Smažená játra – oblíbená gurmánská pochoutka

Játra většinou připravujeme dušená nebo opékaná, ale dobře upravená smažená jsou určitě pochoutkou. Na smažení se hodí játra vepřová nebo drůbeží, hovězí játra raději upravíme jinak.

Játra můžeme smažit v plátcích nebo drobně nakrájená, umletá nebo mixovaná a doplněná dalšími surovinami jako různé placičky či karbanátky.

1. Pesto smažené kuličky z krůtí játry

Tyto masové kuličky mohou být skvělým obědem, večeří nebo výborným pohoštěním na večírek v podobě finger food.

INGREDIENCE :

  • 500 g krutí játry
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce pesto
  • sůl a pepř
  • strouhanka na obalení
  • 1 lžička sezamových semínek
  • olej

POSTUP :

  1. Játru pomeleme, přidáme k ní všechny ingredience.
  2. Vytvoříme hustší hmotu.
  3. Tvoříme kuličky.
  4. Játrové kuličky obalíme se strouhance s promíchanými sezamovými semínky.
  5. Smažíme v rozpáleném oleji.
  6. Necháme okapat na ubrousku
  7. Podáváme s šťouchanými nebo americkými brambory.

Pesto smažené kuličky z krůtí játry

zdroj : liverdoctor.com

Z hlediska výživových hodnot a složení jsou játra sice bohatá na cholesterol, ale zároveň i na lecitin, který napomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi. Nalezneme zde i vysoké zastoupení vitamínů A, D a B. Játra jsou velice kvalitním zdrojem železa.

2. Smažená kuřecí játra Kentucky

Kentucky smažené kuřecí játra jsou vynikajícím jídlem, které lze podávat různým způsobem. Jako vynikající předkrm nebo se podávají i také v podobě hlavního chodu.

Zkuste tyto recepty

Telecí játra smažená

Špekové knedlíky

Smažená krůtí prsíčka

Smažená krkovička plněná ovocem

INGREDIENCE :

  • 500 g kuřecí játry
  • 1 šálek podmáslí
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cayennského pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • olej na smažení

POSTUP :

  1. Kuřecí játra odblaníme a dáme  do podmáslí .
  2. Necháme namočené v lednici alespoň 1/2 hodiny.
  3. Smícháme mouku, česnekový prášek, sůl, pepř, cayennský, papriku a kmín v misce.
  4. Játra obalujeme ve směsi s moukou.
  5. Zahřejeme olej v pánvi.
  6. Vložíme játra, smažíme do křupava. 
  7. Smažená játra můžeme podávat s libovolnou přílohou z brambor spolu s výborným dipem.

Smažená kuřecí játra Kentucky

zdroj : eu.courier-journal.com

3. Smažená drůbeží játra v pivním těstíčku

INGREDIENCE :

  • 500 g drůbeží játry
  • 2 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 50 ml světlého piva
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 50 g strouhaného tvrdého sýru, dle chuti

POSTUP :

  1. Vejce rozšleháme s moukou a pivem, vytvoříme hladké těstíčko.
  2. Játru odblaníme, osolíme a opepříme.
  3. Vkládáme do těstíčka, obalíme.
  4. Rozpálíme olej a smažíme do zlatova.

Smažená drůbeží játra v pivním těstíčku

zdroj : vpuzo.com

Játra především podáváme horká ihned po usmažení. Jako příloha se hodí různě upravené brambory. Máme-li rádi hranolky téměř ke všemu, tak jenom pečené. Rozhodně nezapomeneme na bohatou zeleninovou oblohu nebo zeleninový salát.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 9 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *