Chutné recepty na dorty ze špenátu. Nevěříte? Tak je s námi vyzkoušejte!

Těžko se asi věří, že sladký zákusek může být i z listové zeleniny.

Věřte nebo ne, může a dokonce velmi dobrý.

Odvažte se a vyzkoušejte s námi tyto recepty na špenátové dorty.

Nechte svou kuchyň zezelenat!

Špenátový dort s vanilkou

Chcete svou návštěvu hned při příchodu odzbrojit? Tak zkuste tento famózní dort. Nejen, že návštěvě vyrazíte dech jeho barvou, ale až se dozví, že je korpus ze špenátu tak jim vyrazíte dech podruhé a napotřetí nebudou moc popadnout dech až ho ochutnají. Jeho chuť je přímo fantastická, tak že i ti největší skeptici budou muset uznat, že tento špenátový dezert je výtečný.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 150 g baby špenátu
  2. 3 velká vejce
  3. 2 lžičky vanilkového extrakt
  4. 150 g cukru krystal
  5. 100 g jablečného pyré
  6. 100 ml rostlinného oleje
  7. 250 g hladké mouky
  8. 3 lžičky prášku do pečiva
  9. ½ lžičky soli

Na polevu

  1. 75 g másla (změklé)
  2. 250 g moučkového moučkového
  3. 1 lžička vanilkového extraktu
  4. 1 lžíce mléka
  5. Sypání na ozdobu (nepovinné)

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Vymažeme nebo si vysypeme dortovou formu
  3. Špenát na několik minut dáme do hrnce dusit, dokud nezvadne
  4. Když je hotový, tak ho zchladíme pod studenou vodou
  5. Vodu slijeme a vymačkáme přebytečnou vodu
  6. V míse špenát dobře do hladka rozmixujeme tyčovým mixérem
  7. Špenát musí získat konzistenci kaše
  8. V míse dobře promícháme vejce, olej, vanilku, jablečný protlak a cukr
  9. Poté vše vmícháme do špenátové kaše
  10. Do špenátové směsi prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl
  11. Vše spolu promícháme
  12. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 25 minut, nebo dokud není test špejlí čistý
  13. Dort vyndáme z trouby a dáme na mřížku, aby zcela vychladl
  14. Zatímco korpus chladne, si připravíme polevu
  15. Všechny ingredience na polevu spolu smícháme
  16. Poleva musí být hladká a nadýchaná
  17. V případě potřeby přidáme trochu mléka, pokud je poleva řídká nebo moučkový cukru pro zahuštění
Kus zeleného dortu s vanilkovým krémem a dochucený jahodami.
Zdroj: niftyrecipe.com

Mechový dort se špenátem

Přineste si kousek přírody i k vám domů a upečte si dort, který vypadá jako hromádka čerstvě natrhaného mechu. Dortík je i stejně nadýchaný a měkký. Když se do něj zakousnete, je to jako byste padli do mechoví.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 400 g baby špenátu
  2. 3 vejce
  3. 250 g moučkového cukru
  4. 200 ml oleje
  5. 250 g hladké mouky
  6. 3 lžičky prášku do pečiva
  7. 2 lžíce citronové šťávy
  8. kůra z 1 citronu

Na krém

  1. 250 ml smetany ke šlehání
  2. 125 g sýra mascarpone
  3. 2 lžíce moučkového cukru
  4. 1 lžička vanilkového nebo citronového extraktu

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
  2. Dortovou formu si vymažeme máslem, nebo vysypeme moukou
  3. Baby špenát spaříme, aby zvadl
  4. Poté ho tyčovým mixérem, nebo kuchyňským robotem rozmixujeme na pyré
  5. Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem
  6. Postupně začneme přidávat olej
  7. Směs mícháme, dokud se vše spolu nespojí
  8. Přidáme špenátové pyré, citronovou šťávu a citronovou kůru a mícháme
  9. Do špenátové směsi prosejeme mouku s práškem do pečiva
  10. Hotové těsto přelijeme do připravené formy a dáme péct do trouby
  11. V troubě pečeme přibližně 40 – 45 minut, dokud nám test špejlí nevyjde čistý
  12. Hotový korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout
  13. Na krém smícháme všechny ingredience v jedné míse a šleháme do hladka
  14. Na sestavení dortu, nejdříve dort vyrovnáme, tak že odřízneme vyboulenou vrchní část a tu si schováme
  15. Poté korpus přepůlíme na dva stejně velké kusy
  16. Jednotlivá patra promažeme krémem z mascarpone a umístíme na sebe
  17. Zbytkem krému potřeme celý povrch dortu
  18. Nakonec rozdrobíme odříznutý vrchní kus dortu a tím dort posypeme
  19. Získáme tak mechový efekt
Nadýchaný dort promazaný bílým krémem a posypaný zeleným sypáním.
Zdroj: ala-piecze.blogspot.com

Špenátový dort s mascarpone

Sladký nadýchaný korpus společně s lahodným krémem vám nedovolí přestat a dort mrknutím oka zmizí. Recept je úplně jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 450 g čerstvého baby špenátu
  2. 250 g cukru krupice
  3. 150 ml oleje
  4. 250 g hladké mouky
  5. 2 lžičky prášku do pečiva

Na krém

  1. 250 g mascarpone
  2. 200 ml šlehačku na šlehání
  3. 4 lžičky moučkového cukru

Na ozdobu

  1. 150 g rybízové marmelády
  2. maliny, granátové jablko, borůvky

Postup

  1. Čerstvý špenát spaříme, aby zvadl
  2. Poté ho tyčovým mixérem rozmixujeme do hladkého pyré
  3. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  4. Dortovou formu si vymažeme máslem nebo vyložíme papírem na pečení
  5. Ve vetší míse si smícháme vejce s cukrem, aby směs byla nadýchaná
  6. Přidáme špenátové pyré a znovu promícháme
  7. Do špenátové směsi prosejeme mouku s práškem na pečení a opatrně zapracujeme
  8. Těsto nesmí být hrudkovité
  9. Poté těsto přelijeme do předpřipravené formy a pečeme 40 minut
  10. Na krém si vyšleháme šlehačku, aby měla pevnou konzistenci
  11. Přidáme mascarpone a cukr a promícháme
  12. Špenátový korpus necháme vychladnout a poté ho můžeme potřít krémem z mascarpone
Zelená buchta se smetanovým krémem.
Zdroj: redtri.com

Zelený dort

V tomto receptu na špenátový dort není zmíněna žádná poleva. Tudíž bude jen a jen na vás jakou si zvolíte. Nebo můžete tento výborný dezert jíst i samostatně bez dalších příkras. Bude skvělý tak jako tak.

Co budeme potřebovat

  1. 3 velká vejce
  2. 96 g granulovaného erythritolu (nebo 100 g cukru krystal)
  3. 1 lžíce avokádového oleje (nebo jiného oleje)
  4. 2 lžičky vanilkového extraktu
  5. 200 g mraženého špenátu
  6. 185 g neslazené jablečného pyré
  7. 75 ml mandlového mléka (nebo klasického polotučného mléka)
  8. 10 g kakaa
  9. Lžička žlutého potravinářského barviva
  10. 120 g ovesné mouky (nebo rozemletých vloček)
  11. 100 g hladké mouky
  12. 50 g škrobu
  13. 2 lžičky prášku do pečiva
  14. ½ lžičky soli

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů
  2. Dortovou formu si vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem
  3. Do mísy přidáme vejce, sladidlo, olej, vanilkový extrakt
  4. Do menší mísy přidáme špenát, jablečné pyré, mléko, kakao a barvivo
  5. A špenátovou směs rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka
  6. Ve vedlejší míse promícháme ovesnou mouku s hladkou moukou, škrobem a práškem do pečiva
  7. Do špenátové směsi začneme postupně přidávat suché přísady střídavě s vaječnou směsí
  8. Vše pořádně smícháme, aby se ingredience spojily a těsto bylo hladké a řídké
  9. Těsto nalijeme do připravené formy a dáme do trouby péct
  10. Pečeme asi 25 minut
  11. Poté necháme korpus 20 minut chladnout ve formě a až potom ho přendáme z formy na mřížku, ať zcela vychladne
Zelená vláčná bábovka bez zdobení.
Zdroj: zeymurancafee.com

Slaný špenátový dort

Pokud vás sladké recepty neoslovily, nebo potřebujete nasbírat ještě trochu odvahy k jejich vyzkoušení. Tak jsme si pro všechny případy připravili i recept, který je možná schůdnější verzí tohoto dortu, a to jeho slaná varianta.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 250 g hladké mouky
  2. 150 g másla (studeného nakrájeného na plátky)
  3. ½ lžičky soli
  4. 3 polévkové lžíce studené vody

Na náplň

  1. 600 g mraženého špenátu
  2. 2 pórky
  3. 1 svazek petrželky
  4. 1 lžíce oleje
  5. 2 stroužky česneku (prolisovaný)
  6. 4 vejce
  7. 125 ml mléka
  8. 125 ml smetany
  9. 150 g strouhaného sýra
  10. Sůl
  11. Pepř

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 220 stupňů
  2. Mražený špenát si rozmrazíme
  3. Studené a nakrájené máslo uhněteme s moukou, solí a vodou
  4. Musí nám vzniknout hladké těsto
  5. Mísu s těstem zabalíme do potravinářské folie a dáme odpočinout do lednice
  6. Mezitím si omyjeme pórek a petržel
  7. Pórek nakrájíme na kolečka a petrželku si nadrobno nasekáme
  8. Na pánvi si rozehřejeme olej a poté přidáme pórek
  9. Pórek na pánvi restujeme, pak přidáme česnek a necháme ho rozvonět
  10. Přidáme do pánve špenát a začneme vše smažit, dokud se tekutina ze špenátu neodpaří
  11. Pánev sundáme ze sporáku a zamícháme petržel
  12. Odpočinuté těsto vyndáme z lednice a vyválíme ho na velikost větší než je forma, do které ho budeme posléze dávat
  13. Dno formy vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem
  14. Formu přitlačíme na těsto a to nám ukáže jakou velikost z těsta vyříznout
  15. Těsto vložíme do formy a ze zbylého těsta vypracujeme nudli, kterou vyložíme strany formy
  16. Ty se snažíme co nejvýše zakrýt
  17. Vidličkou do těsta několikrát píchneme
  18. Ve velké míse si smícháme vejce s mlékem a smetanou
  19. Osolíme, opepříme a promícháme, aby se pepř se solí rozpustily
  20. Přidáme sýr (trochu si necháme na posypání)
  21.  Přidáme pórkovou směs a dobře promícháme, vše se musí vzájemně spojit
  22. Směs vlijeme do formy na těsto a posypeme zbylým sýrem
  23. Pečeme asi 30 minut
  24. Náplň by měla být tuhá, poté je možné dort vyndat z trouby
  25. Necháme vychladnout a servírujeme
Slaný koláč se špenátem a smetanou.
Zdroj: theironyou.com

Doufáme, že jsme vás přesvědčili o tom, že i dort ze špenátu může být opravdová delikatesa. Hlavní je se toho nebát a zkoušet nové věci. Pokud byste přece jen chtěli začít více pozvolna, ale chcete do receptu zapojit zeleninu, vyzkoušejte tyto recepty na mrkvové dorty a třeba se propracujete i ke špenátu!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X