Smažené kuře patří k všeobecně oblíbeným lahůdkám.
Výborně chutná a příprava smaženého kuřete nezabere příliš času.
I když použijeme méně zdravý způsob jeho přípravy, tak kuřecí maso stále patří k dietním potravinám.
Co se v článku dozvíte?
Příprava kuřete
Celé kuře předem rozporcujeme na čtvrtky nebo ještě menší kousky. Větší kosti a kůži je vhodnější odstranit a použít třeba na vývar. Jestliže jsme si již koupili kuřecí řízky, máme o část práce méně.
Kuře opláchneme, osušíme, osolíme a můžeme ho podle chuti okořenit. Chceme-li smažit marinované kuře, počítáme s časem, který maso potřebuje na prostoupení marinádou. Marinády používáme podobné jako například u grilovaných mas. Marinádu většinou používáme tehdy, když chceme docílit poněkud pikantnější chuti, proto přidáváme koření podle vlastní volby. Maso marinované před smažením je křehčí a šťavnatější.
Kromě porcí můžeme však také smažit maso nakrájené na kousky a spojené do placiček vejci rozšlehanými se solamylem. Také lze kousky masa s uzeninou a zeleninou napichovat na špízové jehly a pak obalit. Z kuřecích prsíček nebo stehenních řízků se velmi dobře připravují plněné závitky nebo kapsy. Maso opatrně naklepeme na tenčí plátky, potřeme hořčicí nebo kečupem a naplníme libovolnou náplní. Závitky svineme, kapsy přeložíme nebo sepneme a obalíme.
1. Smažené kuře v bramborovém těstíčku
Máme-li rádi smažené křehké maso, které není příliš suché, sáhneme spíše po kuřecích stehenních řízcích.
INGREDIENCE:
- 4 kuřecí stehenní řízky
- olej
- 3 brambory
- 2 dl mléka
- 1 vejce
- 8 lžic hladké mouky
- majoránka
- mletý pepř
- sůl
POSTUP:
- Kuřecí maso opláchneme a nakrájíme na menší kousky.
- Brambory oloupeme a najemno nastrouháme a dáme do misky.
- K bramborám přidáme mléko, mouku, pepř, sůl a vejce.
- Mělo by nám vzniknou středně husté těstíčko, v němž budeme obalovat kuřecí kousky.
- Kuřecí maso obalené v bramborovém těstíčku smažíme na pánvi na oleji z obou stran dozlatova.
zdroj: whereismyspoon.co
2. Smažené kuře v sýrovém těstíčku
Kuře můžeme smažit nejen v klasickém trojobalu, ale také v těstíčku ze sýru.
INGREDIENCE:
- 4 plátky kuřecíh prs
- 2 vejce
- 5 lžic hladké mouky
- 60 g tvrdého sýru
- 85 g šunkového salámu nebo šunky
- sůl
- pažitka
- olej
POSTUP:
- Kuřecí maso opláchneme a nařežeme z něho tenké plátky.
- Připravíme se sýrové těstíčko – tvrdý sýr nastrouháme najemno na struhadle a dáme do misky.
- Přidáme vejce, mouku, nakrájený šunkový salám, sůl a pažitku.
- Kuřecí maso namáčíme v sýrovém těstíčku a na rozehřátém oleji osmažíme dozlatova z obou stran.
zdroj: delish.com
Víte, že muškátový oříšek sice působí jako koření pro zlepšení chuti k jídlu i lepšímu trávení, ale může ve vyšší dávkách fungovat jako narkotikum? Proto si ho dopřávejme jen střídmě.
3. Americké smažené kuře
Základem pro tento pokrm je podmáslí a výrazné koření. Marinováním se kuřecí maso stane křehčím a rychleji se propeče.
INGREDIENCE:
- 1 celé kuře
- asi 350 ml podmáslí
- muškátový oříšek
- česnek
- sůl
- mletá sladká paprika
- mletý černý pepř
- hladká mouka
POSTUP:
- Kuře opláchneme a naporcujeme na jednotlivé díly.
- Do hlubší misky nalijeme podmáslí a do něho naložíme marinovat kuřecí porce.
- Marinujeme asi 2 hodiny.
- Potom nasypeme do misky mouku, přidáme muškátový ořech, pepř, sůl, papriku a česnek.
- V této směsi kuře obalíme.
- Potom kuřecí porce smažíme ve fritéze nebo na pánvi na oleji dozlatova.
zdroj: epicurious.com
Ke smaženému kuřeti podáváme klasicky bramborové hranolky, vařené brambory nebo také bramborovou kaši podle toho, co komu lépe chutná. Pokrm můžeme doplnit sterilovaným zeleninovým salátem.
a muzem i bez prilohy, staci nam k nemu tatarka (samozrejme Hellmans, ta je totiz nejlepsi:-)
U nás je také oblíbené jako řízek neboo ty medailonky a nebo jen tak jako narychlo osmahlé kořeněný bifteček a k tomu hranolečky mňamka.
Nejrychleji udělané kuřecí masíčko na čínu nebo jen tak přírodní pláteček, když je hodně narychlo hlad:)
je to v děčné a dobré jídlo a hlavně rychlé
U nás vede smažený kuřecí řízeček a akše bramborová mňam 🙂 jak píše paní rychlé a vděčné jídlo