7 rozmanitých receptů ze slepičího masa. Lepší než s kuřecím!

Máte pocit, že jíte stále dokola jen kuře?

Nahraďte ho jiným chutným, zdravým a dietním drůbežím masem!

Inspirujte se našimi recepty se slepicí!

Kromě klasické polévky ji můžete připravit na mnoho dalších způsobů.

Příprava je jednoduchá a výsledek vždy stojí za to.

Slepice na paprice s jednou netradiční ingrediencí

Tradiční recept je v tomto případě ozvláštněn použitím kapie, která dodá omáčce velmi jemnou nasládlou chuť.

Ingredience:

  • 1 slepice
  • 1 cibule
  • 1 kapie
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 2 PL sladké papriky
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • 1 PL oleje
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Slepici dejte vařit do hrnce s vodou a kořením.
  2. Vařte doměkka.
  3. V mezidobě si připravte omáčku.
  4. V hrnci či hlubší pánvi s olejem zesklovaťte nakrájenou cibuli, přibližně 5 minut.
  5. Přidejte nakrájené kousky papriky, česnek, vývar, dobře promíchejte a vařte dalších 10 minut.
  6. Směs následně zaprašte sladkou paprikou a promíchejte.
  7. Na závěr přidejte zakysanou smetanu.
  8. Když je slepice uvařená, vyjměte ji z hrnce, odstraňte kůži a maso naporcujte.
  9. Maso následně můžete přidat do hrnce s omáčkou či ho omáčkou přelívat až při servírování.

Slepice na paprice chutná skvěle s těstovinami i houskovým knedlíkem.

Slepičí maso připravované na paprice s těstovinami
zdroj: mylifecookbook.com

Slepičí na smetaně se žampiony

Chuť drůbežího masa se v tomto receptu skvěle snoubí s lahodnou chutí smetany.

Ingredience:

  • 1 slepice, naporcovaná na menší části
  • 250 g žampionů
  • 1 a 1/2 šálku šlehačky nebo smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 3 PL másla
  • 2 PL čerstvé petrželky
  • 2 PL hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 čajové lžičky sušené bazalky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Kousky slepice posolte a opepřete.
  3. Na pánvi rozehřejte dvě polévkové lžíce másla a kousky slepice na něm zlehka z obou stran orestujte.
  4. Následně maso přendejte do zapékací misky a dejte péct na přibližně 30 minut do předehřáté trouby.
  5. V mezidobě si připravte smetanovou omáčku.
  6. Do pánve přidejte poslední lžíci másla a orestujte na ní prolisovaný česnek a na plátky nakrájené žampiony, přibližně 5 minut.
  7. Přidejte mouku a za stálého míchání lehce povařte.
  8. Poté postupně přidávejte do pánve šlehačku a koření.
  9. Za stálého míchání přiveďte směs k varu a povařte asi 3-4 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
  10. Ochutnejte a případně dosolte.

Tento pokrm podávejte s rýží, těstovinami či houskovým knedlíkem posypaný čerstvou petrželkou.

Slepičí kousky se smetanou na žampionech
zdroj: damndelicious.net

Poctivá domácí slepičí polévka

Díky pomalému způsobu vaření se do polévky uvolní zdravé látky, jako je kolagen či minerály, které jsou pro náš organismus velmi prospěšné.

Ingredience:

  • 1 menší slepice
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1/4 celeru
  • 2 řapíkaté celery
  • 1 stroužek česneku
  • koření na vývar (pepř, bobkový list, nové koření)
  • čerstvá petrželka nebo libeček
  • sůl

Postup:

  1. Slepici vložte do hrnce s vodou.
  2. Do hrnce přidejte oloupanou cibuli, mrkev, petržel, celer a česnek.
  3. Vodu osolte a vložte do ní rovněž sáček s kořením na vývar.
  4. Následně vývar táhněte (vařte těsně pod bodem varu) na mírném ohni přibližně 3 hodiny.
  5. Když je maso měkké, vývar sceďte.
  6. Uvařenou zeleninu poté nakrájejte na kostičky a slepici oberte.
  7. Maso následně rovněž pokrájejte na menší kousky.
  8. Poté maso i zeleninu vraťte do vývaru a přidejte čerstvou petrželku či libeček.

Pokud chcete, můžete do polévky přidat rovněž nudličky, knedlíčky či kapání.

Miska se slepičím vývarem, zeleninou a nudličkami
zdroj: taste.com.au

Slepičí vývar je klasika, ale připravit dobrou polévku lze i z kuřecího masa. Jak uvařit nejlepší kuřecí vývar?


Dušené slepičí kousky na kari s rýží

Kari patří k výrazným druhům koření, které dodává pokrmu specifickou chuť a vůni. Recept můžete obohatit přidáním rozmanité zeleniny.

Ingredience:

  • 1 slepice
  • 1 šálek rajčatového pyré
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 1/4 šálku vody
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 čajová lžička kari
  • 1 čajová lžička strouhaného zázvoru
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 1 PL oleje
  • sůl, pepř
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci s olejem nechte rozvonět kmín.
  2. Následně přidejte nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor a sušený mletý česnek.
  3. Povařte přibližně 3 minuty.
  4. Přidejte rajčatové pyré a ostatní koření kromě kari, promíchejte a nechte restovat přibližně 3 minuty.
  5. Omytou a očistěnou slepici naporcujte, odstraňte kůži a přidejte kousky masa do hrnce.
  6. Poduste přibližně 5 minut.
  7. Přidejte vodu, přiklopte hrnec pokličkou a duste až do doby, než bude maso měkké.
  8. Následně přilijte do hrnce kokosové mléko a kari.
  9. Za stálého míchání duste přibližně 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  10. Vmíchejte citronovou šťávu a můžete podívat.

Slepici na kari podávejte s rýží či indickou chlebovou plackou naan posypanou čerstvým koriandrem.

Slepičí maso na kari s rýží
zdroj: pipingpotcurry.com

Hodí se mikrovlnné trouby k ohřevu jídel? Toto téma jsem zmínili v naší recenzi na téma mikrovlnky. Kromě toho se dozvíte, jak si vhodně vybrat.

Pečená slepice plněná nádivkou

Skvělý pokrm, který může být ozdobou každého svátečního stolu. Maso je díky pomalému pečení jemné a zároveň šťavnaté, kůžička krásně křupavá.

Ingredience:

Slepice

  • 1 slepice
  • 2 PL másla
  • tymián
  • rozmarýn
  • sůl, pepř

Nádivka

  • 1/4 šálku másla
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1/2 šálku nakrájeného celeru
  • 2 šálky strouhanky
  • 2/3 šálku mléka
  • 1 vejce
  • 2 PL čerstvé petrželky
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • sůl, pepř

Omáčka

  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 3 lžíce univerzální mouky

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Pekáč vyložte alobalem a na něj položte rošt.
  3. Umytou slepici potřete ze všech stran rozpuštěným máslem.
  4. Máslo dejte i pod kůži, společně s rozmarýnem a tymiánem.
  5. Na závěr celou slepici posolte a opepřete.
  6. Na pánvi rozpusťte čtvrt šálku másla a 5 minut na něm povařte nakrájenou cibuli a celer.
  7. Přidejte tymián, petrželku a strouhanku.
  8. Vše promíchejte, přilijte do pánve polovinu množství mléka a dochuťte solí a pepřem.
  9. Ve zbývajících mléku rozšlehejte vejce a přilijte rovněž do pánve.
  10. Důkladně promíchejte a následně nádivkou pomocí lžíce vyplňte vnitřek slepice.
  11. Poté přes otvor volnou kůži uzavřete pomocí párátek, aby směs během pečení nevytekla.
  12. Položte slepici na rošt prsy vzhůru a vložte do předehřáté trouby.
  13. Pečte přibližně hodinu a půl, během pečení slepici několikrát přelijte vypečenou šťávou.
  14. Po upečení slepici z trouby vyjměte.
  15. Vypečenou šťávu přelijte do pánve, pozvolna do ní zamíchejte mouku a poté rovněž kuřecí vývar.
  16. Vývar přidávejte postupně, podle toho, jak chcete mít omáčku hustou.
  17. Na závěr ho dochuťte solí a pepřem.

Slepici s nádivkou podávejte s bramborovou kaší či americkými brambory, přelitou omáčkou.

Pečená drůbež plněná nádivkou
zdroj: the spruceeats.com

Máte slabost pro nádivku? Inspirujte se našimi recepty na nádivku 9krát jinak!

Krémová pomazánka se slepičím masem

Výživná pomazánka, která může být nejen chutnou večeří, ale také předkrmem či jednou z možností pro rodinnou oslavu či večírek.

Ingredience:

  • 1 menší slepice
  • 250 g smetanového sýra
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička worcestrové nebo sójové omáčky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Slepici uvařte v hrnci s osolenou vodou doměkka.
  2. Maso nechte vychladnout, poté ho zbavte kůže a pomocí vidličky z něj natrhejte po směru vláken jakési tenké proužky.
  3. Následně v misce smíchejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, worcestrovou omáčku, sůl a pepř.
  4. Směs důkladně promíchejte a teprve poté do misky přidejte také kousky slepice.
  5. Opět promíchejte a dejte alespoň na hodinu odpočinout do ledničky.

Hutná pomazánka ze slepice chutná skvěle nejen na čerstvém pečivu, ale také na slaných krekrech.

Miska se slepičí pomazánkou a slanými krekry
zdroj: allrecipes.com

Lahodná slepice na víně

Milovníci dobrého jídla vědí, že maso s kvalitním červeným vínem tvoří ideální spojení. Nejvíce doporučovaným vínem k přípravě takovýchto pokrmů je zejména víno burgundské.

Ingredience:

  • 1 slepice
  • 1/3 šálka másla

Marináda

  • 1/2 šálku červeného vína
  • 2 PL sójové omáčky
  • 2 PL červeného vinného octa
  • 2 PL třtinového cukru
  • 1/4 šálku vody
  • 1/4 šálku nakrájené cibule
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1/2 čajové lžičky pepře
  • 3 bobkové listy
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Všechny ingredience na marinádu důkladně smíchejte v misce a přendejte do sáčku.
  2. Následně do sáčku vložte i omytou  a očištěnou slepici, sáček dobře utěsněte.
  3. Následně sáčkem třepejte až do doby, než bude celá slepice pokrytá marinádou.
  4. Vložte slepici i se sáčkem na 24 hodin do ledničky.
  5. Během této doby občas sáčkem opět zatřepejte.
  6. Následující den předehřejte troubu na 220°C.
  7. Slepice ze sáčku vyjměte, přebytečnou marinádu umístěte do malé pánvičky a přidejte k ní třetinu šálku másla.
  8. Přiveďte tuto směs na pánvičce k varu a poté odstavte.
  9. Slepici vložte na rošt do pekáče prsy nahoru a přelijte směsí z pánvičky.
  10. Pečte po dobu 15 minut, poté teplotu snižte na 180°C a pečte ještě přibližně 60 minut, v závislosti na velikosti slepice.
  11. V průběhu pečení slepici pravidelně polévejte vypečenou šťávou.

Slepice na víně chutná skvěle s restovanou zeleninou a pečenými brambory.

Slepičí maso připravované na víně s dušenou zeleninou
zdroj: portandfin.com

Na červeném víně chutná skvěle také hovězí maso. Vyzkoušejte lahodná hovězí líčka!

Slepice zdaleka není jen na polévku

Mnoho z nás má slepici stále zafixovanou pouze jako surovinu na slepičí vývar. To je ale škoda, neboť ze slepice se dá připravit velké množství dalších chutných pokrmů. Nejčastějším způsobem úpravy slepičího masa je vaření a dušení, ale lze ji i péct či smažit.

Slepici většinou koupíme vcelku a zmraženou. Před přípravou pokrmu je velmi důležité nechat maso pomalu rozmrznout, například tak, že ho dáte den předem do ledničky, kde postupně povolí. Nikdy slepici nerozmrazujte ponořením do teplé vody nebo v mikrovlnce. Poté už záleží jen na vás, zda se slepici rozhodnete použít vcelku či zda ji naporcujete na menší kousky.

V čem spočívá rozdíl mezi slepičím a kuřecím masem?

Kuřecí maso, které používáme na přípravu většiny pokrmů, jsou většinou tak zvaní brojleři. Tedy mláďata, která díky speciální stravě velmi rychle rostou a přibírají na váze. Ostatně jistě jste si všimli, že váha mnohých kuřat v obchodě je větší než váha dospělé slepice. Slepice jsou dospělí jedinci, kteří jsou prvoplánové určeni ke snášení vajíček, konzumovat se ale samozřejmě dá i jejich maso. Naše recepty ze slepičího masa josu toho tím nejlepším důkazem.

Oproti kuřeti je slepičí maso o něco tužší, vyžaduje proto delší přípravu, a také tučnější. Z tohoto důvodu se tak doporučuje odstranit kůži. Stejně jako kuře patří i slepice mezi zdravé druhy bílého masa. Recepty se slepiším masem tak obsahují velké množství bílkovin, vitamínů skupiny B i minerálních látek, jako je draslík a fosfor.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X