Vynikající recepty na populární balkánský salát plný chutné zeleniny. Inspirujte se!

Milujete studenou kuchyni a pravidelně chystáte nějakou přílohu ke grilovanému či pečenému masu? Zkuste recepty na šopský salát.

Je to klasika, která má v naší kuchyni pevné místo a připravujeme si ho pravidelně.

Vyzkoušejte různé varianty a zjistěte, co bude vám i vašim blízkým chutnat ze všeho nejvíc.

Neváhejte si tuto pochoutku udělat i na posezení s přáteli, určitě se po ní budou olizovat.

Klasický šopský salát

Tato pochoutka je oblíbená po mnoho generací a každý si ji s chutí připraví. Ostatně je to vynikající pokrm vhodný samostatně, například jako svačina, ale klidně to může být i chutná večeře, případně příloha k masu.

Jestli fandíte studené kuchyni a rádi si pochutnáte na skutečných skvostech, zkuste jednoduché recepty na bramborové pomazánky. Olíznete po nich všech deset.

Ingredience:

  • 1 salátová okurka
  • 1 středně velká červená cibule
  • 1/2 velké zelené papriky
  • 2 velká zralá švestková rajčata
  • 1/2 hrnku černých oliv (odrůda Kalamata)
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku nasekané petrželové nati
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti
  • 1 balení sýru Feta

Postup

  • Okurku omyjeme a pomocí škrabky na ní vytvoříme pruhovaný vzor tak, že vždy každé 2 cm oškrábeme slupku. Rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
  • Vhodíme do mísy a přidáme očistěnou a na kostičky nakrájenou cibuli.
  • Papriku zbavíme zrníček, rozkrájíme na stejně velké kostky a dáme rovněž do mísy.
  • Pokrájíme omytá švestková rajčata a spolu s olivami i petrželkou přihodíme k ostatní zelenině.
  • Olivový olej rozšleháme s vinným octem a přilijeme do mísy.
  • Důkladně promícháme, aby se tekutina dostala na všechny kousky zeleniny.
  • Osolíme, přidáme pepř, rozdrobený sýr Feta a ještě jednou zamícháme. Nakonec dáme salát aspoň na 1 hodinu vychladit do lednice.
  • Pak už jen stačí rozdělit do salátových misek a servírovat.
Luxusní šopák v klasickém provedení.
Zdroj: Zdroj: https://food52.com/

Jednoduchý letní bulharský salát

Chutný a maximálně rychlý, přesně takový je tento recept na pochoutku studené kuchyně. Pokud náhodou nějakou ingredienci nemáte doma, jednoduše ji nahraďte jinou, chuti tak neuberete a budete mít zase něco zvláštního.

Ingredience:

  • 1 velké masité rajče
  • 1 polní okurka
  • 100 g balkánského sýra
  • 1 červená paprika (může být i žlutá nebo zelená)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce nasekané petrželky na ozdobu

Postup

  • Začneme tím, že si všechnu zeleninu očistíme a pečlivě umyjeme.
  • Rajče i okurku nakrájíme na kousky a dáme do misky.
  • Papriku rozkrájíme na kostičky a přidáme k rajčeti a okurce.
  • Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
  • Zamícháme, a nakonec na celý povrch nastrouháme balkánský sýr na hrubém struhadle.
  • Ozdobíme petrželkou a dáme na 2 hodiny vychladit do chladničky.
  • Pokud nechceme čekat na vychlazení, servírujeme salát ihned po dokončení.
Bulharský šopský salát.
Zdroj: https://www.wandercooks.com/

Šopák se sýrem Feta

Tradiční bulharská příloha v podobě tohoto salátu, je rychlá, dobrá a plná samých dobrých ingrediencí. Obsahuje jen čerstvou zeleninu a stále oblíbenější sýr Feta. Recept je bezlepkový a také vegetariánský.

Ingredience:

  • 3 velká rajčata
  • 1 polní okurka
  • 1 zelená paprika
  • 1 středně velká červená cibule
  • 1/2 hrnku černých oliv
  • 1 hrnek strouhaného sýru Feta
  • 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Rajčata, papriku a cibuli nakrájíme na kostičky, okurku rozkrojíme na polovinu a poté na plátky, olivy na stejně velké kousky.
  • Ve velké misce smícháme rajčata, okurku, zelenou papriku i červenou cibuli.
  • Přelijeme extra panenským olivovým olejem a osolíme.
  • Přihodíme nakrájené olivy a důkladně promícháme.
  • Nakonec posypeme strouhaným sýrem Feta a můžeme ihned podávat.
  • Kdo chce, může dát třeba na hodinku vychladit.
Skvělý šopský salát s červenou cibulí a sýrem Feta.
Zdroj: https://www.deliciousmeetshealthy.com/

Balkánská směs

Na šopský salát můžete narazit kdekoliv, dokonce i během své dovolené, například v Srbsku. Každý ho dělá jinak a receptura se podle jednotlivých zemí může hodně lišit, i když základ zůstává stejný. Někdo ovšem používá odlišný sýr, další zase jiný druh rajčat a hned máte jinou chuť.

Ingredience:

  • 6 velkých keříkových rajčat
  • 1 červená paprika (případně žlutá)
  • 1 střední salátová okurka
  • 1 malá bílá cibule
  • 1 malá červená cibule
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • Sůl podle chuti
  • 1/2 hrnku kozího sýra
  • 2 – 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

  • Rajčata nakrájíme na malé klínky.
  • Červenou papriku očistíme a rozkrájíme na kousky, okurku na plátky.
  • Cibule oloupeme a jemně nasekáme. Pokud nechceme moc cibule, dáme z každé jen polovinu.
  • Zeleninu dáme do velké misky a zakápneme olivovým olejem.
  • Přidáme vinný ocet a promícháme.
  • Osolíme, kdo chce, může přidat ještě i mletý černý nebo červený pepř.
  • Znovu zamícháme a dáme na 2 – 3 hodiny vychladit do lednice.
  • Před servírováním posypeme strouhaným kozím sýrem a petrželkou.
Balkánský šopský salát s červeným vinným octem.
Zdroj: https://thekittchen.com/

Lehký salát

Šopák miluje snad každý pro jeho vynikající chuť a schopnost osvěžení. Dá se připravovat prakticky celoročně, i když nejlépe samozřejmě chutná v době, kdy má zelenina, kterou obsahuje, svou hlavní sezónu. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledný pokrm potěší každého.

Ingredience:

  • 4 velká římská rajčata
  • 1 velká salátová okurka
  • 2 zelené papriky
  • 2 červené papriky
  • 1 velká kuchyňská žlutá cibule
  • 2 zelené jarní cibulky
  • 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku červeného vinného octa
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti
  • 1/2 – 1 hrnek rozdrobeného sýra Feta

Postup

  • Rajčata, papriky i žlutou cibuli nakrájíme na kostičky, zatímco okurku s jarními cibulkami zase na plátky.
  • Do uzavíratelné sklenice dáme olej, ocet, sůl, pepř, důkladně u zavřeme a co nejvíce protřepeme, aby se všechny ingredience spojily.
  • Jakmile máme hotovo, přelijeme do mísy se zeleninou a pečlivě promícháme.
  • Uložíme do lednice a necháme vychladit, ideálně přes noc.
  • Před servírováním posypeme rozdrobeným sýrem a můžeme podávat.

Tip: Když budete tento salát připravovat na podzim, zkuste papriky lehce opéct a získáte úplně jinou chuť salátu, než když jsou čerstvé.

Letní bulharský salát.
Zdroj: https://lazyhomecook.com/

Zeleninová směs

Tato klasická letní příloha je snadná, nenáročná a přesto chutná naprosto super. Zkuste si jej připravit například ke grilovačce na zahradě.

Ingredience:

  • 12 cherry rajčat
  • 2 polní okurky
  • 1 velká zelená paprika
  • 1 velká červená paprika
  • 6 jarních cibulek
  • 1/3 extra panenského olivového oleje
  • 2 – 3 polévkové lžíce jablečného octa
  • 2 – 3 lžíce čerstvé petrželky
  • 1/2 – 1 lžičku soli
  • Špetka mletého černého pepře
  • 150 g balkánského sýra

Postup

  • Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a vhodíme do mísy.
  • Do jiné misky dáme extra panenský olivový olej, jablečný ocet i sůl a důkladně promícháme.
  • Dresink i zeleninu dáme na 2 hodiny do lednice.
  • Poté vyjmeme, zeleninu přelijeme dresinkem, osolíme, opepříme a nakonec posypeme rozdrobeným balkánským sýrem.
Skvělý šopský salát s luxusní zálivkou.
Zdroj: https://www.savorynothings.com/

Bulharská salátová mísa

Tento šopský salát je lehký a velmi chutný. Svou chutí potěší každého gurmána, který si potrpí na lahůdky studené kuchyně a zejména na ty, co obsahují zeleninu.

Ingredience:

  • 1 anglická okurka
  • 4 velká rajčata
  • 1 středně velká červená cibule
  • 1 zelená paprika
  • 1 lžička soli
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 1/3 hrnku sýra Feta
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Postup

  • Okurku nakrájíme na plátky, rajčata nasekáme na kousky, cibuli s paprikou na malé kostičky.
  • Dáme do misky, osolíme, zalijeme olivovým olejem a zasypeme nastrouhaným sýrem Feta.
  • Můžeme konzumovat ihned nebo dát vychladit třeba na hodinku.
Jednoduchý salát s rajčaty, okurkou a paprikami.
Zdroj: https://cookinglsl.com/

Co je vlastně šopák?

Patří mezi tradiční bulharské pokrmy a ve většině restaurací je servírován jako předkrm. Dá se říci, že snad není v Bulharsku restaurace, kde by nebyl tento salát součástí menu.

U nás si získal velkou oblibu, i když se do něj téměř všude používá balkánský sýr, který má charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť.

Balkánský sýr je vlastně měkký typicky slaný sýr, která má jemnou strukturu a bílou barvu. Je to populární ingredience nejen do šopského, ale prakticky jakéhokoliv zeleninového salátu.

V podstatě to je alternativa klasického řeckého sýra Feta a bulharské Sirene. Ty jsou původně vyráběny z ovčího, kozího i kravského mléka, i když dnes převládá výroba hlavně z toho kravského.

Nezbytné suroviny:

  • Rajčata
  • Okurky
  • Syrová či pečená paprika
  • Sýr Feta (nebo jakýkoliv sýr balkánského typu)
  • Petrželka

Pokud jde o koření, tak v Bulharsku je zcela nepostradatelnou ingrediencí koření nazývané Čubrica. Tak se říká saturejce, což je oblíbená bylinka, ale i směsi koření balkánské kuchyně.

Je to vlastně směs sušené saturejky, ke které se přidává sůl, pálivá paprika, ale i mouka z opražené kukuřice a semen pískavice.

Toto koření je používáno hlavně při přípravě luštěnin, ovšem na své si s ním přijdou i milovníci zapečené zeleniny.

Jaké lihoviny se k salátu běžně popíjí?

  • Vodka
  • Mastika – což je velmi silný anýzový likér
  • Rakije – alkoholický nápoj, respektive pálenka, která je národním nápojem nejen v Bulharku, ale také například Kosovu, Srbsku atd. Vyrábí se destilací zkvašeného ovoce.

Ostatně výrobu Rakije se můžete mrknout v následujícím videu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X