Měkounké piškotové těsto a nadýchaná šlehačka, to je alfa a omega těchto receptů na šlehačkový dort.
Lahodné potěšení, které se hodí na každou příležitost.
Upečete ho jako zákusek pro návštěvu nebo jako narozeninový dort, vždy s ním uspějete!
Inspirujte se u nás a nechte si chutnat!
Jahodový dort se šlehačkou a mascarpone
Nadýchaná šlehačka a výtečný italský sýr spolu krásně harmonicky ladí a vaše chuťové pohárky budou jásat. Sladké jahody skvěle doplní a zintenzivní celou chuť dortíku.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 150 g hladké mouky
- 130 g moučkového cukru
- Lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 60 g másla (změklého)
- Lžička vanilkového extraktu
- 120 ml plnotučného mléka
- Vejce
- 2 lžíce oleje
Na jahody
- 340 g nakrájených jahod
- 20 g jahodového džemu
- Lžička cukru krystal
Na šlehačku
- 240 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
- Citronová šťáva
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Okraje dortové formy vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
- Do větší mísy si prosejeme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl
- Přidáme máslo, vanilku a polovinu mléka
- Vše spolu mixujeme
- Vedle si spolu prošleháme zbylé mléko, vejce a olej
- Tuto směs poté postupně přilíváme do větší mísy s moukou
- Vše spolu umixujeme, aby vzniklo hladké a jednolité těsto
- Těsto nalijeme do formy a pečeme přibližně 20 – 22 minut
- Po vyndání z trouby ho necháme 10 minut odpočinout ve formě a pak ho vyndáme a položíme na mřížku, aby zcela vychladl
- Na jahodovou náplň smícháme dohromady nakrájené jahody, džem a 2 lžíce cukru
- Necháme je uležet v lednici, aby jahody pustily trochu šťávy
- Smetanu si společně s cukrem a vanilkou vyšleháme do husté konzistence
- Dále smícháme mascarpone s 2 lžícemi cukru a citronovou šťávu
- Vychladlý korpus položíme na tác a rozřízneme ho na dva stejně velké kusy
- Ty promažeme mascarponovým krémem, naskládáme 100 g jahod a spojíme dohromady
- Na vršek korpusu navrstvíme šlehačku, kterou rovnoměrně rozetřeme do stran
- A rozložíme zbylé jahody
- Dort se může podávat ihned, nebo ho nechte alespoň 4 hodiny uležet v lednici

Pařížský čokoládovo – šlehačkový dort
Pro tento šlehačkový dort jsou potřeba tři stejně velké formy. Pokud je nemáte, nevadí. Těsto na korpus si odvažte na kuchyňské váze a proces pečení opakujte třikrát po sobě. Je to sice zdlouhavější proces, ale výsledek bude stát za to.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 540 g cukru krystal
- 300 g hladké mouky
- 140 g kakaa
- 2 lžičky sody
- Lžička soli
- 480 ml podmáslí
- 240 ml oleje
- 6 vajec
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na čokoládové křupínky
- 255 g polosladké čokolády
- 2 hrnečky burizonů
Na krém
- 115 g čokolády na vaření
- 170 g mléčné čokolády
- 340 g másla (měkkého)
- 780 g moučkového cukru
- Lžíce vanilkového extraktu
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- ¼ lžičky soli
Pro ganache
- 60 g čokolády na vaření
- 120 ml smetany ke šlehání
- 2 čajové lžičky javorového sirupu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
- Dortovou formu si po stranách vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
- Do větší mísy přidáme cukr, mouku, kakao, sodu a sůl
- Vše spolu promícháme, aby se ingredience propojily
- Do vedlejší mísy přidáme vejce spolu s cukrem a vanilkou
- Prošleháme a poté přidáváme olej a podmáslí
- Mixujeme, dokud se přísady nespojí
- Mokré ingredience začneme pomalu a postupně přilévat do suchých a za stálého míchání je na střední rychlost mixujeme v jednolité těsto
- Těsto si přesně odvážíme do tří připravených forem a dáme péct do trouby
- Korpusy pečeme 30 – 35 minut, průběžně provádíme test špejlí
- Korpusy vyndáme z trouby, necháme chvilku odpočinout ve formě a poté vyndáme na mřížku a necháme je zcela vychladnout
- Na čokoládové křupínky si vyložíme plech pečícím papírem a dáme ho stranou
- Na vodní lázni si rozpustíme čokoládu
- Do misky vysypeme burizony a polijeme je čokoládou
- Je nutné je v čokoládě pořádně rovnoměrně obalit, poté je rozprostřeme na plech a dáme do lednice, aby ztuhly
- Na krém si opět na vodní lázni rozpustíme čokoládu, tu pak dáme stranou, aby vychladla
- V míse si mixérem ušleháme máslo s cukrem
- Když jsou ingredience spojené, začneme po lžičkách přidávat smetanu a vanilku
- Mixujeme, dokud krém nezačne být nadýchaný
- Pomalu začneme přidávat rozpuštěnou čokoládu a mícháme, dokud nevznikne čokoládový šlehačkový krém
- Na sestavení dortu, jednotlivá patra začneme promazávat krémem a vrstvit čokoládové křupínky
- Když umístíme poslední patro dortu, celý dort pomažeme zbylým krémem
- Na ganache zahříváme smetanu, ve které rozpustíme nakrájenou čokoládu
- Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a poté vmícháme javorový sirup
- Ganache lijeme po krajích čokoládového dortu, aby jednotlivé kapičky stékaly, poté ganache potřeme celý vršek dortu a pokud nám zbyly křupínky, tak dort jimi dozdobíme
Krém pro tento recept nemusí nutně být čokoládový, podívejte se na tyto tipy na krémy a polevy a vyzkoušejte tento dort tak trochu jinak.

Lehký piškotový dort se šlehačkou
Jednoduché piškotové těsto ve třech nadýchaných vrstvách plněné smetanou a čerstvým ovocem se hodí jako pohoštění při jakékoliv slavnostnější příležitosti. Je snadný na přípravu, vypadá přímo božsky a je ideální jako dětský narozeninový dort.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 290 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- Lžička soli
- 170 g másla (změklého)
- 350 g moučkového cukru
- 5 bílků
- 120 g zakysané smetany
- Lžíce čistého vanilkového extraktu
- 240 ml plnotučného mléka
Na šlehačku
- 480 ml smetany ke šlehání
- 40 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu (nepovinné)
- 2 šálky čerstvého ovoce
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Tři dortové formy si vymažeme a vyložíme pečícím papírem (pokud máte jen jednu, tak třikrát opakujte bod s pečením)
- V míse si smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
- Poté si ve větší míse vyšleháme máslo s cukrem do krémové konzistence
- Když dosáhneme požadovaná konzistence tak po malých dávkách začneme přidávat bílky, zakysanou smetanu a vanilku
- Když je vše zašleháno, tak přidáme suché ingredience
- Do jednolitého těsta přiléváme mléko a šleháme do hladka, chceme, aby těsto bylo trochu hustější
- Těsto si rovnoměrně rozvážíme do forem a přendáme do trouby
- Korpusy pečeme 20 – 25 minut, kdy průběžně provádíme test špejlí
- Dorty necháme vychladnout
- Mezitím si připravíme šlehačku
- Mixérem si vyšleháme cukr se šlehačkou, mandlovým a vanilkovým extraktem
- Šlehačka by měla tvořit špičky, což je ideální konzistence pro zdobení
- Šlehačku použijeme hned, nebo jí zakryjeme folií a uložíme do lednice
- K sestavení dortu potřebujeme mít korpusy zcela vychladlé
- První korpus pomažeme třetinou šlehačky, posypeme bobulemi a přiklopíme druhým korpusem a postup opakujeme
- Na vrch třetí vrstvy namažeme zbylou šlehačku a ozdobíme zbylým ovocem
Před krájením a podáváním nechejte sestavený dort alespoň 2 hodiny až 1 den chladit. Chlad v lednici pomáhá šlehačce zhoustnout a krájení je pak čistější a jednodušší.

Objevte podobné tipy
Citronový dort
Svěžest citronu udělá tento jednoduchý šlehačkový dort více nadýchaným a lehkým. Proto není divu, že je to oblíbený sladký zákusek na letních oslavách nebo večírcích. Vypadá slavnostně, honosně, ale přes to všechno je jemný a lehký.
Co budeme potřebovat
- 190 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 5 bílků
- 5 žloutků
- 315 g moučkového cukru
- 75 ml rostlinného oleje
- Šťáva z 2 citronů (plus i kůra)
- 60 ml citronové šťávy
- Špetka soli
- 375 ml smetany ke šlehání
Postup
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů
- Dvě dortové formy si vyložíme pečícím papírem
- V menší míse si smícháme mouku a prášek do pečiva
- Ve velké míse si vyšleháme žloutky s cukrem (160 g), olejem, kůrou a šťávou z citronů a sůl
- Vedle si z bílků vyšleháme sníh
- Postupně přidáváme cukr (100 g) a šleháme, dokud se nám nevytváří tuhé vrcholky
- Suché ingredience přimícháme do žloutkové směsi a přidáme čtvrtinu bílků
- Postupně vmícháme i zbytek bílků, tak aby těsto zůstalo nadýchané
- Těsto rovnoměrně podle váhy rozdělíme do připravených forem
- Pečeme přibližně 40 minut a průběžně provádíme test špejlí
- Korpusy vyndáme z trouby a dnem nahoru je umístíme na mřížku
- Necháme je asi 3 hodiny stydnout a až poté je vyndáme z forem
- V míse ušleháme smetnu se zbylým cukrem
- Oba korpusy přepůlíme, aby vznikly 4 části
- Jednotlivá patra potíráme šlehačkovým krémem a vrchní patro také potřeme šlehačkou
- Zdobíme měsíčky čerstvého nebo sušeného citronu

Rumunský harlekýn dort
Tak trochu jiná varianta tohoto zákusku. Tentokrát jsme se inspirovali více na východě a to přesněji v Rumunsku. Tento recept na šlehačkový dort obsahuje jen minimální množství smetany, ale i přes to je výborný. Dortík je spíše inspirovaný italskou komediální postavou a jejím barevným vzezřením, než typickou šlehačkovou bombou.
Na těsto
- 250 g másla (změklého)
- 2 vejce
- 85 g zakysané smetany
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 525 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
Na náplň
- 400 g švestkových povidel
- 200 g meruňkového džemu
Na glazuru
- 4 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- Lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 150-200 g barevný posyp pro horní vrstvu (nepovinné)
Postup
- Do mísy umístíme máslo, vejce, smetanu, cukr a vanilkový cukr
- Vše mixujeme, do krémové konzistence
- Ve vedlejší míse smícháme mouku, prášek do pečiva
- Suché ingredience poté přimícháme ke zbytku mokrým ingrediencím
- Směs vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme
- Hladké těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme ho na hodinu odpočinout do lednice
- Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů
- Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a ty vyválíme na stejně velké obdélníky (cca 23×30 cm)
- Ty pak umístíme na plech a dáme péct do trouby na 10 minut
- Po vyndání z trouby je necháme vychladnout
- Když máme korpusy upečené a vychladlé, potřeme je střídavě marmeládami
- První patro bude povidlové, druhé bude meruňkové a třetí opět povidlové
- Poslední korpus položíme navrch a jemně ho přitlačíme k ostatním
- Na glazuru smícháme žloutky, moučkový cukr, šťávu z citronu a extrakt z vanilky
- Vrchní korpus začneme potírat glazurou
- Dort ozdobíme barevnou posypkou a dort necháme odpočinout, dokud glazura nezaschne
Dort se musí dělat minimálně dva dny, nejlépe tři dny předem.
Zákusek můžeme posypat i opraženými a nasekanými ořechy libovolného druhu nebo čokoládovou posypkou.

Bílkový šlehačkový dort bez mouky
Nakonec zde přikládáme skutečně jednoduchý recept na bílkový dort bez mouky. K jeho výrobě nám stačí pouhé tři ingredience a jestli nahradíte vanilkový extrakt cukrem, tak jen dvě. Dort bude nadýchaný jako mráček a díky karamelu na jeho povrchu i sladký. Před podávání je dobré dort doplnit ještě o šlehačku, doplněnou například mascarpone nebo nějakým extraktem, který její chuť zvýrazní a dort hezký doplní a ovoní.

V každém z těchto receptů je až esenciální mít kvalitní kuchyňský šlehač. Výkonný mixér vám ušetří spoustu času, práce i energie. Podívejte se na tyto recenze šlehačů, které jsou momentálně nejlepší na trhu. Jsou zde jak šlehače ruční, tak šlehače stolní. Určitě si vyberete nového pomocníka do kuchyně.