Nejlepší recepty z kuřecího masa v těstíčku. Inspirujte se!

Chcete své blízké překvapit zajímavými recepty na kuřecí v těstíčku a hledáte inspiraci?

Už nemusíte hledat, protože v našem článku najdete 5 skvělých pokrmů, které stojí za to vyzkoušet.

Klasické kuřecí řízky v těstíčku

Křupavé na povrchu, měkké uvnitř. Přesně takové jsou kuřecí řízky připravované v těstíčku. Mají skvělou chuť a hodí se pro jakoukoliv příležitost.

Může to být malá svačina, lahodný oběd i jednoduchá večeře. Jako příloha se hodí bramborová kaše, hranolky, nebo jen čerstvé pečivo. Mrkněte také na recepty na kuřecí prsní řízky.

Ingredience:

  • 1 – 1 1/2 kg kuřecích prsou
  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vody
  • Olej na smažení

Postup

  • Připravíme si pánev, nalijeme do ní zhruba 4 – 5 cm oleje a necháme na středním ohni zahřívat.
  • Mezitím v misce smícháme mouku, sůl a pepř.
  • Do jiné misky rozklepneme vejce a rozmícháme s vodou.
  • Kuře očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky.
  • Ty obalíme v mouce se solí a pepřem, oklepeme přebytečnou mouku a vložíme do vejce.
  • Obalíme ve vejci ze všech stran a vrátíme zpět do mouky.
  • Znovu proházíme moukou, aby se na kuře nalepila všude a odložíme stranou.
  • Obalené kousky kuřete necháme 5 minut odpočívat.
  • Zkontrolujeme, jestli je olej dostatečně nahřátý a postupně vložíme kousky kuřete.
  • Pánev naplníme tak, aby bylo možné kuře otáčet.
  • Smažíme až dokud nemá zlato-hnědou barvu.
  • Takto uděláme i ostatní kousky a necháme je na cedníku s ubrousky, aby odkapal přebytečný olej.
  • Pokud se nám zdá kuře méně slané, můžeme ještě hotové kousky osolit v míse před servírováním.
Křupavá smažená kuřecí prsa.
Zdroj: https://feastandfarm.com/

Paličky v pivním těstě

Pivo je nejen oblíbený nápoj, ale také populární ingredience do mnoha pokrmů. Ostatně kdo by někdy neochutnal závin z pivního těsta.

Tento recept představuje tento zlatavý mok jako součást těstíčka, do kterého se namáčí kousky kuřete a poté smaží v rozpáleném oleji.

Chuť je nezaměnitelná a velmi lahodná. Uvidíte, že se do masíčka s chutí zakousnete.

Ingredience:

  • 1 – 1/2 kg kuřecích paliček
  • 1 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře (kdo chce může dát kajenský)
  • 1 lžičku sušeného mletého česneku
  • 350 ml piva
  • Olej na smažení

Postup

  • Připravíme si misku, nasypeme do ní mouku, sůl, pepř, sušený česnek a promícháme.
  • Potom přilijeme pivo a vypracujeme hladké těsto.
  • Odložíme stranou a necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  • Poté dáme olej do pánve a zahřejeme.
  • Kuřecí paličky namáčíme do připraveného těsta a necháme vždy trochu okapat, než ji vložíme do horkého oleje.
  • Takto připravíme několik kousků, aby nebyla pánev přeplněná a osmažíme do zlatohněda.
  • Během smažení si předehřejeme pečící troubu na 100°C a vždy když část paliček vyjmeme z oleje, dáme je na plech a vložíme do trouby, aby byly stále horké.
  • Poté plech vyjmeme z trouby a můžeme servírovat.
  • Pokud nám něco zůstane, můžeme pak konzumovat i studené.
Luxusní kuřecí paličky v těstíčku s kajenským pepřem, pivem a česnekem.
Zdroj: https://www.cdkitchen.com/

Smažené kuřecí prsty

O rybích prstech slyší člověk z různých stran, ale ty kuřecí jsou bezkonkurenční. Mají jemnou strukturu, jsou měkké, ale zároveň i dokonale křupavé. Nepochutnají si na nich jen dospěláci, naopak to může být skvělé jídlo na dětskou party.

Ingredience:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce jablečného octa
  • Olej na smažení

Postup

  • Do misky dáme mouku, jedlou sodu, sůl, pepř a promícháme nejdřív suché ingredience.
  • Poté přilijeme vodu s octem a zamícháme, aby vzniklo hladké těstíčko.
  • Připravíme si hlubší pánev a nalijeme do ní olej, aby se zahřál na středním ohni.
  • Správnou teplotu zkontrolujeme kapkou těsta, kterou vlijeme do oleje.
  • Kuřecí prsa nakrájíme na šířku prstu a po částech namáčíme do připraveného těsta.
  • Vkládáme do horkého oleje a smažíme po obou stranách asi 4 – 5 minut dokud nezíská zlato-hnědý nádech.
  • Hotové kuře naskládáme na mísu, kterou vyložíme ubrousky, aby se zbavilo přebytečného oleje.
  • Servírujeme s miskou medovo-hořčičné omáčky, do které si jednotlivé prsty namáčíme.
Prsní řízky s medovo-hořčičnou omáčkou.
Zdroj: https://www.goldnplump.com/

Kuřecí prsa v obalu z podmáslí

Díky tomuto receptu si podmáslí zamiluje i ten, kdo mu zatím moc nepřišel na chuť. Maso bude chutnat skvěle a získá úžasnou křehkost, přestože po upečení/usmažení nás překvapí svou dokonalou křupavostí a jemností.

Ingredience:

  • 1 – 1/2 kg kuřecích prsou
  • 1 hrnek + 3 lžíce čerstvého podmáslí
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžičku sušeného mletého česneku
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 1 – 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • Olej

Postup

  • V misce nebo uzavíratelném sáčku smícháme 1 hrnek podmáslí, 1 lžičku soli, kajenský pepř, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1/2 lžičky mleté sladké papriky a přihodíme nakrájená kuřecí prsa.
  • Vložíme do lednice a necháme marinovat minimálně 4 – 6 hodin, i když nejlépe až do druhého dne.
  • Následující den si vezmeme mísu, dáme do ní mouku, kypřící prášek a všechno zbývající koření.
  • Promícháme a přilijeme podmáslí. Pak pomocí vidličky utvoříme hladké těsto.
  • Plech vyložíme pečícím papírem a předehřejeme si troubu na 175°C.
  • Kuře vyjmeme z marinády a vhazujeme do připraveného těsta.
  • Důkladně obalíme a položíme na plech.
  • Pečeme až dokud nemá těsto zlatohnědou barvu.

Tip: Kdo nechce kuře z trouby, může ho jednoduše osmažit ve vyšší vrstvě oleje a poté nechat okapat na misce s kuchyňskými papírovými utěrkami či ubrousky.

Kousky kuřete smažené v podmáslovém těstíčku.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com/

Čínské koule z kuřete

Sýrové kuličky si připravujeme běžně, ale ty kuřecí zase tak obvyklé nejsou. Jsou tak šťavnaté a křupavé. Uvidíte, že jak jednou ochutnáte, nebudete mít nikdy dost a nenecháte se od nich odtrhnout.

Ingredience:

  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Sůl podle chuti
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 125 ml vody (nebo podle potřeby)
  • Olej na smažení
  • 5 lžic kukuřičné mouky
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře
  • 1 kg kuřecích prsou

Postup

  • Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na 2 cm kousky.
  • Připravíme mísu, nasypeme do ní hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a zamícháme.
  • Zakápneme sezamovým olejem a za stálého míchání přidáváme vodu.
  • Důkladně šleháme až vznikne hladké těsto, které bude mít podobnou konzistenci jako krém.
  • Hotové těsto necháme 30 minut odpočívat.
  • Mezitím naplníme hlubokou pánev olejem a na mírném ohni zahřejeme na 190°C.
  • V jiné míse smícháme kukuřičnou mouku s bílým pepřem.
  • Jednotlivé kousky kuřete obalíme v kukuřičné mouce a potom vložíme do těstíčka.
  • Potom vložíme do horkého oleje a smažíme dozlatova zhruba 4 až 5 minut.
  • Jeden kousek zkontrolujeme, jestli není kuře ve střední části růžové.
  • Usmažené kousky naskládáme do mísy vyložené kuchyňskými papírovými utěrkami.
  • Servírujeme ještě horké, ideálně se sladkokyselou omáčkou.
Smažené kuřecí kuličky po čínsku.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk/

Jaké oleje používat na smažení?

Na trhu existuje velké množství olejů, ovšem ne každý je vhodný ke smažení. Důvod je jednoduché, ne všechny totiž snesou vysoké teploty. Mnozí si myslí, že je to úplně jedno, jaký olej se používá, ale to rozhodně není. Jednotlivé oleje mají své charakteristické vlastnosti a na to se musíme zaměřit.

Co je kouřový bod?

Jde o teplotu zvoleného oleje, kdy olej začne kouřit a tím se znehodnocovat. U některých olejů je tento bod velmi nízký, ale existují i takové, které se na zahřívání absolutně nehodí a jsou dobré jen pro studenou kuchyni.

Mezi ty nevhodné pro ohřev patří například lněný olej.Oproti tomu třeba avokádový olej je úžasně odolný a bez problémů zvládne i velmi vysokou teplotu.

Pokud chceme smažit velmi šetrně, hovoříme o teplotě oleje 150°, jinak je pro smažení optimální teplota 180 stupňů.

Proto musíme mít na paměti, že olej, který budeme používat musí mít minimální bod zakouření přesně v takové výši.

Ostatně při pečení v troubě nebo snad na grilu dosahuje teplota oleje mnohem vyšších hodnot. Podívejme se na několik základních druhů.

Slunečnicový olej

Co se týká chuti, tak je daleko chutnější než řepkový, navíc obsahuje více vitamínu E. Zároveň s tím v něm najdeme karotenoidy, lecitin a tokoferoly. Jedná se o antioxidanty, které mají pozitivní vliv na naše zdraví.

Dobré je, že obsahuje jen minimální množství nasycených mastných kyselin.Je ideální na zálivky, saláty, marinády atd. Využít se může i na lehčí smažení či restování, ale rozhodně pro to není nejvhodnější.

Má totiž nízkou tepelnou odolnost i oxidační stabilitu. Nehodí se ani na přípravu majonézy kvůli špatné homogenizaci.

Řepkový olej

Tento olej se používá ve studené kuchyni, ale je dobrý i na smažení a restování. Vděčí za to své dobré oxidační stabilitě. Má velmi krátkou životnost, díky čemuž není příliš vhodný na fritování.

Olivový olej

Obsahuje hodně nenasycených mastných kyselin, díky čemuž pomáhá se snižováním hladiny LDL cholesterolu. Najdeme v něm také vitamin E a mnohé antioxidanty.

Jeho kouřový bod se pohybuje kolem 160 stupňů. Vyšší teploty mu rozhodně nesvědčí, protože má tendenci se velmi rychle přepalovat.

Kokosový olej

V posledních letech si našel místo v našich domácnostech stejně jako ostatní oleje. Ve většině případů ho máme spojený s kosmetikou, zejména s pletí. Přestože je určen ke konzumaci, rozhodně by se to nemělo přehánět.

Podle odborníků má totiž značný podíl nasycených mastných kyselin. To může zvyšovat hladinu LDL cholesterolu. S ohledem na to, že kouřový bod kokosového oleje je jen 177°C, určitě není dobré jej použít na fritování či dokonce smažení.

Komentáře
  1. U nás je také oblíbené jako řízek neboo ty medailonky a nebo jen tak jako narychlo osmahlé kořeněný bifteček a k tomu hranolečky mňamka.

  2. Nejrychleji udělané kuřecí masíčko na čínu nebo jen tak přírodní pláteček, když je hodně narychlo hlad:)

  3. U nás vede smažený kuřecí řízeček a akše bramborová mňam 🙂 jak píše paní rychlé a vděčné jídlo

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X