Křupe to, voní to, chutná to. Co to je?
Ano! Jsou to naše lahodné recepty na smaženou rýži, které si můžete vychutnat i vy u vás doma!
Nechte se unést vůněmi Asie, které kombinují jen ty nejlepší suroviny a koření. Přesně díky tomu jsou tyto pokrmy tak chutné a originální!
Budete rýži servírovat jako hlavní chod nebo jako přílohu?
Jednoduchá smažená rýže s vajíčkem
Tento čínský recept na restovanou rýži patří mezi ty nejoblíbenější. Jídlo je rychlé, snadné na přípravu a snadno ho přizpůsobíte vašim chutím a oblíbeným kombinacím. Proto je tak neodolatelně chutné.
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce másla (rozdělené)
- 2 vejce (rozšlehaná)
- 2 střední mrkve (oloupané a nakrájené na kostičky)
- Malá cibule (nakrájená na kostičky)
- 100 g mraženého hrášku
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- Sůl
- Černý pepř
- 450 g uvařené rýže (nejlépe krátkozrnné bílé rýže)
- 3 jarní cibulky (nakrájené na tenké plátky)
- 3–4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky ústřicové omáčky (nebo rybí omáčky)
- ½ lžičky sezamového oleje
Postup
- Ve velké pánvi si zahřejeme na středně vysokou teplotu ½ lžíce másla, dokud se nerozpustí
- Přidáme rozšlehaná vejce a za občasného míchání vaříme, dokud se nerozmíchají
- Vejce vyndáme ven a přeneseme je na samostatný talíř
- Do pánve přidáme další polévkovou lžíci másla a zahříváme, dokud se nerozpustí
- Přidáme mrkev, cibuli, hrášek a česnek a dochutíme vydatnou špetkou soli a pepře
- Smažíme asi 5 minut, dokud cibule a mrkev nezměknou
- Teplotu zvýšíme na vysokou, přidáme zbývající máslo a míchám, dokud se nerozpustí
- Okamžitě přidáme uvařenou rýži, zelenou cibulku, sójovou omáčku a ústřicovou omáčku a mícháme, dokud se vše nespojí
- Pokračujeme v restování další 3 minuty, aby se rýže opékala, a občas promícháme
- Rýži necháváme mezi mícháním chvíli odležet, aby se mohla vespodu opéct a křupat
- Poté přidáme vejce a mícháme, aby se ingredience spojily
- Odstraníme z plotny a vmícháme sezamový olej
- Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme extra sójovou omáčkou
- Ihned podáváme

Vietnamská smažená rýže s vepřovým masem
Tento pokrm je doslova ze zbytků, ale nelekejte se bude to chuťová jízda! Nechte se unést lahodným asijským receptem na restovanou rýži s vepřovým masem. Tento pokrm připravený s vejci, česnekem, zázvorem a zelenou cibulkou, dochucený rybí omáčkou, vás zasytí sám o sobě, ale vepřové maso mu dodá ten správný šmrnc!
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 500 g mletého vepřového masa
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžičky mletého česneku
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- Celá limetka
- 100 g jarní cibulky (nakrájené na kolečka)
- Lžíce sezamových semínek
- 4 velká vejce
- 750 g vařené rýže
Postup
- Do velké pánve přidáme jednu lžíci oleje a všechno vepřové maso
- Na středně vysokou teplotu vaříme vepřové maso 5-7 minut
- Vařečkou mleté vepřové maso během vaření drtíme na menší kousky
- Přidáme třtinový cukr a dobře promícháme, aby se vepřové maso obalilo
- Pokračujeme ve smažení další 3–4 minuty
- Vepřové maso přendáme vepřové maso z pánve do mísy a dáme stranou
- Přidáme zbývající dvě lžíce oleje do pánve
- Přidáme česnek a zázvor a vaříme 3 minuty
- Dále přidáme rozšlehaná vejce, mletý černý pepř a rybí omáčku
- Vejce uvaříme, jako bychom připravovali míchaná vejce, dokud přestanou být tekuté
- K vejcím přidáme rýži a promícháme
- Přidáme mleté vepřové maso zpět do pánve a promícháme s rýží
- Jakmile je rýže plně prohřátá, vypneme sporák teplo
- Přidáme zelenou cibulku a sezamová semínka
- Promícháme a ihned podáváme s další zelenou cibulkou a sezamovými semínky na ozdobu

Thajská smažená rýže se zeleninou
Využijte různých druhů čerstvé zeleniny a aromatické jasmínové rýže s lahodnou omáčkou. Je to perfektní recept na zdravou alternativu pro přípravu rychlé večeře nebo oběda.
Co budeme potřebovat
Na rýži
- 250 g jasmínové rýže
- 500 ml vody
Na omáčku
- 3 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky rybí omáčky
- Lžička medu
- 2 lžíce rýžového octa
Na zeleninu
- Cibule (nakrájená nadrobno)
- 3 mrkve (oloupané a nakrájené na plátky)
- Červená paprika (nakrájené na kostičky)
- 150 g zeleného hrášku
- 150 g nakrájené houby shitake
- Chilli papričku
- 3-4 oloupané celé stroužky česneku
- 5 cm oloupaného zázvoru
- 2 lžíce oleje na vaření
- Sůl
- Čerstvou bazalku (nasekanou)
Postup
- Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme jí vychladnout
- V malé míse smícháme ústřicovou omáčku, sójovou omáčku, rybí omáčku, med a ocet
- Vše společně dobře promícháme a dáme stranou
- Najemno nasekáme červenou chilli papričku, stroužky česneku a zázvor (je nastrouháme)
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej na střední až vysokou teplotu
- Přidáme rozmačkané chilli, česnek, zázvor a smažíme asi minutu
- Poté přidáme cibuli a vaříme, dokud nebude průhledná
- Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, pepř, hrášek a houby a vše vaříme 2-3 minuty
- Poté přidáme připravenou omáčku a dobře promícháme
- Nyní přidáme uvařenou rýži a dobře promícháme se zeleninou a omáčkou
- V případě potřeby dosolíme
- Nakonec přidáme nasekané čerstvé lístky bazalky a podáváme teplé
Udělejte si tematický asijský večer a k receptům na smaženou rýži přidejte některou z těchto typických asijských polévek jako předkrm a celou hostinu zakončete některým z těchto receptů na sladkou a křupavou baklavu! Jen ať to křupe!

Objevte podobné tipy
Smažené rýžové nudle s kuřecím masem
Tento recept na báječné nudle Pad Thai Gai pochází přímo z Thajska. Obsahují restované nudle s kuřecím masem v pikantní omáčce spolu s posypkou z nasekaných ořechů a bazalky. Nudle se restují, dokud nemají tu klasickou lepkavou konzistenci. Zamilujete si sladko-kyselou rovnováhu chutí v lahodné omáčce.
Co budeme potřebovat
- 220 g rýžových nudlí
- 250 g kuřecích prsou nebo stehen (bez kostí, nakrájených na kostičky)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 100 g nastrouhané mrkve
- 100 g čínského nakrájeného zelí
- Vejce
- 150 g čerstvých fazolových klíčků
- 75 g drcených nebo nahrubo nasekaných arašídů
- 2 jarní cibulky (nakrájené na tenké plátky)
- Hrst lístků čerstvé bazalky
- Měsíčky limetky (na ozdobu)
Na omáčku
- 150 ml kuřecího vývaru
- Lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 3 lžičky třtinového cukru
- Chilli prášek
Postup
- Rýžové nudle vaříme, dokud nebudou mít správnou konzistenci, tzv. nebudou al-dente na skus
- Nudle scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se nelepily
- Smícháme všechny ingredience na omáčku dohromady v misce
- Nakrájené kuřecí kousky pokapeme 2 lžícemi omáčky a promícháme
- Rozpálíme si velkou pánev na středně vysokou teplotu
- Zakápneme jí a přidáme česnek a za stálého míchání ho opékáme asi 1 minutu
- Přidáme kuře a za stálého míchání opékáme další 2 minuty
- Přidáme mrkev a zelí
- Pokud bude směs moc suchá, nakapeme na pánev trochu omáčky
- Ingredience v pánvi odsuneme do stran a doprostřed rozklepneme vejce
- Rychle promícháme a smícháme s ostatními ingrediencemi
- Přidáme nudle a ¼ omáčky a promícháme
- Za stálého míchání smažíme přibližně 30 vteřin a přidáme další omáčku a takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme většinu omáčky
- Přidáme fazolové klíčky a pokračujeme ve smažení další 2 až 3 minuty
- Ochutnáme a přidáme zbývající omáčku, pokud chceme intenzivnější chuť
- Smažené rýžové nudle podáváme s nasekanými arašídy, jarní cibulkou a čerstvou bazalkou
- Nakonec vše ozdobíme měsíčky limetky, které těsně před konzumací vymačkáme na nudle

Pad thai nudle s krevetami
Tyto restované krevety jsou servírovány na lůžku z klasických žvýkavých rýžových nudlí, do kterých jsme všichni tak šílení. Šťavnaté krevety v úžasné omáčce plné výrazných chutí, které si zamiluje opravdu každý. Nebojte se a nahraďte nudle smaženou rýží a vytvořte si vlastní recept na smaženou rýži s krevetami! Použijte k tomu například náš první recept v článku!
Co budeme potřebovat
- 250 g rýžových nudlí
- 2 lžičky kukuřičného škrobu (rozpuštěné ve 2 lžících vody)
- 200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 50 ml sójové omáčky
- 2 lžíce suchého sherry
- Lžička cukru
- Lžíce chilli (nebo česnekového koření)
- 2 lžíce arašídového oleje (nebo rostlinného/řepkového)
- Lžíce jemně nasekaného česneku
- Lžíce mletého zázvoru
- 1 kg vyloupaných a vykuchaných krevet
- 3 lžíce nakrájené pažitky
Postup
- V hrnci přivedeme k varu vod
- Rýžové nudle umístíme do velké mísy a zalijeme je vroucí vodou
- Pomocí kleští nebo vidličky s nudlemi v míse pohybujeme a mícháme je, dokud nebudou pružné, ale ne měkké
- Nudle scedíme a propláchneme studenou vodou
- Mezitím si v misce smícháme kukuřičný škrob ve vodě s vývarem, sójovou omáčkou, sherry, cukrem a chilli česnekovou omáčkou
- Ve velké pánvi si rozehřejeme olej a přidáme česnek, zázvor a krevety
- Za stálého míchání opékáme 2 minuty, dokud nejsou krevety zvenčí růžové
- Poté přidáme rýžové nudle a promícháme, aby se spojily
- Do pánve vlijeme omáčku a za občasného míchání krevet a nudlí vaříme další 3 minuty
- Omáčka se bude vařit, houstnout a obalovat krevety
- Smažené nudle s krevetami podáváme horké s pažitkou navrchu

Zdravá restovaná rýže s tofu
Tento recept na veganskou smaženou rýži je perfektní jako týdenní večeře! Je plné rostlinných bílkovin, díky tofu pečenému v troubě, spoustě zeleniny a rýži! Pokud vám z předešlých dní zbyla rýže – je to skvělý recept, jak ji spotřebovat. Vlastně je lepší, když použijete zbylou (vařenou a vychlazenou) rýži.
Co budeme potřebovat
- 400 g tuhého tofu
- 2 lžíce oleje (+ 1 lžička oleje)
- 200 g nakrájené mrkve
- 200 g zeleného hrášku
- 150 g nakrájené jarní cibulky
- 2 lžičky mletého česneku
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 500 g vařené hnědé rýže (ca 250 g nevařené)
- 3 lžíce sójové omáčky
- Lžíce veganské houbové omáčky
- Lžička chilli prášku
- Lžička rýžového octa
- 2 lžičky sezamového oleje
- Sezamová semínka (k podávání)
Postup
- Rýži uvaříme podle návodu na obalu a dáme stranou jí vychladnout
- Troubu zahřejeme na 200 stupňů
- Tofu nakrájíme na plátky a zabalíme ho do čisté kuchyňské utěrky
- Položíme na něj něco těžkého (jako litinovou pánev), necháme ho asi 15 minut lisovat
- Tofu poté nakrájíme na 2 centimetrové kostky
- Promícháme ho s 1 lžičkou oleje
- Rozložíme ho na plech vyložený pečícím papírem a dochutíme solí
- Tofu v troubě pečeme dozlatova, aby bylo pevné na dotek, asi 30 minut
- Mezitím rozehřejeme pánev na středně vysokou teplotu
- Přidáme 1 polévkovou lžíci oleje a přidáme mrkev, hrášek a polovinu cibule
- Vše spolu vaříme asi 5 minut, dokud mrkev nezměkne
- Lehce dochutíme solí a černým pepřem
- Zeleninu přendáme do misky
- Do pánve přidáme zbývající polévkovou lžíci oleje a zahříváme, dokud se nezačne třpytit
- Přidáme česnek a zázvor a smažíme si 15 vteřin, dokud se nerozvoní
- Vmícháme rýži a necháme jí vařit bez pohybu 3 minuty
- Poté snížíme teplotu na střední a za stálého míchání opékáme 4–5 minut, dokud rýže není zlatavě hnědá
- Vmícháme tofu, vařenou zeleninu, sójovou omáčku, houbovou omáčku, chilli prášek a ocet
- Pokračujeme v opékání další 2 minuty
- Pánev sundáme z plotny a vmícháme sezamový olej a zbývající jarní cibulku
- Servis smažené rýže dokončíme sezamovými semínky a podávejte s omáčkou Sriracha

Historie, rady a tipy
Čínská smažená rýže je pokrm, který se připravuje s rýží a nakrájenou zeleninou ochucenou různými čínskými ingrediencemi.
Smažená rýže může být vegetariánská i připravovaná s masem a je to ideální pokrm, který vám dovolí zpracovat zbytky z předešlého dne a vytvořit z nich něco nového a lahodného!
Každá variace na smaženou rýži má své vlastní ingredience a styly vaření. Nejoblíbenějšími variantami v klasické čínské kuchyni je v kombinaci se smaženým vejcem, kuřecím masem a smaženou zeleninou.
Z Číny s tento pokrm velmi rychle rozšířil do celého světa a své místo našel zejména v čínských ulicích v Americe, ve Velké Británii a Indii. Zde se staly velmi oblíbenými v asijských restauracích a je servírovaná jako specialita místní kuchyně.
Historie tohoto pokrmu má hlubokou historii. Je to v celku staré jídlo, které bylo vymyšleno jako způsob, jak využít zbytky potravin. Říká se, že jde o pokrm, který pochází z dynastie Sui v letech 589-618 našeho letopočtu a konkrétně z města Yangzhou a je známá pod názvem Yangchow.
Rýže se obvykle před samotnou přípravou dusí nebo vaří. Doporučuje se používat starší rýži, která je mnohem více suchá než čerstvá rýže, takže rýže, která je 2-3 dny stará, výbornou volbou.
Hlavní ingredience
Kvalita rýže je také hlavním faktorem při výrobě dokonalé čínské smažené rýže. Ideální je použít rýži basmati.
Další přísady zahrnují ochucený olej, nejlépe česnekový olej. Hlavními složkami jsou potom zelenina, jako jsou nakrájené fazole, jarní cibulka, hrášek, celer a zelí.
Do masa můžeme použít vepřové, kuřecí a dokonce i hovězí maso.
Mořské plody jsou také dobrou volbou.
Nejdůležitější součástí receptu je samozřejmě koření. Sůl, pepř, sójová omáčka, ocet a často se přidává ústřicová omáčka, která pokrmu dodá extra říz a chuť.
S čím smaženou rýži podávat
Obloha čínské smažené rýže je při podávání velmi důležitá. Pokrm lze doplnit šalotkou, celerem nebo mrkví nakrájenou na různé tvary. Nebo s dalšími přílohami jako je:
- Volské oko
- Polévka s vaječným kapání
- Kuřecí Teriyaki
- Pálivo-kyselou čínskou polévkou
- Čínskými knedlíky
- Gyoza knedlíčky
- Vaječnými rolkami
- Pečenou růžičkovou kapustou
- Vepřové maso ve sladkokyselém nálevu
- Kuřeti na citronech
- Krevetami smažené v temptuře