Tvargle z Hané na mnoho způsobů

Specialita z Hané bývá bílá, nažloutlá až téměř žlutá, kulatého nebo tyčinkového tvaru. Má poměrně dost slanou chuť a výraznou vůni. Někdo ji miluje, někdo nesnáší.

Ano, jsou to olomoucké tvarůžky, kterým se dříve říkalo syrečky a které svůj název dostaly podle olomouckých trhů, kde se prodávaly.

Pro tento článek jsme pro vás připravili 4 skvělé recepty právě z této jedinečné pochoutky.

Pomazánka z olomouckých tvarůžek

INGREDIENCE

  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 8 ks olomouckých tvarůžků
  • 1 menší červená cibule
  • 1 kapie
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička pálivé papriky
  • sůl
  • mléko podle potřeby

POSTUP

  1. Tvaroh smícháme s nadrobno nakrájenými olomouckými tvarůžky, červenou cibulí a kapií.
  2. Ochutíme hořčicí, pálivou paprikou a solí.
  3. Podle potřeby naředíme mlékem.
  4. Podáváme na bagetě nebo celozrnném pečivu.

Pomazánka z olomouckých tvarůžekzdroj: ceskatelevize.cz

Nakládané olomoucké tvarůžky

INGREDIENCE

  • 5 balení olomouckých tvarůžek
  • 5 nakládaných feferonek
  • 300 g cibule
  • 400 ml slunečnicového oleje
  • 2 ks bobkový list
  • 1 lžička sladké mleté paprika
  • pepř
  • 1 lžička kmínu
  • hrst petrželky

POSTUP

  1. Cibuli a feferonky nakrájíme nahrubo.
  2. V oleji rozmícháme všechno koření a bylinky.
  3. Tvarůžky spolu s feferonkami a cibulí vyskládáme do sklenice a zalijeme kořeněným olejem.
  4. Přiklopené necháme zrát minimálně 3 dny.

Nakládané olomoucké tvarůžkyzdroj: albert.cz

Tatarák z olomouckých tvarůžků

INGREDIENCE

  • 10 olomouckých tvarůžků
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • špetka mleté pálivé papriky
  • mletý pepř
  • sůl
  • chléb
  • 1 stroužek česneku

POSTUP

  1. Tvarůžky a cibuli nakrájíme na malé kostičky.
  2. Dobře promícháme s hořčicí, olejem, pažitkou, dochutíme paprikou, pepřem a solí.
  3. Tvarůžkový tatarák mažeme na nasucho opečený chléb potřený česnekem.

Tatarák z olomouckých tvarůžkůzdroj: ceskatelevize.cz

Smažené olomoucké tvarůžky

INGREDIENCE

  • 8 kulatých tvarůžků
  • trocha hladké mouky
  • 1–2 vejce
  • strouhanka
  • olej na hluboké smažení

POSTUP

  1. Vejce rozšleháme vidličkou v misce.
  2. Olej nalijeme do menšího hlubšího kastrůlku a rozehřejeme.
  3. Tuku by mělo být tolik, aby tvarůžky při smažení plavaly.
  4. Tvarůžky nejprve obalíme v mouce, pak ve vajíčku a pečlivě obalíme ve strouhance, klidně i dvakrát.
  5. Postupně smažíme v rozehřátém oleji do zlatova.

Smažené olomoucké tvarůžkyzdroj: nejrecept.cz

Olomoucké tvarůžky se velmi často používají i při přípravě teplých jídel a to buď ze samotných tvarůžků nebo se jimi doplňují či plní masa různých druhů, nejčastěji však vepřového masa.

Je možné je využít i při přípravě různých zeleninových a bramborových jídel. Olomoucké tvarůžky mají na rozdíl od ostatních sýrů jen velmi malý obsah tuku, proto jsou vhodné pro redukční diety.

Pokud jste na dietě, určitě si vyberte z našich dietních receptů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.