Rychlý a snadný recept na špagety pomodoro!
To je vaše odpověď na otázku co uvařit k nedělnímu obědu nebo jen tak k večeři.
Tyto pokrmy se skládají jen z několika ingrediencí a několika kroků, jak je uvařit.
Neváhejte, jsou delikátní!
Originální špagety di pomodoro
Pokud hledáme jednoduchý a rychlý recept, většinou sáhneme po těstovinách. Tento recept jde o trochu dál než špagety s masovými kuličkami, které jsou typické pro jistou švédskou nábytkářskou společnost. V tomto receptu se klade důraz na čerstvá rajčata, lehkou omáčku, štiplavý parmazán a špagety, které jsou udělané tak akorát – tak zvaně al-dente.
Co budeme potřebovat
- 500 g špaget
- 2 lžíce olivového oleje
- Malou cibuli
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- 4 rajčata
- Sůl
- ½ lžičky chilli
- Hrst bazalky
- Parmezán (nastrouhaný)
Postup
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, kterou jsme osolili
- Když se voda vaří vložíme do hrnce těstoviny a podle návodu je uvaříme
- Než špagety scedíme odebereme si ½ hrnečku vody z těstovin a poté je scedíme
- Ve druhém hrnci si na střední teplotu rozehřejeme olej
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vaříme asi 5 minut jí do měkka
- Poté přidáme česnek a pokračujeme z vaření, dokud se nerozvoní, přibližně minutu
- Přidáme nakrájená rajčata a pokračujeme ve vaření dalších 15 minut
- Když jsou rajčata změklá, přidáme bazalku
- Nakonec přidáme scezené špagety a ¼ vodu ze špaget, kterou jsme odebrali
- Vodu přidáváme podle potřeby, aby se omáčka propojila
- Před podáváním špagety ještě ozdobíme bazalkou a nastrouhaným parmazánem

Špagety s tomatovou omáčkou a parmazánem
Recept na těstoviny s pomodoro omáčkou je jednoduchý pokrm s lahodnou čerstvou bazalkou a parmazánem. Toto rychlé a snadné jídlo je oblíbeným a skvělým receptem pro celou rodinu na víkendovou večeři.
Co budeme potřebovat
- 25 ml olivového oleje
- Střední cibule (nakrájená)
- 5 stroužků česneku (prolisovaného)
- Špetka chilli
- 800 g loupaných rajčat
- ½ lžičky soli
- Hrst bazalky (nasekané)
- 25 g parmazánu
- Lžíce másla
- Bazalku a parmazán (na ozdobu)
Postup
- Ve velké pánvi si na střední teplotu rozehřejeme olivový olej
- Přidáme nakrájenou cibuli a za občasného míchání cibuli vaříme, dokud nezměkne
- Přidáme prolisovaný česnek a chilli
- Vaříme další 3 minuty, dokud se ingredience nerozvoní
- Přidáme pasírovaná rajčata, sůl a znovu zamícháme
- Omáčku za občasného míchání vaříme, dokud nezačne houstnout
- Takto vaříme dalších 20 minut
- Když je omáčka dostatečně hustá, tak přidáme bazalku
- Na plotně snížíme teplotu na minimum, aby se jen prohřívala
- V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu
- Těstoviny do vařící vody vhodíme a vaříme dle návodu
- Odebereme si ½ šálku vody z těstovin a špagety scedíme
- Těstoviny vhodíme do rajčatové omáčky, přidáme vodu z těstovin a promícháme
- Mícháme, dokud se těstoviny v omáčce neobalí
- Přidáme lžíci másla a parmazán
- Mícháme dokud se sýr nerozpustí
- Těstoviny servírujeme ozdobené celými listy bazalky a strouhaným parmazánem

Špagety s omáčkou z drcených rajčat
Není asi jiné jídlo, které byste si vybavili jako první když se řekne „typický italský pokrm“. Je to prostě plná miska těstovin s rajčatovou omáčkou , prostě nejznámější recept na špagety al pomodoro. Vyrábí se jen z několika jednoduchých přísad a chutná stejně lahodně jako se vaří.
Co budeme potřebovat
- 500 g špaget
- 350 g plechovky celých červených rajčat (neloupaná v rajčatové šťávě)
- 25 ml extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 4 snítky bazalky
Postup
- Celá rajčata rozdrtíme šťouchadlem na brambory
- Vhodíme je do hrnce a přidáme rajčatovou šťávu, olivový olej a dochutíme solí
- Rajčatovou omáčku začneme vařit na střední teplotu
- Ve velkém hrnci začneme vařit osolenou vodu
- Když voda vaří přidáme špagety
- Špagety vaříme podle návodu, dokud nebudou dobré na skus
- Pomocí děravé naběračky těstoviny vyndáme a přendáme je do hrnce s pomodoro omáčkou
- Do omáčky přidáme ½ hrnečku vody z těstovin a vše spolu promícháme, aby se ingredience propojily
- Takto vaříme asi 1 minutu
- Poté hotové těstoviny rozdělíme do 4 nahřátých misek
- Zakápneme je olivovým olejem a přidáme lístek čerstvé bazalky
- Ihned pokrm podáváme

Špagety pomodoro s mozzarellou
Špagety s rajčatovou omáčkou – klasické italské jídlo, které je rychlé na přípravu a vždy výborné. Každá rodina ho miluje a je naprosto jasné proč.
Co budeme potřebovat
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku (nadrobno nakrájený)
- 230 g cherry rajčat (bez semínek a nakrájených)
- 400 g drcených rajčat (z plechovky)
- 500 g rajčatového pyré
- 12 lístků bazalky
- 500 g špaget
- 200 g mozzarelly
- Špetka soli
Postup
- Ve velkém hrnci si začneme vařit vodu, kterou osolíme
- Na mírnou teplotu na velké pánvi zahřejeme 2 lžíce olivového oleje
- Přidáme nakrájený česnek
- Ten vaříme 1-2 minuty, dokud se nerozvoní
- Přidáme čerstvá rajčata a vaříme 2 minuty, dokud nezměknou
- Přidáme konzervovaná rajčata a protlak
- Zamícháme a přidáme ½ bazalky
- Za stálého míchání omáčku přivedeme k varu
- Dochutíme solí a pepřem
- Snížíme teplotu a dalších 10 minut pokračujeme ve vaření, dokud vše nebude měkké
- Když se omáčka vaří, uvaříme podle návodu špagety
- Když jsou těstoviny na skus uvařené, tak je scedíme
- Poté je vhodíme k omáčce a vše dobře promícháme, aby se špagety omáčkou obalily
- Těstoviny servírujeme v miskách s natrhanými kousky mozzarelly, kapkou olivového oleje a špetkou nasekané bazalky

Objevte podobné tipy
Těstoviny s tomatovou omáčkou a kuřecím masem
Tento recept je opravdu snadný a plný lahodných chutí. Kuřecí maso a těstoviny se spojují v domácí omáčce z čerstvých rajčat, díky čemuž se tento recept na kuřecí pomodoro se špagetami stane jedním z nejoblíbenějších receptů ve vaší domácnosti.
Co budeme potřebovat
- 500 g kuřecích prsou (nakrájené na kostičky)
- Lžička oregana
- ½ lžičky soli
- Špetka pepře
- Lžička olivového oleje
- 1 kg cherry rajčat
- 100 g cibule
- 2 stroužky česneku (nakrájeného na tenké plátky)
- 50 ml bílého vína
- 2 lžičky balzamikového octa
- 500 g špaget
- Hrst bazalky
Postup
- Kuřecí kousky ochutíme oreganem, solí a pepřem
- V hluboké pánvi si na střední teplotu rozehřejeme olej
- Kuře vhodíme do pánve a za občasného míchání ho restujeme 3-4 minuty
- Když kuřecí kousky zezlátnou dáme je stranou
- Na stejné pánvi začneme smažit rajčata, cibuli a česnek
- Smažíme, dokud směs nezměkne
- Takto pokračujeme 10-12 minut
- Přidáme víno, ocet a kuřecí kousky
- Za občasného míchání vaříme na střední teplotu dalších 15 minut, dokud kuře není zcela propečené a rajčatová směs nezměkne
- V mezičase si podle návodu, v hrnci s vařící vodou a solí uvaříme těstoviny
- Když jsou těstoviny hotové, scedíme je a vhodíme je do rajčatové omáčky
- Špagety v omáčce promícháme, aby se rovnoměrně obalily
- Přendáme je do servírovací mísy a posypeme čerstvou bazalkou

Gnocchi s omáčkou pomodoro
Tento recept je jedinečný svou kombinací lahodné rajčatové omáčky, mazlavého sýra mozzarella a aromatického parmazánu, to vše spolu zapečené a neskutečně lahodné.
Co budeme potřebovat
- Lžíce olivového oleje
- Malou cibuli (nakrájenou na kostičky)
- 2 stroužky česneku
- 450 g konzervovaných rajčat (v konzervě)
- Lžička oregana
- Lžička bazalky
- Špetka pepře
- Lžička soli
- 500 g gnocchi
- 2 lžíce parmazánu
- 210 g mozzarelly (strouhané)
Postup
- Troubu si zapneme na 200 stupňů na režim grilu
- Na střední pánvi, která je vhodná do trouby, si rozehřejeme na střední teplotu olivový olej
- Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a začneme restovat, dokud nezesklovatí
- Do pánve vhodíme nasekaný česnek a pokračujeme ve vaření další minutu, dokud se nerozvoní
- Přidáme rajčata včetně šťávy, oregano, bazalku, sůl a pepř
- Vaříme na střední teplotu a přivaření rajčata ještě rozmačkáváme vařečkou
- Vaříme dalších 10-15, aby se šťáva zredukovala
- Mezitím si uvaříme gnocchi
- V hrnci si přivedeme k varu vodu, kterou osolíme a poté vhodíme gnocchi
- Vaříme je podle návodu, dokud nevyplavou na povrch
- Gnocchi scedíme a necháme je okapat
- Ty poté vhodíme do pánve s tomatovou omáčkou a promícháme, aby se obalily
- Na gnocchi poklademe mozzarellu a posypeme parmazánem
- Pánev vložíme do trouby a necháme je zapéct
- Směs grilujeme 5-8 minut, dokud mozzarella nezačne bublat
- Zapečené gnochci podáváme s lístky bazalky

Špagety di pomodoro s lososem
Citron a rajče z něj dělají lehké a svěží jídlo. Trocha dijonské hořčice je taková tajně netajná ingredience, která celou chuť této tomatové omáčky ještě více vyšperkuje.
Co budeme potřebovat
- 120 g špaget
- 250 g lososa
- ¼ lžičky italského koření
- Sůl
- Pepř
- Lžíce olivového oleje
- Lžíce másla
- 50 g parmazánu (nastrouhaného)
- 2 keříková rajčata (nadrobno nakrájená)
- 75 ml smetany ke šlehání
- Lžíce citronové šťávy
- Kůra z ½ citronu
- Lžička dijonské hořčice
- Petrželka
Postup
- Ve velkém hrnci si dáme vařit vodu
- Když se voda vaří, tak jí osolíme a vhodíme špagety
- Ty vaříme podle návodu na obalu, aby byly dobré na skus
- Na pánvi na střední teplotu si rozehřejeme olej s máslem
- Poté přidáme lososa
- Toho z každé strany opékáme 3 minuty
- Když je losos hotový, tak ho z pánve sundáme a dáme stranou
- Do stejné pánve přidáme nakrájená rajčata, smetanu, šťávu z citronu a kůru, česnek a hořčici
- Směs vaříme asi 2 minuty, dokud není hladká
- Lososa vložíme zpět do pánve a lžící ho nalámeme na menší kousky
- Snížíme teplotu a pánev přiklopíme
- Takto vaříme další 4-5 minut, dokud losos není propečený
- Jakmile jsou těstoviny hotové přidáme je k omáčce a lososu a promícháme, aby se v omáčce obalily
- Těstoviny podáváme posypané parmazánem

Špagety s rajčatovou omáčkou a mletým masem
Další možný způsob jak si tento klasický italský recept připravit. Je trochu více kalorický, ale o nic méně lahodný!
Co budeme potřebovat
- 500 g mletého hovězího masa
- 500 g špaget
- Vejce
- 50 ml hovězího vývaru
- 4 stroužky česneku
- Lžička pepře
- Lžička chilli
- 450 g rajčat v konzervě
- 100 g parmazánu (strouhaný)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- V hrnci si přivedeme k varu vodu a osolíme
- Do hrnce vložíme špagety
- Ty vaříme podle návodu na obalu, aby byly dobré na skus
- Poté je scedíme a dáme na chvíli stranou
- Na pánvi si na střední teplotu rozehřejeme olej
- Přidáme nakrájenou cibuli a tu smažíme, dokud nezměkne
- Přidáme rajčata, vývar, pepř, chilli a sůl
- Vše spolu mícháme asi minutu poté snížíme teplotu na nejnižší stupeň a necháme omáčku ohřívat
- Na vedlejší pánvi si osmažíme hovězí maso
- Když je maso hotové přidáme ho do omáčky a promícháme
- Vložíme špagety a znovu promícháme
- Těstoviny s hovězím masem posypeme strouhaným parmazánem a podáváme

Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě. Italským kulinářským umem se nechaly inspirovat i mnohé další země. Italové dokáží ze všeho vyrobit naprostou delikatesu.
Pracují se všemi druhy masa, rybami i zeleninou. Vyloženou devízou italské kuchyně jsou ale těstoviny, kterých má nad 400 nejrůznějších druhů. Proto si schválně uvařte pravé italské rizoto podle našich delikátních receptů a ochutnejte jak Itálie může chutnat.
Když se řekne Itálie, tak se nám také samozřejmě vybaví zmrzlina, která patří mezi jedny z nejlepších na světě. To samé platí o italských dezertech.
Zkuste si i vy doma vyrobit svou vlastní domácí zmrzlinu. Nejlépe to si jí připravíte s těmito výrobníky na zmrzlinu. Najděte si ten svůj a každé léto se váš balkón může proměnit na hotelový pokoj s výhledem na italskou riviéru.