Těžko se asi věří, že sladký zákusek může být i z listové zeleniny.
Věřte nebo ne, může a dokonce velmi dobrý.
Odvažte se a vyzkoušejte s námi tyto recepty na špenátové dorty.
Nechte svou kuchyň zezelenat!
Špenátový dort s vanilkou
Chcete svou návštěvu hned při příchodu odzbrojit? Tak zkuste tento famózní dort. Nejen, že návštěvě vyrazíte dech jeho barvou, ale až se dozví, že je korpus ze špenátu tak jim vyrazíte dech podruhé a napotřetí nebudou moc popadnout dech až ho ochutnají. Jeho chuť je přímo fantastická, tak že i ti největší skeptici budou muset uznat, že tento špenátový dezert je výtečný.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 150 g baby špenátu
- 3 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extrakt
- 150 g cukru krystal
- 100 g jablečného pyré
- 100 ml rostlinného oleje
- 250 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
Na polevu
- 75 g másla (změklé)
- 250 g moučkového moučkového
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce mléka
- Sypání na ozdobu (nepovinné)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Vymažeme nebo si vysypeme dortovou formu
- Špenát na několik minut dáme do hrnce dusit, dokud nezvadne
- Když je hotový, tak ho zchladíme pod studenou vodou
- Vodu slijeme a vymačkáme přebytečnou vodu
- V míse špenát dobře do hladka rozmixujeme tyčovým mixérem
- Špenát musí získat konzistenci kaše
- V míse dobře promícháme vejce, olej, vanilku, jablečný protlak a cukr
- Poté vše vmícháme do špenátové kaše
- Do špenátové směsi prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl
- Vše spolu promícháme
- Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 25 minut, nebo dokud není test špejlí čistý
- Dort vyndáme z trouby a dáme na mřížku, aby zcela vychladl
- Zatímco korpus chladne, si připravíme polevu
- Všechny ingredience na polevu spolu smícháme
- Poleva musí být hladká a nadýchaná
- V případě potřeby přidáme trochu mléka, pokud je poleva řídká nebo moučkový cukru pro zahuštění
Mechový dort se špenátem
Přineste si kousek přírody i k vám domů a upečte si dort, který vypadá jako hromádka čerstvě natrhaného mechu. Dortík je i stejně nadýchaný a měkký. Když se do něj zakousnete, je to jako byste padli do mechoví.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 400 g baby špenátu
- 3 vejce
- 250 g moučkového cukru
- 200 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
Na krém
- 250 ml smetany ke šlehání
- 125 g sýra mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového nebo citronového extraktu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
- Dortovou formu si vymažeme máslem, nebo vysypeme moukou
- Baby špenát spaříme, aby zvadl
- Poté ho tyčovým mixérem, nebo kuchyňským robotem rozmixujeme na pyré
- Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem
- Postupně začneme přidávat olej
- Směs mícháme, dokud se vše spolu nespojí
- Přidáme špenátové pyré, citronovou šťávu a citronovou kůru a mícháme
- Do špenátové směsi prosejeme mouku s práškem do pečiva
- Hotové těsto přelijeme do připravené formy a dáme péct do trouby
- V troubě pečeme přibližně 40 – 45 minut, dokud nám test špejlí nevyjde čistý
- Hotový korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout
- Na krém smícháme všechny ingredience v jedné míse a šleháme do hladka
- Na sestavení dortu, nejdříve dort vyrovnáme, tak že odřízneme vyboulenou vrchní část a tu si schováme
- Poté korpus přepůlíme na dva stejně velké kusy
- Jednotlivá patra promažeme krémem z mascarpone a umístíme na sebe
- Zbytkem krému potřeme celý povrch dortu
- Nakonec rozdrobíme odříznutý vrchní kus dortu a tím dort posypeme
- Získáme tak mechový efekt
Objevte podobné tipy
Špenátový dort s mascarpone
Sladký nadýchaný korpus společně s lahodným krémem vám nedovolí přestat a dort mrknutím oka zmizí. Recept je úplně jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 450 g čerstvého baby špenátu
- 250 g cukru krupice
- 150 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
Na krém
- 250 g mascarpone
- 200 ml šlehačku na šlehání
- 4 lžičky moučkového cukru
Na ozdobu
- 150 g rybízové marmelády
- maliny, granátové jablko, borůvky
Postup
- Čerstvý špenát spaříme, aby zvadl
- Poté ho tyčovým mixérem rozmixujeme do hladkého pyré
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Dortovou formu si vymažeme máslem nebo vyložíme papírem na pečení
- Ve vetší míse si smícháme vejce s cukrem, aby směs byla nadýchaná
- Přidáme špenátové pyré a znovu promícháme
- Do špenátové směsi prosejeme mouku s práškem na pečení a opatrně zapracujeme
- Těsto nesmí být hrudkovité
- Poté těsto přelijeme do předpřipravené formy a pečeme 40 minut
- Na krém si vyšleháme šlehačku, aby měla pevnou konzistenci
- Přidáme mascarpone a cukr a promícháme
- Špenátový korpus necháme vychladnout a poté ho můžeme potřít krémem z mascarpone
Zelený dort
V tomto receptu na špenátový dort není zmíněna žádná poleva. Tudíž bude jen a jen na vás jakou si zvolíte. Nebo můžete tento výborný dezert jíst i samostatně bez dalších příkras. Bude skvělý tak jako tak.
Co budeme potřebovat
- 3 velká vejce
- 96 g granulovaného erythritolu (nebo 100 g cukru krystal)
- 1 lžíce avokádového oleje (nebo jiného oleje)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 200 g mraženého špenátu
- 185 g neslazené jablečného pyré
- 75 ml mandlového mléka (nebo klasického polotučného mléka)
- 10 g kakaa
- Lžička žlutého potravinářského barviva
- 120 g ovesné mouky (nebo rozemletých vloček)
- 100 g hladké mouky
- 50 g škrobu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
Postup
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů
- Dortovou formu si vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem
- Do mísy přidáme vejce, sladidlo, olej, vanilkový extrakt
- Do menší mísy přidáme špenát, jablečné pyré, mléko, kakao a barvivo
- A špenátovou směs rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka
- Ve vedlejší míse promícháme ovesnou mouku s hladkou moukou, škrobem a práškem do pečiva
- Do špenátové směsi začneme postupně přidávat suché přísady střídavě s vaječnou směsí
- Vše pořádně smícháme, aby se ingredience spojily a těsto bylo hladké a řídké
- Těsto nalijeme do připravené formy a dáme do trouby péct
- Pečeme asi 25 minut
- Poté necháme korpus 20 minut chladnout ve formě a až potom ho přendáme z formy na mřížku, ať zcela vychladne
Slaný špenátový dort
Pokud vás sladké recepty neoslovily, nebo potřebujete nasbírat ještě trochu odvahy k jejich vyzkoušení. Tak jsme si pro všechny případy připravili i recept, který je možná schůdnější verzí tohoto dortu, a to jeho slaná varianta.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (studeného nakrájeného na plátky)
- ½ lžičky soli
- 3 polévkové lžíce studené vody
Na náplň
- 600 g mraženého špenátu
- 2 pórky
- 1 svazek petrželky
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- 4 vejce
- 125 ml mléka
- 125 ml smetany
- 150 g strouhaného sýra
- Sůl
- Pepř
Postup
- Troubu předehřejeme na 220 stupňů
- Mražený špenát si rozmrazíme
- Studené a nakrájené máslo uhněteme s moukou, solí a vodou
- Musí nám vzniknout hladké těsto
- Mísu s těstem zabalíme do potravinářské folie a dáme odpočinout do lednice
- Mezitím si omyjeme pórek a petržel
- Pórek nakrájíme na kolečka a petrželku si nadrobno nasekáme
- Na pánvi si rozehřejeme olej a poté přidáme pórek
- Pórek na pánvi restujeme, pak přidáme česnek a necháme ho rozvonět
- Přidáme do pánve špenát a začneme vše smažit, dokud se tekutina ze špenátu neodpaří
- Pánev sundáme ze sporáku a zamícháme petržel
- Odpočinuté těsto vyndáme z lednice a vyválíme ho na velikost větší než je forma, do které ho budeme posléze dávat
- Dno formy vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem
- Formu přitlačíme na těsto a to nám ukáže jakou velikost z těsta vyříznout
- Těsto vložíme do formy a ze zbylého těsta vypracujeme nudli, kterou vyložíme strany formy
- Ty se snažíme co nejvýše zakrýt
- Vidličkou do těsta několikrát píchneme
- Ve velké míse si smícháme vejce s mlékem a smetanou
- Osolíme, opepříme a promícháme, aby se pepř se solí rozpustily
- Přidáme sýr (trochu si necháme na posypání)
- Přidáme pórkovou směs a dobře promícháme, vše se musí vzájemně spojit
- Směs vlijeme do formy na těsto a posypeme zbylým sýrem
- Pečeme asi 30 minut
- Náplň by měla být tuhá, poté je možné dort vyndat z trouby
- Necháme vychladnout a servírujeme
Doufáme, že jsme vás přesvědčili o tom, že i dort ze špenátu může být opravdová delikatesa. Hlavní je se toho nebát a zkoušet nové věci. Pokud byste přece jen chtěli začít více pozvolna, ale chcete do receptu zapojit zeleninu, vyzkoušejte tyto recepty na mrkvové dorty a třeba se propracujete i ke špenátu!