Skvělé recepty na rýži po srbsku pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Vyzkoušeli jste už někdy recepty na srbské rizoto, které se sice podobá tomu našemu, ale chutná úplně jinak?

Tento druh kuchyně si našel cestu i do naší malé země a rozhodně stojí za vyzkoušení. Inspirovat se můžete v našem článku.

Posbírali jsme pro vás spoustu luxusních lahůdek a vy tak hravě ochutnáte jednu z mnoha světových kuchyní, prostřednictvím jednoduchého, ale skvělého pokrmu.

Jednoduché srbské rizoto

Může to být luxusní příloha třeba k nějaké pečeni, ale i jednoduchý oběd či večeře. Výhodou je, že se dá vše připravit v jedné pánvi, což urychlí přípravu a zkrátí čekání na výsledný pokrm.Zkuste například recepty na pečené kuřecí maso.

Ingredience:

  • 1 hrnek nevařené rýže
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 nakrájená paprika
  • 1 středně velká nakrájená mrkev
  • 3 drcené stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • 1 hrst čerstvého hrášku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky sušeného chilli
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvá petržel na ozdobu

Postup

  • V pánvi zahřejeme olej na střední teplotu, přihodíme nakrájenou cibuli i mrkev a restujeme zhruba 3 minuty.
  • Přidáme česnek, pepř, nakrájená rajčata a necháme 5 minut povařit za častého míchání.
  • Pak vmícháme rýži, hrášek, čerstvou i sušenou papriku a chilli prášek.
  • Zalijeme vývarem a přivedeme k varu
  • Snížíme teplotu, zakryjeme pokličkou a vaříme zhruba 15 minut, až se vstřebá veškerá tekutina.
  • Důležité je po celou dobu pravidelně a často míchat.
  • Dochutíme solí i pepřem a můžeme servírovat. Na talíři ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou.
Rýže podle srbské receptury se zeleninou.
Zdroj: https://www.all-thats-jas.com

Vepřové rizoto

Tato pochoutka vám podráždí chuťové buňky, protože co je lepšího než dušené masíčko, které je šťavnaté a lahodné.

Ingredience:

  • 600 g vepřového masa
  • 200 g uzené slaniny
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 2 větší cibule
  • 3 sušené chilli papričky
  • 1 bobkový list
  • 2 polévkové lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 50 ml červeného vína
  • 350 ml vývaru (vepřového nebo hovězího)
  • 2 hrnky dlouhozrnné rýže
  • 4 hrnky vody
  • 3 lžíce oleje

Postup

  • Maso nakrájíme na stejně velké kousky a slaninu na středně velké kostičky.
  • V pánvi rozehřejeme olej, přidáme slaninu s masem a necháme restovat.
  • Přidáme cibuli nakrájenou na kostičky, prolisovaný česnek, rajčatovou pastu a vaříme asi 3 – 4 minuty.
  • Okořeníme, přihodíme nasekané chilli papričky, přilijeme víno s vývarem, promícháme a necháme vařit na mírném ohni, dokud není maso měkké.
  • Musíme ale hlídat, aby bylo měkké a zároveň šťavnaté, nikoliv vysušené.
  • Když máme hotovo, odstavíme maso z plotny a uvaříme si rýži.
  • Do hrnce dáme 2 hrnky rýže, přelijeme 4 hrnky vody a přivedeme k varu.
  • Na mírném ohni vaříme tak dlouho, až se vstřebá voda.
  • Pokud máme rýžovar, připravíme rýži v něm.
  • Pak už jen stačí promíchat rýži s masem a servírovat.
Srbská rýžová pánev z vepřového masa s chilli.
Zdroj: https://sortedfood.com

Zeleninová pánev s rýží

Hrnec plný zeleniny a masa, přesně to představuje tento recept na srbské rizoto, po kterém se budete olizovat ještě druhý den.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 200 g kuřecího nebo hovězího masa
  • 10 – 12 cibulí
  • 1 1/2 kg rajčat
  • 1 středně velký lilek
  • 1 zelená paprika
  • 2 cukety
  • 3 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na plátky
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek rýže
  • Hrst petržele
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti (může být i čtyřbarevný či bílý)

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
  • Maso nakrájíme na středně velké kostky, řapíkatý celer na menší kostičky.
  • Rajčata pokrájíme na plátky spolu s očištěnou cibulí.
  • Lilek i cuketu oloupeme a s paprikou rozkrájíme na stejné kousky, asi tak 1 x 1 cm.
  • Do misky dáme olej, cibuli, lilek, zelenou papriku, cukety i celer a osolíme podle chuti.
  • Vezmeme větší pekáč a budeme do něj vrstvit jednotlivé ingredience.
  • Na dno dáme polovinu rajčat, polovinu zeleninové směsi a opepříme.
  • Přidáme nakrájené maso a rozprostřeme po celé ploše.
  • Maso přikryjeme druhou polovinou zeleniny, přisypeme nevařenou rýži a zbývající rajčata.
  • Nakonec přelijeme vodou, zakryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 2 hodiny.
  • Po uplynutí této doby sundáme alobal a ještě necháme 10 minut péct odkryté.
  • Pak už stačí jen vyndat z trouby a servírovat.
Rychlé rizoto po srbsku s rajčaty, lilkem a cuketou.
Zdroj: https://www.keyingredient.com

Žampionová směs

Tohle srbské rizoto vás nadchne, zvlášť pokud milujete houby. Je jednoduché a přitom velmi chutné i syté. Vše navíc dokonale podtrhne bílé víno.

Ingredience:

  • 4 lžíce oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 300 g hub Portobello
  • 1 hrnek kulaté bílé rýže
  • 1 hrnek bílého vína (nejlépe kvalitní Chardonnay)
  • 1 lžička vegety (nebo podobného koření, co běžně používáme)
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře
  • 2 hrnky vroucí vody
  • 1 lžíce čerstvé petrželky

Postup

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kousky. Houby naopak pokrájíme na hrubší plátky.
  • Rýži propláchneme, přecedíme a necháme okapat.
  • V hrnci rozehřejeme olej a přihodíme cibuli.
  • Necháme restovat a průběžně mícháme, aby získala cibulka zlatavý nádech.
  • Přidáme houby a vaříme zhruba 4 minuty.
  • Poté přidáme rýži, koření a zalijeme vínem. Necháme vařit a za občasného míchání počkáme, až se 2/3 vína odpaří.
  • Nakonec přilijeme horkou vodu a vaříme ještě 15 – 20 minut.
  • Pokud bude směs lepkavá, bude potřeba přidat ještě další vodu.
  • Občas zamícháme a počkáme, až se voda odpaří a rýže bude mít požadovanou konzistenci.
  • Pak už jen odstavíme a můžeme servírovat ozdobené nasekanou petrželkou.

Tip: Kdo chce, může ještě očistit jarní cibulku, nakrájet i se zelenou natí a posypat podle libosti.

Rizoto s rýží a žampiony na bílém vínu.
Zdroj: https://balkanlunchbox.com

Rizoto jako ze školní jídelny

Přestože na tyto instituce chceme v dospělosti zapomenout, není na škodu si občas připomenout nějaký ten recept, který nám chutnal, když jsme ještě byli školáky.

Ingredience:

  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 500 g hovězího masa
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 4 oloupaná rajčata
  • 1 zelenou papriku
  • 1 červenou papriku
  • 1 žlutou papriku
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čtyřbarevného pepře
  • 1 hrnek nevařené rýže
  • 2 hrnky vody

Postup

  • Cibuli nakrájíme na kostičky a hodíme do pánve na zahřátý olej. Smažíme do zlatohněda.
  • Posypeme paprikou, přihodíme na tenké plátky pokrájené hovězí maso a necháme 30 minut restovat.
  • Osolíme, opepříme a přidáme rajčata nakrájená na čtvrtky a papriky na proužky.
  • Povaříme zhruba 10 minut a přisypeme rýži, kterou zalijeme vodou.
  • Vaříme dalších 25 – 30 minut, dokud se voda neodpaří a rýže není měkká a jemná.
Hovězí maso na cibulce s rajčaty, paprikou a rýží.
Zdroj: https://www.food.com

Směs s lesními houbami a hráškem

Věřte, že tohle rizoto po srbsku si získá vaše srdce. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledný pokrm vynikající. Jde o povedenou kombinaci vhodně zvolených surovin.

Ingredience:

  • 250 g čerstvých lesních hub na plátky
  • 3 hrnky vroucí vody
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (nebo 1 lžíci sádla)
  • 1 středně velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 1/2 hrnku rýže na rizoto
  • 1 1/2 litru horkého kuřecího vývaru
  • 3/4 hrnku čerstvého hrášku (může být i mražený)
  • 1 lžíce neslaného másla
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • Hrst čerstvé petrželky
  • Parmazán nebo Grana Padano na posyp

Postup

  • Do velké pánve dáme rozehřát olej a přidáme na jemné kostičky nakrájenou cibuli s česnekem na tenké plátky.
  • Smažíme 3 – 4 minuty, dokud nebude cibule měkká a nezesklovatí.
  • Houby nakrájíme na plátky a přihodíme do pánve. Osolíme, opepříme, přihodíme tymián a několik minut restujeme.
  • Přisypeme rýži na rizoto, promícháme a minutu smažíme.
  • Zalijeme 1/2 litrem kuřecího vývaru, zamícháme, přikryjeme pokličkou a snížíme teplotu na střední stupeň.
  • Vaříme tak dlouho, až se absorbuje veškerá tekutina. Poté přilijeme zbývající kuřecí vývar.
  • Zamícháme a necháme vařit, dokud není rýže pěkně měkká, ale ne rozvařená.
  • Nakonec přihodíme čerstvý hrášek a máslo, které necháme rozpustit.
  • Podle potřeby ještě dosolíme či opepříme a můžeme servírovat ozdobené nakrájenou čerstvou petrželkou a posypané strouhaným sýrem.

Tip: Když budeme chtít použít sušené houby, namočíme je na 1 hodinu před vařením do teplé vody. Poté je scedíme, ale vodu si dáme stranou a přilijeme do rizota místo 1/2 litru kuřecího vývaru.

Rizoto po srbsku se žampiony, hráškem a tymiánem.
Zdroj: https://markieskitchen.com

Rizoto s drůbežím masem, paprikou a rajčaty

Srbská směs s kuřecím masem je skvělou volbou pro každého, kdo miluje drůbež. Tohle je trochu upravená verze s krůtou, po které se u vás jen zapráší.

Ingredience:

  • 600 g krůtích prsou
  • 2 červené papriky
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé mleté papriky
  • 250 g dlouhozrnné rýže
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 1 1/4 l kuřecího vývaru (může být i hovězí)
  • 500 g nakrájených konzervovaných rajčat

Postup

  • Krůtí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na 2 cm kostky.
  • Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme na tenké plátky.
  • Česnek očistíme a prolisujeme.
  • V hrnci rozehřejeme olej, přihodíme maso a restujeme za stálého míchání do zlatohněda.
  • Osolíme, opepříme, přidáme cibuli, česnek i papriky a cca 2 minuty vaříme.
  • Zasypeme sladkou i pálivou paprikou, přisypeme rýži a ještě vmícháme rajčatovou pastu.
  • Zalijeme vývarem a vmícháme nakrájená rajčata.
  • Přivedeme k varu a na středním ohni za častého míchání vaříme asi 20 – 30 minut.
  • Podle potřeby ještě dosolíme a opepříme. Poté ihned servírujeme.
Krůtí maso s rýží a zeleninou.
Zdroj: https://eatsmarter.com

Tip na závěr – Srbský zeleninový salát

Udělejte si k jakémukoliv rizotu i chutnou a hlavně zdravou přílohu.

Ingredience:

  • 250 g cherry rajčat
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 menší červená cibule
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu

Postup

  • Rajčata nakrájíme na půlky či čtvrtky, záleží na jejich velikosti.
  • Cibuli rozkrájíme na tenké plátky, okurku na kostičky a vše dáme spolu s rajčaty do mísy.
  • Osolíme, opepříme, přidáme olivový olej a promícháme.
  • Pak už jen stačí servírovat ozdobené nasekanou petrželí, případně pažitkou.
Lahodný salát s rajčaty, okurkou, cibulí a olivovým olejem.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X