci komentářů pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *