Nejlepší recepty na sladké štrúdly

Štrúdl je název už dlouhodobě zavedený v kuchařském slovníku a označuje známý sladký moučník.

Jeho základem je velký plát těsta pokrytý náplní, nejčastěji krájenými nebo strouhanými jablky a svinutý do závinu. Upečený štrúdl neboli závin nakrájený příčně na porce pak střídá vrstvičky těsta s náplní.

Pro tento článek jsme pro vás připravili 5 skvělých receptů na sladký štrúdl.

Tažený jablečný štrúdl

Oblíbená a velmi rychlá klasika, o to více chutná, protože je připravená z domácího těsta.

INGREDIENCE

těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml vlažné vody
  • 50 ml oleje
  • sůl

náplň

  • 1 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek
  • 200 g orestované strouhanky
  • cukr
  • skořice
  • rozinky
  • rum
  • citronová šťáva
  • máslo

POSTUP

  1. Do mísy prosejeme mouku, přilijeme vlažnou vodu, přidáme olej a špetku soli a zpracujeme spíše řidší těsto.
  2. Mísu vymažeme olejem, těsto do ní vložíme, pomažeme ještě trochou oleje a přikryjeme potravinářskou fólií.
  3. Necháme přes noc odpočinout.
  4. Oloupaná jablka nastrouháme a smícháme s cukrem, skořicí, strouhankou, ořechy a rozinkami namočenými v rumu.
  5. Na pracovní plochu rozprostřeme větší utěrku, posypeme ji moukou a položíme na ni těsto.
  6. Těsto rozválíme a poté pomoučněnýma rukama dotenka vytahujeme.
  7. Plát těsta zlehka pomažeme rozpuštěným máslem, rozložíme na něj připravenou náplň z jablek a opatrně zavineme.
  8. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20–25 minut.

Tažený jablečný štrůdlzdroj: sladkavanilka.cz

Štrúdl s tvarohem z listového těsta

Recept je vcelku rychlý a nenáročný. Základ úspěchu je dobrý tvaroh.

INGREDIENCE :

  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 1 balení (500 g)  listového těsta
  • 1 lžička skořice
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • rozinky
  • strouhanka

POSTUP

  1. V  misce našleháme tvaroh s 1 vajíčkem a vanilkovým cukrem.
  2. Listové těsto rozválíme, posypeme strouhankou, navrch dáme ochucený tvaroh a posypeme rozinkami.
  3. Zabalíme do závinu, potřeme druhým vejcem.
  4. Při 180 °C pečeme asi 35–40 minut.
 TIP : Závin vypadá o dost slavnostněji, když jej posypeme plátky mandlí. 

Štrůdl s tvarohem s listového těstazdroj: kivibloguje.blogspot.com

Bezlepkový štrúdl s mákem

INGREDIENCE

  • 200 g bílého jogurtu
  • 280 g hladké bezlepkové mouky nebo směsi
  •  špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 30 g másla
  • 1 vejce na potření

náplň

  • 200 g máku
  • 1/4 l mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 balíček vanilinového cukru,
  • lžíce rumu
  • špetka mleté skořice
  • citronové šťáva i kůra
  • případně rozinky nebo vypeckované třešně

POSTUP

  1. V míse smícháme hladkou špaldovou mouku se špetkou soli a citronovou kůrou.
  2. V sypké směsi přidáme jogurt a změklé máslo a začneme vypracovávat těsto.
  3. Ve chvíli, kdy se nám všechny ingredience spojí, přesypeme těsto na vál a pořádně ho vypracujeme rukama.
  4. Těsto zabalíme do folie a dáme odpočívat do lednice.
  5. Mezitím si připravíme náplň.
  6. Umletý mák dáme do kastrůlku.
  7. Zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepelného zdroje.
  8. Vmícháme cukr krupici a vanilkový cukr, ochutíme skořicí, rumem a citronovou kůrou.
  9. Náplň by měla být hustší, zdá-li se nám řídká, zahustíme ji jemně strouhaným kokosem (moučkou).
  10. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme ho na 2 poloviny.
  11. Z každé vyválíme na pomoučněném vále tenký plát, který posypeme jemnými ovesnými vločkami.
  12.  Do středu rozváleného těsto rozprostřeme náplň a smotáme. Na makovou náplň nezapomeňte rozprostřít rozinky nebo vypeckované třešně, s mákem jsou totiž naprosto skvělé.
  13. Hotové záviny přeneseme opatrně na plech, na několika místech jen propíchneme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.
  14. Pečeme do zezlátnutí cca 30 minut na 180 stupňů.

Bezlepkový štrůdl s mákemzdroj: maryskitchenlove.cz

Štrúdl z jogurtu s hruškami

Jogurtové těsto je velmi křehké a určitě bude patři k vašim oblíbeným.

INGREDIENCE :

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 75 g (půl kelímku) bílého jogurtu
  • sůl

náplň

  • 450 g hrušek
  • rozinky
  • vlašské ořechy
  • skořicový cukr

POSTUP :

  1. Máslo si necháme 30 minut před začátkem přípravy těsta povolit při pokojové teplotě.
  2. Do misky si procedíme mouku, kterou lehce osolíme.
  3. Promícháme a do mouky přidáme bílý jogurt.
  4. Opět společně promícháme a povolené máslo přidáváme až nakonec. Rukou nebo ve stroji hněteme těsto tak dlouho, až se všechny ingredience dobře propojí a těsto bude hladké a vláčné.
  5. Nemělo by se lepit ke krajům misky.
  6. Před použitím těsto necháme 15 minut odpočinout v ledničce.
  7. Mezitím připravíme nápň do těsta.
  8. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na kostky.
  9. K hruškám přidáme do misky rozinky, cukr, ořechy a skořicový cukr.
  10. Těsto pak vyválíme na plátně na velmi tenký plát a potřeme ho máslem.
  11. Střed připraveného těsta posypeme strouhankou, rozložíme na ni ovoce a zavineme.
  12. Vrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na plechu s papírem na pečení při 180 °C 45 minut.

Štrůdl z jogurtu s hruškamizdroj: tantefanny.hu

Pivní štrúdl

INGREDIENCE

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 120 ml černého piva
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru moučka
  • náplň – kterákoliv z uvedených náplní

POSTUP

  1. Den předem si připravíme těsto.
  2. Smícháme všechny suroviny a vypracujeme vláčné a trochu lepivé těsto.
  3. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu.
  4. Těsto zabalíme do fólie a uložíme na noc do lednice.
  5. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme strouhanku a mleté mandle a chvíli opékejte, dokud se celá směs nerozvoní.
  6. Nechejte vychladnout.
  7. Připravíme libovolnou náplň – viz předchozí recepty.
  8. Těsto vyválíme na tenký plát a potřeme ho máslem.
  9. Střed připraveného těsta posypeme strouhankou, rozložíme na něj náplň a zavineme.
  10. Vrch potřeme rozšlehaným vejcem.
  11. Pečeme na plechu s papírem asi 40 – 50 minut na 175°C, dokud nebude štrúdl zlatavý na povrchu.

Pivní štrůdlzdroj: czechspecials.cz

Všechny štoly stojí za to vychutnat si při odpolední návštěvě s dobrou kávou, můžete zkusit připravit alžírskou nebo čokoládovou, nebo pro milovníky čaje čaj s mátou. Zkusit můžete i ledové kafe, o němž také píšeme na webu.

Komentáře

  1. Štrůdl ono se nezdá je umění ho udělat, tak jak má být chu´tově a pak ho dobře upéct:) já už mám léta praxe a rady od maminky a bybiček máme ho všici rádi.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.