Solamyl

Solamyl nejznámější a nejpoužívanější škrob v kuchyni

Jedná se o používaný obchodní název bramborové škrobové moučky. V podobě jemného bílého prášku, bez zápachu a cizích příměsí s   typickou škrobitou konzistencí.

Na rozdíl od mouky bramborový škrob neobsahuje lepek, a proto je vhodný pro lidi trpí celiakií.

Jaké významné látky solamyl obsahuje ?

  • 80% sacharidů, zbytek zaujímají bílkoviny a tuky
  • minerály sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo

Srovnání výživových hodnot ve vybraných potravinách používaných k zahušťování pokrmů ve 100 g

Druh potraviny
Energetická hodnota
SacharidyVláknina
Bílkoviny
Maizena381 kcal91 g0,9 g0,3 g
Arrowroot64 kcal13 g1,3 g4,2 g
Tapioka
129 kcal22 g0 g2 g
Rýžová mouka
365 kcal91 g0,9 g6 g
Pšeničná mouka
364 kcal76 g2,7 g10 g
Bramborový škrob319 kcal79 g1,8 g0,5 g
Čiroková mouka
345 kcal72 g0,7 g10 g

Kde v kuchyni můžeme solamyl využít ?

Solamyl po smíchání s vodou a dostatečným provařením nemění chuť a barvu jídla. Tuto vlastnost oceníte při přípravě polévek, vývarů a slaných a sladkých omáček. Bramborový škrob dodává pokrmům zvláštní a jemnou chuť. Bramborová moučka se může míchat s moukou na bábovky, dorty a další moučníky, protože upečené těsto je pak křehčí. Lze ho použít i do jídel orientální kuchyně.

 

Solamyl
zdroj : articulo.mercadolibre.com.ar

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také