Patří špenátová polévka patří mezi vaše oblíbená jídla?
Pokud ano, jste zde správně.
Špenát je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů.
Polévky z něj se dají připravit z čerstvého i mraženého špenátu, a to jak v podobě polévky s velkými kusy zeleniny či krému.
Pojďte se podívat, jaké varianty jsme si pro vás připravili.
Jemná špenátová polévka s vejcem
Hledáte recept na polévku hotovou raz dva? Tato špenátová polévka je opravdu rychlá. Pojďte se podívat, jak na to. Máme pro vás připraven i videorecept (ale finální verze je trochu poupravená).
Ingredience:
- 1 velký svazek špenátu
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce najemno nasekaného česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 a ½ hrnku mléka
- sůl dle chuti
- bílý pepř dle chuti
- 1 vejce
Postup:
- Špenátové lístky vhoďte na 1 minutu do vroucí vody, pak je vytáhněte a přemístěte do vody s ledem. Ihned jej vytáhněte a v míchéru rozmixujte na hladké pyré.
- Rozehřejte si máslo, přidejte česnek a mouku, udělejte si jíšku (restujte asi 1 minutu).
- Poté přidejte špenátové pyré a promíchejte.
- Přidejte vodu, mléko, sůl, pepř a směs přiveďte k varu.
- Polévku projít varem a ke konci přidejte rozšlehané vejce.
- Podávejte ozdobenou krutony.

Špenátová polévka z baby špenátu
Polévka ze špenátu může být volbou i pro vegany. Tento recept je sice vegan, ale mohou si na ní pochutnat i masožravci a třeba ji i nějak obohatit. Je libo špenát s červenou čočkou? Ochutnejte!
Ingredience:
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- ½ lžičky mletého pepře
- 1 lžička sušené máty
- sůl dle chuti
- 1 hrnek červené čočky
- 2 hrnky nasekaného čerstvého baby špenátu
- 5 hrnku vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- máta na dekoraci
Postup:
- Cibuli a česnek si nasekejte nadrobno, orestujte si je na olivovém oleji do polo zlatova (3-4 minuty) za občasného míchání.
- Přidejte sůl, čočku, špenát, vodu a citronovou šťávu.
- Nechte vařit po dobu 30 minut.
- Pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem a můžete podávat.

Objevte podobné tipy
Špenátová polévka z protlaku
Máte rádi špenátovou polévku, ale nemáte zrovna příležitost vařit z čerstvého špenátu. Zde máme recept na skvělý polévkový krém hotový do půl hodiny. Můžete si jej upravit podle svých chuťových buněk.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 střední brambora
- 450 g mraženého špenátu
- 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- ½ hrnku řeckého jogurtu
- muškátový oříšek
- sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce mandlových plátků
Postup:
- Cibuli si nasekejte, česnek si prolisujte.
- Na rozpáleném oleji si cibuli orestujte, přidejte česnek a špetku soli, restujte 5 minut.
- Přidejte na kostičky nakrájené brambory, rozmražený špenát a po chvilce podlijte vývarem.
- Nechte vařit asi 20 minut do změknutí brambor.
- Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem a dokořeňte.
- Přidejte jogurt a znovu rozmixujte.
- Podávejte posypané mandlemi.

Tip: Pokud hledáte více receptů se špenátem, inspirujte se našimi dalšími recepty na zdravá a chutná jídla ze špenátu.
Špenátová polévka s bramborem
Máte rádi husté polévky a v ní kusy zeleniny. Tak tady jste správně. Vyzkoušejte tuto variantu s pořádnými kusy brambor a pochutnejte si.
Ingredience:
- 2 hrnky na kostičky nakrájených brambor
- 1 a ½ hrnku kuřecího, hovězího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžičky sušené cibule
- ½ lžičky granulovaného česneku
- 1 hrnku rozmraženého špenátu
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Do hrnce si dejte brambory, vývar, cibuli a přiveďte k varu.
- Brambory uvařte do měkka, pak přidejte špenát, muškátový oříšek, dochuťte solí, česnekem a pepřem.
- Chvíli povařte, zahustěte smetanou a nechte ještě projít varem.

Špenátový krém s parmazánovými krutony
Voní to jako Itálie. Už to cítíte? Lahodné a křupavé krutony v krémové polévce se špenátem a pórkem.
Ingredience:
- 3 pórky
- 5 malých brambor
- 4 hrnky baby špenátu
- 4 hrnky vývaru nebo vody
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla ghí
- sůl a pepř dle chuti
K servírování:
- 6 lžic smetany ke šlehání
Na krutony:
- 1 plátek toastového chleba
- 1 lžíce nastrouhaného parmazánu
Postup:
- Z pórků si odřízněte bílé a světle zelené části a nakrájejte je na kolečka.
- Brambory si oloupejte a nakrájejte je na kostičky.
- Na rozpáleném oleji nebo másle si orestujte brambory spolu s pórkem (5 minut).
- Poté podlijte vývarem nebo vodou a vařte 20 minut do změknutí brambor.
- Mezitím si nachystejte toast, posypte jej parmazánem a dejte zapéct do trouby na 10 minut při 180 °C.
- Poté jej nakrájejte na kostičky.
- Přidejte špenát a vařte dalších 5 minut.
- Uvařenou polévku rozmixujte a podávejte pokapanou smetanou a posypanou parmazánovými krutony.

Ve kterých jídlech máte špenát nejraději?
Co třeba vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem? K tomu je špenát jedna báseň. Inspirujte se naším receptem na dušený špenát.
Ze špenátu lze udělat i úžasné špenátové smoothie. Ochutnejte a udělejte něco pro své zdraví.