Jste milovníci středomořské kuchyně a grilovaných jídel?
Pokud ano, tak se vám určitě budou líbit naše recepty na souvlaki v 5 různých variantách.
Ochutnejte kuřecí, vepřovou, ale i veganskou verzi tohoto oblíbeného řeckého pokrmu.
Zamilujete se!
Marinované kuřecí souvlaki
Tento luxusní recept vás zavede až do ulic Atén! Kuřecí masíčko ve vynikající řecké marinádě si zamilujete a skvěle se hodí pro vnitřní i venkovní grilování. Dobrou chuť!
Ingredience
- 1,1 kg kuřecích prsou bez kosti a bez kůže, nakrájených na cca 4 cm kousky
Na marinádu:
- 10 stroužků česneku, oloupaných
- 2 lžíce sušeného oregana
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička soli a černého pepře
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- ¼ šálku suchého bílého vína
- šťáva z 1 citronu
- 2 bobkové listy
K servírování:
- řecký pita chléb
- tzatziki omáčka
- nakrájené rajče, okurka, cibule a olivy Kalamata
Postup
- Připravte si marinádu.
- Do mísy malého kuchyňského robota přidejte česnek, oregano, rozmarýn, papriku, sůl, pepř, olivový olej, bílé víno a citronovou šťávu (zatím NEPŘIDÁVEJTE bobkové listy).
- Pulsujte, dokud se vše dobře nespojí.
- Vložte kuře do velké mísy a přidejte bobkové listy.
- Přilijte marinádu.
- Promíchejte, aby bylo kuře dobře potažené marinádou, pevně přikryjte a dejte na 2 hodiny nebo přes noc do chladničky.
- Namočte 10 až 12 dřevěných špejlí do vody na 30 až 45 minut.
- Připravte si tzatziki a další přísady k podávání.
- Až budete připraveni, protáhněte marinované kuřecí kousky připravenými špejlemi.
- Rošty grilu potřete trochou oleje a zahřejte na středně vysokou teplotu.
- Kuřecí špízy umístěte na gril (nebo je pečte v dávkách na pánvi) a grilujte, dokud nebudou dobře opečené a vnitřní teplota nezaznamená 68° Celsia na teploměru s okamžitým odečtem.
- Špejle otáčejte rovnoměrně, aby se maso opeklo ze všech stran, celkem asi 5 minut. (V případě potřeby upravte teplotu grilu).
- Během grilování maso lehce potírejte marinádou (zbylou marinádu pak vyhoďte).
- Přendejte špízy na servírovací talíř a nechte 3 minuty odpočinout.
- Mezitím krátce ogrilujte pita chleby a udržujte v teple.
- Až budete připraveni servírovat, natřete na pita chléb tzatziki, přidejte kuřecí kousky (nejdříve je sundejte ze špejle, samozřejmě), poté přidejte zeleninu a olivy.
- Užijte si to!

Řecké grilované hovězí špízy
Šťavnaté uvnitř a dokonale karamelizované a zakouřené zvenku! Vše, co potřebujete, abyste své hovězí souvlaki posunuli na další úroveň, je jednoduchá, ale delikátní marináda se středomořskou chutí. A my pro vás máme ten nejlepší recept!
Ingredience
Na hovězí souvlaki a marinádu:
- 1 kg hovězího rumpsteaku, nakrájeného na kousky
- 2 lžičky hořčice
- 1–2 lžičky medu
- šťáva z 1 citrónu
- kůra z 1 citrónu
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 6 lžic olivového oleje
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý a růžový pepř (podle chuti)
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 lžičky čerstvého tymiánu
- 1 stroužek česneku, nasekaný
Ostatní ingredience na špízy:
- 1 zelená paprika, nakrájená
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 velká cibule, nakrájená
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 9–10 dřevěných špejlí
Postup
- Nakrájejte hovězí maso na stejně velké kostky (cca 3 cm) a dejte stranou.
- Do velké mísy dejte všechny ingredience na marinádu spolu s masem a dobře promíchejte, aby se obalilo.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat alespoň 1 hodinu v lednici, nejlépe však přes noc.
- Když jste připraveni grilovat, připravte si zeleninu.
- Papriku a cibuli nakrájejte na stejně široké čtverce o šířce 3-3,5 cm.
- Dejte je do mísy, pokapejte 1 lžící olivového oleje a ochuťte solí a mletým pepřem.
- Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je do vody, aby se nepřipálily.
- A nezapomeňte odříznout špičky tak, aby se vám pohodlně vešly na gril nebo grilovací pánev.
- Kousky hovězího masa navlékněte na špejle.
- Mezi každý kus masa dejte 1 kus papriky a 1 kus cibule.
- Špízy lehce potřete zbylou marinádou a pokapejte olivovým olejem.
- Rozpalte velkou grilovací pánev na vysokou teplotu.
- Přidejte 1 lžíci oleje a souvlaki v dávkách opékejte asi 8 minut, 2 minuty z každé strany, dokud nebude vše hezky propečené. (Za pochodu podlévejte olivovým olejem.)
- Hotové špízy položte na talíř, zakryjte fólií a před podáváním nechte 3–4 minuty odpočinout.

K souvlaki se skvěle hodí některý z našich lahodných receptů na saláty z Řecka. Inspirujte se!
Objevte podobné tipy
Veganské souvlaki z tofu
Tyto veganské špízy z tofu, marinovaném v luxusní marinádě, si zamilují i masožravci! Ať už je připravíte v troubě, na pánvi nebo na grilu, budou vždy vynikající.
Ingredience
- 1 blok (300 g) tofu, pevné nebo extra pevné
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 1 polévková lžíce sušeného oregana
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky papriky
- 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
Postup
- Tofu zabalené v čisté utěrce stlačte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
- Nakrájejte ho na kostičky.
- Na marinádu smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, oregano, prolisovaný česnek, sůl, pepř a papriku.
- Smíchejte kostky tofu s marinádou.
- Nechte marinovat 1 hodinu nebo déle, aby tofu nasálo chuť marinády.
- Případně během marinování jednou nebo dvakrát promíchejte.
- Po marinování vmíchejte lahůdkové droždí.
- Napíchněte kostky tofu na špejle a souvlaki připravte preferovanou metodou.
- Grilování: Špízy položte na lehce vymazaný rozpálený BBQ gril a opékejte 5–10 minut. Každou 1-2 minuty otáčejte, aby se všechny strany opékaly rovnoměrně.
- Pečení v troubě: Špízy položte na plech a pečte 15 minut při 200 °C s ventilátorem. Nemusíte je otáčet.
- Pokud používáte funkci grilování nebo kombinované nastavení, pak souvlaki každých pár minut otočte, abyste zajistili rovnoměrné propečení.
- Smažení na pánvi: Předehřejte lehce vymaštěnou pánev nebo grilovací pánev na středně vysokou až vysokou teplotu. Špízy opékejte asi 5 – 8 minut. Pro rovnoměrné opečení je pravidelně otáčejte. Snažte se nepřevařit, abyste zachovali chuť oregana a česneku.
- Podávejte s extra vymačkanou citronovou šťávou a lahodnou veganskou omáčkou Tzatziki, kterou si jednoduše připravíte smícháním 1 nastrouhané vymačkané okurky, 2 šálky řeckého veganského jogurtu, 3 prolisovanými stroužky česneku, 1 lžičky citrónové šťávy, 1 lžičky nasekané máty nebo kopru, 1 lžičky olivového oleje a soli a pepře dle chuti.
- Užijte si to!

Marinované jehněčí maso na špejli
Křupavé zvenčí a šťavnaté uvnitř! Takové je toto jehněčí souvlaki, které se perfektně hodí třeba na letní grilování. Nebojte se pozvat i ty největší gurmány, protože je to opravdu lahůdka.
Ingredience
- 1 kg jehněčí kýty nebo plece, nakrájené na kousky
- 80 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku, lisované
- šťáva z 1 citronu
- 2 červené cibule, nakrájené nahrubo
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo nasekaného čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky uzené sladké papriky (volitelně)
- 1/2 lžičky římského kmínu (volitelně)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 10 kovových nebo dřevěných špejlí
Na tzatziki:
- 1 okurka
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 500 g přecezeného jogurtu
- 1–2 lžíce červeného vinného octa
- špetka soli
K servírování:
- 10 pita chlebů
- olivový olej
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl
Postup
- Nakrájejte maso na 3 cm kousky a dejte stranou.
- Do velké mísy přidejte olivový olej, česnek, citronovou šťávu, bylinky a koření a dochuťte mletým pepřem – zatím nesolte.
- Všechny ingredience prošlehejte, aby se spojily.
- Přidejte maso a nakrájenou cibuli a promíchejte.
- Mísu zakryjte plastovou fólií, dejte do ledničky a nechte marinovat alespoň 4 hodiny.
- Maso je nejlepší nechat přes noc v marinádě, aby nasáklo všechny ty úžasné chutě. (Pokud jste doma, marinádu jednou za čas promíchejte).
- Mezitím si připravte tzatziki.
- Nalijte do mixéru olivový olej a česnek a mixujte, dokud se nespojí.
- Odstraňte slupku a semínka z okurky a nastrouhejte ji do velké mísy.
- Dochuťte solí a pepřem a nechte 10 minut odstát.
- Nastrouhanou okurku zabalte do utěrky a vyždímejte, aby se zbavila přebytečné vody.
- Do mísy přidejte okurku, rozmixovaný česnek a olej, jogurt, 1-2 lžíce červeného vinného octa, špetku soli a mixujte, dokud se ingredience nespojí.
- Tzatziki uchovávejte v lednici a podávejte vždy studenou.
- Pokud na souvlaku budete používat dřevěné špejle, nařízněte je tak, aby odpovídaly velikosti vaší pánve nebo grilu a namočte je do vody. (Zabráníte tak jejich připálení.)
- Vyjměte kousky jehněčího masa z marinády a navlékněte je na špejle.
- V tuto chvíli nezapomeňte souvlaki dochutit solí.
- Rozpalte gril nebo pánev a pečte špízy asi 10–15 minut, dokud nebudou hotové podle vašich představ.
- Mezitím si připravte pita chleby.
- Troubu předehřejte na 250 stupňů Celsia.
- Pita chleby z obou stran lehce naolejujte a ochuťte solí a oreganem.
- Na dno trouby umístěte velký plech a na něj položte pita chleby.
- Pečte 2-3 minuty. (Případně grilujte pita chleby, dokud nebudou pěkně barevné z obou stran).
- Souvlaki servírujte s pita chlebem, tzatziki a příjemným osvěžujícím řeckým feta salátem.

Vepřové souvlaki
Tento autentický řecký pokrm je jednoduchý na přípravu a tak skvěle chutná! Užijte si ho během letního grilování nebo i kdykoli během roku, například s osvěžující omáčkou tzatziki.
Ingredience
- 4x 110 g steaky z vepřové krkovice, nakrájené na kousky (nebo použijte malou 450 g vepřovou plec, nakrájenou na kousky)
- 1 šálek bílého vína
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušené petrželky
- 1 lžička kořenící soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup
- Namočte asi 8 dřevěných špejlí do vody nebo si odložte kovové špejle, které použijete pro tento recept (zabráníte tak připálení špejlí).
- Vepřové maso nakrájejte na čtvercové kousky o délce asi 3,5 až 5 cm.
- Prošlehejte dohromady víno, citronovou šťávu, olivový olej, česnek, papriku, bazalku, petržel, kořenící sůl a pepř.
- Na namočené špejle natlačte kousky vepřového masa, asi 4-6 kusů na špíz v závislosti na velikosti.
- Marinádu nalijte do mělké nádoby, vložte do ní vepřové špízy a několikrát otočte, aby se obalily.
- Zakryjte víkem, vložte do lednice a nechte 1 až 6 hodin marinovat.
- Rozpalte gril na středně vysokou teplotu a potřete olivovým olejem (je-li to nutné).
- Můžete také použít velkou pánev nebo grilovací pánev.
- Špízy grilujte asi 3–6 minut z každé strany, dokud není vepřové maso propečené a nedosáhne vnitřní teploty 65 stupňů Celsia.
- Před podáváním nechte 3-5 minut odpočinout.

Inspirujte se i našimi dalšími luxusními recepty z řecké kuchyně, díky kterým se rázem přenesete do země plné historie, slunce a oliv. Máme pro vás sladkou baklavu, zdravý salát i autentickou musaku.
A jak se vám naše recepty na souvlaki líbily? Napište nám do komentářů!