Lahodné krémové polévky, které se vyznačují velmi jemnou a příjemnou chutí. V zimě zahřejí a v létě pohladí.
Smetany v receptu polévku zjemní a učiní jí sytější a zároveň jí udělá chutnější, což ocení zejména děti, které si jinak v zelenině moc neholdují!
Vyzkoušejte některou z polévek a dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Krémová dýňová polévka se smetanou
Tento recept na polévku z dýně je krémový, a tak zdravý! Tato polévka bude vypadat krásně na vašem svátečním stole, ale i jako příloha k lehkému obědu.
Co budeme potřebovat
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 kg dýně Hokaido
- 1 velká žlutá cibule (nakrájená)
- 4 – 6 stroužků česneku (prolisovaných)
- ½ lžičky mořské soli
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ⅛ lžičky hřebíčku
- mletý černý pepř
- 1 l zeleninového vývaru
- ½ šálku plnotučného kokosového mléka nebo husté smetany
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 80 g zelených dýňových semínek
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů a vyložte plech pečicím papírem.
- Dýni opatrně rozpůlíte a vydlabejte semínka.
- Dýni nakrájejte na kostičky a ty potom potřete 1 lžící olivového oleje a rozložte jí na plech.
- Vložte jí do trouby a pečte 35 minut nebo déle, dokud dužinu snadno nepropíchnete vidličkou.
- Kousky nechte několik minut vychladnout.
- Zahřejte zbývající 3 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci na střední teplotu.
- Jakmile se olej třpytí, přidejte cibuli, česnek a sůl.
- Míchejte, aby se vše spojilo.
- Vařte za občasného míchání, dokud cibule není průhledná, asi 8 až 10 minut.
- Mezitím z dýně sloupněte slupku a tu vyhoďte.
- Do hrnce k cibuli přidejte dýňovou dužinu, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, a trochu čerstvě mletého černého pepře.
- Promíchejte a zalijte vývarem.
- Směs v hrnci přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 15 minut, aby se chutě spojily.
- Zatímco se polévka vaří, opékejte semínka na středně mírnou teplotu, za častého míchání, dokud nebudou voňavé, zlatavé a nebudou vydávat praskavé zvuky.
- Semínka nechce vychladnout.
- Jakmile je dýňová polévka hotová, vmíchejte kokosové mléko a javorový sirup.
- Odstraňte polévku z plotny a nechte ji mírně vychladnout.
- K rozmixování polévky použijte ponorný mixér.
- Ochutnejte a v případě potřeby dokořeňte (možná budete chtít přidat více kokosového mléka pro extra krémovitost/jemnější chuť, nebo javorový sirup, aby byla trochu sladší).
- Polévku nalijte do jednotlivých misek, posypte semínky a podávejte.
K tomu, abyste vytvořili hedvábně hladkou polévku potřebujete kvalitní tyčový mixér! To jaký vybrat, bez obav, že ho při prvním použití hned „uvaříte“ se dozvíte v naší recenzi!

Brokolicová polévka se smetanou
Zelený nemusí znamenat jedovatý, o tom vás přesvědčí tento recept na lahodnou polévku z brokolice.
Co budeme potřebovat
- 5 lžic másla
- 1 cibule nasekaná nadrobno
- 3 hrnky kuřecího vývaru
- 1 brokolice
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 hrnky smetany na vaření
- sůl
- pepř
Postup
- Na dvou lžicích másla orestujeme cibuli.
- Přidáme růžičky brokolice a zalijeme vývarem.
- Vaříme do změknutí.
- Rozmixujeme dohladka.
- Na pánvi rozpustíme 3 lžíce másla a mouku.
- Osolíme. Opepříme.
- Vmícháme smetanu.
- Smetanovou směs vlijeme do polévky a pečlivě rozmícháme.
- Podáváme.
Z brokolice je výborná nejen krémová polévka, ale také tyto zdravé brokolicové karbanátky. vyzkoušejte je!

Špenátová polévka se zakysanou smetanou
Čerstvý listový špenát v tomto receptu na krémovou polévku vytváří zajímavou chuťovou kombinaci, která je podtržená jasně zelenou barvu.
Co budeme potřebovat
- 50 g másla
- 1 střední cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekaný)
- 1 střední brambor (oloupaný a nakrájený na kostičky)
- 450 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 600 ml mléka
- 450 g čerstvého špenátu (nahrubo nakrájeného)
- jemně nastrouhaná kůra z ½ citronu
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- 3 lžíce zakysané smetany
Postup
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidáme cibuli a česnek a zvolna opékejte 5–6 minut do změknutí
- Vmíchejte brambory a 1 minutu vařte doměkka.
- Zalijte vývarem a vařte 8–10 minut, dokud se brambory nezačnou vařit.
- Přidejte mléko a přiveďte k varu, poté vmíchejte polovinu špenátu a citronovou kůru.
- Přikryjte pokličkou a duste 15 minut, dokud špenát úplně nezvadne.
- Poté ho nechte asi 5 minut vychladnout.
- Polévku nalijte do kuchyňského robotu, přidejte zbývající špenát (polévka si tak zachová zářivě zelenou a svěží chuť) a zpracujte, dokud nebude hedvábně hladká.
- Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji naředit trochou vývaru navíc.
- Polévku nalijte do misek a vmíchejte zakysanou smetanu.

Cuketová polévka se smetanou
Chutná polévka pouze z několika málo ingrediencí.
Co budeme potřebovat
- ½ cibule (nasekané nadrobno)
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 2 cukety
- 3 hrnky kuřecího vývaru
- 3 lžíce zakysané smetany
- parmezán
- sůl
- pepř
- řepkový olej
Postup
- Na řepkovém oleji orestujeme cibuli a česnek.
- Přidáme nakrájenou cuketu a zalijeme vývarem.
- Vaříme přibližně 10 minut.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme. Opepříme.
- Nalijeme do misek a podáváme ozdobené zakysanou smetanou a parmezánem.

Objevte podobné tipy
Pórková smetanová polévka
Svěží polévka inspirovaná Francií.
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce másla
- 2 pórky
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 střední brambory nakrájené na kostičky
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 smetana ke šlehání
- 1 bobkový list
- čerstvý tymián
- čerstvá pažitka
- sůl
- pepř
Postup
- Na másle orestujeme česnek, brambory a pórek.
- Zalijeme vývarem a přidáme bobkový list.
- Vaříme do změknutí.
- Odebereme bobkový list.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme a opepříme.
- Vmícháme smetanu.
- Podáváme posypané čerstvou pažitkou a tymiánem.

Žampionová polévka se smetanou
Když nevíte, co s letošní úrodou uvařte si jedinečný recept na smetanovou polévku z hub.
Co budeme potřebovat
- 300 g hub
- ½ cibule (nasekaná najemno)
- 1 celerová nať
- 2 prolisované stroužky česneku
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 hrnek smetany na vaření
- 1 hrst pažitky
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
- Na olivovém oleji orestujeme cibuli, česnek, celerovou nať a houby.
- Zalijeme vývarem a vaříme přibližně 15 minut.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme. Opepříme.
- Vmícháme smetanu.
- Podáváme posypané čerstvou pažitkou.
Vydatná polévka se smetanou je ideálním předkrmem před pokrmy s lehkou rybou nebo lehkými recepty na křehké kuřecí maso.

Smetanová polévka z mrkve
Sladká chuť mrkve s trochou pikantního zázvoru.
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nasekaná nadrobno
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 3 hrnky nakrájené mrkve
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- 1 lžíce čerstvého nakrájeného zázvoru
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- špetka třtinového cukru
- sůl
- pepř
Postup
- Na olivovém oleji orestujeme cibuli.
- Přidáme česnek, zázvor a mrkev.
- Zalijeme vývarem.
- Vaříme přibližně 15 minut.
- Rozmixujeme dohladka.
- Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
- Vmícháme smetanu.
- Podáváme.
Vhodnou přílohou je křupavé čerstvé pečivo. To si můžete připravit opět doma podle našich receptů.

Proč jíst zeleninové polévky?
Pomáhá při hubnutí
Díky nízkému obsahu tuků a kalorií nejenže zaženou náhlé návaly hladu, ale také zabrání přejídání.
Podporuje trávení
Množství zdravé vlákniny v zelenině pomáhá optimalizovat pohyb střev, usnadňuje správné vstřebávání živin a zlepšuje trávení.
Bohatý zdroj tekutin
Zeleninové polévky s velkým množstvím vody vyživují tělesné buňky a udržují pokožku svěží.
Velké množství antioxidantů
Tyto bioaktivní složky chrání tělo před oxidačním poškozením volnými radikály, a tak zabraňují tělu před různými známkami stárnutí, jako jsou vrásky, jemné linky, skvrny, tmavé kruhy, skvrny atd.
Posiluje kosti
Přítomnost vitaminu D a vápníku v zelenině zabraňuje osteoporóze u dospělých a pomáhá při vývoji a růstu kostí u dětí.