Oblíbené recepty na smažená a zapékaná vejce na snídani

Vejce nemusíme jen vařit, ale můžeme je i smažit nebo zapékat. Smažená vejce jsou oproti vařeným sytější a jejich příprava je rychlejší.

Jsou sice o něco hůře stravitelnější, ale snížením množství tuku na opékání a hlavně přidáním zeleniny tuto nevýhodu zmenšíme nebo odstraníme. Totéž platí i pro zapékaná vejce.

Pro tentokrát jsme pro vás vybrali 3 skvělé recepty na smažená a zapékaná vejce. Ať vám chutná!

Smažená vajíčka se slaninou

Máte rádi vydatné snídaně ? Zkuste si připravit tradiční snídani na anglický způsob, doplněnou navíc slanými vaflemi.

INGREDIENCE

  • 4 ks vajec
  • 100 g libové anglické slaniny
  • sůl
  • čerstvý pepř
  • bylinky dle chuti
  • lžička oleje

POSTUP

  1. Rozehřejeme pánev a na ni vyskládáme plátky anglické slaniny.
  2. Slaninu vypečeme do křupava, vyjmeme a udržujeme v teple.
  3. Na pánev přidáme lžičku oleje a opatrně rozklepneme vajíčka.
  4. Necháme srazit bíle, žloutek musí zůstat neporušený a tekutý.
  5. Osolíme a opepříme dle chut, můžeme posypat i čerstvými bylinkami dle chuti.
  6. Můžeme podávat s vypečenou slaninou a vaflemi na slano.

Smažená vajíčka se slaninouzdroj: chowhound.com

Míchaná vajíčka s pažitkou

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 1 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • pažitka

POSTUP

  1. Vejce vyklepneme do misky a promícháme s trochou soli a pepře.
  2. Na rozpálené pánvi rozpustíme máslo a přidáme pažitku, kterou zapěníme.
  3. Přidáme vejce a necháme bílky stáhnout, stačí půl minuty.
  4. Můžeme podávat s toastem nebo pečivem.

 TIP : Pokud v průběhu míchání přidáte do vajec čerstvé máslo – zjemní se chuť a vejce zůstanou krásně krémová. Čím víc másla, tím jemnější vejce.  Míchaná vajíčka s pažitkouzdroj: epicurious.com

Zapékaná vejce se sýrem

V pracovním týdnu není čas si připravit složitější a časově náročnější snídani, proto si to můžete vynahradit o víkendu a připravit si tuto chuťovku.

INGREDIENCE

  • Smetana ke šlehání 125 ml
  • 100 g tvrdého sýru
  • Pepř mletý černý dle chuti
  • Máslo na vymazání
  • Vejce 8 ks
  • Sůl dle chuti
  • Petržel

POSTUP

  1. Zapékací mističky vymažeme máslem.
  2. Na dno každé nalijeme trochu smetany.
  3. Do každé mističky opatrně, abychom nepoškodili žloutek, rozklepneme dvě vejce.
  4. Vejce mírně osolíme, opepříme a posypeme nastrouhaným sýrem.
  5. V předehřáté troubě je při 180 °C zapékáme asi 15 minut.
  6. Před servírováním posypeme vajíčka nadrobno nasekanou petželkou.
  7. Podáváme v zapékacích mističkách s pečivem.

Zapékaná vejce se sýremzdroj: thelittleepicurean.com

Co říkáte na smažená či zapékaná vejce? Podělte se v komentářích. Pokud chcete vejce konzumovat na studeno, podívejte se na naše další recepty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.