Vdolečky, koblížky a další smažené moučníky

Máte chuť na pořádný zákusek?

Vdolek, koblížek, nebo jiný smažený moučník?

Udělejte si hody! S těmito 5 jednoduchými recepty na smažené moučníky to zvládnete!

Druhy smažených moučníků

Nejčastěji smažíme:

  • tradiční koblihy plněné marmeládou
  • tradiční vdolečky bez náplně
  • menší neplněné vdolečky

 

Smažené moučníky a těsto

Moučník musí během přípravy nakynout, proto používáme těsto:

  • kynuté
  • tvarohové
  • jogurtové

Tradiční těsto z třeného základu tuku, cukru a žloutků  se utře do pěny, pak se přidá mouka a kvásek. Není to však úplně nutné, postačí důkladně zpracované kynuté těsto s několika žloutky. Na koblihy používáme hladkou nebo polohrubou mouku.

Z půl kilogramu mouky lze připravit 30-35 kusů běžných koblih.

 

Smažené moučníky a jogurtové těsto

INGREDIENCE

  • 250 g hladké mouky
  • kypřící prášek
  • 5 vajec

POSTUP

  1. Smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, žloutky a bílkovým sněhem.
  2. Bochníčky nemusíme tvarovat, pouze lžící vykrajujeme různě velké kousky těsta a ihned je smažíme.
  3. Těsto se hodí na drobnější smažené pečivo, které po usmažení obalíme v cukru, případně je zdobíme zavařeninou, tvarohem nebo šlehačkou.

Recept na mini jogurtové smažené kuličky
foto zdroj: google.com

Smažené moučníky a tvarohové těsto

Tvarohové těsto má podobně jako jogurtové tu výhodu, že se do něj používá kypřící prášek do pečiva a nenechává se tedy kynout.

INGREDIENCE

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g tvarohu
  • 5 vajec

POSTUP

  1. Mouku s kypřícím práškem zpracujeme se žloutky a tvarohem a nakonec vmícháme sníh z bílků.
  2. Můžeme ihned tvarovat malé vdolečky nebo jiné tvary a okamžitě je smažit.
  3. Neplníme je, ale až po usmažené je potíráme nebo zdobíme podle chuti. Místo náplně můžeme přidat do těsta rozinky, drobné kousky měkkého sušeného ovoce, strouhaná jablka.
foto zdroj: google.com

 

Smažené moučníky a náplně

Koblihy plníme:

  • hustší marmeládou
  • zahuštěným džemem
  • zahuštěným tvarohem
  • hustým uvařeným pudinkem
  • náplní z Nutelly
  • čokoládovou pomazánkou

Marmeláda se nejčastěji používá:

  • meruňková
  • jahodová
  • višňová

Hodí se ale i méně častá:

  • citronová
  • pomerančová
  • šípková

Hustota náplně je důležitá proto, aby náplň během smažení nevytékala a nepřipalovala se. Větší a nepřiměřené množství náplně může způsobit to, že moučníky budou příliš těžké a při smažení se dostatečně nenafouknou a tím jim bude chybět kyprost.

Smažení moučníků

Tuku musí být dostatečné množství, aby smažené tvary mohly volně plavat a byly do poloviny ponořeny do tuku. To je tajemství bílého proužku u koblih.

Vkládáme je do horkého tuku, ale teplotu ovládáme tak, aby se vše dobře prosmažilo.

Nejdříve smažíme přikryté, tím se moučníky nafouknou, po obrácení odkryjeme a dosmažíme.

Obracíme jen lopatkou, nikdy do žádného kousku nepícháme, protože by těsto kleslo.

Usmažené koblihy obalujeme:

  •  v cukru
  • v cukru se skořicí
  • kakaem
  • strouhaným kokosem

Nejoblíbenější smažené moučníky

Nejoblíbenější jsou:

  • domácí koblihy
  • bavorské vdolečky
  • vlčnovské vdolečky
  • meruňky v těstíčku
  • smažené broskve

 

Domácí koblihy

INGREDIENCE

  • 2 hrnky vlažného mléka
  • 35 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 50 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžice rumu
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1/2 kg hladké mouky
  • špetka soli
  • 250 g zavařeniny
  • 250 ml oleje na smažení

POSTUP

  1. Do hrnku mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru.
  2. Promícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
  3. Máslo se žloutky a zbylým cukrem utřeme .
  4. Přidáme lžičku rumu a vanilkový cukr.
  5. Do mísy prosijeme mouku, vlijeme kvásek a zbylé mléko.
  6. Vařečkou všechno zpracujeme tak, aby vzniklo pružné těsto.
  7. Těsto poprašíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 35 minut.
  8. Pak těsto znovu prohněteme a vyválíme asi na plát asi 2cm vysoký.
  9. Koblihy vykrajujeme kolečkem na koblihy z rozváleného plátu. Polovinu koleček pokryjeme náplní a každé kolečko překryjeme prázdným kolečkem.
  10. Pak znovu vykrojíme, abychom získali kulatý tvar.
  11. Utvoříme uzlíček, nahoře těsto pevně spojíme a spojenou částí dolů položíme na pomoučený plech s pečicím papírem nebo na utěrku a dáme znovu do tepla.
  12. Necháme ještě půl hodiny kynout.
  13. Mezitím nalijeme do hlubšího kastrůlku tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat, a olej rozpalte.
  14. Koblihy vkládáme tak, aby se nedotýkaly. Obrátíme a smažíme dokud stejnoměrně nezezlátnou.
Recept na domácí koblihy, které zvládne každý!
foto zdroj: google.com

Další recepty na masopustní koblihy najdete také zde!

Bavorské vdolečky

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • hrnek mléka
  • 25 g droždí
  • 25 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • špetku soli

Na ozdobu vdolečků:

  • sklenice švestkových povidel
  • tvaroh / šlehačka

POSTUP

  1. Do mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí.
  2. Necháme na teplém místě kynout.
  3. Do mouky přidáme lžičku soli, promícháme a přidáme rozkvedlaný kvásek.
  4. Přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto tak, aby bylo pružné.
  5. Necháme pod utěrkou kynout další hodinu.
  6. Rozválíme těsto na tloušťku 2 cm a vykrajujeme kolečka.
  7. Kromě klasického kulatého tvaru můžeme použít i jiné tvary na neplněné moučníky a spojit jich několik na sebe nebo těsto zpracovat ručně do různých válečků, které můžeme i proplétat.
  8. Tvary necháme ještě asi 10 minut na stole kynout a pak je osmažíme na oleji po obou stranách při zavřené pokličce.
  9. Vdolečky ozdobíme kopečkem povidel a čepičkou z tvarohu.
Recept na bavorské vdolečky
foto zdroj: pinterest.com

Více o povidlech se dočtete v tomto článku. 

 Vlčnovské vdolečky

INGREDIENCE

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g kvasnic
  • 50 ml mléka
  • 50 g cukru
  • kelímek sladké šlehačky
  • 30 g sádla
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička rumu
  • asi 50 g másla na potření
  • 250 g másla na tukové těsto
  • 100 g hladké mouky na tukové těsto

POSTUP

  1. Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, tři lžíce mouky, zamícháme a přikryté necháme vyběhnout. Mezitím si připravíme těsto tukové.
  2. Změklé máslo promísíme s moukou, důkladně ručně uhněteme a necháme vychladit.
  3. Do mísy dáme mouku, přidáme vykynutý kvásek, cukr, šlehačku, rozpuštěný tuk, žloutky, sůl, vanilkový cukr, rum a vypracujeme hladké pružné těsto. Dobře propracujeme a necháme na teplém místě kynout další hodinu.
  4. Vykynuté těsto rozválíme do čtverce.
  5. Vyválíme i těsto tukové – na poloviční velikost těsta kynutého.
  6. Tukové těsto položíme polovinu těsta kynutého, druhou přeložíme a těsto rozválíme.
  7. Potom spojené těsto přeložíme na třetiny a přikryté necháme kynout. Rozválíme a přeložíme na třetiny ještě 2x..
  8. Takto připravené těsto rozdělíme na třetiny. Každou část postupně rozválíme dotenka.
  9. Rozdělíme na čtverečky velké jako dlaň a do každého vložíme kuličku tvarohu. Kuličky dobře zabalíme a klademe spojem dolů.
  10. Pstem vytvoříme důlek, který naplníme povidly, navrch dáme drobenku.
  11. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut při 250 °C.
  12. Potom ještě horké potíráme máslem.
  13. Smaženou variantu připravujeme bez drobenky a smažíme na oleji po obou stranách do zezlatavění, nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.
Recept na vlčnovské vdolečky
foto zdroj: google.com

Pro smetanové vdolečky navštivte tuto stránku.

Meruňky v těstíčku

INGREDIENCE

  • 250 g polohrubé mouky
  • 10 meruněk
  • hrnek a půl mléka
  • 150 g polohrubá mouka
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

POSTUP

  1. V mléce rozšleháme vejce, mouku, vanilkový cukr a špetku soli. Těsto by mělo mít přesnídávkovou konzistenci.
  2. Meruňky rozpůlíme a poprášíme vanilkovým cukrem, obalíme v těstíčku a osmažíme dozlatova z obou stran.
  3. Servírujeme sypané moučkovým cukrem.
Recept na smažené meruňky v těstíčku
foto zdroj: google.com

Smažené broskve

 

INGREDIENCE

  • 1/2 kg broskví
  • špetka soli
  • 1 lžička moučkového cukru
  • půl hrnku mléka
  • 2  vejce
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Na těstíčko vyšleháme vejce, mléko, sůl, cukr a polohrubou mouku.
  2. Oloupeme a rozpůlíme broskve.
  3. Broskve obalíme v těstíčku a osmahneme z obou stran dozlatova.
  4. Servírujeme se šlehačkou, zakysanou smetanou, nebo salkem.
Recept na smažené broskve
foto zdroj: google.com

Tip na závěr:

Máte-li strach, že těsto nenabyde, přidejte do něj trochu rumu, který těsto při kynutí nadlehčí a při smažení omezuje množství tuku, které moučníky vsakují.

Usmažili jste koblížky jedna báseň? Podělte se o úspěchy s přáteli na facebooku – je to snadné, pod článkem je modré facebookové tlačítko!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *