Vyzkoušeli jste už někdy recepty na srbské rizoto, které se sice podobá tomu našemu, ale chutná úplně jinak?
Tento druh kuchyně si našel cestu i do naší malé země a rozhodně stojí za vyzkoušení. Inspirovat se můžete v našem článku.
Posbírali jsme pro vás spoustu luxusních lahůdek a vy tak hravě ochutnáte jednu z mnoha světových kuchyní, prostřednictvím jednoduchého, ale skvělého pokrmu.
Jednoduché srbské rizoto
Může to být luxusní příloha třeba k nějaké pečeni, ale i jednoduchý oběd či večeře. Výhodou je, že se dá vše připravit v jedné pánvi, což urychlí přípravu a zkrátí čekání na výsledný pokrm.Zkuste například recepty na pečené kuřecí maso.
Ingredience:
- 1 hrnek nevařené rýže
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 1 nakrájená cibule
- 1 nakrájená paprika
- 1 středně velká nakrájená mrkev
- 3 drcené stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 hrst čerstvého hrášku
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1/2 lžičky sušeného chilli
- 2 polévkové lžíce oleje
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petržel na ozdobu
Postup
- V pánvi zahřejeme olej na střední teplotu, přihodíme nakrájenou cibuli i mrkev a restujeme zhruba 3 minuty.
- Přidáme česnek, pepř, nakrájená rajčata a necháme 5 minut povařit za častého míchání.
- Pak vmícháme rýži, hrášek, čerstvou i sušenou papriku a chilli prášek.
- Zalijeme vývarem a přivedeme k varu
- Snížíme teplotu, zakryjeme pokličkou a vaříme zhruba 15 minut, až se vstřebá veškerá tekutina.
- Důležité je po celou dobu pravidelně a často míchat.
- Dochutíme solí i pepřem a můžeme servírovat. Na talíři ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou.

Vepřové rizoto
Tato pochoutka vám podráždí chuťové buňky, protože co je lepšího než dušené masíčko, které je šťavnaté a lahodné.
Ingredience:
- 600 g vepřového masa
- 200 g uzené slaniny
- 6 – 8 stroužků česneku
- 2 větší cibule
- 3 sušené chilli papričky
- 1 bobkový list
- 2 polévkové lžíce rajčatové pasty
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 50 ml červeného vína
- 350 ml vývaru (vepřového nebo hovězího)
- 2 hrnky dlouhozrnné rýže
- 4 hrnky vody
- 3 lžíce oleje
Postup
- Maso nakrájíme na stejně velké kousky a slaninu na středně velké kostičky.
- V pánvi rozehřejeme olej, přidáme slaninu s masem a necháme restovat.
- Přidáme cibuli nakrájenou na kostičky, prolisovaný česnek, rajčatovou pastu a vaříme asi 3 – 4 minuty.
- Okořeníme, přihodíme nasekané chilli papričky, přilijeme víno s vývarem, promícháme a necháme vařit na mírném ohni, dokud není maso měkké.
- Musíme ale hlídat, aby bylo měkké a zároveň šťavnaté, nikoliv vysušené.
- Když máme hotovo, odstavíme maso z plotny a uvaříme si rýži.
- Do hrnce dáme 2 hrnky rýže, přelijeme 4 hrnky vody a přivedeme k varu.
- Na mírném ohni vaříme tak dlouho, až se vstřebá voda.
- Pokud máme rýžovar, připravíme rýži v něm.
- Pak už jen stačí promíchat rýži s masem a servírovat.

Zeleninová pánev s rýží
Hrnec plný zeleniny a masa, přesně to představuje tento recept na srbské rizoto, po kterém se budete olizovat ještě druhý den.
Ingredience:
- 1/2 hrnku oleje
- 1 200 g kuřecího nebo hovězího masa
- 10 – 12 cibulí
- 1 1/2 kg rajčat
- 1 středně velký lilek
- 1 zelená paprika
- 2 cukety
- 3 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na plátky
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek rýže
- Hrst petržele
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti (může být i čtyřbarevný či bílý)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Maso nakrájíme na středně velké kostky, řapíkatý celer na menší kostičky.
- Rajčata pokrájíme na plátky spolu s očištěnou cibulí.
- Lilek i cuketu oloupeme a s paprikou rozkrájíme na stejné kousky, asi tak 1 x 1 cm.
- Do misky dáme olej, cibuli, lilek, zelenou papriku, cukety i celer a osolíme podle chuti.
- Vezmeme větší pekáč a budeme do něj vrstvit jednotlivé ingredience.
- Na dno dáme polovinu rajčat, polovinu zeleninové směsi a opepříme.
- Přidáme nakrájené maso a rozprostřeme po celé ploše.
- Maso přikryjeme druhou polovinou zeleniny, přisypeme nevařenou rýži a zbývající rajčata.
- Nakonec přelijeme vodou, zakryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 2 hodiny.
- Po uplynutí této doby sundáme alobal a ještě necháme 10 minut péct odkryté.
- Pak už stačí jen vyndat z trouby a servírovat.

Objevte podobné tipy
Žampionová směs
Tohle srbské rizoto vás nadchne, zvlášť pokud milujete houby. Je jednoduché a přitom velmi chutné i syté. Vše navíc dokonale podtrhne bílé víno.
Ingredience:
- 4 lžíce oleje
- 1 středně velká cibule
- 300 g hub Portobello
- 1 hrnek kulaté bílé rýže
- 1 hrnek bílého vína (nejlépe kvalitní Chardonnay)
- 1 lžička vegety (nebo podobného koření, co běžně používáme)
- 1/4 lžičky bílého mletého pepře
- 2 hrnky vroucí vody
- 1 lžíce čerstvé petrželky
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kousky. Houby naopak pokrájíme na hrubší plátky.
- Rýži propláchneme, přecedíme a necháme okapat.
- V hrnci rozehřejeme olej a přihodíme cibuli.
- Necháme restovat a průběžně mícháme, aby získala cibulka zlatavý nádech.
- Přidáme houby a vaříme zhruba 4 minuty.
- Poté přidáme rýži, koření a zalijeme vínem. Necháme vařit a za občasného míchání počkáme, až se 2/3 vína odpaří.
- Nakonec přilijeme horkou vodu a vaříme ještě 15 – 20 minut.
- Pokud bude směs lepkavá, bude potřeba přidat ještě další vodu.
- Občas zamícháme a počkáme, až se voda odpaří a rýže bude mít požadovanou konzistenci.
- Pak už jen odstavíme a můžeme servírovat ozdobené nasekanou petrželkou.
Tip: Kdo chce, může ještě očistit jarní cibulku, nakrájet i se zelenou natí a posypat podle libosti.

Rizoto jako ze školní jídelny
Přestože na tyto instituce chceme v dospělosti zapomenout, není na škodu si občas připomenout nějaký ten recept, který nám chutnal, když jsme ještě byli školáky.
Ingredience:
- 1 velká cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 500 g hovězího masa
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- 4 oloupaná rajčata
- 1 zelenou papriku
- 1 červenou papriku
- 1 žlutou papriku
- 1 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čtyřbarevného pepře
- 1 hrnek nevařené rýže
- 2 hrnky vody
Postup
- Cibuli nakrájíme na kostičky a hodíme do pánve na zahřátý olej. Smažíme do zlatohněda.
- Posypeme paprikou, přihodíme na tenké plátky pokrájené hovězí maso a necháme 30 minut restovat.
- Osolíme, opepříme a přidáme rajčata nakrájená na čtvrtky a papriky na proužky.
- Povaříme zhruba 10 minut a přisypeme rýži, kterou zalijeme vodou.
- Vaříme dalších 25 – 30 minut, dokud se voda neodpaří a rýže není měkká a jemná.

Směs s lesními houbami a hráškem
Věřte, že tohle rizoto po srbsku si získá vaše srdce. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledný pokrm vynikající. Jde o povedenou kombinaci vhodně zvolených surovin.
Ingredience:
- 250 g čerstvých lesních hub na plátky
- 3 hrnky vroucí vody
- 2 polévkové lžíce olivového oleje (nebo 1 lžíci sádla)
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 větvičky čerstvého tymiánu
- 1 1/2 hrnku rýže na rizoto
- 1 1/2 litru horkého kuřecího vývaru
- 3/4 hrnku čerstvého hrášku (může být i mražený)
- 1 lžíce neslaného másla
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- Hrst čerstvé petrželky
- Parmazán nebo Grana Padano na posyp
Postup
- Do velké pánve dáme rozehřát olej a přidáme na jemné kostičky nakrájenou cibuli s česnekem na tenké plátky.
- Smažíme 3 – 4 minuty, dokud nebude cibule měkká a nezesklovatí.
- Houby nakrájíme na plátky a přihodíme do pánve. Osolíme, opepříme, přihodíme tymián a několik minut restujeme.
- Přisypeme rýži na rizoto, promícháme a minutu smažíme.
- Zalijeme 1/2 litrem kuřecího vývaru, zamícháme, přikryjeme pokličkou a snížíme teplotu na střední stupeň.
- Vaříme tak dlouho, až se absorbuje veškerá tekutina. Poté přilijeme zbývající kuřecí vývar.
- Zamícháme a necháme vařit, dokud není rýže pěkně měkká, ale ne rozvařená.
- Nakonec přihodíme čerstvý hrášek a máslo, které necháme rozpustit.
- Podle potřeby ještě dosolíme či opepříme a můžeme servírovat ozdobené nakrájenou čerstvou petrželkou a posypané strouhaným sýrem.
Tip: Když budeme chtít použít sušené houby, namočíme je na 1 hodinu před vařením do teplé vody. Poté je scedíme, ale vodu si dáme stranou a přilijeme do rizota místo 1/2 litru kuřecího vývaru.

Rizoto s drůbežím masem, paprikou a rajčaty
Srbská směs s kuřecím masem je skvělou volbou pro každého, kdo miluje drůbež. Tohle je trochu upravená verze s krůtou, po které se u vás jen zapráší.
Ingredience:
- 600 g krůtích prsou
- 2 červené papriky
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- Sůl podle chuti
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky pálivé mleté papriky
- 250 g dlouhozrnné rýže
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 1 1/4 l kuřecího vývaru (může být i hovězí)
- 500 g nakrájených konzervovaných rajčat
Postup
- Krůtí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na 2 cm kostky.
- Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme na tenké plátky.
- Česnek očistíme a prolisujeme.
- V hrnci rozehřejeme olej, přihodíme maso a restujeme za stálého míchání do zlatohněda.
- Osolíme, opepříme, přidáme cibuli, česnek i papriky a cca 2 minuty vaříme.
- Zasypeme sladkou i pálivou paprikou, přisypeme rýži a ještě vmícháme rajčatovou pastu.
- Zalijeme vývarem a vmícháme nakrájená rajčata.
- Přivedeme k varu a na středním ohni za častého míchání vaříme asi 20 – 30 minut.
- Podle potřeby ještě dosolíme a opepříme. Poté ihned servírujeme.

Tip na závěr – Srbský zeleninový salát
Udělejte si k jakémukoliv rizotu i chutnou a hlavně zdravou přílohu.
Ingredience:
- 250 g cherry rajčat
- 1/2 salátové okurky
- 1 menší červená cibule
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu
Postup
- Rajčata nakrájíme na půlky či čtvrtky, záleží na jejich velikosti.
- Cibuli rozkrájíme na tenké plátky, okurku na kostičky a vše dáme spolu s rajčaty do mísy.
- Osolíme, opepříme, přidáme olivový olej a promícháme.
- Pak už jen stačí servírovat ozdobené nasekanou petrželí, případně pažitkou.
