Luxusní recepty na buchty se šlehačkou 5x jinak. Inspirujte se!

Také se vám sbíhají sliny, jen si představíte ten nadýchaný, lehký, slaďoučký krém, který bývá součástí spousty moučníků?

Pak vyzkoušejte naše recepty na šlehačkové buchty v 5 různých variantách.

Připravte si třeba tradiční mexický šlehačkový dort, vláčnou jahodovou roládu nebo šlehačkovou bábovku, na kterou už nikdy nezapomenete.

Užijte si to!

Vanilková bábovka se šlehačkou

Tato fantastická bábovka je lehoučká, má skvělou vanilkovou chuť a je sladká tak akorát. Hodí se téměř pro každou přiležitost, takže ji neváhejte servírovat svým hostům. Budou nadšeni!

Ingredience

Na bábovku:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku másla, pokojové teploty
  • 2 šálky cukru
  • 1/3 šálku rostlinného oleje
  • 3 velká vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3/4 šálku smetany ke šlehání

Na polevu:

  • 1 a 1/2 šálku moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka nebo silné smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  2. Vymažte a moukou vysypte 25 cm formu na bábovku.
  3. Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  4. Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do hladka a poté vmíchejte rostlinný olej.
  5. Po jednom vmíchejte vejce, poté vanilkový extrakt a míchejte, dokud se vše úplně nezapracuje.
  6. Vmíchejte polovinu moučné směsi a poté smetanu ke šlehání.
  7. Vmíchejte zbývající směs mouky a míchejte, dokud nezůstanou viditelné žádné pruhy suchých přísad.
  8. Nalijte těsto do připravené formy.
  9. Pečte 55–60 minut, nebo dokud špejle vložená do bábovky nevyjde čistá nebo jen s několika drobky.
  10. Bábovku nechte ve formě vychladnout alespoň 20 minut, poté vyklopte na mřížku, aby zcela vychladla.
  11. Mezitím v malé misce vyšlehejte moučkový cukr, mléko a vanilkový extrakt do hladka.
  12. Poleva by měla mít tekutou konzistenci, proto přidejte několik lžic moučkového cukru, pokud je příliš řídká, nebo několik lžic mléka, pokud je příliš hustá.
  13. Polevu nalijte na vychladlou bábovku a servírujte.
Šlehačková bábovka s polevou servírovaná na talířku ozdobená čerstvým ovocem.
www.bakingbites.com

Inspirujte se také našimi recepty na bábovku s tvarohem v 6 nejlepších variantách. Pochutnáte si!

Řezy z listového těsta s vanilkovým krémem

Křupavé listové těsto v kombinaci s chladným vanilkovým krémem rozhodně stojí za vyzkoušení. Tento dezert je lehoučký, krémový a dostatečně sladký. Užijte si ho!

Ingredience

  • 2 listy listového těsta, rozmrazené
  • 4 šálky plnotučného mléka
  • 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 8 vajec
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce rumu (volitelně)
  • 2 šálky šlehačky, chlazené
  • 2 lžíce moučkového cukru, plus další na posypání

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 175 ° C.
  2. Každý list listového těsta položte na plech a pečte 10 minut do zlatova.
  3. Odložte stranou vychladnout.
  4. Přidejte tři šálky mléka do hrnce a přiveďte k varu na středním ohni.
  5. Mezitím ve velké míse vyšlehejte žloutky s krystalovým cukrem tak, aby byly světlé a nadýchané.
  6. Přidejte mouku, vanilku, rum (pokud používáte) a zbývající 1 šálek mléka.
  7. Když mléko začne vřít, vmíchejte žloutkovou směs do vroucího mléka a pomalu míchejte, dokud nezhoustne.
  8. Odstraňte z tepla.
  9. Ve velké míse vyšlehejte bílky elektrickým mixérem, dokud se nevytvoří tuhé špičky, a pomalu vmíchejte do pudinkové směsi.
  10. Umístěte jeden z listů listového těsta na dno formy o rozměrech 23 x 33 cm.
  11. Pudink rovnoměrně rozetřete po listu listového těsta.
  12. Vložte do lednice, aby vše zchladno a ztuhlo, 1-2 hodiny.
  13. Když je pudink vychladlý, vyšlehejte elektrickým šlehačem šlehačku s 2 lžícemi moučkového cukru do tuha.
  14. Rovnoměrně rozetřete na pudink.
  15. Druhý list lisového těsta nakrájejte na 15 čtverců a položte na šlehačku.
  16. Vraťte do chladničky na 2 hodiny.
  17. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Šlehačkový řez posypaný moučkovým cukrem servírovaný na talířku.
www.12tomatoes.com

Japonská roláda z čerstvých jahod

Nadýchaná a vláčná japonská roláda plněná čerstvými jahodami a ne moc sladkou šlehačkou, která je stabilizovaná želatinou. Nejbožejší dezert!

Ingredience

  • 25 gramů krystalového cukru
  • 45 gramů dortové mouky
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky vinného kamene
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 40 ml rostlinného oleje
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 4 vaječné bílky
  • 50 gramů krystalového cukru
  • 1/4 čajové lžičky vinného kamene

Na náplň:

  • 1 + 1/4 čajové lžičky želatiny v prášku
  • 5 lžiček vody
  • 1 a 1/4 šálku smetany ke šlehání (33%)
  • 1 polévková lžíce +1/4 čajové lžičky krystalového cukru
  • 10 malých čerstvých jahod

Postup                                       

  1. Obdélníkovou formu 20 x 30 cm vyložte pečícím papírem.
  2. Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
  3. Do velké mísy prosejte mouku, cukr, sodu, první dávku vinného kamene a sůl.
  4. Promíchejte.
  5. Uprostřed vytvořte ďůlek.
  6. Do něj přidejte žloutky, olej, vanilkový extrakt a mléko a vše promíchejte.
  7. V míse vyšlehejte bílky do pěny a přidejte druhou část vinného kamene.
  8. Zvyšte rychlost a jakmile bílky začnou být neprůhledné, přidávejte po troškách cukr.
  9. Zvyšte rychlost a šlehejte, dokud se z bílků nezačnou tvořit tuhé vrcholy.
  10. Jemně vmíchejte 1/3 bílků do směsi mouky s mlékem.
  11. Zapracujte i zbytek bílků.
  12. Naneste trochu těsta na boky pečícího papíru.
  13. Naneste trochu více na pečící papír a přimáčkněte ho k formě.
  14. Těsto nalijte do vyložené formy a rovnoměrně ho rozložte.
  15. Pečte 14 – 16 minut, dokud špejle vložená doprostřed těsta nevyleze čistá.
  16. Nechte 5 minut vychladnout ve formě.
  17. Překlopte těsto na chladící rošt a jemně odstraňte pečící papír.
  18. Nechte 5 minut uležet.
  19. Na těsto položte nový pečící papír.
  20. Otočte těsto a začněte ho ihned válet.
  21. Nechte vychladnout a připravte si krém.
  22. Mísu a šlehač dejte do lednice na minimálně 15 minut.   
  23. Jahody očistěte a nechte okapat.
  24. Odstraňte slupku a nakrájejte je na kousky o velikosti 1 cm.
  25. Dejte vodu do žáruvzdorného šálku a posypte želatinou.
  26. Počkejte 5 minut.
  27. Umístěte šálek s vodou a želatinou do malého hrnce naplněného vroucí vodou.
  28. Jakmile bude želatina tekutá, vyjměte ji z vody.
  29. Nechte vychladnout na pultu.
  30. Smetanu a cukr začněte ihned šlehat ve vychladlé míse.
  31. Šlehejte na nízkou rychlost a poté zvyšte na střední.
  32. Zkontrolujte želatinu.
  33. Už by neměla být teplá, ale stále by měla zůstat tekutá.
  34. Jakmile šlehače zanechají stopy ve smetaně, přilijte želatinu pomalu a rovnoměrně do mísy.
  35. Přestaňte šlehat, jakmile krém ztuhne.
  36. Jemně rozbalte srolované těsto a potřete ho rovnoměrnou vrstvou krému.
  37. Jahody položte rovnoměrně na krém.
  38. Pečlivě srolujte roládu od krátkého okraje pomocí pečícího papíru, aby pomohl tlačit těsto na sebe.
  39. Před krájením roládu zabalte do plastové fólie a vložte do chladničky.
  40. Užijte si to!
Roláda plněná šlehačkou a čerstvými jahodami servírovaná na tácku s jahodou.
www.indulgewithmimi.com

Užijte si také recepty na rolády z piškotů podle cukrářských mistrů, které snadno zvládnete i doma. Jsou sladké, nadýchané, vláčné a plné krému.

Jednoduchý dort Tres leches

Užijte si tento autentický jednoduchý recept na dort Tres Leches, jehož lehký piškot je pokryt chutnou šlehačkou. Fantastický mexický dezert, který se u vás stane hitem!

Ingredience

Na těsto:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ hrnku změklého másla
  • ½ šálku rostlinného oleje
  • 1 šálek bílého cukru
  • 4 velká vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ¼ šálku plnotučného mléka

Na mléčnou směs:

  • 340 g plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
  • 400 g plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 a ½ šálku smetany ke šlehání

Na domácí šlehačku:

  • 1 a ½ šálku smetany ke šlehání
  • ¼ šálku krystalového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • plátky jahod nebo skořice na ozdobení

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 175 ° C.
  2. Vymažte pekáč o velikosti 23 x 33 cm máslem a dejte stranou.
  3. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  4. Ve velké míse smíchejte máslo, olej a cukr, dokud se dobře nespojí, asi 3 – 4 minuty.
  5. Přidejte vejce, jedno po druhém, šlehejte po každém přidání, aby se každé vejce vmíchalo do těsta.
  6. Poté vmíchejte vanilkový extrakt.
  7. Polovinu moučné směsi jemně vmíchejte do vlhkých přísad, poté přidejte mléko a poté přidejte zbývající směs mouky.
  8. Nalijte těsto do připraveného pekáče.
  9. Pečte 35 – 40 minut, dokud špejle vložená do těsta nevyjde čistá.
  10. Jakmile je dort vychladlý, pomocí špejle propíchejte otvory v celém dortu.
  11. V malé misce smíchejte neslazené kondenzované mléko, slazené kondenzované mléko a smetanu ke šlehání, dokud se úplně nespojí.
  12. Nalijte mléčnou směs na dort a poté dejte do chladničky, dokud úplně nevychladne. (Nejlepší je přes noc.)
  13. Do velké vychlazené mísy přidejte smetanu ke šlehání.
  14. Šlehejte na nízké otáčky, poté zvyšujte na střední rychlost asi 2 minuty, ve smetaně se vytvoří měkké špičky.
  15. Přidejte cukr a vanilkový extrakt a šlehejte další 1 – 2, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  16. Nandejte šlehačku na dort.
  17. Nejlepší je dort s plátky jahod nebo se skořicí.  
  18. Dejte do lednice, dokud nebudete připraveni servírovat.
Mexický dort ozdobený domácí šlehačkou servírovaný na talířku s vidličkou.
www.everydayeileen.com

Buchta ze šlehačky s polevou

Neuvěřitelně jednoduchá šlehačková buchta, kterou můžete podávat při mnoha různých příležitostech. Vystačíte si se základními přísadami, které máte běžně doma a výsledkem je perfektní nadýchaný dezert.

Ingredience

  • 1 a 1/2 šálku změkčeného másla
  • 3 šálky bílého krystalového cukru
  • 6 velkých vajec pokojové teploty
  • 3 hrnky prosáté dortové mouky
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 240 ml smetany ke šlehání

Na polevu:

  • 2 šálky prosátého moučkového cukru
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 2-4 lžíce silné smetany
  • libovolný extrakt (volitelně)

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 160 stupňů C.
  2. Vymažte a vysypte dvě bochníkové formy.
  3. Dortovou mouku prosejte a odměřte.
  4. Dejte stranou.   
  5. Ve velké míse smíchejte máslo a postupně přidávejte cukr.
  6. Šlehejte na střední rychlost, dokud nebude směs krémová.
  7. Přidejte vejce, jedno po druhém, a míchejte po každém přidání.
  8. Střídavě přidávejte prosátou dortovou mouku a šlehačku, šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nerozmixují (nadměrné šlehání způsobí suchý a těžký koláč).
  9. Přidejte vanilku.
  10. Pro bohatší chuť přidejte další 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu.
  11. Nalijte do připravených forem.
  12. Pečte přibližně 1 hodinu a 15 minut, nebo dokud nůž vložený do středu buchty nevyjde čistý.
  13. Nechte ve formách vychladnout na mřížce 15–20 minut.
  14. Vyjměte z forem a nechte úplně vychladnout na mřížce.
  15. V případě potřeby připravte polevu smícháním uvedených ingrediencí a důkladným promícháním.
  16. Rozetřete na vychladlé buchty a podávejte.
Šlehačkový moučník servírovaný na talíři s miskou krému.
www.recipelion.com

Tipy na nejlepší domácí šlehačku

  1. Použijte smetanu ke šlehání, která obsahuje asi 33 – 35% mléčného tuku.
  2. Nádobu, ve které budete šlehačku připravovat a smetanu nejprve vychlaďte, než začnete šlehat. Pokud nemáte dost času, můžete vše zchladit v mrazáku na 10 – 20 minut.
  3. Šlehačku nejlépe vyšleháte ve stolním mixéru s nástavcem na šlehání nebo elektrickým ručním mixérem.
  4. Šlehání by mělo trvat jen minutu nebo dvě, abyste získali správnou konzistenci. Jakmile se vám začnou tvořit tuhé vrcholky, přestaňte šlehat.
  5. Nejlepších výsledků dosáhnete, když najednou ušleháte 1–2 šálky (250 ml-500 ml) smetany.
  6. Šlehačka je nejlepší, když se podává ihned. Pokud ji potřebujete připravit předem, oslaďte ji moučkovým cukrem, který ji pomůže stabilizovat.
  7. Pokud si chcete šlehačku osladit, můžete přidat trochu cukru. Začněte 1 lžičkou cukru na 1 šálek (250 ml) smetany ke šlehání a přidejte další podle chuti. Pokud používáte krystalový cukr, přidejte ho do smetany, než začnete šlehat, aby se mohl rozpustit. Pokud používáte moučkový cukr, přidejte ho, až uvidíte, že se začínají tvořit měkké vrcholy.
  8. Věděli jste, že zbylou šlehačku lze zmrazit? Uložená ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 3 měsíce. Rozmrazte ji v lednici, až budete připraveni ji znovu použít.

A jak se vám naše recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X