Ne mnoho lidí zmiňuje játra jako jejich oblíbenou zvířecí část.
Játra většinou připravujeme dušená nebo opékaná, ale dobře upravená smažená jsou pochoutkou.
Pokud tedy patříte mezi tu menšinu, která si dopřává játra jako zaslouženou pochoutku, máme pro vás připraven tento článek.
1. Pesto smažené kuličky z krůtí játry
Tyto masové kuličky mohou být skvělým obědem, večeří nebo výborným pohoštěním na večírek v podobě finger food.
INGREDIENCE :
- 500 g krutí játry
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- 1 lžíce pesto
- sůl a pepř
- strouhanka na obalení
- 1 lžička sezamových semínek
- olej
POSTUP :
- Játru pomeleme, přidáme k ní všechny ingredience.
- Vytvoříme hustší hmotu.
- Tvoříme kuličky.
- Játrové kuličky obalíme se strouhance s promíchanými sezamovými semínky.
- Smažíme v rozpáleném oleji.
- Necháme okapat na ubrousku
- Podáváme s šťouchanými nebo americkými brambory.
zdroj : liverdoctor.com
Náš tip: Chcete se vyhnout smažení? Ano, jde to. Stačí využít horkovzdušnou fritézu. Zjistěte, jak si lidé horkovzdušné fritézy pochvalují.
Z hlediska výživových hodnot a složení jsou játra sice bohatá na cholesterol, ale zároveň i na lecitin, který napomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Nalezneme zde i vysoké zastoupení vitamínů A, D a B. Játra jsou velice kvalitním zdrojem železa.
Objevte podobné tipy
2. Smažená kuřecí játra Kentucky
Kentucky smažené kuřecí játra jsou vynikajícím jídlem, které lze podávat různým způsobem. Jako vynikající předkrm nebo se podávají i také v podobě hlavního chodu.
INGREDIENCE :
- 500 g kuřecí játry
- 1 šálek podmáslí
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička pepře
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- olej na smažení
POSTUP :
- Kuřecí játra odblaníme a dáme do podmáslí .
- Necháme namočené v lednici alespoň 1/2 hodiny.
- Smícháme mouku, česnekový prášek, sůl, pepř, kajenský pepř, papriku a kmín v misce.
- Játra obalujeme ve směsi s moukou.
- Zahřejeme olej v pánvi.
- Vložíme játra, smažíme do křupava.
- Smažená játra můžeme podávat s libovolnou přílohou z brambor spolu s výborným dipem.
zdroj : eu.courier-journal.com
Smažená drůbeží játra v pivním těstíčku
INGREDIENCE :
- 500 g drůbeží játry
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 50 ml světlého piva
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- sůl a pepř
- 50 g strouhaného tvrdého sýru, dle chuti
POSTUP :
- Vejce rozšleháme s moukou a pivem, vytvoříme hladké těstíčko.
- Játru odblaníme, osolíme a opepříme.
- Vkládáme do těstíčka, obalíme.
- Rozpálíme olej a smažíme do zlatova.
zdroj : vpuzo.com
Játra především podáváme horká ihned po usmažení. Jako příloha se hodí různě upravené brambory. Rozhodně nezapomeneme na bohatou zeleninovou oblohu nebo zeleninový salát.
Zaujaly vás recepty na smažené játra? Do předkrmu v podobě polévky doporučujeme například játrové knedlíčky.