Specialita z Hané bývá bílá, nažloutlá až téměř žlutá, kulatého nebo tyčinkového tvaru. Má poměrně dost slanou chuť a výraznou vůni. Někdo ji miluje, někdo nesnáší.
Ano, jsou to olomoucké tvarůžky, kterým se dříve říkalo syrečky a které svůj název dostaly podle olomouckých trhů, kde se prodávaly.
Pro tento článek jsme pro vás připravili 4 skvělé recepty právě z této jedinečné pochoutky.
Pomazánka z olomouckých tvarůžek
INGREDIENCE
- 250 g měkkého plnotučného tvarohu
- 8 ks olomouckých tvarůžků
- 1 menší červená cibule
- 1 kapie
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička pálivé papriky
- sůl
- mléko podle potřeby
POSTUP
- Tvaroh smícháme s nadrobno nakrájenými olomouckými tvarůžky, červenou cibulí a kapií.
- Ochutíme hořčicí, pálivou paprikou a solí.
- Podle potřeby naředíme mlékem.
- Podáváme na bagetě nebo celozrnném pečivu.
zdroj: ceskatelevize.cz
Objevte podobné tipy
Nakládané olomoucké tvarůžky
INGREDIENCE
- 5 balení olomouckých tvarůžek
- 5 nakládaných feferonek
- 300 g cibule
- 400 ml slunečnicového oleje
- 2 ks bobkový list
- 1 lžička sladké mleté paprika
- pepř
- 1 lžička kmínu
- hrst petrželky
POSTUP
- Cibuli a feferonky nakrájíme nahrubo.
- V oleji rozmícháme všechno koření a bylinky.
- Tvarůžky spolu s feferonkami a cibulí vyskládáme do sklenice a zalijeme kořeněným olejem.
- Přiklopené necháme zrát minimálně 3 dny.
zdroj: albert.cz
Tatarák z olomouckých tvarůžků
INGREDIENCE
- 10 olomouckých tvarůžků
- 1 červená cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce sekané pažitky
- špetka mleté pálivé papriky
- mletý pepř
- sůl
- chléb
- 1 stroužek česneku
POSTUP
- Tvarůžky a cibuli nakrájíme na malé kostičky.
- Dobře promícháme s hořčicí, olejem, pažitkou, dochutíme paprikou, pepřem a solí.
- Tvarůžkový tatarák mažeme na nasucho opečený chléb potřený česnekem.
zdroj: ceskatelevize.cz
Smažené olomoucké tvarůžky
INGREDIENCE
- 8 kulatých tvarůžků
- trocha hladké mouky
- 1–2 vejce
- strouhanka
- olej na hluboké smažení
POSTUP
- Vejce rozšleháme vidličkou v misce.
- Olej nalijeme do menšího hlubšího kastrůlku a rozehřejeme.
- Tuku by mělo být tolik, aby tvarůžky při smažení plavaly.
- Tvarůžky nejprve obalíme v mouce, pak ve vajíčku a pečlivě obalíme ve strouhance, klidně i dvakrát.
- Postupně smažíme v rozehřátém oleji do zlatova.
zdroj: nejrecept.cz
Tip: Ke smažení tvarůžků se mohou hodit pánve s Thermo-Spotem. Mrkněte na recenze pánví Tefal a nechte se inspirovat!
Olomoucké tvarůžky se velmi často používají i při přípravě teplých jídel a to buď ze samotných tvarůžků nebo se jimi doplňují či plní masa různých druhů, nejčastěji však vepřového masa.
Je možné je využít i při přípravě různých zeleninových a bramborových jídel. Olomoucké tvarůžky mají na rozdíl od ostatních sýrů jen velmi malý obsah tuku, proto jsou vhodné pro redukční diety.
Pokud jste na dietě, určitě si vyberte z našich dietních receptů.