Milujete studenou kuchyni a pravidelně chystáte nějakou přílohu ke grilovanému či pečenému masu? Zkuste recepty na šopský salát.
Je to klasika, která má v naší kuchyni pevné místo a připravujeme si ho pravidelně.
Vyzkoušejte různé varianty a zjistěte, co bude vám i vašim blízkým chutnat ze všeho nejvíc.
Neváhejte si tuto pochoutku udělat i na posezení s přáteli, určitě se po ní budou olizovat.
Klasický šopský salát
Tato pochoutka je oblíbená po mnoho generací a každý si ji s chutí připraví. Ostatně je to vynikající pokrm vhodný samostatně, například jako svačina, ale klidně to může být i chutná večeře, případně příloha k masu.
Jestli fandíte studené kuchyni a rádi si pochutnáte na skutečných skvostech, zkuste jednoduché recepty na bramborové pomazánky. Olíznete po nich všech deset.
Ingredience:
- 1 salátová okurka
- 1 středně velká červená cibule
- 1/2 velké zelené papriky
- 2 velká zralá švestková rajčata
- 1/2 hrnku černých oliv (odrůda Kalamata)
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 hrnku nasekané petrželové nati
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
- 1 balení sýru Feta
Postup
- Okurku omyjeme a pomocí škrabky na ní vytvoříme pruhovaný vzor tak, že vždy každé 2 cm oškrábeme slupku. Rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
- Vhodíme do mísy a přidáme očistěnou a na kostičky nakrájenou cibuli.
- Papriku zbavíme zrníček, rozkrájíme na stejně velké kostky a dáme rovněž do mísy.
- Pokrájíme omytá švestková rajčata a spolu s olivami i petrželkou přihodíme k ostatní zelenině.
- Olivový olej rozšleháme s vinným octem a přilijeme do mísy.
- Důkladně promícháme, aby se tekutina dostala na všechny kousky zeleniny.
- Osolíme, přidáme pepř, rozdrobený sýr Feta a ještě jednou zamícháme. Nakonec dáme salát aspoň na 1 hodinu vychladit do lednice.
- Pak už jen stačí rozdělit do salátových misek a servírovat.

Jednoduchý letní bulharský salát
Chutný a maximálně rychlý, přesně takový je tento recept na pochoutku studené kuchyně. Pokud náhodou nějakou ingredienci nemáte doma, jednoduše ji nahraďte jinou, chuti tak neuberete a budete mít zase něco zvláštního.
Ingredience:
- 1 velké masité rajče
- 1 polní okurka
- 100 g balkánského sýra
- 1 červená paprika (může být i žlutá nebo zelená)
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce nasekané petrželky na ozdobu
Postup
- Začneme tím, že si všechnu zeleninu očistíme a pečlivě umyjeme.
- Rajče i okurku nakrájíme na kousky a dáme do misky.
- Papriku rozkrájíme na kostičky a přidáme k rajčeti a okurce.
- Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
- Zamícháme, a nakonec na celý povrch nastrouháme balkánský sýr na hrubém struhadle.
- Ozdobíme petrželkou a dáme na 2 hodiny vychladit do chladničky.
- Pokud nechceme čekat na vychlazení, servírujeme salát ihned po dokončení.

Šopák se sýrem Feta
Tradiční bulharská příloha v podobě tohoto salátu, je rychlá, dobrá a plná samých dobrých ingrediencí. Obsahuje jen čerstvou zeleninu a stále oblíbenější sýr Feta. Recept je bezlepkový a také vegetariánský.
Ingredience:
- 3 velká rajčata
- 1 polní okurka
- 1 zelená paprika
- 1 středně velká červená cibule
- 1/2 hrnku černých oliv
- 1 hrnek strouhaného sýru Feta
- 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- Sůl podle chuti
Postup
- Rajčata, papriku a cibuli nakrájíme na kostičky, okurku rozkrojíme na polovinu a poté na plátky, olivy na stejně velké kousky.
- Ve velké misce smícháme rajčata, okurku, zelenou papriku i červenou cibuli.
- Přelijeme extra panenským olivovým olejem a osolíme.
- Přihodíme nakrájené olivy a důkladně promícháme.
- Nakonec posypeme strouhaným sýrem Feta a můžeme ihned podávat.
- Kdo chce, může dát třeba na hodinku vychladit.

Objevte podobné tipy
Balkánská směs
Na šopský salát můžete narazit kdekoliv, dokonce i během své dovolené, například v Srbsku. Každý ho dělá jinak a receptura se podle jednotlivých zemí může hodně lišit, i když základ zůstává stejný. Někdo ovšem používá odlišný sýr, další zase jiný druh rajčat a hned máte jinou chuť.
Ingredience:
- 6 velkých keříkových rajčat
- 1 červená paprika (případně žlutá)
- 1 střední salátová okurka
- 1 malá bílá cibule
- 1 malá červená cibule
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- Sůl podle chuti
- 1/2 hrnku kozího sýra
- 2 – 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Rajčata nakrájíme na malé klínky.
- Červenou papriku očistíme a rozkrájíme na kousky, okurku na plátky.
- Cibule oloupeme a jemně nasekáme. Pokud nechceme moc cibule, dáme z každé jen polovinu.
- Zeleninu dáme do velké misky a zakápneme olivovým olejem.
- Přidáme vinný ocet a promícháme.
- Osolíme, kdo chce, může přidat ještě i mletý černý nebo červený pepř.
- Znovu zamícháme a dáme na 2 – 3 hodiny vychladit do lednice.
- Před servírováním posypeme strouhaným kozím sýrem a petrželkou.

Lehký salát
Šopák miluje snad každý pro jeho vynikající chuť a schopnost osvěžení. Dá se připravovat prakticky celoročně, i když nejlépe samozřejmě chutná v době, kdy má zelenina, kterou obsahuje, svou hlavní sezónu. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledný pokrm potěší každého.
Ingredience:
- 4 velká římská rajčata
- 1 velká salátová okurka
- 2 zelené papriky
- 2 červené papriky
- 1 velká kuchyňská žlutá cibule
- 2 zelené jarní cibulky
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1/4 hrnku červeného vinného octa
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
- 1/2 – 1 hrnek rozdrobeného sýra Feta
Postup
- Rajčata, papriky i žlutou cibuli nakrájíme na kostičky, zatímco okurku s jarními cibulkami zase na plátky.
- Do uzavíratelné sklenice dáme olej, ocet, sůl, pepř, důkladně u zavřeme a co nejvíce protřepeme, aby se všechny ingredience spojily.
- Jakmile máme hotovo, přelijeme do mísy se zeleninou a pečlivě promícháme.
- Uložíme do lednice a necháme vychladit, ideálně přes noc.
- Před servírováním posypeme rozdrobeným sýrem a můžeme podávat.
Tip: Když budete tento salát připravovat na podzim, zkuste papriky lehce opéct a získáte úplně jinou chuť salátu, než když jsou čerstvé.

Zeleninová směs
Tato klasická letní příloha je snadná, nenáročná a přesto chutná naprosto super. Zkuste si jej připravit například ke grilovačce na zahradě.
Ingredience:
- 12 cherry rajčat
- 2 polní okurky
- 1 velká zelená paprika
- 1 velká červená paprika
- 6 jarních cibulek
- 1/3 extra panenského olivového oleje
- 2 – 3 polévkové lžíce jablečného octa
- 2 – 3 lžíce čerstvé petrželky
- 1/2 – 1 lžičku soli
- Špetka mletého černého pepře
- 150 g balkánského sýra
Postup
- Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a vhodíme do mísy.
- Do jiné misky dáme extra panenský olivový olej, jablečný ocet i sůl a důkladně promícháme.
- Dresink i zeleninu dáme na 2 hodiny do lednice.
- Poté vyjmeme, zeleninu přelijeme dresinkem, osolíme, opepříme a nakonec posypeme rozdrobeným balkánským sýrem.

Bulharská salátová mísa
Tento šopský salát je lehký a velmi chutný. Svou chutí potěší každého gurmána, který si potrpí na lahůdky studené kuchyně a zejména na ty, co obsahují zeleninu.
Ingredience:
- 1 anglická okurka
- 4 velká rajčata
- 1 středně velká červená cibule
- 1 zelená paprika
- 1 lžička soli
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 1/3 hrnku sýra Feta
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup
- Okurku nakrájíme na plátky, rajčata nasekáme na kousky, cibuli s paprikou na malé kostičky.
- Dáme do misky, osolíme, zalijeme olivovým olejem a zasypeme nastrouhaným sýrem Feta.
- Můžeme konzumovat ihned nebo dát vychladit třeba na hodinku.

Co je vlastně šopák?
Patří mezi tradiční bulharské pokrmy a ve většině restaurací je servírován jako předkrm. Dá se říci, že snad není v Bulharsku restaurace, kde by nebyl tento salát součástí menu.
U nás si získal velkou oblibu, i když se do něj téměř všude používá balkánský sýr, který má charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť.
Balkánský sýr je vlastně měkký typicky slaný sýr, která má jemnou strukturu a bílou barvu. Je to populární ingredience nejen do šopského, ale prakticky jakéhokoliv zeleninového salátu.
V podstatě to je alternativa klasického řeckého sýra Feta a bulharské Sirene. Ty jsou původně vyráběny z ovčího, kozího i kravského mléka, i když dnes převládá výroba hlavně z toho kravského.
Nezbytné suroviny:
- Rajčata
- Okurky
- Syrová či pečená paprika
- Sýr Feta (nebo jakýkoliv sýr balkánského typu)
- Petrželka
Pokud jde o koření, tak v Bulharsku je zcela nepostradatelnou ingrediencí koření nazývané Čubrica. Tak se říká saturejce, což je oblíbená bylinka, ale i směsi koření balkánské kuchyně.
Je to vlastně směs sušené saturejky, ke které se přidává sůl, pálivá paprika, ale i mouka z opražené kukuřice a semen pískavice.
Toto koření je používáno hlavně při přípravě luštěnin, ovšem na své si s ním přijdou i milovníci zapečené zeleniny.
Jaké lihoviny se k salátu běžně popíjí?
- Vodka
- Mastika – což je velmi silný anýzový likér
- Rakije – alkoholický nápoj, respektive pálenka, která je národním nápojem nejen v Bulharku, ale také například Kosovu, Srbsku atd. Vyrábí se destilací zkvašeného ovoce.
Ostatně výrobu Rakije se můžete mrknout v následujícím videu.