Skvělé recepty na špenátový krém – který si vyberete?

Patří špenátová polévka patří mezi vaše oblíbená jídla?

Pokud ano, jste zde správně.

Špenát je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. 

Polévky z něj se dají připravit z čerstvého i mraženého špenátu, a to jak v podobě polévky s velkými kusy zeleniny či krému.

Pojďte se podívat, jaké varianty jsme si pro vás připravili.

Jemná špenátová polévka s vejcem

Hledáte recept na polévku hotovou raz dva? Tato špenátová polévka je opravdu rychlá. Pojďte se podívat, jak na to. Máme pro vás připraven i videorecept (ale finální verze je trochu poupravená).

Ingredience:

  • 1 velký svazek špenátu 
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce najemno nasekaného česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 a ½ hrnku mléka
  • sůl dle chuti
  • bílý pepř dle chuti
  • 1 vejce

Postup:

  • Špenátové lístky vhoďte na 1 minutu do vroucí vody, pak je vytáhněte a přemístěte do vody s ledem. Ihned jej vytáhněte a v míchéru rozmixujte na hladké pyré. 
  • Rozehřejte si máslo, přidejte česnek a mouku, udělejte si jíšku (restujte asi 1 minutu).
  • Poté přidejte špenátové pyré a promíchejte. 
  • Přidejte vodu, mléko, sůl, pepř a směs přiveďte k varu. 
  • Polévku projít varem a ke konci přidejte rozšlehané vejce.
  • Podávejte ozdobenou krutony.
špenátová polévka do hrnečku
Zdroj: cooking.nytimes.com

Špenátová polévka z baby špenátu

Polévka ze špenátu může být volbou i pro vegany. Tento recept je sice vegan, ale mohou si na ní pochutnat i masožravci a třeba ji i nějak obohatit. Je libo špenát s červenou čočkou? Ochutnejte!

Ingredience:

  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule 
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 lžička sušené máty
  • sůl dle chuti
  • 1 hrnek červené čočky
  • 2 hrnky nasekaného čerstvého baby špenátu
  • 5 hrnku vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • máta na dekoraci

Postup:

  • Cibuli a česnek si nasekejte nadrobno, orestujte si je na olivovém oleji do polo zlatova (3-4 minuty) za občasného míchání.
  • Přidejte sůl, čočku, špenát, vodu a citronovou šťávu. 
  • Nechte vařit po dobu 30 minut. 
  • Pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem a můžete podávat.
polévka se špenátem a červenou čočkou
Zdroj: bbcgoodfood.com

Špenátová polévka z protlaku

Máte rádi špenátovou polévku, ale nemáte zrovna příležitost vařit z čerstvého špenátu. Zde máme recept na skvělý polévkový krém hotový do půl hodiny. Můžete si jej upravit podle svých chuťových buněk.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední brambora
  • 450 g mraženého špenátu
  • 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • ½ hrnku řeckého jogurtu
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř dle chuti 
  • 2 lžíce mandlových plátků

Postup:

  • Cibuli si nasekejte, česnek si prolisujte.
  • Na rozpáleném oleji si cibuli orestujte, přidejte česnek a špetku soli, restujte 5 minut.
  • Přidejte na kostičky nakrájené brambory, rozmražený špenát a po chvilce podlijte vývarem. 
  • Nechte vařit asi 20 minut do změknutí brambor. 
  • Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem a dokořeňte.
  • Přidejte jogurt a znovu rozmixujte. 
  • Podávejte posypané mandlemi.
polévka z mraženého špenátu
Zdroj: washingtonpost.com

Tip: Pokud hledáte více receptů se špenátem, inspirujte se našimi dalšími recepty na zdravá a chutná jídla ze špenátu.

Špenátová polévka s bramborem

Máte rádi husté polévky a v ní kusy zeleniny. Tak tady jste správně. Vyzkoušejte tuto variantu s pořádnými kusy brambor a pochutnejte si. 

Ingredience:

  • 2 hrnky na kostičky nakrájených brambor
  • 1 a ½ hrnku kuřecího, hovězího nebo zeleninového vývaru 
  • 1 lžičky sušené cibule
  • ½ lžičky granulovaného česneku
  • 1 hrnku rozmraženého špenátu
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  • Do hrnce si dejte brambory, vývar, cibuli a přiveďte k varu. 
  • Brambory uvařte do měkka, pak přidejte špenát, muškátový oříšek, dochuťte solí, česnekem a pepřem.
  • Chvíli povařte, zahustěte smetanou a nechte ještě projít varem.
špenátová polévka se špenátem
Zdroj: eatnorth.com

Špenátový krém s parmazánovými krutony

Voní to jako Itálie. Už to cítíte? Lahodné a křupavé krutony v krémové polévce se špenátem a pórkem. 

Ingredience:

  • 3 pórky
  • 5 malých brambor
  • 4 hrnky baby špenátu
  • 4 hrnky vývaru nebo vody
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla ghí
  • sůl a pepř dle chuti

K servírování:

  • 6 lžic smetany ke šlehání

Na krutony:

  • 1 plátek toastového chleba
  • 1 lžíce nastrouhaného parmazánu

Postup: 

  • Z pórků si odřízněte bílé a světle zelené části a nakrájejte je na kolečka. 
  • Brambory si oloupejte a nakrájejte je na kostičky.
  • Na rozpáleném oleji nebo másle si orestujte brambory spolu s pórkem (5 minut).
  • Poté podlijte vývarem nebo vodou a vařte 20 minut do změknutí brambor. 
  • Mezitím si nachystejte toast, posypte jej parmazánem a dejte zapéct do trouby na 10 minut při 180 °C.
  • Poté jej nakrájejte na kostičky.
  • Přidejte špenát a vařte dalších 5 minut.
  • Uvařenou polévku rozmixujte a podávejte pokapanou smetanou a posypanou parmazánovými krutony. 
krém se špenátem a krutony
Zdroj: martastewart.com

Ve kterých jídlech máte špenát nejraději? 

Co třeba vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem? K tomu je špenát jedna báseň. Inspirujte se naším receptem na dušený špenát.

Ze špenátu lze udělat i úžasné špenátové smoothie. Ochutnejte a udělejte něco pro své zdraví.


Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.