Nejlepší recepty na rolky z listového těsta ve slaných i sladkých variantách

V jednoduchosti je síla, a přesně toto rčení platí zde!

Recepty na šneky z listového těsta jsou jednoduché na přípravu, nezaberou moc času a ani nezatíží vaší peněženku.

V tomto výčtu těch nejlepších receptů najdete jak slané, tak sladké varianty a určitě nešlápnete vedle.

Vyzkoušejte například náš tip na šneky s pestem nebo sladké skořicové šneky.

Pizza šneci z listového těsta

Skvělý recept, který se hodí jako pohoštění pro neočekávanou návštěvu, tak i jako rychlá svačinka pro nejmenší členy rodiny a jejich kamarády. Ingredience jsou kvalitní a lehké na strávení.

Co budeme potřebovat

  1. 400 g chlazeného listového těsta
  2. 250 ml Marinara omáčky
  3. 250 g strouhané mozzarelly
  4. 125 g nastrouhaného parmazánu
  5. 2 lžíce olivového oleje
  6. lžička česnekového prášku (může být i čerstvý prolisovaný)
  7. ½ lžičky sušeného oregana

Postup

  1. Na pracovní ploše rozválíme listové těsto
  2. Těsto by mělo být přibližně 1 centimetr vysoké
  3. Těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem
  4. Rozválené těsto potřeme dostatečným množstvím omáčky Marinara (cca 200 ml)
  5. Poté ho rovnoměrně posypte nastrouhaným parmazánem (cca 90 g) a mozzarellou
  6. Těsto začneme, od delší strany plechu, rolovat
  7. Když je těsto srolované zabalíme ho do plastové fólie a necháme v lednici, alespoň 30 minut odpočívat
  8. Troubu si mezitím předehřejeme na 190 stupňů
  9. Zatímco se trouba rozehřívá, smícháme si olivový olej s česnekem a oreganem
  10. Těsto vyndáme z lednice a odstraníme plastovou fólii
  11. Nakrájíme ho na přibližně 2 centimetrové šneky
  12. Šneky poté vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem
  13. Vršek každého závitku potřeme směsí olivového oleje
  14. A posypeme zbytkem strouhaného parmazánu
  15. Šneky dáme do trouby a pečeme přibližně 18 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavé a sýr nebublá
  16. Šneky podáváme teplé se zbylou Marinara omáčkou

Stejně jako u pizzy nanášejte jen tenkou vrstvu omáčky. Díky tomu se listové těsto nemůže nerozmočit. Pokud chcete uspokojit i malé strávníky i jinými dobrotami vyzkoušejte jeden z těchto receptů na pochoutky pro děti z mrkve.

Pizza závitky s Marinara omáčkou a plněné sýrem.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Pizza mřížky z listového těsta

Tentokrát to není tvar šneků, ale mřížek a chutnají úplně stejně skvěle. V tomto receptu můžete popustit uzdu své fantazii a chuťovým buňkám. Vyberte si variaci uzenin podle své libosti.

Co budeme potřebovat

  1. 2 lžíce hladké mouky
  2. 2 plátky listového těsta (vyválené)
  3. 6 lžic omáčky Marinara
  4. 90 g strouhaného sýra
  5. 100 g koleček uzeniny (salám, vysočina, feferonky atd.)

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  2. Plech vyložíme pečícím papírem
  3. Pracovní plochu posypeme moukou a rozložíme (rozválíme) první plát listového těsta
  4. Rozválené těsto rozřízneme podélně na 3 obdélníky
  5. Ty pak znovu rozřízneme, aby vzniklo 6 přibližně stejně velkých čtverců
  6. Listové čtverečky položíme na plech
  7. Každý čtverec potřeme 1 polívkovou lžící omáčky
  8. Omáčku roztíráme až po okraje
  9. Nahoru navršíme sýr a uzeninu
  10. Druhý plát vyložíme na pracovní plochu
  11. Rozřízneme ho opět na 3 obdélníky
  12. Každý obdélník rozřízneme znovu podélně, aby nám vzniklo přibližně 12 stejně velkých proužků těsta (dohromady 36 proužků)
  13. Na každý čtverec položíme 6 proužků, tak aby vytvořily mřížku
  14. V troubě pečeme 20 minut, dokud nejsou pizza šneci zlatohnědí
  15. Když jsou upečení, necháme je na 10 minut odpočinout, než je budeme servírovat
Pizzové bochánky plněné salámem, feferonkami a sýrem.
Zdroj: lifemadesimplebakes.com

Pizzoví šneci s pestem

Možná pro někoho méně známá varianta, ale rozhodně ne méně chutná. Zkuste tyto tři druhy pizzových závitků a sami se rozhodněte, který z nich vám chutná nejvíce.

Na šneky

  1. 2 pláty vyváleného listového těsta
  2. Vejce
  3. Špetka hladké mouky

Na náplň

Pesto

  1. 6 vrchovatých lžic bazalkového pesta
  2. 220 g strouhané mozzarelly
  3. 60 g strouhaného parmezánu

Pizza

  1. 2 vrchovaté lžíce omáčky Marinara
  2. 100 g strouhaného čedaru
  3. 2 lžíce papriky (nakrájené najemno)
  4. 12 tenkých plátků feferonek
  5. 50 g parmezánu
  6. Lžička oregana

Prosciutto

  1. 4 plátky parmské šunky
  2. 100 g nastrouhaného čedaru
  3. Lžička oregana

Co budeme potřebovat

  1. Rozložíme si listové těsto
  2. Jeden plát listového těsta necháme v celku
  3. Druhý plát překrojíme na polovinu
  4. Největší plát těsta naplníme ingrediencemi na pestovou náplň, a to v tomto pořadí: 6 vrchovatých lžic pesta, 220 g mozzarelly, 60 g parmazánu
  5. Na první polovinu rozkrojeného těsta přidáme ingredience na pizzovou náplň v tomto pořadí: 2 vrchovaté lžíce omáčky Marinara, 100 g čedaru, 12 plátků feferonek, 2 lžíce papriky, 50 g parmazánu, oregano
  6. Na druhou polovinu rozkrojeného těsta přidáme ingredience na prosciuttovou náplň v tomto pořadí: 100 g čedaru, 4 plátky parmské šunky, oregano
  7. Každý plát těsta opatrně srolujeme
  8. Rolky potřeme rozšlehaným vajíčkem
  9. Poté je vložíme na 15 minut do lednice, aby rolky ztuhly
  10. Pak každou rolku nakrájíme na přibližně stejné 1,5 centimetrové šneky
  11. Rozprostřeme je na plech vyložený pečícím papírem
  12. Povrch každého šneka potřeme vajíčkem a dáme péct do trouby na 200 stupňů, po dobu 15 minut
  13. Šneci musí být zlataví a křupaví
  14. Po upečení necháme pizza šneky vychladnout a podáváme

Dávejte na ně pozor, šneci se bohužel rychle spálí.

Pestem plnění šneci se zeleninou a sýrem.
Zdroj: spicysouthernkitchen.com

Mini šneci z listového těsta

Jak se říká, za málo peněz hodně muziky. V tomto skvělém receptu vám stačí pár základních surovin a vytvoříte něco tak chutného, že vám jedna várka nebude stačit.

Co budeme potřebovat

  1. 2 pláty vyváleného listového těsta
  2. 3 lžíce dijonské hořčice
  3. 12 plátků šunky
  4. 200 g nastrouhaného sýra (například čedar)
  5. Nakrájená petrželka nebo pažitka

Postup

  1. Listové těsto si rozložíme a rozválíme na 1 centimetr vysoké pláty
  2. Potřeme ho 1½ lžíce hořčice
  3. Nahoru umístíme 6 plátků šunky
  4. Posypeme sýrem
  5. Těsto začneme od delší strany rolovat do ruličky
  6. Ořízneme její konce, aby byly rovné
  7. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a umístíme na 20 minut do lednice
  8. Ten samý postup opakujeme s druhým plátem listového těsta
  9. Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů
  10. Vychladlé těsto vyndáme a naporcujeme na přibližně stejně velké šneky
  11. Šneky poté vyskládáme na plech s pečícím papírem a přendáme do trouby
  12. Pečeme přibližně 18 minut, dokud není těsto zlatavé a sýr nevytéká
  13. Ihned po vyndání šneky posypeme petrželkou nebo pažitkou
  14. Necháme mírně vychladnout a pizza šneky můžeme podávat
Pizzové závitky plněné feferonkou a sýrem pečené v troubě.
Zdroj: thereciperebel.com

Závin z listového těsta a cibulí

Závin nacpaný až k prasknutí, těmi nejlepšími surovinami. Je to skvělé pohoštění jak pro návštěvy, tak k filmovému večeru ve dvou. Určitě se nebojte tento recept vyzkoušet a dáte nám za pravdu, že vyšperkuje celý večer.

Co budeme potřebovat

  1. 1 lžíce olivového oleje
  2. 3 papriky (nakrájené na tenké proužky)
  3. cibule (nakrájená na tenké půlměsíčky)
  4. lžička italského koření
  5. 2 stroužky česneku (prolisovaného)
  6. 450 g klobásy
  7. 450 g listového těsta (nebo kynutého těsta na pizzu)
  8. 4 plátky šunky
  9. 6 plátků salámu
  10. 3 plátky sýra
  11. 50 g strouhané mozzarelly
  12. Vejce
  13. 260 g omáčky Marinara

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů
  2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájenou papriku a cibuli
  3. Přidáme italské koření a česnek
  4. Za stálého míchání vaříme, dokud paprika a cibule nezměknou
  5. Poté dáme papriku s cibulí stranou, vychladnout
  6. Na stejné pánvi opékáme klobásu, dokud není opečená
  7. Také jí dáme stranou vychladnout
  8. Těsto vyválíme a přendáme na pečící papír
  9. Doprostřed těsta navrstvíme klobásu, papriku, šunku, salám, sýr a mozzarellu
  10. Okraje těsta přeložíme přes sebe, aby zakryly směs
  11. Poté utěsníme i spodní okraje
  12. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem
  13. Na povrchu těsta vyřízneme 5-7 centimetrové štěrbiny pro ventilaci
  14. V troubě pizzový závin pečeme přibližně 30 minut, aby těsto bylo zlatavé a křupavé
  15. Závin poté nakrájíme na 5 centimetrové kousky a podáváme s omáčkou Marinara, ve které kousky namáčíme
Závin s cibulovou a salámovou náplní s Marinara omáčkou na namáčení.
Zdroj: gatherednutrition.com

Šneci z listového těsta a nivou

Chuť zkaramelizované cibule a intenzivní chuť plesnivého sýra, jdou ruku v ruce krásně dohromady. Když se vám tato kombinace spojí v ústech, začne opravdový chuťový ohňostroj.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g listového těsta
  2. Máslo
  3. 3 lžíce olivového oleje
  4. 800 g cibule (nakrájené nadrobno)
  5. ½ lžičky soli
  6. 1 lžička cukru krystal
  7. 200 g nivy (nastrouhaná)
  8. 30 g řeřichy
  9. 30 g vlašských ořechů

Postup

  1. Na pracovní ploše si rozválíme listové těsto
  2. Přendáme ho na plech, propícháme vidličkou a dáme ho na 20 minut odpočinou do lednice
  3. Troubu si mezitím rozehřejeme na 200 stupňů
  4. Ve velké pánvi si rozehřejeme olej
  5. Přidáme cibuli a sůl
  6. Cibuli, za občasného míchání, smažíme přibližně 10 minut
  7. Přisypeme cukr
  8. Cibuli mícháme, dokud nám nezačne karamelizovat a zachytávat se jemně o dno pánve
  9. Podle chuti dokořeníme a odstavíme
  10. Odpočinuté těsto vyndáme a rozprostřeme na něj cibulovou směs
  11. Posypeme nastrouhanou nivou
  12. Těsto začneme od delší strany rolovat
  13. Poté ho nakrájíme na stejně velké kusy
  14. Ty rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby
  15. Šneky pečeme přibližně 20 minut dozlatova, dokud nezačne niva vytékat
  16. Šneky vyndáme z trouby posypeme je řeřichou a nasekanými vlašskými ořechy
  17. A nejlépe ihned podáváme, dokud je těsto ještě teplé a křehké
Rolky plněné cibulí s plísňovým sýrem.
Zdroj: alekasgettogether.com

Šneci z listového těsta se sýrem

Tato až po okraj plněná rolka sýrem a šunkou je dochucená ještě štiplavou hořčicí, která celý recept pozvedne.

Co budeme potřebovat

  1. Plát listového těsta
  2. 3 lžíce hořčice
  3. 50 g mozzarelly (nastrouhané)
  4. 50 g goudy (nastrouhaný)
  5. 25 g parmezánu (nastrouhaného)
  6. 50 g ementálu (nastrouhaného)
  7. Vejce
  8. 1 lžíce nasekané pažitky

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  2. Na pracovní ploše si vyválíme do tenkého plátu listové těsto
  3. Jeho povrch potřeme hořčicí a posypeme mozzarellou, goudou a ementálem
  4. Po dlouhé straně těsta začneme rolovat
  5. Tuto rolku poté nakrájíme na 12 přibližně stejných kousků
  6. Rolky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem
  7. Plech dáme na 15 minut odpočinout do ledničky
  8. Poté každého šneka potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme je péct na 15 minut do trouby
  9. Poté vyndáme posypeme rolky parmezánem a vrátíme do trouby na 5 minut, aby se sýr roztál
  10. Když jsou šneci hotoví, vyndáme je z trouby a posypeme pažitkou
Listové rolky plněné třemi druhy sýra a posypané parmazánem.
Zdroj: girlwithaspatula.com

Ořechoví šneci z listového těsta

A máme tu tři tipy pro milovníky sladké kuchyně. Nebojte ani na vás jsme nezapomněli. Připravili jsme tři speciální sladké recepty na šneky z listového těsta pro mlsné jazýčky.

Tento recept je plný ořechů, které rolku krásně zjemní. Díky zdravým tukům, které ořechy obsahují, si tuto dobrotu ani nemusíte vyčítat, protože jak je známo zdravé tuky v naší stravě potřebujeme.

Co budeme potřebovat

  1. Plát listového těsta
  2. 200 g vlašských ořechů (najemno nasekaných)
  3. 100 g pistácií (jemně namletých)
  4. 3 lžíce třtinového cukru
  5. 2 lžíce másla (změklého)
  6. 2 lžíce medu
  7. Lžička skořice
  8. Špetka soli
  9. 2 lžíce smetany ke šlehání
  10. 2 lžíce cukru krystal

Postup

  1. Na pomoučené pracovní ploše si rozválíme těsto
  2. V menší míse smícháme vlašské ořechy s pistáciemi, třtinovým cukrem,máslem, medem, skořicí a solí
  3. Touto směsí posypeme vyválené těsto
  4. Začneme rolovat od delší strany těsta
  5. Vzniklou rolku nakrájíme na přibližně stejné kusy
  6. Ty potom vyskládáme na plech s pečícím papírem
  7. Šneky potřeme smetanou a posypeme cukrem
  8. V troubě pečeme na 170 stupňů 10 minut, dokud nezhnědnou
  9. Šneky vyskládáme na mřížku a necháme vychladnout
Ořechy plněné rolky na sladko.
Zdroj: jocooks.com

Sladcí banánovo-čokoládový šneci

Jednoduchý přesto skvělý recept, pro milovníky čokolády. Opět potvrzujeme pravidlo, že v jednoduchosti je síla.

Co budeme potřebovat

  • 375 g listového těsta
  • 6 lžic čokoládové pomazánky
  • 2 malé rozmačkané banány
  • Vejce

Postup

  1. Troubu si rozehřejeme na 190 stupňů
  2. Listové těsto si rozválíme na pracovní ploše
  3. Potřeme ho čokoládovou pomazánkou
  4. Na tu nevrstvíme rozmačkaný banán
  5. Od nejdelší strany těsta začneme rolovat
  6. Vniklou rolku rozdělíme na 12 stejně velkým kousků
  7. Ty potřeme rozšlehaným vajíčkem
  8. A dáme je na plech do trouby a pečeme 5 – 20 minut, dokud šneci nezezlátnou
  9. Před podáváním necháme šneky vychladnout

Pokud chcete mít tento recept na šneky ještě více čokoládové, nakrájejte si na menší kousky čokoládu a posypte s ní těsto, než rolku zabalíte.

Rolky s čokoládou a banánem, posypané ořechy.
Zdroj: thecrazykitchen.co.uk

Skořicoví šneci z listového těsta

Pokud jste milovníkem skořice stejně jako já, tak určitě nebudete váhat ani vteřinu, když dojde na rozhodování, jaký rychlý recept zvolit. Stačí pár ingrediencí, pár kroků a voila občerstvení je na světě.

Co budeme potřebovat

  1. Plát listového těsta
  2. 120 g másla (změklého a rozděleného na půl)
  3. 50 g třtinového cukru
  4. 2 lžičky skořice
  5. 50 g cukru krystal

Postup

  1. V malé misce smícháme 60 g másla s cukrem a skořicí
  2. Musí nám vzniknout jednotná směs
  3. Listové těsto si na pomoučené pracovní ploše vyválíme
  4. Skořicovou směsí těsto rovnoměrně potřeme pomocí stěrky nebo nože
  5. Od delší strany těsta začneme těsto rolovat
  6. Pomocí ostrého nože nebo nitě, tvoříme stejně velké šneky
  7. Na střední teplotě si na pánvi rozpustíme zbytek másla
  8. Pokud není pánev dostatečně velká, aby se v ním uvařila celá várka najednou, máslo postupně s každou várkou dávkujeme
  9. Do pánve vložíme skořicové šneky a smažíme, z každé strany přibližně 3 minuty
  10. Upečené rolky položíme na pečící papír a osušíme přebytečný olej
  11. Do větší mísy dáme cukr krystal a hotové šneky do něj vhodíme a promícháme, aby se šneci v cukru pořádně obalily
Rolky plněné máslovo-skořicovou směsí.
Zdroj: theseamanmom.com

Jak už jsme předestřeli v úvodu, šneci z listového těsta jsou skvělým pohoštěním pro návštěvy, a tak jako správní hostitelé byste měli umět nabídnout i výborný míchaný nápoj. Zkuste tyto jednoduché recepty na míchané nápoje a udělejte váš večer s přáteli nezapomenutelným!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X