Nadýchané recepty na dorty ze šlehačky. Který z nich vyzkoušíte?

Měkounké piškotové těsto a nadýchaná šlehačka, to je alfa a omega těchto receptů na šlehačkový dort.

Lahodné potěšení, které se hodí na každou příležitost.

Upečete ho jako zákusek pro návštěvu nebo jako narozeninový dort, vždy s ním uspějete!

Inspirujte se u nás a nechte si chutnat!

Jahodový dort se šlehačkou a mascarpone

Nadýchaná šlehačka a výtečný italský sýr spolu krásně harmonicky ladí a vaše chuťové pohárky budou jásat. Sladké jahody skvěle doplní a zintenzivní celou chuť dortíku.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 150 g hladké mouky
  2. 130 g moučkového cukru
  3. Lžička prášku do pečiva
  4. Špetka soli
  5. 60 g másla (změklého)
  6. Lžička vanilkového extraktu
  7. 120 ml plnotučného mléka
  8. Vejce
  9. 2 lžíce oleje

Na jahody

  1. 340 g nakrájených jahod
  2. 20 g jahodového džemu
  3. Lžička cukru krystal

Na šlehačku

  1. 240 ml smetany ke šlehání
  2. 4 lžíce moučkového cukru
  3. ½ lžičky vanilkového extraktu
  4. 250 g mascarpone
  5. Citronová šťáva

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Okraje dortové formy vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
  3. Do větší mísy si prosejeme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl
  4. Přidáme máslo, vanilku a polovinu mléka
  5. Vše spolu mixujeme
  6. Vedle si spolu prošleháme zbylé mléko, vejce a olej
  7. Tuto směs poté postupně přilíváme do větší mísy s moukou
  8. Vše spolu umixujeme, aby vzniklo hladké a jednolité těsto
  9. Těsto nalijeme do formy a pečeme přibližně 20 – 22 minut
  10. Po vyndání z trouby ho necháme 10 minut odpočinout ve formě a pak ho vyndáme a položíme na mřížku, aby zcela vychladl
  11. Na jahodovou náplň smícháme dohromady nakrájené jahody, džem a 2 lžíce cukru
  12. Necháme je uležet v lednici, aby jahody pustily trochu šťávy
  13. Smetanu si společně s cukrem a vanilkou vyšleháme do husté konzistence
  14. Dále smícháme mascarpone s 2 lžícemi cukru a citronovou šťávu
  15. Vychladlý korpus položíme na tác a rozřízneme ho na dva stejně velké kusy
  16. Ty promažeme mascarponovým krémem, naskládáme 100 g jahod a spojíme dohromady
  17. Na vršek korpusu navrstvíme šlehačku, kterou rovnoměrně rozetřeme do stran
  18. A rozložíme zbylé jahody
  19. Dort se může podávat ihned, nebo ho nechte alespoň 4 hodiny uležet v lednici
Nadýchaný dort se šlehačkou, plněný a zdobený jahodami.
Zdroj: yellowblissroad.com

Pařížský čokoládovo – šlehačkový dort

Pro tento šlehačkový dort jsou potřeba tři stejně velké formy. Pokud je nemáte, nevadí. Těsto na korpus si odvažte na kuchyňské váze a proces pečení opakujte třikrát po sobě. Je to sice zdlouhavější proces, ale výsledek bude stát za to.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 540 g cukru krystal
  2. 300 g hladké mouky
  3. 140 g kakaa
  4. 2 lžičky sody
  5. Lžička soli
  6. 480 ml podmáslí
  7. 240 ml oleje
  8. 6 vajec
  9. 2 lžičky vanilkového extraktu

Na čokoládové křupínky

  1. 255 g polosladké čokolády
  2. 2 hrnečky burizonů

Na krém

  1. 115 g čokolády na vaření
  2. 170 g mléčné čokolády
  3. 340 g másla (měkkého)
  4. 780 g moučkového cukru
  5. Lžíce vanilkového extraktu
  6. 4 lžíce smetany ke šlehání
  7. ¼ lžičky soli

Pro ganache

  1. 60 g čokolády na vaření
  2. 120 ml smetany ke šlehání
  3. 2 čajové lžičky javorového sirupu

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
  2. Dortovou formu si po stranách vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
  3. Do větší mísy přidáme cukr, mouku, kakao, sodu a sůl
  4. Vše spolu promícháme, aby se ingredience propojily
  5. Do vedlejší mísy přidáme vejce spolu s cukrem a vanilkou
  6. Prošleháme a poté přidáváme olej a podmáslí
  7. Mixujeme, dokud se přísady nespojí
  8. Mokré ingredience začneme pomalu a postupně přilévat do suchých a za stálého míchání je na střední rychlost mixujeme v jednolité těsto
  9. Těsto si přesně odvážíme do tří připravených forem a dáme péct do trouby
  10. Korpusy pečeme 30 – 35 minut, průběžně provádíme test špejlí
  11. Korpusy vyndáme z trouby, necháme chvilku odpočinout ve formě a poté vyndáme na mřížku a necháme je zcela vychladnout
  12. Na čokoládové křupínky si vyložíme plech pečícím papírem a dáme ho stranou
  13. Na vodní lázni si rozpustíme čokoládu
  14. Do misky vysypeme burizony a polijeme je čokoládou
  15. Je nutné je v čokoládě pořádně rovnoměrně obalit, poté je rozprostřeme na plech a dáme do lednice, aby ztuhly
  16. Na krém si opět na vodní lázni rozpustíme čokoládu, tu pak dáme stranou, aby vychladla
  17. V míse si mixérem ušleháme máslo s cukrem
  18. Když jsou ingredience spojené, začneme po lžičkách přidávat smetanu a vanilku
  19. Mixujeme, dokud krém nezačne být nadýchaný
  20. Pomalu začneme přidávat rozpuštěnou čokoládu a mícháme, dokud nevznikne čokoládový šlehačkový krém
  21. Na sestavení dortu, jednotlivá patra začneme promazávat krémem a vrstvit čokoládové křupínky
  22. Když umístíme poslední patro dortu, celý dort pomažeme zbylým krémem
  23. Na ganache zahříváme smetanu, ve které rozpustíme nakrájenou čokoládu
  24. Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a poté vmícháme javorový sirup
  25. Ganache lijeme po krajích čokoládového dortu, aby jednotlivé kapičky stékaly, poté ganache potřeme celý vršek dortu a pokud nám zbyly křupínky, tak dort jimi dozdobíme

Krém pro tento recept nemusí nutně být čokoládový, podívejte se na tyto tipy na krémy a polevy a vyzkoušejte tento dort tak trochu jinak.

čokoládový dort plněný čokoládovou šlehačkou.
Zdroj: baranbakery.com

Lehký piškotový dort se šlehačkou

Jednoduché piškotové těsto ve třech nadýchaných vrstvách plněné smetanou a čerstvým ovocem se hodí jako pohoštění při jakékoliv slavnostnější příležitosti. Je snadný na přípravu, vypadá přímo božsky a je ideální jako dětský narozeninový dort.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 290 g hladké mouky
  2. 2 lžičky prášku do pečiva
  3. ½ lžičky jedlé sody
  4. Lžička soli
  5. 170 g másla (změklého)
  6. 350 g moučkového cukru
  7. 5 bílků
  8. 120 g zakysané smetany
  9. Lžíce čistého vanilkového extraktu
  10. 240 ml plnotučného mléka

Na šlehačku

  1. 480 ml smetany ke šlehání
  2. 40 g moučkového cukru
  3. Lžička vanilkového extraktu
  4. ½ lžičky mandlového extraktu (nepovinné)
  5. 2 šálky čerstvého ovoce

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Tři dortové formy si vymažeme a vyložíme pečícím papírem (pokud máte jen jednu, tak třikrát opakujte bod s pečením)
  3. V míse si smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
  4. Poté si ve větší míse vyšleháme máslo s cukrem do krémové konzistence
  5. Když dosáhneme požadovaná konzistence tak po malých dávkách začneme přidávat bílky, zakysanou smetanu a vanilku
  6. Když je vše zašleháno, tak přidáme suché ingredience
  7. Do jednolitého těsta přiléváme mléko a šleháme do hladka, chceme, aby těsto bylo trochu hustější
  8. Těsto si rovnoměrně rozvážíme do forem a přendáme do trouby
  9. Korpusy pečeme 20 – 25 minut, kdy průběžně provádíme test špejlí
  10. Dorty necháme vychladnout
  11. Mezitím si připravíme šlehačku
  12. Mixérem si vyšleháme cukr se šlehačkou, mandlovým a vanilkovým extraktem
  13. Šlehačka by měla tvořit špičky, což je ideální konzistence pro zdobení
  14. Šlehačku použijeme hned, nebo jí zakryjeme folií a uložíme do lednice
  15. K sestavení dortu potřebujeme mít korpusy zcela vychladlé
  16. První korpus pomažeme třetinou šlehačky, posypeme bobulemi a přiklopíme druhým korpusem a postup opakujeme
  17. Na vrch třetí vrstvy namažeme zbylou šlehačku a ozdobíme zbylým ovocem

Před krájením a podáváním nechejte sestavený dort alespoň 2 hodiny až 1 den chladit. Chlad v lednici pomáhá šlehačce zhoustnout a krájení je pak čistější a jednodušší.

Nadýchaný piškotový korpus se šlehačkovým krémem.
Zdroj: dougheyed.com

Citronový dort

Svěžest citronu udělá tento jednoduchý šlehačkový dort více nadýchaným a lehkým. Proto není divu, že je to oblíbený sladký zákusek na letních oslavách nebo večírcích. Vypadá slavnostně, honosně, ale přes to všechno je jemný a lehký.

Co budeme potřebovat

  1. 190 g hladké mouky
  2. 2 lžičky prášku do pečiva
  3. 5 bílků
  4. 5 žloutků
  5. 315 g moučkového cukru
  6. 75 ml rostlinného oleje
  7. Šťáva z 2 citronů (plus i kůra)
  8. 60 ml citronové šťávy
  9. Špetka soli
  10. 375 ml smetany ke šlehání

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů
  2. Dvě dortové formy si vyložíme pečícím papírem
  3. V menší míse si smícháme mouku a prášek do pečiva
  4. Ve velké míse si vyšleháme žloutky s cukrem (160 g), olejem, kůrou a šťávou z citronů a sůl
  5. Vedle si z bílků vyšleháme sníh
  6. Postupně přidáváme cukr (100 g) a šleháme, dokud se nám nevytváří tuhé vrcholky
  7. Suché ingredience přimícháme do žloutkové směsi a přidáme čtvrtinu bílků
  8. Postupně vmícháme i zbytek bílků, tak aby těsto zůstalo nadýchané
  9. Těsto rovnoměrně podle váhy rozdělíme do připravených forem
  10. Pečeme přibližně 40 minut a průběžně provádíme test špejlí
  11. Korpusy vyndáme z trouby a dnem nahoru je umístíme na mřížku
  12. Necháme je asi 3 hodiny stydnout a až poté je vyndáme z forem
  13. V míse ušleháme smetnu se zbylým cukrem
  14. Oba korpusy přepůlíme, aby vznikly 4 části
  15. Jednotlivá patra potíráme šlehačkovým krémem a vrchní patro také potřeme šlehačkou
  16. Zdobíme měsíčky čerstvého nebo sušeného citronu
Kus citronového dortu s nadýchanou šlehačkou.
Zdroj: sugarspunrun.com

Rumunský harlekýn dort

Tak trochu jiná varianta tohoto zákusku. Tentokrát jsme se inspirovali více na východě a to přesněji v Rumunsku. Tento recept na šlehačkový dort obsahuje jen minimální množství smetany, ale i přes to je výborný. Dortík je spíše inspirovaný italskou komediální postavou a jejím barevným vzezřením, než typickou šlehačkovou bombou.

Na těsto

  1. 250 g másla (změklého)
  2. 2 vejce
  3. 85 g zakysané smetany
  4. 150 g moučkového cukru
  5. 2 lžíce vanilkového cukru
  6. 525 g hladké mouky
  7. 3 lžičky prášku do pečiva

Na náplň

  1. 400 g švestkových povidel
  2. 200 g meruňkového džemu

Na glazuru

  1. 4 žloutky
  2. 100 g moučkového cukru
  3. Lžíce citronové šťávy
  4. ½ lžičky vanilkového extraktu
  5. 150-200 g barevný posyp pro horní vrstvu (nepovinné)

Postup

  1. Do mísy umístíme máslo, vejce, smetanu, cukr a vanilkový cukr
  2. Vše mixujeme, do krémové konzistence
  3. Ve vedlejší míse smícháme mouku, prášek do pečiva
  4. Suché ingredience poté přimícháme ke zbytku mokrým ingrediencím
  5. Směs vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme
  6. Hladké těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme ho na hodinu odpočinout do lednice
  7. Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů
  8. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a ty vyválíme na stejně velké obdélníky (cca 23×30 cm)
  9. Ty pak umístíme na plech a dáme péct do trouby na 10 minut
  10. Po vyndání z trouby je necháme vychladnout
  11. Když máme korpusy upečené a vychladlé, potřeme je střídavě marmeládami
  12. První patro bude povidlové, druhé bude meruňkové a třetí opět povidlové
  13. Poslední korpus položíme navrch a jemně ho přitlačíme k ostatním
  14. Na glazuru smícháme žloutky, moučkový cukr, šťávu z citronu a extrakt z vanilky
  15. Vrchní korpus začneme potírat glazurou
  16. Dort ozdobíme barevnou posypkou a dort necháme odpočinout, dokud glazura nezaschne

Dort se musí dělat minimálně dva dny, nejlépe tři dny předem.
Zákusek můžeme posypat i opraženými a nasekanými ořechy libovolného druhu nebo čokoládovou posypkou.

Alternativní varianta šlehačkového dortu na rumunský způsob.
Zdroj: whereismyspoon.co

Bílkový šlehačkový dort bez mouky

Nakonec zde přikládáme skutečně jednoduchý recept na bílkový dort bez mouky. K jeho výrobě nám stačí pouhé tři ingredience a jestli nahradíte vanilkový extrakt cukrem, tak jen dvě. Dort bude nadýchaný jako mráček a díky karamelu na jeho povrchu i sladký. Před podávání je dobré dort doplnit ještě o šlehačku, doplněnou například mascarpone nebo nějakým extraktem, který její chuť zvýrazní a dort hezký doplní a ovoní.

Molotof Flan | Meringue Pudding | Snow Pudding
Zdroj: Sajees Kitchen
Dort z bílků, bez mouky, jen ze tří ongrediencí.
Zdroj: baking-sense.com

V každém z těchto receptů je až esenciální mít kvalitní kuchyňský šlehač. Výkonný mixér vám ušetří spoustu času, práce i energie. Podívejte se na tyto recenze šlehačů, které jsou momentálně nejlepší na trhu. Jsou zde jak šlehače ruční, tak šlehače stolní. Určitě si vyberete nového pomocníka do kuchyně.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X