Nejlepší recepty na speciality k pivu i vínu

Specialita z Hané bývá bílá, nažloutlá až téměř žlutá, kulatého nebo tyčinkového tvaru. Má poměrně dost slanou chuť a výraznou vůni. Někdo ji miluje, někdo ne. Ano, jsou to olomoucké tvarůžky, kterým se dříve říkalo syrečky a které svůj název dostaly podle olomouckých trhů, kde se prodávaly. Jedná se o druh měkkého sýra, vyráběného pouze z tvarohu a soli a s postupným zráním. Proto jsou nejlepší tvarůžky přiměřeně uleželé.

Pokud patříte k milovníkům olomouckých tvarůžek, tak pojďte zkusit připravit výbornou pomazánku  pomazánku z těchto syrečků, nebo nakládané tvarůžky či tatarák z tvarůžek.

Díky svým nutričním hodnotám – nízké energetické hodnotě (tzn. nízkému obsahu tuku) a obsahu plnohodnotných bílkovin a vápníku, se Olomoucké tvarůžky řadí na první místo mezi sýry.

1. Pomazánka z olomouckých tvarůžek

INGREDIENCE :

  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 8 ks olomouckých tvarůžků
  • 1 menší červená cibule
  • 1 kapie
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička pálivé papriky
  • sůl
  • mléko podle potřeby

POSTUP :

  1. Tvaroh smícháme s nadrobno nakrájenými olomouckými tvarůžky, červenou cibulí a kapií.
  2. Ochutíme hořčicí, pálivou paprikou a solí.
  3. Podle potřeby naředíme mlékem.
  4. Podáváme na bagetě nebo celozrnném pečivu.

Pomazánka z olomouckých tvarůžek

zdroj : ceskatelevize.cz

2. Nakládané olomoucké tvarůžky

INGREDIENCE :

  • 5 balení olomouckých tvarůžek
  • 5 nakládaných feferonek
  • 300 g cibule
  • 400 ml slunečnicového oleje
  • 2 ks bobkový list
  • 1 lžička sladké mleté paprika
  • pepř
  • 1 lžička kmínu
  • hrst petrželky

POSTUP :

  1. Cibuli a feferonky nakrájíme nahrubo.
  2. V oleji rozmícháme všechno koření a bylinky.
  3. Tvarůžky spolu s feferonkami a cibulí vyskládáme do sklenice a zalijeme kořeněným olejem.
  4. Přiklopené necháme zrát minimálně 3 dny.

Nakládané olomoucké tvarůžky

zdoj : albert.cz

3. Tatarák z olomouckých tvarůžků

INGREDIENCE :

  • 10 olomouckých tvarůžků
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • špetka mleté pálivé papriky
  • mletý pepř
  • sůl
  • chléb
  • 1 stroužek česneku

POSTUP :

  1. Tvarůžky a cibuli nakrájíme na malé kostičky.
  2. Dobře promícháme s hořčicí, olejem, pažitkou, dochutíme paprikou, pepřem a solí.
  3. Tvarůžkový tatarák mažeme na nasucho opečený chléb potřený česnekem.

Tatarák z olomouckých tvarůžků

zdroj : ceskatelevize.cz

4. Smažené olomoucké tvarůžky

INGREDIENCE :

  • 8 kulatých tvarůžků
  • trocha hladké mouky
  • 1–2 vejce
  • strouhanka
  • olej na hluboké smažení

POSTUP :

  1. Vejce rozšleháme vidličkou v misce.
  2. Olej nalijeme do menšího hlubšího kastrůlku a rozehřejeme.
  3. Tuku by mělo být tolik, aby tvarůžky při smažení plavaly.
  4. Tvarůžky nejprve obalíme v mouce, pak ve vajíčku a pečlivě obalíme ve strouhance, klidně i dvakrát.
  5. Postupně smažíme v rozehřátém oleji do zlatova.

Smažené olomoucké tvarůžky

zdroj : nejrecept.cz

Olomoucké tvarůžky se velmi často používají i při přípravě teplých jídel a to buď ze samotných tvarůžků nebo se jimi doplňují či plní masa různých druhů, nejčastěji však vepřového masa. Je možné je využít i při přípravě různých zeleninových a bramborových jídel. Olomoucké tvarůžky mají na rozdíl od ostatních sýrů jen velmi malý obsah tuku, proto jsou vhodné pro redukční diety. Tvarůžky je možné také zapracovávat do mletého masa jako jednu z přísad. Po zpracování pak toto mleté maso pečeme jako sekanou ve tvaru šišky nebo plátu. I k masovým jídlům s tvarůžky podáváme různě upravené brambory a čerstvou zeleninu jako oblohu nebo salát.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *