V jednoduchosti je síla, a přesně toto rčení platí zde!
Recepty na šneky z listového těsta jsou jednoduché na přípravu, nezaberou moc času a ani nezatíží vaší peněženku.
V tomto výčtu těch nejlepších receptů najdete jak slané, tak sladké varianty a určitě nešlápnete vedle.
Vyzkoušejte například náš tip na šneky s pestem nebo sladké skořicové šneky.
Pizza šneci z listového těsta
Skvělý recept, který se hodí jako pohoštění pro neočekávanou návštěvu, tak i jako rychlá svačinka pro nejmenší členy rodiny a jejich kamarády. Ingredience jsou kvalitní a lehké na strávení.
Co budeme potřebovat
- 400 g chlazeného listového těsta
- 250 ml Marinara omáčky
- 250 g strouhané mozzarelly
- 125 g nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- lžička česnekového prášku (může být i čerstvý prolisovaný)
- ½ lžičky sušeného oregana
Postup
- Na pracovní ploše rozválíme listové těsto
- Těsto by mělo být přibližně 1 centimetr vysoké
- Těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem
- Rozválené těsto potřeme dostatečným množstvím omáčky Marinara (cca 200 ml)
- Poté ho rovnoměrně posypte nastrouhaným parmazánem (cca 90 g) a mozzarellou
- Těsto začneme, od delší strany plechu, rolovat
- Když je těsto srolované zabalíme ho do plastové fólie a necháme v lednici, alespoň 30 minut odpočívat
- Troubu si mezitím předehřejeme na 190 stupňů
- Zatímco se trouba rozehřívá, smícháme si olivový olej s česnekem a oreganem
- Těsto vyndáme z lednice a odstraníme plastovou fólii
- Nakrájíme ho na přibližně 2 centimetrové šneky
- Šneky poté vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem
- Vršek každého závitku potřeme směsí olivového oleje
- A posypeme zbytkem strouhaného parmazánu
- Šneky dáme do trouby a pečeme přibližně 18 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavé a sýr nebublá
- Šneky podáváme teplé se zbylou Marinara omáčkou
Stejně jako u pizzy nanášejte jen tenkou vrstvu omáčky. Díky tomu se listové těsto nemůže rozmočit. Pokud chcete uspokojit i malé strávníky i jinými dobrotami vyzkoušejte jeden z těchto receptů na pochoutky pro děti z mrkve.

Pizza mřížky z listového těsta
Tentokrát to není tvar šneků, ale mřížek a chutnají úplně stejně skvěle. V tomto receptu můžete popustit uzdu své fantazii a chuťovým buňkám. Vyberte si variaci uzenin podle své libosti.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 plátky listového těsta (vyválené)
- 6 lžic omáčky Marinara
- 90 g strouhaného sýra
- 100 g koleček uzeniny (salám, vysočina, feferonky atd.)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Plech vyložíme pečícím papírem
- Pracovní plochu posypeme moukou a rozložíme (rozválíme) první plát listového těsta
- Rozválené těsto rozřízneme podélně na 3 obdélníky
- Ty pak znovu rozřízneme, aby vzniklo 6 přibližně stejně velkých čtverců
- Listové čtverečky položíme na plech
- Každý čtverec potřeme 1 polívkovou lžící omáčky
- Omáčku roztíráme až po okraje
- Nahoru navršíme sýr a uzeninu
- Druhý plát vyložíme na pracovní plochu
- Rozřízneme ho opět na 3 obdélníky
- Každý obdélník rozřízneme znovu podélně, aby nám vzniklo přibližně 12 stejně velkých proužků těsta (dohromady 36 proužků)
- Na každý čtverec položíme 6 proužků, tak aby vytvořily mřížku
- V troubě pečeme 20 minut, dokud nejsou pizza šneci zlatohnědí
- Když jsou upečení, necháme je na 10 minut odpočinout, než je budeme servírovat

Pizzoví šneci s pestem
Možná pro někoho méně známá varianta, ale rozhodně ne méně chutná. Zkuste tyto tři druhy pizzových závitků a sami se rozhodněte, který z nich vám chutná nejvíce.
Na šneky
- 2 pláty vyváleného listového těsta
- Vejce
- Špetka hladké mouky
Na náplň
Pesto
- 6 vrchovatých lžic bazalkového pesta
- 220 g strouhané mozzarelly
- 60 g strouhaného parmezánu
Pizza
- 2 vrchovaté lžíce omáčky Marinara
- 100 g strouhaného čedaru
- 2 lžíce papriky (nakrájené najemno)
- 12 tenkých plátků feferonek
- 50 g parmezánu
- Lžička oregana
Prosciutto
- 4 plátky parmské šunky
- 100 g nastrouhaného čedaru
- Lžička oregana
Co budeme potřebovat
- Rozložíme si listové těsto
- Jeden plát listového těsta necháme v celku
- Druhý plát překrojíme na polovinu
- Největší plát těsta naplníme ingrediencemi na pestovou náplň, a to v tomto pořadí: 6 vrchovatých lžic pesta, 220 g mozzarelly, 60 g parmazánu
- Na první polovinu rozkrojeného těsta přidáme ingredience na pizzovou náplň v tomto pořadí: 2 vrchovaté lžíce omáčky Marinara, 100 g čedaru, 12 plátků feferonek, 2 lžíce papriky, 50 g parmazánu, oregano
- Na druhou polovinu rozkrojeného těsta přidáme ingredience na prosciuttovou náplň v tomto pořadí: 100 g čedaru, 4 plátky parmské šunky, oregano
- Každý plát těsta opatrně srolujeme
- Rolky potřeme rozšlehaným vajíčkem
- Poté je vložíme na 15 minut do lednice, aby rolky ztuhly
- Pak každou rolku nakrájíme na přibližně stejné 1,5 centimetrové šneky
- Rozprostřeme je na plech vyložený pečícím papírem
- Povrch každého šneka potřeme vajíčkem a dáme péct do trouby na 200 stupňů, po dobu 15 minut
- Šneci musí být zlataví a křupaví
- Po upečení necháme pizza šneky vychladnout a podáváme
Dávejte na ně pozor, šneci se bohužel rychle spálí.

Mini šneci z listového těsta
Jak se říká, za málo peněz hodně muziky. V tomto skvělém receptu vám stačí pár základních surovin a vytvoříte něco tak chutného, že vám jedna várka nebude stačit.
Co budeme potřebovat
- 2 pláty vyváleného listového těsta
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 12 plátků šunky
- 200 g nastrouhaného sýra (například čedar)
- Nakrájená petrželka nebo pažitka
Postup
- Listové těsto si rozložíme a rozválíme na 1 centimetr vysoké pláty
- Potřeme ho 1½ lžíce hořčice
- Nahoru umístíme 6 plátků šunky
- Posypeme sýrem
- Těsto začneme od delší strany rolovat do ruličky
- Ořízneme její konce, aby byly rovné
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a umístíme na 20 minut do lednice
- Ten samý postup opakujeme s druhým plátem listového těsta
- Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů
- Vychladlé těsto vyndáme a naporcujeme na přibližně stejně velké šneky
- Šneky poté vyskládáme na plech s pečícím papírem a přendáme do trouby
- Pečeme přibližně 18 minut, dokud není těsto zlatavé a sýr nevytéká
- Ihned po vyndání šneky posypeme petrželkou nebo pažitkou
- Necháme mírně vychladnout a pizza šneky můžeme podávat

Závin z listového těsta a cibulí
Závin nacpaný až k prasknutí, těmi nejlepšími surovinami. Je to skvělé pohoštění jak pro návštěvy, tak k filmovému večeru ve dvou. Určitě se nebojte tento recept vyzkoušet a dáte nám za pravdu, že vyšperkuje celý večer.
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 papriky (nakrájené na tenké proužky)
- cibule (nakrájená na tenké půlměsíčky)
- lžička italského koření
- 2 stroužky česneku (prolisovaného)
- 450 g klobásy
- 450 g listového těsta (nebo kynutého těsta na pizzu)
- 4 plátky šunky
- 6 plátků salámu
- 3 plátky sýra
- 50 g strouhané mozzarelly
- Vejce
- 260 g omáčky Marinara
Postup
- Troubu si předehřejeme na 190 stupňů
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájenou papriku a cibuli
- Přidáme italské koření a česnek
- Za stálého míchání vaříme, dokud paprika a cibule nezměknou
- Poté dáme papriku s cibulí stranou, vychladnout
- Na stejné pánvi opékáme klobásu, dokud není opečená
- Také jí dáme stranou vychladnout
- Těsto vyválíme a přendáme na pečící papír
- Doprostřed těsta navrstvíme klobásu, papriku, šunku, salám, sýr a mozzarellu
- Okraje těsta přeložíme přes sebe, aby zakryly směs
- Poté utěsníme i spodní okraje
- Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem
- Na povrchu těsta vyřízneme 5-7 centimetrové štěrbiny pro ventilaci
- V troubě pizzový závin pečeme přibližně 30 minut, aby těsto bylo zlatavé a křupavé
- Závin poté nakrájíme na 5 centimetrové kousky a podáváme s omáčkou Marinara, ve které kousky namáčíme

Objevte podobné tipy
Šneci z listového těsta a nivou
Chuť zkaramelizované cibule a intenzivní chuť plesnivého sýra, jdou ruku v ruce krásně dohromady. Když se vám tato kombinace spojí v ústech, začne opravdový chuťový ohňostroj.
Co budeme potřebovat
- 500 g listového těsta
- Máslo
- 3 lžíce olivového oleje
- 800 g cibule (nakrájené nadrobno)
- ½ lžičky soli
- 1 lžička cukru krystal
- 200 g nivy (nastrouhaná)
- 30 g řeřichy
- 30 g vlašských ořechů
Postup
- Na pracovní ploše si rozválíme listové těsto
- Přendáme ho na plech, propícháme vidličkou a dáme ho na 20 minut odpočinou do lednice
- Troubu si mezitím rozehřejeme na 200 stupňů
- Ve velké pánvi si rozehřejeme olej
- Přidáme cibuli a sůl
- Cibuli, za občasného míchání, smažíme přibližně 10 minut
- Přisypeme cukr
- Cibuli mícháme, dokud nám nezačne karamelizovat a zachytávat se jemně o dno pánve
- Podle chuti dokořeníme a odstavíme
- Odpočinuté těsto vyndáme a rozprostřeme na něj cibulovou směs
- Posypeme nastrouhanou nivou
- Těsto začneme od delší strany rolovat
- Poté ho nakrájíme na stejně velké kusy
- Ty rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby
- Šneky pečeme přibližně 20 minut dozlatova, dokud nezačne niva vytékat
- Šneky vyndáme z trouby posypeme je řeřichou a nasekanými vlašskými ořechy
- A nejlépe ihned podáváme, dokud je těsto ještě teplé a křehké

Šneci z listového těsta se sýrem
Tato až po okraj plněná rolka sýrem a šunkou je dochucená ještě štiplavou hořčicí, která celý recept pozvedne.
Co budeme potřebovat
- Plát listového těsta
- 3 lžíce hořčice
- 50 g mozzarelly (nastrouhané)
- 50 g goudy (nastrouhaný)
- 25 g parmezánu (nastrouhaného)
- 50 g ementálu (nastrouhaného)
- Vejce
- 1 lžíce nasekané pažitky
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Na pracovní ploše si vyválíme do tenkého plátu listové těsto
- Jeho povrch potřeme hořčicí a posypeme mozzarellou, goudou a ementálem
- Po dlouhé straně těsta začneme rolovat
- Tuto rolku poté nakrájíme na 12 přibližně stejných kousků
- Rolky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem
- Plech dáme na 15 minut odpočinout do ledničky
- Poté každého šneka potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme je péct na 15 minut do trouby
- Poté vyndáme posypeme rolky parmezánem a vrátíme do trouby na 5 minut, aby se sýr roztál
- Když jsou šneci hotoví, vyndáme je z trouby a posypeme pažitkou

Ořechoví šneci z listového těsta
A máme tu tři tipy pro milovníky sladké kuchyně. Nebojte ani na vás jsme nezapomněli. Připravili jsme tři speciální sladké recepty na šneky z listového těsta pro mlsné jazýčky.
Tento recept je plný ořechů, které rolku krásně zjemní. Díky zdravým tukům, které ořechy obsahují, si tuto dobrotu ani nemusíte vyčítat, protože jak je známo zdravé tuky v naší stravě potřebujeme.
Co budeme potřebovat
- Plát listového těsta
- 200 g vlašských ořechů (najemno nasekaných)
- 100 g pistácií (jemně namletých)
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce másla (změklého)
- 2 lžíce medu
- Lžička skořice
- Špetka soli
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru krystal
Postup
- Na pomoučené pracovní ploše si rozválíme těsto
- V menší míse smícháme vlašské ořechy s pistáciemi, třtinovým cukrem,máslem, medem, skořicí a solí
- Touto směsí posypeme vyválené těsto
- Začneme rolovat od delší strany těsta
- Vzniklou rolku nakrájíme na přibližně stejné kusy
- Ty potom vyskládáme na plech s pečícím papírem
- Šneky potřeme smetanou a posypeme cukrem
- V troubě pečeme na 170 stupňů 10 minut, dokud nezhnědnou
- Šneky vyskládáme na mřížku a necháme vychladnout

Sladcí banánovo-čokoládový šneci
Jednoduchý přesto skvělý recept, pro milovníky čokolády. Opět potvrzujeme pravidlo, že v jednoduchosti je síla.
Co budeme potřebovat
- 375 g listového těsta
- 6 lžic čokoládové pomazánky
- 2 malé rozmačkané banány
- Vejce
Postup
- Troubu si rozehřejeme na 190 stupňů
- Listové těsto si rozválíme na pracovní ploše
- Potřeme ho čokoládovou pomazánkou
- Na tu nevrstvíme rozmačkaný banán
- Od nejdelší strany těsta začneme rolovat
- Vniklou rolku rozdělíme na 12 stejně velkým kousků
- Ty potřeme rozšlehaným vajíčkem
- A dáme je na plech do trouby a pečeme 5 – 20 minut, dokud šneci nezezlátnou
- Před podáváním necháme šneky vychladnout
Pokud chcete mít tento recept na šneky ještě více čokoládové, nakrájejte si na menší kousky čokoládu a posypte s ní těsto, než rolku zabalíte.

Skořicoví šneci z listového těsta
Pokud jste milovníkem skořice stejně jako já, tak určitě nebudete váhat ani vteřinu, když dojde na rozhodování, jaký rychlý recept zvolit. Stačí pár ingrediencí, pár kroků a voila občerstvení je na světě.
Co budeme potřebovat
- Plát listového těsta
- 120 g másla (změklého a rozděleného na půl)
- 50 g třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
- 50 g cukru krystal
Postup
- V malé misce smícháme 60 g másla s cukrem a skořicí
- Musí nám vzniknout jednotná směs
- Listové těsto si na pomoučené pracovní ploše vyválíme
- Skořicovou směsí těsto rovnoměrně potřeme pomocí stěrky nebo nože
- Od delší strany těsta začneme těsto rolovat
- Pomocí ostrého nože nebo nitě, tvoříme stejně velké šneky
- Na střední teplotě si na pánvi rozpustíme zbytek másla
- Pokud není pánev dostatečně velká, aby se v ním uvařila celá várka najednou, máslo postupně s každou várkou dávkujeme
- Do pánve vložíme skořicové šneky a smažíme, z každé strany přibližně 3 minuty
- Upečené rolky položíme na pečící papír a osušíme přebytečný olej
- Do větší mísy dáme cukr krystal a hotové šneky do něj vhodíme a promícháme, aby se šneci v cukru pořádně obalily

Jak už jsme předestřeli v úvodu, šneci z listového těsta jsou skvělým pohoštěním pro návštěvy, a tak jako správní hostitelé byste měli umět nabídnout i výborný míchaný nápoj. Zkuste tyto jednoduché recepty na míchané nápoje a udělejte váš večer s přáteli nezapomenutelným!