Nejlepší recepty na smažák: oblíbená rychlovka české kuchyně

Dětmi milovaný a výživovými poradci zatracovaný. Zapovězen by však měl být jen velmi přísným dietám. Doba smažení je krátká a jednou za čas si jej můžete bez obav dopřát.

K přípravě tohoto pokrmu se sahá z několika důvodů. Jedním z nich může být dostupnost sýra v obchodech a rychlá příprava, dalším pak, že se jedná o jídlo, které chutná téměř všem.

Nejčastějším sýrem, který se používá ke smažení je eidam. Eidam je ideální i proto, že má jemnou, málo slanou chuť a nevyznačuje se žádnou specifickou vůní.

Dost však řečí a pojďme na ty nejlepší recepty na smažený sýr. Věříme, že si pochutnáte.

Smažák, který nevyteče

Klasika, kterou prostě musíte umět uvařit. Navíc se nestane, aby vám při smažení vytekl.

Ingredience

  • 2 plátky sýra (eidam) – 30% tuku v sušině
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka na obalení
  • řepkový olej na smažení

Postup

  • Do tří misek dáme postupně hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku.
  • Sýr obalíme nejprve v mouce, poté ve vejci a na závěr ve strouhance.
  • Rozpálíme pánev s olejem.
  • Sýr rychle osmažíme z obou stran dozlatova.
  • Podáváme s přílohou dle vaší chuti.
Obalovaný sýr eidam ve strouhance.
Zdroj: spicysouthernkitchen.com

Luxusní smažák se šunkou

Smažený sýr s překvapením uvnitř potěší nejen děti. I smažený sýr můžete vytříbit přídavkem šunky.

Ingredience

  • 4 širší plátky sýra
  • 4 slabé plátky šunky
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka na obalení
  • řepkový olej na smažení

Postup

  • Do tří misek dáme postupně hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku.
  • Vezmeme 2 plátky sýra a mezi ně vložíme 2 plátky šunky.
  • Plněný sýr obalíme nejprve v mouce, poté ve vejci a na závěr ve strouhance.
  • Rozpálíme pánev s olejem.
  • Sýr rychle osmažíme z obou stran dozlatova.
  • Podáváme s jakoukoliv přílohou. Například s hranolkami.
Smažák plněný šunkou s hranolkami.
Zdroj: whereisyourtoothbrush.com

Jako přílohu můžete vyzkoušet například jeden z našich receptů na bramborové placky.

Smažené sýrové kuličky

Kuličky si zamilují obzvláště děti. Připravte svým dětem zábavný oběd ve formě sýrových koulí.

Ingredience

  • 200 g strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • strouhanka na obalení
  • řepkový olej na smažení

Postup

  • V misce smícháme sýr s vejcem.
  • Vytvarujeme kuličky.
  • Kuličky obalíme ve strouhance.
  • Rozpálíme pánev s olejem.
  • Sýrové kuličky rychle osmažíme dozlatova.
  • Podáváme s jakoukoliv přílohou dle vaší chuti.
Smažené sýrové koule s dipem.
Zdroj: lindseyeatsla.com

Jaký dip ke smažáku? Vyberte si z našich speciálních přílohových omáček a vychutnejte si oběd s rodinou či přáteli.

Hrnkový dietní smažák

Příprava je téměř bez tuku. Místo smažení se využívá mikrovlnná trouba. Připravte si tento hrnkový smažený sýr za pár minut.

Ingredience

  • 200 g strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • 2 až 3 hrsti strouhanky
  • řepkový olej na vymazání hrníčku

Postup

  • Smícháme sýr, vejce a většinu strouhanky.
  • Hrnky vymažeme trochou oleje a vysypeme strouhankou.
  • Hrnky plníme směsí.
  • Vložíme do mikrovlnné trouby a na necháme běžet 5 až 8 minut. Místo mikrovlnné trouby lze péct v troubě klasické.
  • Podáváme s jakoukoliv přílohou, kterou máte rádi.
Hrnkový obalovaný sýr z mikrovlnky.
Zdroj: all4women.co.za

Obalovaný sýr z trouby

Připravte si smažák v troubě. Nebudete smažit, tudíž si ušetříte spoustu zbytečných kalorií.

Ingredience

  • 2 plátky tvrdého sýra
  • 2ks vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce oleje

Postup

  • Do tří misek připravte mouku, vajíčka a strouhanku.
  • Nejprve obalte sýr v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Znovu obalte ve vajíčku a ještě ve strouhance.
  • Takto obalené plátky sýra poklaďte na plech s pečícím papírem a drobet pokapejte olejem.
  • Obalovaný sýr pečte při 200°C dozlatova.
  • Podávejte s jakoukoliv přílohou dle vašeho gusta.
Obalovaný sýr pečený v troubě s dipem.
Zdroj: komoraslovenskychgazdin.sk

Přílohou ke smažáku můžou být i výborné šťouchané brambory! Vyzkoušejte je podle našich receptů a nebudete litovat.

Jaké přílohy ke smažáku + jaký sýr použít

Smažený sýr se nejlépe doplňuje s následujícími přílohami:

  • vařené nebo opékané brambory
  • bramborová kaše
  • zeleninová obloha či zeleninový salát
  • tatarská omáčka popř. omáčka z jogurtu

Na smažený sýr se nejlépe hodí eidam. Lze samozřejmě použít i např. hermelín, gouda, niva nebo třeba tvarůžky.

Aby vám smažák nevytekl do pánvičky, rozhodně nepoužívejte sýry s obsahem tuku v sušině méně než 30%. Klasický sýr s třicítkou je zkrátka tou správnou volbou!

Jste spíše masový typ? Dopřejte si vydatné smažené řízky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.