Solamyl nejznámější a nejpoužívanější škrob v kuchyni
Jedná se o používaný obchodní název bramborové škrobové moučky. V podobě jemného bílého prášku, bez zápachu a cizích příměsí s typickou škrobitou konzistencí.
Na rozdíl od mouky bramborový škrob neobsahuje lepek, a proto je vhodný pro lidi trpí celiakií.
Jaké významné látky solamyl obsahuje ?
- 80% sacharidů, zbytek zaujímají bílkoviny a tuky
- minerály sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo
Srovnání výživových hodnot ve vybraných potravinách používaných k zahušťování pokrmů ve 100 g
Druh potraviny |
Energetická hodnota |
Sacharidy | Vláknina |
Bílkoviny |
|
Maizena | 381 kcal | 91 g | 0,9 g | 0,3 g | |
Arrowroot | 64 kcal | 13 g | 1,3 g | 4,2 g | |
Tapioka |
129 kcal | 22 g | 0 g | 2 g | |
Rýžová mouka |
365 kcal | 91 g | 0,9 g | 6 g | |
Pšeničná mouka |
364 kcal | 76 g | 2,7 g | 10 g | |
Bramborový škrob | 319 kcal | 79 g | 1,8 g | 0,5 g | |
Čiroková mouka |
345 kcal | 72 g | 0,7 g | 10 g |
Kde v kuchyni můžeme solamyl využít ?
Solamyl po smíchání s vodou a dostatečným provařením nemění chuť a barvu jídla. Tuto vlastnost oceníte při přípravě polévek, vývarů a slaných a sladkých omáček. Bramborový škrob dodává pokrmům zvláštní a jemnou chuť. Bramborová moučka se může míchat s moukou na bábovky, dorty a další moučníky, protože upečené těsto je pak křehčí. Lze ho použít i do jídel orientální kuchyně.
