Brambory jako přílohu můžeme podávat v nejrůznějších úpravách a to od prostých vařených brambor, bramborové kaše, pečených brambor až po různě ochucené saláty.
Jednou z možností, byť ne zrovna tou nejdietnější, jsou bramborové přílohy smažené. Ale pokud nemáme dietu a nebudeme tyto přílohy podávat denně, můžeme jimi zpestřit podávaná jídla.
My pro vás vybrali skvělých 6 receptů na tyto smažené přílohy. Nechte si chutnat!
Smažené bramborové krokety
INGREDIENCE
-
- 500 g vařené brambor
- 25 g máslo
- 2 ks žloutek
- 500 g vařené brambory
- 30 g strouhanka
- 1 lžíce pažitka
- na obalení vejce a strouhanka
POSTUP
- Brambory očistíme a uvaříme ve slupce doměkka.
- Brambory slijeme a necháme vychladnout.
- Uvařené brambory oloupeme a prolisujeme, přidáme žloutky, máslo a strouhanku a dobře promícháme.
- Hmotu na krokety trochu osolíme a přidáme pažitku.
- Poté tvoříme válečky, které namáčíme v rozšlehaných vejcích a obalujeme ve strouhance
- Poté domácí krokety na rozpáleném oleji smažíme dozlatova.
- Křupavé domácí krokety podáváme k libovolným pokrmům.
zdroj: food.12tomatoes.com
Objevte podobné tipy
Smažené bramborové hranolky
INGREDIENCE
- 4 středně velké brambory, varný typ C (vhodné na kaši)
- sůl
- 1 litr oleje na smažení
POSTUP
- Brambory oloupeme a podélně nakrájejte na hranolky silné 1 cm.
- V několika vodách je propláchneme, protože pouští hodně škrobu.
- Nasypeme do hrnce, zalijte studenou vodou, osolíme 1 zarovnanou lžičkou soli a přivedeme k varu.
- Vaříme 10-12 minut, dokud zcela nezměknou, mírně je převaříme.
- Uvařené brambory opatrně vylovíme lžící na plech vyložený čistou utěrkou a necháme zcela vychladnout.
- Ve vyšším kastrůlku rozehřejeme olej na 180 stupňů.
- Hranolky postupně v několika dávkách usmažíme dozlatova, smažíme asi 3-5 minut podle teploty oleje.7Vyjmeme je na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami.
- Podáváme co nejdříve od usmažení, po deseti minutách už mají hranolky jen polovinu své čerstvé křupavosti.
- Můžeme servírovat s domácí majonézou, tatarskou omáčkou, kečupem nebo libovonnými dipy, ale i jako přílohu k masům.
zdroj: www.epicurious.com
Smažené bramborové placky
INGREDIENCE
- 1kg moučných brambor
- 2 vejce
- 4 – 6 lžic hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- sůl a pepř na dochucení
- olej na smažení
POSTUP
- Brambory pečlivě oloupeme, omyjeme, osušíme a pak do větší mísy nastrouháme polovinu brambor na jemném a polovinu na hrubém struhadle.
- Nastrouhané brambory promačkáme rukou, aby pustily vodu se škrobem a tu odlijeme.
- Osolíme je a zakapeme trochou mléka, aby nezhnědly.
- Vmícháme vajíčko, majoránku, česnek, podle chuti sůl a pepř a hladkou mouku.
- Směs důkladně promícháme ve středně husté těsto.
- Do pánve nalijeme hodně oleje, necháme ho rozpálit a pak naběračkou dáváme do pánve malé dávky na bramborák.
- Každý vnější stranou naběračkou zploštíme.
- Pečeme dozlatova na obou stranách.
- Pečené bramboráky prokládáme kuchyňským papírem, aby nasákl přebytečný tuk.
- K bramborákům nejvíce chutná pivo, ale výborně chutná o kyselé mléko nebo zákys.
zdroj: vareni.cz
Smažené bramborové dukátky
INGREDIENCE
- 350 g vcelku uvařených brambor
- 30 g strouhaného tvrdého sýra Grana Padano
- vrchovatá lžíce sezamových semínek
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- sůl dle chuti
- olej na smažení
POSTUP
- Brambory uvaříme ve slupce do měkka, oloupeme a nastrouháme na struhadle na jemno.
- Taktéž nastrouháme i sýr.
- Přidáme vejce, sezamové semínko, česnek a dosolíme dle chuti.
- Tvoříme malé placičky.
- Rozpálíme olej na pánvi a osmažíme rovnoměrně z obou stran.
zdroj: mamavkuchyni.cz
Smažené bramborové rösti
INGREDIENCE
- 4 velké moučné brambory, oloupané
- 2 žloutky
- 2 lžičky škrobu
- sůl na dochucení
- olej na smažení
POSTUP
- Oloupané syrové brambory nastrouháme nahrubo.
- Brambory mírně osolíme, smícháme se žloutky a poprášíme škrobem.
- Pánev rozehřejeme a když je rozpálená přilijeme olej a rozehřejeme ho.
- Lžící nabíráme těsto, klademe na pánev s rozpáleným olejem a ihned hromádku zploštíme na co nejtenčí placičku.
- Po minutě dvou rychle obrátíme a opečeme z druhé strany.
- Hotové placičky pokládáme na papírové ubrousky k odstranění přebytečného tuku.
- Křupavé placičky rösti podáváme k masu nebo rybám (pstruh).
zdroj: tyden.cz
Domácí smažené bramorové chipsy
INGREDIENCE
- 4 velké syrové brambory
- sůl na dochucení
- olej na smažení
POSTUP
- Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky maximálně o tloušťce 2 mm
- Bramborové plátky vždy a bez výjimky osušíme dokonale papírovou utěrkou, než půjdou do oleje.
- Rozpálíme olej ve vyšším rendlíku na maximum, pokud smažíme ve fritovacím hrnci, lupínky smažíme na 140°C pozvolna.
- Poté je necháme vychladnout.
- A pak poslední minutu dosmažíme na 180°C.
- Solíme ihned po usmažení a to ideálně lupínkovou (šupinkovou) mořskou solí.
zdroj: snedeno.cz
Při přípravě smažených bramborových příloh je třeba dbát na kvalitu surovin a to nejen brambor, ale především i oleje.
Vždy bychom měli sáhnout po velmi kvalitním oleji na smažení a nezůstat pouze u klasiky v podobě řepkového oleje.
Můžeme použít i olej kokosový nebo olej rýžový který má má jeden z nejvyšších kouřových bodů mezi oleji dostupnými na českém trhu.
A k čemu takovou přílohu? Zkuste tradičního krále české kuchyně, řízek!