Srnčí pečeně

Doba přípravy: 130 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 až 1 a 1/2 kg srnčí pečeně (vykostěné)
  • 25 dkg kořenové zeleniny
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 500 ml červeného vína
  • 2 cibule
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 bobulí jalovce
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 lžíce zakysané smetany

Postup receptu

  1. Maso omyjeme, osušíme osolíme a opepříme
  2. V pekáčku rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran zprudka opečeme
  3. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky, přidáme k pečeni a osmahneme
  4. Přidáme rajský protlak, koření, poprášíme moukou a opékáme další 3 minuty
  5. Dusíme za stálého přilévání vína, víno necháme odpařit a přilijeme další část
  6. Až se zcela odpaří, přilijeme díl vývaru, pekáček zakryjeme a vložíme do předem vyhřáté trouby
  7. Maso dusíme cca 100 minut a občas jej obrátíme
  8. Vyjmeme z pekáčku, zabalíme do alobalu a omáčku přecedíme přes síto
  9. Máme-li omáčku příliš řídkou, necháme ji trochu odpařit nebo přidáme několik vloček másla
  10. Je-li příliš hustá, zředíme ji několika lžícemi vývaru
  11. Do omáčky přidáme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme, maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.