6 nejlepších receptů na osmažená játra. Který vyzkoušíte jako první?

V jedné české lidové písničce se zpívá „já rád játra, ty rád játra, on rád játra…“.

To ale není tak úplně pravda, mnoho lidí se totiž tomuto pokrmu spíše vyhýbá.

Pokud i vy patříte k těm, kteří je nemají příliš v lásce, vyzkoušejte naše recepty na smažená játra!

Uvidíte, že budete mile překvapeni a tento pokrm si brzy najde cestu i na váš stůl.

Pikantní smažená kuřecí játra v trojobalu

Chuť tohoto pokrmu je ozvláštněná namarinováním v chilli omáčce. Následně játra obalte postupně ve třech krocích v mouce, vajíčku a strouhance!

Ingredience:

  • 500 g kuřecích jater
  • 3/4 šálku podmáslí
  • 1 PL chilli omáčky
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku strouhanky
  • 2 vejce
  • řepkový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kuřecí játra omyjte, odblaňte a rozkrojte na polovinu.
  2. V misce si smíchejte podmáslí s chilli omáčkou a následně do směsi vložte játra na hodinu marinovat do chladu.
  3. Po uplynutí této doby játra obalte nejprve v hladké mouce, následně v rozšlehaném vejci s trochou soli a pepře a poté na závěr ve strouhance.
  4. Takto obalená játra smažte na pánvi s řepkovým olejem z obou stran dozlatova, přibližně 5-7 minut.
  5. Následně po vyjmutí položte osmažená játra na papírové utěrky, které absorbují přebytečný olej.

Smažená kuřecí játra podávejte s bramborovou kaší či bramborem a tatarskou omáčkou.

Pokrm z jater obalených v trojobalu podávaný s pikantní omáčkou
zdroj: seriouseats.com

Dáváte přednost vegetariánským pokrmům? Vyzkoušejte lahůdku v podobě smaženého květáku!

Smažená vepřová játra na česneku

Toužíte po změně? Použijte místo klasické cibule, která se při přípravě tohoto pokrmu používá, česnek. Uvidíte, že jídlo bude stejně chutné!  

Ingredience:

  • 500 g vepřových jater
  • 1 šálek mléka
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Vepřová játra omyjte, odstraňte blány a nakrájejte na plátky.
  2. Plátky jater namočte na dobu přibližně 60 minut do mléka.
  3. Játra vyjměte z mléka a zlehka je obalte v mouce.
  4. Takto připravená játra vložte do pánve s rozehřátým olejem a zlehka je z obou stran několik minut restujte.
  5. Přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek a vařte přibližně dalších 5 minut.
  6. Játra v mezidobě pravidelně otáčejte a dávejte pozor, abyste je neuvařili příliš, byla by zbytečně tvrdá.

Smažená játra na česneku chutnají skvěle s hranolky i s bramborovým salátem.

Plátky z vepřových jater připravované na česneku s bramborovým salátem
zdroj: mydeliciousmeals.com

Hovězí játra osmažená na cibulce

Jeden z nejklasičtějších způsobů přípravy, který dá vyniknout specifické chuti tohoto pokrmu!

Ingredience:

  • 800 g hovězích jater
  • 1 a 1/2 šálku mléka
  • 1/4 šálku másla
  • 2 cibule
  • 2 šálky hladké mouky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Játra omyjte, odstraňte případné blány a nakrájejte na plátky.
  2. Následně je vložte do misky s mlékem a nechte v něm játra namočená alespoň po dobu jedné hodiny.
  3. Na pánvi rozpusťte dvě polévkové lžíce másla a orestujte v něm na kolečka nakrájenou cibuli.
  4. Následně cibuli z pánve vyjměte, přidejte do pánve zbytek másla a nechte rozpustit.
  5. Mouku smíchejte v misce se solí a pepřem a v této směsi obalte plátky jater.
  6. Poté játra vložte do pánve s máslem a z obou dvou stran několik minut restujte.
  7. Vraťte do pánve i cibuli a vše společně ještě chvilku povařte. Záleží na to, jak moc propečeným játrům dáváte přednost.

Tento pokrm chutná skvěle s opečeným bramborem i s rýží. Lze ho ozvláštnit ještě plátkem orestované slaniny.

Restovaná hovězí játra s cibulkou podávaná na rukolovém salátu
zdroj: allrecipes.com

Kuřecí játra smažená v těstíčku

Domníváte se, že na obalení je jako jedna z ingrediencí vždy nutná strouhanka? Tento jednoduchý recept vás přesvědčí o opaku!

Ingredience:

  • 500 g kuřecích jater
  • 3 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 4 PL hladké mouky
  • olej
  • sůl, pepř
  • čerstvá pažitka či petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Ve větší misce smíchejte vejce, zakysanou smetanu, mouku, prolisované stroužky česneku, sůl a pepř.
  2. Vše důkladně promíchejte do podoby hladkého těstíčka a misku odložte stranou.
  3. Játra omyjte, odblaňte a případně rozkrojte na polovinu.
  4. Pokud chcete, můžete je rovněž mírně naklepat, aby dostala podobu řízku.
  5. Následně játra osolte, opepřete a ponořte do těstíčka.
  6. Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje a následně jednotlivé kousky jater smažte dozlatova.
  7. Po vyjmutí játra položte na papírové utěrky, které absorbují přebytečný olej.

Játra obalovaná v těstíčku posypejte čerstvými bylinkami a servírujte s bramborovou kaší či zeleninovým salátem.

Kuřecí játra v těstíčku s pažitkou
zdroj: it.nextews.com

Játra nemusíte pouze smažit. Dají se připravit i na mnoho dalších způsobů. Inspirujte se našimi recepty na kuřecí játra 10krát jinak!

Obalovaná krůtí játra s parmezánem

Namísto obyčejné strouhanky můžete použít rovněž strouhanku bylinkovou. Tu lze jednoduše připravit tak, že do strouhanky přimícháte směs čerstvých či sušených bylinek, například tymián, oregano, majoránku či saturejku.

Ingredience:

  • 400 g krůtích jater
  • 1 šálek podmáslí
  • 1 šálek hladké mouky
  • 3/4 šálku strouhanky
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omytá, odblaněná a na kousky nakrájená játra vložte do misky s podmáslím.
  2. Nechte odpočívat v ledničce alespoň 60 minut.
  3. V mezidobě si připravte dvě misky, jednu s moukou a druhou se strouhankou a strouhaným parmezánem.
  4. Každý kousek jater poté obalte v mouce a následně ve směsi strouhanky a parmezánu.
  5. Smažte na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran, přibližně 5-7 minut.
  6. Po osmažení nechte přebytečný olej absorbovat za pomoci papírového ubrousku.
  7. Před podáváním játra osolte a opepřete.

Podávejte se zeleninovým salátem a různými dipy, ve kterých budete smažená játra namáčet.

Krůtí játra obalená ve strouhance a parmezánu ozdobená čerstvou petrželkou
zdroj: thewickednoodle.com

Skvělý pomocníkem při  smažení je kvalitní pánev. Nevíte, kterou vybrat? Podívejte se na náš velký test pánví.

Fois gras aneb delikatesa ze ztučněných jater

Typická francouzská delikatesa, kterou můžete najít v nabídce většiny luxusních restaurací po celém světě. Delikátní chuť tohoto pokrmu se skvěle snoubí především se sladkokyselými surovinami.

Ingredience:

  • 4 plátky z husích či kachních foie gras jater (silné cca 1 centimetr)
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku balzamikového octa
  • 2 PL černorybízové marmelády
  • 12 sušených fíků
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci smíchejte vývar, balzamikový ocet, černorybízovou marmeládu a na čtvrtky nakrájené sušené fíky.
  2. Směs následně zahřejte a za stálého míchání chvilku povařte až do okamžiku, kdy omáčka zhoustne.
  3. V mezidobě směs zároveň dochuťte solí a pepřem.
  4. Plátky jater z obou dvou stran osolte a opepřete.
  5. Následně je vložte na rozpálenou suchou pánev bez oleje a z obou dvou stran plátky v závislosti na jejich tloušťce 1-2 minuty restujte.

Játra foie gras podávejte s orestovanými plátky chleba přelitá předpřipravenou omáčkou a posypaná pistáciovými oříšky.

Fois gras z husích jater přelité omáčkou a posypané pistaciovými oříšky
zdroj: thespruceeats.com

Důvody, proč játra zařadit do svého jídelníčku

Všichni vědí, že játra plní v našem organismu mnoho nezbytných funkcí. Většina lidí ale játra, ať již kuřecí, vepřová, hovězí či jiná, nemá příliš v oblibě. To je škoda, neboť jsou pro naše tělo kvalitním zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů. Jsou velmi bohatá zejména na železo a vitamín B12, obě tyto látky velmi příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek. Kromě vitamínů skupiny B obsahují rovněž vitamín A a D, z minerálních látek dále také zinek, chrom či měď.

Konzumace jater se není nutno obávat. Mýtus o tom, že jsou plná toxických látek, byl totiž odborníky již několikrát vyvrácen. Naopak je dnes někteří lékaři doporučují zařadit do jídelníčku alespoň jedenkrát měsíčně.

Proč játra před smažením namáčet?

To, že se játra před smažením mají na dobu 30 až 60 minut namočit do mléka či podmáslí, ví většina lidí. Víte ale také, z jakého důvodu? Namáčení v mléce plní hned tři důležité funkce, jednat zbavuje játra případné hořkosti a nepříjemného pachu, které jsou často důvodem, proč někteří lidé odmítají játra konzumovat. V neposlední řadě namočení rovněž přispívá k tomu, aby mělo maso jemnější strukturu a bylo šťavnatější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X