Slavnostní oběd na Nový rok

Novoroční oběd je posledním svátečním jídlem vánočních svátků a současně prvním svátečním jídlem nového kalendářního roku.

Dáme si proto na něm záležet.

Pokud nejsme vegetariány, tak asi na stole nebude chybět masový pokrm.  Který je ten nejvhodnější? To se dozvíte z těchto 3 nejoblíbenějších novoročních receptů!

Novoroční masová pečeně

Na masovou pečeni pro novoroční oběd můžeme vybírat ze všech druhů masa. Z hovězího to bude především roštěnec nebo pěkné zadní hovězí maso, z vepřového masa vepřová pečeně, kýta nebo plec.

Péci můžeme i drůbež buď celou nebo v jednotlivých porcích a případně i zbavenou kostí a králíka nebo zvěřinu.

Maso před pečením můžeme protknout klínky slaniny, uzeného masa, uzeniny nebo zeleniny. Pečeni můžeme doplnit cibulí a další zeleninou. Z koření využíváme kromě soli a kmínu především zázvor, mletou papriku, případně trochu ostřejšího koření. Pečeni můžeme upravit i nadivoko s příslušnou zeleninou a kořením.

Maso pečeme v horké troubě a maso během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou. Místo vody můžeme použít masový vývar, víno červené i bílé nebo pivo. Pečeni podáváme s brambory nebo dušenou rýží, k vepřové pečeni se hodí i knedlíky a dušené zelí.

INGREDIENCE

  • asi 800 g nízkého roštěnce (rostbífu)
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 l vývaru
  • 1/2 l červeného vína
  • 3 šalotky
  • hrst pažitky
  • 1 lžíce hladké mouky

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 220º C.
  2. Připravíme si omáčku tak, že zpěníme nakrájenou šalotku na másle, zalijeme ji vývarem a vínem, zahustíme moukou a povaříme za občasného míchání 15 minut.
  3. Na rozpáleném oleji na pánvi zprudka zatáhneme roštěnec ze všech kromě 1 strany,otáčíme a opékáme ho celkem asi 12 minut.
  4. Potom roštěnec vložíme do pekáče neopečenou stranou dolů a pečeme 15 minut.
  5. Potom vyjmeme a necháme stát pod alobalem do doby servírování.
  6. Rostbíf podáváme s bramborem a poléváme omáčkou z červeného vína.
Recept na novoroční masovoupečeni
foto zdroj: pinterest.com

Novoroční masová zapékanka

Zapékanky jsou tradiční polský pokrm, „Zapiekanki“ jsou dodnes k dostání na varšavských ulicích jako „fast food“. Při jejich interpretaci v kuchyni se fantazii meze nekladou.

INGREDIENCE

  • 2 bílé bagety
  • 2 lžíce másla
  • 250 g mletého masa
  • 4 plátky sýra
  • 2 rajčata
  • 1  cibule
  • 3 stroužky česneku
  • bazalka
  • oregáno
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Na 1 lžíci másla osmahneme česnek a cibulku, přidáme mleté maso. Přikryjeme pokličkou, občas zamícháme, osolíme a okořeníme.
  2. Bagety podélně rozřízneme a jemně namažeme máslem.
  3. Masovou směs rozdělíme na 4 hromádky a každou navršíme na jednu poloinu bagety.
  4. Na maso poklademe rajčata nakrájená na plátky a sýr.
  5. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme při 175º C do zezlátnutí.
  6. Podáváme dozdobené bylinkami, olivami, kečupem nebo hořčicí.

Recept na novoroční masovou zapékanku

foto zdroj: pinterest.com

Na zapékanky se hodí také domácí bagety nebo také chlebové bagety.

Novoroční masová roláda

Roláda jako slavnostní jídlo nikdy nezklame. Nejšťavnatější je z vepřového masa, kdy ji připravujeme z kýty nebo plece. Použít se dá i hovězí maso, vykostěné kuře nebo na menší roládky kuřecí nebo krůtí prsa.

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa
  • sůl,pepř
  • tymián, provensálské koření
  • 1 porek
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kapie
  • 8 plátků sýra
  • 4 plátky anglické slaniny

POSTUP

  1. Mleté maso (mix vepřového a hovězího) dobře propracujeme s najemno nakrájeným česnekem a porkem.
  2. Na potravinářské folii vytvarujeme ze směsi 2 obdélníky, které poklademe slaninou, najemno nakrájenou kapii a sýrem.
  3. Rolády zavineme a dobře přitlačíme. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C asi 40 minut nebo do zlatohnědého zbarvení.
  5. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší, zeleninkou a perželkou.
Recept na novoroční masovou roládu
foto zdroj: google.com

Nepálivá a barevná kapie se hodí k roládám i jako příloha.

Tip na závěr:

Je vás na Nový rok doma méně a vstávali jste pozdě? Zkusit můžete i minutkový pokrm.

Minutka se hodí pro méně porcí, protože se musí okamžitě podávat. Použijeme kvalitní hovězí, vepřové nebo drůbeží. Připravujeme je  nakrájené na nudličky.

Předem je můžeme potřít olejem a nechat odležet nebo rovnou naložit do některé z marinád. Připravené maso pak rychle opékáme na rozehřátém tuku. Jako přílohu volíme rýži a jako doplněk tatarskou omáčku či některou z kořeněných studených omáček.

Jak se vydařil novoroční oběd? Pochlubte se přátelům na sociálních sítích!

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 19 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit

10:00