Smažený sýr je oblíbenou českou pochoutkou.
Už spoustu let se dělá stejně, proto nastal čas na změnu.
Přinášíme vám 4 nejlepší recepty na smažený sýr trochu jinak!
Smažené sýr se šunkou
Bez šunky, dobrý. Se šunkou? Výtečný!
Ingredience:
- 8 plátků sýra, silných asi 1,5 cm
- 4 plátky anglické šunky nebo slaniny (může být větší množství, záleží na chuti
- 8 lžic paštiky
Na obalení:
- 2 vejce
- strouhanka
- hladká mouka
Na smažení:
- olej
Postup:
- Plátky sýra potřeme paštikou. Na 4 z nich dáme šunku a přiklopíme na namazanou stranu zbývajících plátků
- Obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance, pak ještě jednou ve vejci a strouhance
- Smažíme v horkém oleji
- Příloha: brambory, tatarská omáčka, zeleninová obloha
Smažené sýrové placičky
Bramboráky už jsou pasé, vyzkoušejte „sýráky„, vezmou vám dech!
Ingredience:
- 15 dkg tvrdého sýra
- 15 dkg sýra Niva
- 10 dkg vařeného uzeného masa
- 3 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
Postup:
- Oba sýry nastrouháme
- Vařené uzené maso ( může být i i ze žebírek), nakrájíme nadrobno
- Strouhaný sýr a maso smícháme se žloutky a moukou
- Podle potřeby osolíme, můžeme i podle chuti dokořenit a vmícháme ušlehaný sníh ze 3 bílků
- Lžící nabíráme kousky hmoty, uděláme si placky, které pak obalíme ve strouhance a usmažíme v horkém oleji
- Příloha: vařené brambory, tatarská omáčka, zeleninový salát
Objevte podobné tipy
Smažené sýrové špízy se šunkou
Už nepotřebujete maso, cibuli a papriku, abyste vytvořili vynikající špíz. Teď už stačí jen sýr a šunka!
Ingredience:
- 30 dkg sýra Eidam vcelku
- 15 dkg plátkové šunky
- sůl
- vejce
- strouhanka
- hladká mouka
- tuk na smažení
Postup:
- Eidam nakrájíme na kostky asi 2×2 cm
- Plátky šunky při napichování složíme nejdříve do čtverečku cca velikosti kostky sýra
- Na jehlu nebo špejli střídavě napichujeme kostky sýra a šunky
- Začínáme a končíme sýrem
- Připravené špízy obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a ještě jednou ve vejci a strouhance
- Smažíme v horkém oleji, během smažení otáčíme, aby se špízy osmažily rovnoměrně
- Ihned podáváme s brambory a zeleninovou oblohou nebo salátem
- Můžeme přidat i tatarskou omáčku
Smažené sýrové kuličky
Brambory, hranolky, krokety? Ani nápad! Sýrové kuličky vedou.
Ingredience:
- 2 plátky mraženého listového těsta
- 7 dkg tvrdého sýra
- hladká mouka
- máslo
- vývar
- mléko
- olej
Postup:
- Na lžíci másla osmahneme lžíci hladké mouky a připravíme světlou jíšku
- Zředíme troškou vývaru, prošleháme, zjemníme troškou mléka nebo smetany a povaříme cca 15 minut na hustou omáčku
- Odstavíme a do horké a husté bešamelové omáčky vmícháme na drobné kostičky nakrájený tvrdý sýr
- Necháme vychladnout
- Listové těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme obdélníky a naplníme je připravenou sýrovou hmotou
- Důkladně zabalíme do kuliček, které pak zprudka osmažíme v rozpáleném oleji
- Podáváme k dušenému špenátu
Rádi byste si pořídili opravdu kvalitní pánvičku na indukci? Mrkněte na naši recenzi.
Milujete sýr? V tom případě tu pro vás máme další recepty. Vyzkoušejte například hovězí polévku se sýrem nebo sýrovou omáčku se smetanou.