Recepty na řecké grilované špízy 5x jinak aneb staňte se králem všech letních oslav!

Jste milovníci středomořské kuchyně a grilovaných jídel?

Pokud ano, tak se vám určitě budou líbit naše recepty na souvlaki v 5 různých variantách.

Ochutnejte kuřecí, vepřovou, ale i veganskou verzi tohoto oblíbeného řeckého pokrmu.

Zamilujete se!

Marinované kuřecí souvlaki

Tento luxusní recept vás zavede až do ulic Atén! Kuřecí masíčko ve vynikající řecké marinádě si zamilujete a skvěle se hodí pro vnitřní i venkovní grilování. Dobrou chuť!

Ingredience

  • 1,1 kg kuřecích prsou bez kosti a bez kůže, nakrájených na cca 4 cm kousky

Na marinádu:

  •     10 stroužků česneku, oloupaných
  •     2 lžíce sušeného oregana
  •     1 lžička sušeného rozmarýnu
  •     1 lžička sladké papriky
  •     1 lžička soli a černého pepře
  •     ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  •     ¼ šálku suchého bílého vína
  •     šťáva z 1 citronu
  •     2 bobkové listy

K servírování:

  •     řecký pita chléb
  •     tzatziki omáčka
  •     nakrájené rajče, okurka, cibule a olivy Kalamata

Postup

  1. Připravte si marinádu.
  2. Do mísy malého kuchyňského robota přidejte česnek, oregano, rozmarýn, papriku, sůl, pepř, olivový olej, bílé víno a citronovou šťávu (zatím NEPŘIDÁVEJTE bobkové listy).
  3. Pulsujte, dokud se vše dobře nespojí.
  4. Vložte kuře do velké mísy a přidejte bobkové listy.
  5. Přilijte marinádu.
  6. Promíchejte, aby bylo kuře dobře potažené marinádou, pevně přikryjte a dejte na 2 hodiny nebo přes noc do chladničky.
  7. Namočte 10 až 12 dřevěných špejlí do vody na 30 až 45 minut.
  8. Připravte si tzatziki a další přísady k podávání.
  9. Až budete připraveni, protáhněte marinované kuřecí kousky připravenými špejlemi.
  10. Rošty grilu potřete trochou oleje a zahřejte na středně vysokou teplotu.
  11. Kuřecí špízy umístěte na gril (nebo je pečte v dávkách na pánvi) a grilujte, dokud nebudou dobře opečené a vnitřní teplota nezaznamená 68° Celsia na teploměru s okamžitým odečtem.
  12. Špejle otáčejte rovnoměrně, aby se maso opeklo ze všech stran, celkem asi 5 minut. (V případě potřeby upravte teplotu grilu).
  13. Během grilování maso lehce potírejte marinádou (zbylou marinádu pak vyhoďte).
  14. Přendejte špízy na servírovací talíř a nechte 3 minuty odpočinout.
  15. Mezitím krátce ogrilujte pita chleby a udržujte v teple.
  16. Až budete připraveni servírovat, natřete na pita chléb tzatziki, přidejte kuřecí kousky (nejdříve je sundejte ze špejle, samozřejmě), poté přidejte zeleninu a olivy.
  17. Užijte si to!
Grilované kuřecí kousky napíchnuté na špejli a servírované na talíři.
www.themediterraneandish.com

Řecké grilované hovězí špízy

Šťavnaté uvnitř a dokonale karamelizované a zakouřené zvenku! Vše, co potřebujete, abyste své hovězí souvlaki posunuli na další úroveň, je jednoduchá, ale delikátní marináda se středomořskou chutí. A my pro vás máme ten nejlepší recept!

Ingredience

Na hovězí souvlaki a marinádu:

  • 1 kg hovězího rumpsteaku, nakrájeného na kousky
  • 2 lžičky hořčice
  • 1–2 lžičky medu
  • šťáva z 1 citrónu
  • kůra z 1 citrónu
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý černý a růžový pepř (podle chuti)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 stroužek česneku, nasekaný

Ostatní ingredience na špízy:

  • 1 zelená paprika, nakrájená
  • 1 červená paprika, nakrájená
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 9–10 dřevěných špejlí

Postup

  1. Nakrájejte hovězí maso na stejně velké kostky (cca 3 cm) a dejte stranou.
  2. Do velké mísy dejte všechny ingredience na marinádu spolu s masem a dobře promíchejte, aby se obalilo.
  3. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat alespoň 1 hodinu v lednici, nejlépe však přes noc.
  4. Když jste připraveni grilovat, připravte si zeleninu.
  5. Papriku a cibuli nakrájejte na stejně široké čtverce o šířce 3-3,5 cm.
  6. Dejte je do mísy, pokapejte 1 lžící olivového oleje a ochuťte solí a mletým pepřem.
  7. Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je do vody, aby se nepřipálily.
  8. A nezapomeňte odříznout špičky tak, aby se vám pohodlně vešly na gril nebo grilovací pánev.
  9. Kousky hovězího masa navlékněte na špejle.
  10. Mezi každý kus masa dejte 1 kus papriky a 1 kus cibule.
  11. Špízy lehce potřete zbylou marinádou a pokapejte olivovým olejem.
  12. Rozpalte velkou grilovací pánev na vysokou teplotu.
  13. Přidejte 1 lžíci oleje a souvlaki v dávkách opékejte asi 8 minut, 2 minuty z každé strany, dokud nebude vše hezky propečené. (Za pochodu podlévejte olivovým olejem.)
  14. Hotové špízy položte na talíř, zakryjte fólií a před podáváním nechte 3–4 minuty odpočinout.
Kostky hovězího masa se zeleninou napíchané na špejlích a servírované na talíři.
www.mygreekdish.com

K souvlaki se skvěle hodí některý z našich lahodných receptů na saláty z Řecka. Inspirujte se!

Veganské souvlaki z tofu

Tyto veganské špízy z tofu, marinovaném v luxusní marinádě, si zamilují i masožravci! Ať už je připravíte v troubě, na pánvi nebo na grilu, budou vždy vynikající.

Ingredience

  • 1 blok (300 g) tofu, pevné nebo extra pevné
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 1 polévková lžíce sušeného oregana
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky papriky
  • 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí

Postup

  1. Tofu zabalené v čisté utěrce stlačte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
  2. Nakrájejte ho na kostičky.
  3. Na marinádu smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, oregano, prolisovaný česnek, sůl, pepř a papriku.
  4. Smíchejte kostky tofu s marinádou.
  5. Nechte marinovat 1 hodinu nebo déle, aby tofu nasálo chuť marinády.
  6. Případně během marinování jednou nebo dvakrát promíchejte.
  7. Po marinování vmíchejte lahůdkové droždí.
  8. Napíchněte kostky tofu na špejle a souvlaki připravte preferovanou metodou.
  9. Grilování: Špízy položte na lehce vymazaný rozpálený BBQ gril a opékejte 5–10 minut. Každou 1-2 minuty otáčejte, aby se všechny strany opékaly rovnoměrně.
  10. Pečení v troubě: Špízy položte na plech a pečte 15 minut při 200 °C s ventilátorem. Nemusíte je otáčet.
  11. Pokud používáte funkci grilování nebo kombinované nastavení, pak souvlaki každých pár minut otočte, abyste zajistili rovnoměrné propečení.
  12. Smažení na pánvi: Předehřejte lehce vymaštěnou pánev nebo grilovací pánev na středně vysokou až vysokou teplotu. Špízy opékejte asi 5 – 8 minut. Pro rovnoměrné opečení je pravidelně otáčejte. Snažte se nepřevařit, abyste zachovali chuť oregana a česneku.
  13. Podávejte s extra vymačkanou citronovou šťávou a lahodnou veganskou omáčkou Tzatziki, kterou si jednoduše připravíte smícháním 1 nastrouhané vymačkané okurky, 2 šálky řeckého veganského jogurtu, 3 prolisovanými stroužky česneku, 1 lžičky citrónové šťávy, 1 lžičky nasekané máty nebo kopru, 1 lžičky olivového oleje a soli a pepře dle chuti.
  14. Užijte si to!
Veganské špízy z tofu, marinovaném v luxusní marinádě, servírované na talíři s čerstvými cherry rajčátky, bylinkami a klínky citronu.
www.veganonboard.com

Marinované jehněčí maso na špejli

Křupavé zvenčí a šťavnaté uvnitř! Takové je toto jehněčí souvlaki, které se perfektně hodí třeba na letní grilování. Nebojte se pozvat i ty největší gurmány, protože je to opravdu lahůdka.

Ingredience

  • 1 kg jehněčí kýty nebo plece, nakrájené na kousky
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 červené cibule, nakrájené nahrubo
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky uzené sladké papriky (volitelně)
  • 1/2 lžičky římského kmínu (volitelně)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 10 kovových nebo dřevěných špejlí

Na tzatziki:

  • 1 okurka
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 500 g přecezeného jogurtu
  • 1–2 lžíce červeného vinného octa
  • špetka soli

K servírování:

  • 10 pita chlebů
  • olivový olej
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl

Postup

  1. Nakrájejte maso na 3 cm kousky a dejte stranou.
  2. Do velké mísy přidejte olivový olej, česnek, citronovou šťávu, bylinky a koření a dochuťte mletým pepřem – zatím nesolte.
  3. Všechny ingredience prošlehejte, aby se spojily.
  4. Přidejte maso a nakrájenou cibuli a promíchejte.
  5. Mísu zakryjte plastovou fólií, dejte do ledničky a nechte marinovat alespoň 4 hodiny.
  6. Maso je nejlepší nechat přes noc v marinádě, aby nasáklo všechny ty úžasné chutě. (Pokud jste doma, marinádu jednou za čas promíchejte).
  7. Mezitím si připravte tzatziki.
  8. Nalijte do mixéru olivový olej a česnek a mixujte, dokud se nespojí.
  9. Odstraňte slupku a semínka z okurky a nastrouhejte ji do velké mísy.
  10. Dochuťte solí a pepřem a nechte 10 minut odstát.
  11. Nastrouhanou okurku zabalte do utěrky a vyždímejte, aby se zbavila přebytečné vody.
  12. Do mísy přidejte okurku, rozmixovaný česnek a olej, jogurt, 1-2 lžíce červeného vinného octa, špetku soli a mixujte, dokud se ingredience nespojí.
  13. Tzatziki uchovávejte v lednici a podávejte vždy studenou.
  14. Pokud na souvlaku budete používat dřevěné špejle, nařízněte je tak, aby odpovídaly velikosti vaší pánve nebo grilu a namočte je do vody. (Zabráníte tak jejich připálení.)
  15. Vyjměte kousky jehněčího masa z marinády a navlékněte je na špejle.
  16. V tuto chvíli nezapomeňte souvlaki dochutit solí.
  17. Rozpalte gril nebo pánev a pečte špízy asi 10–15 minut, dokud nebudou hotové podle vašich představ.
  18. Mezitím si připravte pita chleby.
  19. Troubu předehřejte na 250 stupňů Celsia.
  20. Pita chleby z obou stran lehce naolejujte a ochuťte solí a oreganem.
  21. Na dno trouby umístěte velký plech a na něj položte pita chleby.
  22. Pečte 2-3 minuty. (Případně grilujte pita chleby, dokud nebudou pěkně barevné z obou stran).
  23. Souvlaki servírujte s pita chlebem, tzatziki a příjemným osvěžujícím řeckým feta salátem.
Špízy z jehněčího masa servírované na prkýnku s vedle položeným zeleninovým salátem.
www.mygreekdish.com

Vepřové souvlaki

Tento autentický řecký pokrm je jednoduchý na přípravu a tak skvěle chutná! Užijte si ho během letního grilování nebo i kdykoli během roku, například s osvěžující omáčkou tzatziki.

Ingredience

  • 4x 110 g steaky z vepřové krkovice, nakrájené na kousky (nebo použijte malou 450 g vepřovou plec, nakrájenou na kousky)
  • 1 šálek bílého vína
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 lžička kořenící soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Postup

  1. Namočte asi 8 dřevěných špejlí do vody nebo si odložte kovové špejle, které použijete pro tento recept (zabráníte tak připálení špejlí).
  2. Vepřové maso nakrájejte na čtvercové kousky o délce asi 3,5 až 5 cm.
  3. Prošlehejte dohromady víno, citronovou šťávu, olivový olej, česnek, papriku, bazalku, petržel, kořenící sůl a pepř.
  4. Na namočené špejle natlačte kousky vepřového masa, asi 4-6 kusů na špíz v závislosti na velikosti.
  5. Marinádu nalijte do mělké nádoby, vložte do ní vepřové špízy a několikrát otočte, aby se obalily.
  6. Zakryjte víkem, vložte do lednice a nechte 1 až 6 hodin marinovat.
  7. Rozpalte gril na středně vysokou teplotu a potřete olivovým olejem (je-li to nutné).
  8. Můžete také použít velkou pánev nebo grilovací pánev.
  9. Špízy grilujte asi 3–6 minut z každé strany, dokud není vepřové maso propečené a nedosáhne vnitřní teploty 65 stupňů Celsia.
  10. Před podáváním nechte 3-5 minut odpočinout.
Kousky vepřového masa napíchané na špejlích a servírované na talíři s vedle položenou miskou s dipem a čerstvými bylinkami.
www.thebusybaker.ca

Inspirujte se i našimi dalšími luxusními recepty z řecké kuchyně, díky kterým se rázem přenesete do země plné historie, slunce a oliv. Máme pro vás sladkou baklavu, zdravý salát i autentickou musaku.

A jak se vám naše recepty na souvlaki líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X