Ty nejlepší recepty ze špenátu na jednom místě. Zdravé, rychlé a chutné!

Což takhle dát si špenát?

Tuto listovou zeleninu můžete využít jak do slaných pokrmů, tak dokonce do sladkých.

Inspirujte se našimi recepty se špenátem!

Máme pro vás připravenou nejenom klasiku, ale i nové, neotřelé nápady.

Tak pojďme na to!

Špenátová polévka s krutony

Krémy a polévky ze špenátou jsou nejen chutné, ale i velice zdravé a výživné. Vyzkoušejte náš následující recept, který si zamiluje celá vaše rodina!

INGREDIENCE

  • 400 g mraženého špenátu
  • 1 cibule
  • 4-5 stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml vývaru (zeleninový, drůbeží)
  • špetka mletého kmínu
  • 150 ml smetany
  • 1-2 lžičky škrobové moučky
  • sůl a mletý pepř
  • 1 bageta + lžíce másla

POSTUP

  1. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
  2. Přidáme špenát a dusíme pod poklicí, dokud se špenát nerozpustí.
  3. V předehřáté troubě opečeme s trochou másla bagetu nakrájenou na kostičky.
  4. Ke špenátu přilijeme horký vývar
  5. Osolíme, okořeníme pepřem a kmínem.
  6. Nakonec zjemníme smetanou, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku, a krátce povaříme, asi 2 minuty.
  7. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem a stáhneme z ohně.
  8. Podáváme s opečenými krutonky.
Polévka ze špenátu v misce s krutony.
www.marthastewart.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na polévky ze špenátu!

Krémové kuřecí gnocchi se špenátem

Tyto smetanové gnocchi s kuřecím masem a špenátem jsou neuvěřitelně jednoduché a přitom tak luxusní! Tuto večeři pro celou rodinu si připravíte za méně než 20 minut.

INGREDIENCE

  • 4 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lisované stroužky česneku
  • ½ lžičky italského koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • ¾ šálku smetany ke šlehání
  • 2 šálky vařeného nasekaného kuřete
  • 1 až 2 šálky strouhaného parmazánu
  • 450 g gnocchi
  • 1 šálek čerstvého špenátu
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP

  1. Do velké pánve přidáme máslo, olivový olej a prolisovaný česnek a vaříme na mírném ohni 3–4 minuty, dokud česnek nezměkne, ale nezbarví se.
  2. Přidáme italské koření a mouku, dobře promícháme.
  3. Pomalu přiléváme kuřecí vývar a šleháme, aby se spojil s moukou.
  4. Vaříme 5-7 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Po uvaření přidáme nakrájené kuřecí maso, smetanu a nastrouhaný parmazán.
  6. Směs necháme na mírném ohni povařit.
  7. Mezitím přivedeme vodu ve velkém hrnci k varu.
  8. Jakmile se voda vaří, přidáme 1 lžíci soli a poté gnocchi.
  9. Vaříme, dokud gnocchi nevyplavou na povrch, poté scedíme nebo gnocchi vyjmeme děrovanou lžící.
  10. Scezené noky přidáme do omáčky, přidáme sůl a pepř, a podle potřeby dále dochutíme.
  11. Nakonec vmícháme špenát a necháme v horké omáčce zvadnout.
  12. Podáváme s extra parmazánem a černým pepřem.
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem servírované v hlubokém talíři.
www.sprinklesandsprouts.com

Roláda z mladého špenátu

Ze špenátu se dá perfektně připravit třeba i roláda. Naplňte ji šunkou, sýrem a lučinou a vznikne vám úžasná pochoutka, na které si pochutnají i vaše děti.

INGREDIENCE

  • 300 g lístků mladého špenátu
  • 5 vajec
  • 2 lžíce solamylu
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 100 g vepřové šunky
  • 100 g tvrdého sýra na plátky
  • 100 g lučiny

POSTUP

  1. Špenátové lístky důkladně opereme a necháme okapat.
  2. Pokrájíme je na malé kousky.
  3. Žloutky pošleháme se solamylem, prolisovaným česnekem, přidáme sůl, pepř, sníh z bílků a špenát.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozetřeme připravenou směs a při 160 °C pečeme asi 15 minut.
  5. Z plátu odstraníme pečicí papír.
  6. Po celé ploše ho potřeme lučinou a rozložíme plátky šunky a sýra, zarolujeme do rolády.
  7. Takto necháme vychladnout.
  8. Špenátovou roládu krájíme na kousky.
Nakrájená špenátová roláda servírovaná na talíři a obložená čerstvou zeleninou.
www.foodandmyplate.wordpress.com

Špenátové smoothie

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, a to ještě ideálně chutným, rychlým a snadným způsobem, rozmixovaný špenát s ovocem je to pravé řešení.

INGREDIENCE

  • hrst baby špenátu
  • 1 banán
  • 1 pomeranč nebo kiwi
  • slunečnicová semínka

POSTUP

  1. Špenát opláchneme pod teplou tekoucí vodou a vložíme do smoothie makeru nebo rozmixujeme tyčovým mixérem.
  2. Dál přidáme banán a pomeranč (je možné jej zaměnit i za kiwi).
  3. Dolijeme vodou a přisypeme slunečnicová semínka.
  4. Vše rozmixujeme do hladka.
Smoothie ze špenátu ve sklenicích s brčky a za nimi je miska s čerstvým špenátem.
www.detoxinista.com

Máme pro vás také další recepty na špenátové smoothie, které jsou extra zdravé a zároveň extra chutné!


Mechový dort s vanilkovou polevou

Tento dort ze špenátu je jasně zelený, ale chuť špenátu vyprchá, takže vám vzikne krásný dezert s vanilkovou chutí. Je vynikající a o něco zdravější než běžné dorty. Ideální jako narozeninový dort, ale hodí se pro každou příležitost.

INGREDIENCE

  • 3 šálky (150 g) čerstvého špenátu
  • 3 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • ¾ šálku (150 g) cukru
  • ⅔ šálku (100 g) hladkého jablečného pyré
  • ½ šálku (100 ml) rostlinného oleje
  • 2 hrnky (250 g) hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli

Na vanilkovou polevu:

  • 75 g másla
  • 2 šálky (250 g) moučkového cukru, prosetého
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce mléka
  • posypky na ozdobu (volitelně)

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Dvě 20 cm dortové formy vymažeme tukem a vyložíme pečícím papírem.
  3. Špenát dusíme, dokud nezvadne.
  4. Vložíme ho pod studenou vodou, slijeme a vytlačíme přebytečnou vlhkost.
  5. Tyčovým mixérem ho rozmixujeme na kaši a dáme stranou.
  6. Vejce, olej, vanilku, jablečné pyré a cukr dobře prošleháme.
  7. Zašleháme špenátové pyré.
  8. Prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl a jemně promícháme, aby se vše spojilo.
  9. Nalijeme do připravených forem a pečeme 25 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
  10. Necháme 5 minut ochlazovat ve formě a poté otočíme na mřížku, aby nám dorty zcela vychladly.
  11. Všechny ingredience na vanilkovou polevu šleháme dohromady, dokud nebudou nadýchané.
  12. Je-li třeba, přidáme ještě trochu mléka nebo moučkového cukru (pro ideální konzistenci).
  13. Necháme v chladu, dokud nebudeme připraveni polevu namazat na zcela vychladlý dort.
  14. V případě potřeby ozdobíme posypem.
Špenátový dort s vanilkovou polevou a posypaný posypky servírovaný na dortovém tácu, před kterým je kus dortu na lžíci.
www.veggiedesserts.com

Je libo i další recepty na mechový dort? Máme jich pro vás dalších 5!

Tvarohová pomazánka se špenátem

Vyzkoušejte toto zdravé, rychlé a chutné občerstvení, které se stane příjemným zpestřením na jakékoli oslavě.

INGREDIENCE

  • středně velká mísa listů špenátu
  • 250 g tvarohu
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička olivového oleje
  • oregano
  • sůl

POSTUP

  1. Z mladých špenátových listů vyřízneme tuhé řapíky a na sítu je pomalu prolijeme vařící vodou.
  2. Necháme dobře okapat a vymačkáme přebytečnou vodu.
  3. Nakrájíme nadrobno a smícháme s tvarohem, pár nakrájenými lístky oregana, špetkou soli a olivovým olejem.
  4. Česneku dáme dle jeho síly jeden až dva stroužky.
  5. Promícháme a ideálně dáme na půl hodiny do lednice.
Pomazánka z tvarohu a špenátu servírovaná v misce a je obložená krekry.
www.thespruceeats.com

Špenátové palačinky s ricottou, rajčátky a bazalkou

Tento špenátový pokrm zaujme především svými chuťovými, ale i vizuálními vjemy a stoprocentně s ním u svých nejbližších zabodujete. Servírujte ho třeba jako lehkou a zdravou večeři.

INGREDIENCE

Na palačinky:

  • 1 šálek baby špenátových listů
  • 1,5 šálku mléka
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla nebo olivového oleje (plus máslo či olej na pánev)
  • 1 polévková lžíce nakrájené čerstvé bazalky
  • 1 šálek špaldové mouky

Na náplň:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3-4 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 2 šálky čerstvého sýru ricotta
  • 1/2 šálku nastrouhaného parmesánu
  • 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky

POSTUP

  1. Špenát, mléko, vejce, máslo a bazalku rozmixujeme.
  2. Přidáme mouku a lžičku soli, promícháme.
  3. Necháme 20 minut odpočinout.
  4. Těsto dobře promícháme a na rozpáleném oleji postupně opékáme palačinky.
  5. V malé pánvi rozehřejeme olej, přidáme rajčata a česnek, ochutíme solí, pepřem a necháme zpěnit 5-6 minut dokud česnek nezačne vonět a rajčata nezměknou.
  6. Promícháme ricottu, parmasán a bazalku.
  7. Servírování palačinek: ricottu natřeme na polovinu palačinky, ozdobíme připravenými rajčaty a překryjeme zbývající částí palačinky.
  8. Na rozpálené pánvi krátce ohřejeme palačinky z obou stran a ihned podáváme.
Lívanečky ze špenátu naskládané na sobě a servírované na talířku.
www.spabettie.com

Pokud vám tento pokrm zachutnal, tak neváhejte vyzkoušet také našich 5 dalších receptů na palačinky se špenátem. Máme pro vás špaldovou i zapečenou variantu!

Lasagne se špenátem, houbami a ricottou

Špenát se výborně hodí také k těstovinám. V kombinaci se sýrem, houbami a rajčatovým pyré tvoří výborný základ špenátových lasagní. Užijte si tento vegetariánský recept!

INGREDIENCE

  • 20 plátků těstovin lasagne
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek nakrájených žampiónů
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 3 šálky sýru ricotta
  • 2/3 šálku strouhaného tvrdého sýru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 vejce
  • 3 šálky mozzarelly
  • 3 šálky rajčatového pyré
  • 1 šálek nastrouhaného Parmezánu

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 175°C.
  2. Do osolené vařící vody vložíme lasagne a vaříme 8-10 minut, dokud nejsou al dente, scedíme.
  3. Na pánvi osmažíme na olivovém oleji žampióny, cibuli a česnek.
  4. Do osolené vařící vody vložíme špenát a vaříme 5 minut.
  5. Následně scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a špenát nakrájíme.
  6. Necháme vychladnout.
  7. V míse smícháme ricottu, nastrouhaný tvrdý sýr, špenát, sůl, oregáno, bazalku, pepř a vejce.
  8. Přidáme vychladlou směs hub.
  9. Mixujeme nízkou rychlostí po dobu 1 minuty.
  10. Na dno pekáčku položíme těstovinové lasagne.
  11. Přelijeme třetinou připravené směsi.
  12. Přesypeme 1 šálkem mozzarelly a 1/3 šálku parmezánu.
  13. Na sýrovou vrstvu naneseme 1 šálek rajčatové směsi.
  14. Takto vrstvíme ještě dvakrát.
  15. Pekáček překryjeme hliníkovou fólií a pečeme 1 hodinu v předehřáté troubě.
Špenátovo-houbové lasagne se sýrem.
www.simplyrecipes.com

Inspirujte se také našimi dalšími recepty na těstoviny se špenátem. Jsou rychlé a luxusní!

Špenátový quiche

Vyzkoušejte tento tradiční francouzský recept na bohatý špenátový quiche se smetanou a sýrem gruyère. Je to delikatesa!

INGREDIENCE

  • 23 cm forma na quiche
  • křehké těsto
  • 1 lžíce másla
  • ½ šálku na tenké plátky nakrájené šalotky
  • 4 velká vejce
  • 1 a ¼ šálku smetany ke šlehání
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • ¾ lžičky soli
  • ⅛ lžičky kajenského pepře
  • 1 šálek jemně nastrouhaného sýru Gruyère
  • 280 g mraženého, nakrájeného špenátu, rozmraženého a vyždímaného

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 200 °Celsia a nastavíme rošt do střední polohy.
  2. Křehké těsto by mělo být dostatečně měkké, aby šlo propíchnout vidličkou.
  3. Těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy.
  4. Dno a boky po celém povrchu propícháme vidličkou.
  5. Na těsto položíme pečícíme papír a zasypeme fazolemi, čočkou či rýží, aby se nám při pečení nenafouklo.
  6. Pečeme 10 až 15 minut, dokud nebude plně propečené a lehce zlaté.
  7. Vyjmeme z trouby a snížíme teplotu na 160 °C.
  8. Rozehřejeme máslo na malé pánvi na středním plameni.
  9. Retujeme šalotku, dokud nebude měkká a průhledná, asi 8 minut.
  10. Dáme stranou vychladnout.
  11. Ve střední misce rozšleháme vejce, smetanu, muškátový oříšek, sůl a kajenský pepř.
  12. Upečené těsto položíme na pečící plech.
  13. Na dno těsta rozprostřeme šalotku a posypeme nastrouhaným sýrem.
  14. Špenát rovnoměrně navrstvíme na sýr.
  15. Navrch nalijeme směs vajec a smetany.
  16. Pečeme při teplotě 160 °C po dobu 50 až 55 minut, dokud náplň neztuhne a vrch lehce nezezlátne.
  17. Podáváme horké nebo teplé.
Kusy francouzského slaného koláče na talířcích s vidličkou.
www.onceuponachef.com

Tip: Špenátem můžete také plnit různá těsta nebo maso, či ho přidat jako další surovinu při přípravě smažených řízků, karbanátek a placiček.

Špenát, listová zelenina, která obsahuje vysoké množství vitamínu C, železa a vápníku. Považuje se za superpotravinu. Z jakého důvodu? Jaká pozitiva má pro vaše zdraví? To vše se dozvíte v našem článku o špenátu!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X