Co je/jsou Špenát

Špenát je listová zelenina vyšlechtěná z planých druhů. K přímé spotřebě se doporučuje především pro svůj obsah provitamínu A, velké množství vitamínu C, E, B a K a také značný obsah minerálních látek, zvláště pak vápníku, jódu a železa. Obsahuje však i kyselinu šťavelovou, která váže vápník a tím o něj ochuzuje lidský organismus. Její obsah také nevyhovuje osobám s chorobami ledvin. V přiměřeném množství by však špenát měl být součástí jídelníčku. Připravuje se nejčastěji dušený jako zeleninová příloha, vaří se z něj polévky, pečou nákypy a může posloužit i jako náplň do slaných koláčů včetně pizzy. Při kuchyňské úpravě se doplňuje mlékem, smetanou nebo vejci, které nahrazují případný úbytek vápníku. Kromě vlastního pěstování lze špenát koupit čerstvý jako listový špenát, který se upravuje spařením nebo jako mražený špenátový protlak.