7 tradičních receptů na štědrovečerní večeři aneb co by na vašem svátečním stole nemělo chybět!

Slavnostní večeře na Štědrý den může mít v dnešní době mnoho různých podob.

Klasiku většinou tvoří rybí polévka v kombinaci se smaženým kaprem a bramborovým salátem.

Možností je ale mnohem více.

Inspirujte se našimi tradičními recepty na štědrovečerní menu.

Předkrm, polévka, hlavní chod i dezert!

Navoďte si s jejich pomocí tu pravou vánoční atmosféru.

Štědrovečerní předkrm v podobě šunkových rolek

Lehký předkrm, který vaše chuťové buňky připraví na další chody.

Ingredience:

  • 200 g šunky
  • 125 ml šlehačky
  • 100 g tvarohu
  • křen
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Vyšlehejte tvaroh, přidejte do něj nastrouhaný křen, množství přizpůsobte vašich chuťovým preferencím, sůl a pepř.
  2. Promíchejte.
  3. Vyšlehejte dotuha šlehačku a přidejte ji ke křenové směsi.
  4. Křenovou pěnu následně rozetřete po plátcích šunky a poté plátky opatrně sviňte.

Šunkové rolky s křenovou pěnou v rámci štědrovečerního menu podávejte s čerstvým pečivem.

Předkrm v podobě šunkových rolek s křenovou pěnou.
zdroj: magnoliadays.com

Štědrovečerní rybí polévka

Části kapra, jako je hlava nebo ocas, se dají skvěle využít k přípravě této tradiční polévky.

Ingredience:

  • 2 litry vody
  • 1 kapří hlava a další části ryby, například ocas
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 1 cibule
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 PL másla
  • 1-2 PL mouky
  • rybí jikry nebo mlíčí
  • sůl
  • petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Kapří hlavu a ostatní části ryby vložte do hrnce s jedním litrem vody.
  2. Přidejte veškeré koření včetně soli a nechte vařit doměkka.
  3. Vývar přeceďte a oddělte rybí maso od kostí.
  4. Nakrájejte cibuli na kostičky a zlehka ji osmahněte na másle.
  5. Zasypejte moukou a neustále míchejte.
  6. Přilijte druhý litr vody a opět zamíchejte.
  7. Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a povařte ji doměkka.
  8. Do zeleninového vývaru přilijte rybí vývar, přidejte jikry či mlíčí a rybí maso.
  9. Krátce povařte.
  10. Nakonec přidejte trochu soli a nasekanou petrželku.
Štědrovečerní rybí polévka se zeleninou.
zdroj: halusky.co.uk

Vánoční houbový kuba

Staročeské jídlo, které se tradičně podává především na Štědrý den v poledne. Jsou ale rodiny, které ho servírují i jako součást večeře.  

Ingredience:

  • 300 g ječných krup
  • 150 g sušených hub
  • 1 šálek kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL másla
  • 1 PL sádla
  • majoránka
  • kmín
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Kroupy uvařte v osolené vodě doměkka, přibližně 20-25 minut.
  3. V mezidobě namočte sušené houby do misky s vodou.
  4. Po přibližně 15 minutách houby sceďte, vodu, ve které byly namočené, nevylévejte.
  5. Houby nakrájejte na menší kousky.
  6. Nadrobno nakrájejte též cibuli.
  7. Cibuli orestujte na sádle dozlatova.
  8. Přidejte houby, sůl, kmín a pepř a restujte dalších 5 minut.
  9. Pak podlijte vývarem a přidejte též vodu z hub.
  10. Nechte dusit po dobu 15 minut.
  11. Přidejte kroupy, prolisovaný česnek a majoránku. 
  12. Povařte ještě přibližně 5 minut.
  13. Přidejte máslo, zamíchejte a směs přendejte do zapékací misky.
  14. Krátce zapečte v troubě předehřáté na 200°C.
Vánoční houbový kuba s kroupami.
zdroj: whereismyspoon.com

Kromě krup se houby dají zapéct také s bramborami, těstovinami, pohankou či rýží. Vyzkoušejte naše recepty na zapékané houby.

Smažený kapr v trojobalu

Klasika všech klasik, bez které se naprostá většina českých domácností o Štědrý den neobejde.

Ingredience:

  • 8 kapřích filetů nebo podkov
  • 6 PL hladké mouky
  • 6 PL strouhanky
  • 3 vejce
  • 500 ml mléka
  • sůl
  • olej na smažení
  • plátky citronu na ozdobu

Postup:

  1. Kapra naložte alespoň na 2 hodiny do mléka.
  2. Připravte si tři misky, do jedné nasypejte hladkou mouku, do druhé rozšlehejte vajíčka a do třetí nasypejte strouhanku.
  3. Kapra vyjměte z mléka a z obou stran osolte.
  4. Následně jednotlivé kousky postupně obalte v mouce, vejci a nakonec ve strouhance.
  5. Na pánvi rozpalte přiměřené množství oleje.
  6. Kapra z obou stran osmažte dozlatova.
  7. Po osmažení položte na papírovou utěrku, která zachytí přebytečný olej.

Smaženého kapra jako štědrovečerní menu podávejte ozdobeného plátky citronu.

Smažený štedrovečerní kapr v trojobalu.
zdroj: tastycraze.com

Recepty na štědrovečerní menu by bez smaženého kapra nebyly kompletní. Tuto tradiční českou rybu si ale můžete připravit na mnoho dalších způsobů. Inspirujte se našimi recepty na kapra v mnoha podobách!.

Tradiční bramborový salát

Neodmyslitelná součást Vánoc, na kterou se všichni těší. Existuje v mnoha různých variantách. Vyzkoušejte tu naši!

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 1 cibule
  • 2-3 vejce
  • 4 sterilované okurky
  • 1 menší konzerva sterilovaného hrášku
  • 3 PL hořčice
  • lák z okurek
  • majonéza
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Brambory a kořenovou zeleninu uvařte v osolené vodě doměkka.
  2. Vejce uvařte natvrdo.
  3. Brambory, kořenovou zeleninu i vejce nechte zlehka vychladnout.
  4. Oloupanou kořenovou zeleninu, brambory, cibuli, sterilované okurky a vejce nakrájejte na menší kostičky.
  5. Zamíchejte a přidejte sterilovaný hrášek, hořčici a majonézu.
  6. Opět důkladně promíchejte a přidejte sůl, pepř a malé množství láku z okurek.
  7. Uložte do lednice a nechte několik hodin odležet.
Bramborový salát jako součást štědrovečerní večeře.
zdroj: fruttaweb.com

Je libo dietní varantu bramborového salátu? Stačí majonézu nahradit jogurtem. Vyzkoušejte i další rozmanité možnosti přípravy bramborového salátu na základě našich osvědčených receptů.

Vinná klobása pro štedrovečerní menu

Nechce se vám klobásu smažit v trojobalu? Inspirujte se tímto jednoduchým receptem, ve kterém se chuť masa skvěle snoubí s tymiánem.

Ingredience:

  • 500 g vinné klobásy
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1 PL bílého vinného octa
  • tymián
  • olivový olej

Postup:

  1. Vinnou klobásu lehce na několika místech propíchejte vidličkou, aby následně nepraskla.
  2. Na nepřilnavé pánvi zahřejte malé množství olivového oleje.
  3. Přidejte vinné klobásy a čerstvý tymián.
  4. Klobásy opékejte na mírném ohni 5-7 z obou stran.
  5. Během pečení je pravidelně otáčejte.
  6. Klobásy vyjměte z pánve a přidejte do pánve lžíci vinného octa.
  7. Nechte ocet přibližně 2 minuty redukovat a poté přilijte bílé víno.
  8. Vařte dalších 7-8 minut, dokud se víno částečně nezredukuje a nevytvoří zlatohnědou omáčku.

Takto připravenou klobásu na štědrovečerní menu servírujte nejlépe s bramborami nebo bramborovou kaší.

Vinná klobásy s bramborem.
zdroj: manumenu.com

Vinná klobása nemusí být jen součástí receptů na štědrovečerní menu. Připravit si ji můžete i kdykoli jindy. Vyzkoušejte například vinnou klobásu v troubě.

Jablečný štrůdl jako sladká tečka štědrovečerního menu

Hned po vánočce je druhým nejčastěji konzumovaným vánočním moučníkem štrůdl. Upečte si ho v naší ladné podobě.

Ingredience:

  • 1 kg jablek
  • 60 g cukru krupice
  • 2 šálky hladké mouky
  • 125 g  + 70 g másla
  • 2 vejce
  • 100 ml + 1 PL mléka
  • 200 g čerstvé strouhanky
  • šťáva z jednoho citronu
  • 200 g strouhanky
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 2 hrsti namočených sultánek
  • 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Na pánvi rozpusťte na mírném ohni 70 gramů másla, přidejte strouhanku a za stálého míchání ji opečte dozlatova.
  3. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  4. Po vychladnutí přidejte 50 gramů moučkového cukru, dobře promíchejte a dejte stranou.
  5. Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  6. Přidejte citronovou šťávu, 60 gramů cukru krupice a dobře promíchejte.
  7.  Ve velké míse smíchejte mouku, máslo, vejce a mléko a vypracujte v těsto.
  8. Těsto přeneste na lehce pomoučněnou pracovní plochu.
  9. Rozdělte těsto na dvě části a každou rozválejte na obdélník o rozměrech přibližně 40 x 30 cm.
  10.  Na těsto nasypejte polovinu strouhanky a na ni dejte polovinu jablečné směsi.
  11. Dále přidejte polovinou skořice, rozinek a ořechů.
  12. Štrůdl srolujte a konce pevně přitiskněte k sobě.
  13. Přeneste na plech a potřete povrch vejcem smíchaným s jednou lžící mléka.
  14. Opakujte stejným způsobem i s druhou částí těsta.
  15. Pečte přibližně 40 minut dozlatova.

Po vychladnutí servírujte štrůdl posypaný moučkovým cukrem jako závěrečný chod vašeho štědrovečerního menu.

Vánoční štrůdl s jablky, ořechy a rozinkami.
zdroj: bestrecpes.com

Štědrý večer a menu

Tradiční štědrovečerní večeře je jedním ze symbolů Vánoc. Okamžik, kdy ke stolu usedne celá rodina a kdy především děti už jsou celé natěšené na nadílku, která je po večeři čeká. Většina z nás si proto na přípravě slavnostní tabule dává velmi záležet. Naše recepty na štědrovečerní menu jsou kombinací klasických receptů, které vám mohou pomoci vytvořit tu pravou vánoční atmosféru. Mimochodem víte, že tradiční štědrovečerní menu se skládalo až z devíti chodů?

Dnes si většina rodin vystačí se dvěma či třemi chody. Nejčastěji polévkou, většinou rybí, ale oblíbený je i vývar či čočková polévka, hlavním chodem v podobě smaženého kapra s bramborovým salátem či vinné klobásy s bramborem a dezertem v podobě vánočky či štrůdlu. Možností je ale mnohem více, někteří dnes například dávají před kaprem přednost lososovi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X