Šproty

Šproty malé chutné a zdravé rybičky

Jedná se o menší mořské ryby, které jsou příbuzné ze sleďem a hojně loveny v oblastech podél pobřeží Evropy.

Jejich maso je velmi chutné a v přímořských státech se prodávají čerstvě uzené jako pochoutka. Jinde jsou známější jako konzervované v oleji, podobně jako jiné olejovky.

Význam ve výživě

Proč ovlivňuje pozitivně konzumace šprotů lidské zdraví ?

  • ovlivňuje kardiovaskulární systém, snižují riziko srdečního záchvatu a mrtvice
  • chrání před cévními nemocemi
  • lehce stravitelné, vhodné při redukční dietě

Složení šprotů

  • omega-3 mastné kyseliny
  • vitamín A, D, E, K
  • vápník, sodík, jód

Jaký mají význam omega-3 mastné kyseliny ve výživě ?

Konzumace omega-3 snižuje riziko infarktu myokardu, zároveň stabilizují srdeční svalovinu a snižují riziko tepové nepravidelnosti, brání ucpávání cév a mají protizánětlivý účinek.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách ve 100 g

Druh ryby
KalorieTukBílkovinyOmega 3-mastné kyseliny
Slaneček602 kJ10 g13 g3 g
Šproty360 kJ6 g5 g2,5 g
Tuňák grilovaný
603 kJ5 g23 g0,5 g
Losos grilovaný
532 kJ5 g21 g1,7 g
Slávky jedlé
218 kJ1 g9 g0,5 g
Platýs
347 kJ2 g17 g0,3 g

Jak můžeme šproty využít v kuchyni ?

Hospodářský význam této ryby spočívá především v možnostech konzervování. Často je šprot před vkládáním do konzerv uzen. Uzené šproty bývají nejčastěji využívaný k přípravě pomazánek. Čerstvé šproty nejčastěji smažíme nebo grilujeme.

 

zdroj : thefishsociety.co.uk

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také