Lahodné krémové polévky, které se vyznačují velmi jemnou a příjemnou chutí. V zimě zahřejí a v létě pohladí.
Přidáním tučnější smetany se částečně zvýší i sytivost polévky a dodá trochu vápníku a jiných zdraví prospěšných látek. Polévka s trochou smetany se nevylučuje ani u většiny diet, vhodná je i v jídelníčku pro děti a starší osoby.
Několik osvědčených receptů jsme pro vás vybrali právě pro tento článek.
Recept na krémovou brokolicovou polévku se smetanou
I zelený pokrm může být chutný.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 5 lžic másla
- 1 cibule nasekaná nadrobno
- 3 hrnky kuřecího vývaru
- 1 brokolice
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 hrnky smetany na vaření
- sůl
- pepř
POSTUP
- Na dvou lžicích másla orestujeme cibuli.
- Přidáme růžičky brokolice a zalijeme vývarem.
- Vaříme do změknutí.
- Rozmixujeme dohladka.
- Na pánvi rozpustíme 3 lžíce másla a mouku.
- Osolíme. Opepříme.
- Vmícháme smetanu.
- Smetanovou směs vlijeme do polévky a pečlivě rozmícháme.
- Podáváme.
Objevte podobné tipy
Recept na krémovou mrkvovou polévku se smetanou
Sladká chuť mrkve s trochou pikantního zázvoru.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nasekaná nadrobno
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 3 hrnky nakrájené mrkve
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- 1 lžíce čerstvého nakrájeného zázvoru
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- špetka třtinového cukru
- sůl
- pepř
POSTUP
- Na olivovém oleji orestujeme cibuli.
- Přidáme česnek, zázvor a mrkev.
- Zalijeme vývarem.
- Vaříme přibližně 15 minut.
- Rozmixujeme dohladka.
- Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
- Vmícháme smetanu.
- Podáváme.
Recept na krémovou cuketovou polévku se smetanou
Chutná polévka pouze z několika málo ingrediencí.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 1/2 cibule nasekané nadrobno
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 2 cukety
- 3 hrnky kuřecího vývaru
- 3 lžíce zakysané smetany
- parmezán
- sůl
- pepř
- řepkový olej
POSTUP
- Na řepkovém oleji orestujeme cibuli a česnek.
- Přidáme nakrájenou cuketu a zalijeme vývarem.
- Vaříme přibližně 10 minut.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme. Opepříme.
- Nalijeme do misek a podáváme ozdobené zakysanou smetanou a parmezánem.
Recept na krémovou polévku z červené řepy se smetanou
Zářivá polévka plná vitaminů.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nasekaná najemno
- 3 červené řepy nakrájené na kostičky
- 1 brambora nakrájená na kostičky
- 4 hrnky kuřecího vývaru
- 1 hrnek smetany na vaření
- 1 bobkový list
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
POSTUP
- Na olivovém oleji orestujeme cibuli.
- Přidáme řepu a bramboru a zalijeme vývarem.
- Vložíme bobkový list.
- Vaříme do změknutí.
- Během vaření můžeme přilévat vodu.
- Odstraníme bobkový list.
- Rozmixujeme dohladka.
- Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Vmícháme smetanu.
- Podáváme.
Recept na krémovou houbovou polévku se smetanou
Když nevíte, co s letošní úrodou hub.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 300 g hub
- 1/2 cibule nasekaná najemno
- 1 celerová nať
- 2 prolisované stroužky česneku
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 hrnek smetany na vaření
- 1 hrst pažitky
- olivový olej
- sůl
- pepř
POSTUP
- Na olivovém oleji orestujeme cibuli, česnek, celerovou nať a houby.
- Zalijeme vývarem a vaříme přibližně 15 minut.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme. Opepříme.
- Vmícháme smetanu.
- Podáváme posypané čerstvou pažitkou.
Recept na krémovou pórkovou polévku se smetanou
Svěží polévka inspirovaná Francií.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 1 lžíce másla
- 2 pórky
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 střední brambory nakrájené na kostičky
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 smetana ke šlehání
- 1 bobkový list
- čerstvý tymián
- čerstvá pažitka
- sůl
- pepř
POSTUP
- Na másle orestujeme česnek, brambory a pórek.
- Zalijeme vývarem a přidáme bobkový list.
- Vaříme do změknutí.
- Odebereme bobkový list.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme. Opepříme.
- Vmícháme smetanu.
- Podáváme posypané čerstvou pažitkou a tymiánem.
Recept na krémovou polévku z hlívy ústřičné se smetanou
Rychlá a elegantní polévka.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 2 hrnky pokrájené hlívy ústřičné
- 1 cibule nasekaná nadrobno
- 2 lžíce másla
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- 1 hrnek smetany na vaření
- čerstvá pažitka
- sůl
- pepř
POSTUP
- Na dvou lžících másla orestujeme cibuli.
- Přidáme hlívu a zalijeme vývarem.
- Vaříme přibližně 15 minut.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme. Opepříme.
- Vmícháme smetanu.
- Podáváme posypané čerstvou pažitkou.
Představili jsme vám 7 receptů na vynikající a rychlé krémové polévky.
Popusťte uzdu své fantazii. Kombinovat můžete i další ingredience, vyzkoušejte například květák, rajčata, dýni nebo červenou čočku.
Vhodnou přílohou je křupavé čerstvé pečivo. To si můžete připravit opět doma podle našich receptů. 🙂