Tvargle, jak se syrečkům také říká, vzbuzují rozporuplné pocity.
Někdo je miluje a někdo nesnáší.
Připravili jsme si pro vás 7 lahodných receptů s olomouckými tvarůžky, díky kterým si je nakonec možná i oblíbíte.
Dobrou chuť!
Teplý bramborový salát s houbami a syrečky
Tento salát je neuvěřitelně dobrý! Kombinace brambor, tvarůžku, hub, hrušek a polníčku zní možná trochu podivně, ale nenechte se zmást. Výsledkem je totiž luxusní a zdravý pokrm, který zaujme nejednoho hosta.
INGREDIENCE
- 400 g malých brambor
- 400 g hub (žampiony, portobello nebo hlíva ústřičná)
- 125 g olomouckých tvarůžků ,,kousky s restovanou cibulkou“
- 100 g polníčku
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 svazek jarní cibulky
- 2 hrušky
- olivový olej
- sůl a pepř
POSTUP
- Brambory dobře očistěte a i se slupkou je uvařte v osolené vodě tak, aby zůstaly trochu pevnější, tedy nerozvařené, protože je budete ještě opékat.
- Nechte vychladnout a je-li třeba, překrojte na menší kusy.
- Houby očistěte a nakrájejte na kousky.
- Jarní cibulku nakrájejte na kolečka.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte brambory dozlatova.
- Potom je přendejte do mísy a na pánvi opečte houby.
- Pokud bude třeba, použijte trochu oleje navíc.
- Jakmile houby změknou, přidejte k nim nakrájenou jarní cibulku a ještě chvilku opékejte.
- Ke konci pečení přidejte tvarůžky a nakrájené hrušky.
- Už jen krátce zahřejte, protože při dlouhém opékání by se hrušky začaly rozpadat.
- Opečenou houbovou směs přidejte do mísy k bramborám, pokapejte octem a promíchejte.
- Na talíři každou porci doplňte listy polníčku a ještě teplé podávejte.

Máme pro vás i další recepty na ty nejlepší saláty z brambor v klasické i dietní úpravě 7x jinak. Inspirujte se!
Olomoucké tvarůžky v bramboráku
Ačkoli se nejedná o úplně nejzdravější pokrm, je to lahůdka! Syrečkům v bramborácích se slaninou se nedá odolat.
INGREDIENCE
- 9 brambor
- 4 vejce
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- majoránka
- sůl
- 150 g olomouckých syrečků
- mletý černý pepř
- 150 g anglické slaniny
POSTUP
- Brambory očistěte a nastrouhejte na struhadle.
- Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, koření, vejce a zamíchejte.
- Nakonec přidejte na kostičky nakrájenou slaninu.
- Na rozpálený olej dejte část směsi a k tomu položte plátek olomouckého syrečka, který opět zakryjte směsí a smažte z obou stran dozlatova.
- Dobrou chuť!

Syrečkový tatarák s cibulkou
Úžasný a jednoduchý recept na tvarůžkový tatarák s cibulkou, který si přátelé tohoto aromatického zázraku oblíbí po prvním soustu. Rychlá příprava a běžné dostupné suroviny jsou jeho další velkou výhodou. Tak proč si ho nepřipravit rovnou dnes?
INGREDIENCE
- 2 balení olomouckých tvarůžků
- 1 menší cibule
- 3 lžíce nakrájené jarní cibulky nebo pažitky
- 50 ml slunečnicového oleje
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- drcený kmín
- mletý černý pepř
- sušené chilli (volitelně)
- 1 špetka sušeného tymiánu (volitelně)
- sůl dle chuti
- starší chléb na topinky
- česnek na topinky (volitelně)
POSTUP
- Polovinu syrečků nakrájejte na drobno, druhou polovinu nastrouhejte na hrubém struhadle, tatarák se vám lépe spojí.
- Menší cibuli nakrájejte také na drobno a také jarní cibulku nebo pažitku.
- Přidejte mletý černý pepř a kmín, volitelně chilli a pořádně promíchejte.
- Nezapomeňte přidat také lžíci hořčice a slunečnicový olej.
- Nakonec dle chuti osolte.
- Tatarák můžete podávat ihned, ale když ho necháte 2 hodiny odležet při pokojové teplotě, bude ještě lepší.
- Podávejte na opečených topinkách, na které dle chuti můžete rozetřít česnek.

Vyzkoušejte i naše další recepty na tatarský biftek nejen z masa, ale i z cukety, hub či sladkých brambor a řepy!
Objevte podobné tipy
Nakládané tvargle
Ochutnejte tuto delikatesu, která se skvěle hodí k pivu či vínu. Potěší i odpůrce typické vůně tvarůžků, protože zde není moc cítit.
INGREDIENCE
- 2 balení olomouckých tvarůžků
- 1 větší cibule
- 1 balení sušených rajčat v oleji
- mleté chilli dle chuti
- 100 ml slunečnicového oleje
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 špetka soli
- olej ze sušených rajčat podle potřeby
POSTUP
- Cibuli nakrájejte na měsíčky a sušená rajčata na kousky.
- Do kastrolu dejte zahřát slunečnicový olej, přidejte nakrájenou cibuli, sušená rajčata, mleté chilli, pepř, nové koření, sůl, bobkový list, a olej ze sušených rajčat.
- Ohříváme na mírném ohni asi 10 minut při teplotě do 90 °C.
- Nesmí se to smažit!
- Nechte vychladnout.
- Tvarůžky nakrájejte na čtvrtky a přidejte k vychladlé směsi.
- Dobře promíchejte.
- Naplňte do sklenic a zalijte zbylým olejem..
- Uzavřete a dejte do chladničky minimálně na týden.
- Podávejte k pivu, vínu nebo jen jako chuťovku pro návštěvu.
- Užijte si to!

Smažené olomoucké syrečky
Kdo neochutnal, netuší, jaká je to dobrota! Připravte si obalované tvarůžky podle našeho receptu a zaručujeme vám, že si pochutnáte.
INGREDIENCE
- 8 kulatých tvarůžků
- trocha hladké mouky
- 1–2 vejce
- strouhanka
- olej na hluboké smažení
POSTUP
- Vejce rozšlehejte vidličkou v misce.
- Olej nalijte do menšího hlubšího kastrůlku a rozehřejte.
- Tuku by mělo být tolik, aby tvarůžky při smažení plavaly.
- Tvarůžky nejprve obalte v mouce, pak ve vajíčku a pečlivě obalte ve strouhance, klidně i dvakrát.
- Postupně smažte v rozehřátém oleji do zlatova.
- Servírujte s bramborami.

Ke smažení tvarůžků se mohou hodit pánve s Thermo-Spotem. Mrkněte na recenze pánví Tefal a nechte se inspirovat!
Česnečka s olomouckými tvarůžky
Už jste někdy měli česnečku servírovanou s olomouckým syrečkem? Pokud ne, měli byste ji hned vyzkoušet! Skvěle zahřeje a ještě lépe chutná. Přesvědčte se sami!
INGREDIENCE
- 150 g slaniny
- 3 cibule
- 3 brambory
- 1 lžička kmínu
- sůl dle chuti
- 8 stroužků česneku
- pepř dle chuti
- špetka majoránky
- 250 ml smetany na vaření
- 4 olomoucké syrečky
POSTUP
- Do většího hrnce dejte slaninu, nechte ji trochu opéct, poté přidejte kolečka cibule a osmahněte ji dozlatova.
- Zalijte 1,5 litrem vody.
- Přidejte kmín a brambory, osolte a vařte, dokud brambory nezměknou.
- Polévku ochuťte pepřem, prolisovaným česnekem, majoránkou a zalijte smetanou.
- Vše spolu rozmixujte ponorným mixérem.
- Do každé misky dejte jeden olomoucký syreček a zalijte česnekovou polévkou.
- Podle chuti můžete ještě ozdobit opraženou slaninkou.

Opečená topinka se syrečkovou pomazánkou
Pomazánky na všechny možné způsoby patří ke snídaňové klasice. Do naší tvarůžkové pomazánky jsme přidali čerstvé ředkvičky a vajíčka, která jsou, stejně jako tvarůžky, dalším skvělým zdrojem bílkovin, což náš mozek skutečně ráno potřebuje a bez nich se mu nechce moc fungovat.
INGREDIENCE
- 200 g čerstvého sýra žervé
- 100 g olomouckých tvarůžků
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 4 ředkvičky
- 2 lžíce pažitky nakrájené najemno
- toastový chléb
POSTUP
- Nastrouhané tvarůžky utřete s čerstvým žervou.
- Přidejte vajíčka nakrájená na menší kostičky, nastrouhané ředkvičky a promíchejte.
- Podle vlastní chuti můžete přidat trochu bílého pepře.
- Se solí buďte však opatrní, tvarůžky jsou již slané.
- Na pánvi nebo v topinkovači opečte chléb.
- Každý krajíc natřete tvarůžkovou pomazánkou a posypte pažitkou.
- Užijte si to!

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na pomazánky ze syrečků. Kterou ochutnáte jako první!
Olomoucké tvarůžky se velmi často používají při přípravě teplých jídel a to buď ze samotných tvarůžků nebo se jimi doplňují či plní masa různých druhů, nejčastěji však maso vepřové.
Je možné je využít i při přípravě různých zeleninových a bramborových jídel. Olomoucké tvarůžky mají na rozdíl od ostatních sýrů jen velmi malý obsah tuku, proto jsou vhodné pro redukční diety.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!