Jeden z nejznámějších moučníků u nás!
Jeho základem je velký plát těsta s výtečnou náplní.
Inspirujte se našimi recepty na štrúdl ve sladkých i slaných variantách!
Tažený jablečný štrúdl
Oblíbená a velmi rychlá klasika, o to více chutná, protože je připravená z domácího těsta.
INGREDIENCE
těsto
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 150 ml vlažné vody
- 50 ml oleje
- sůl
náplň
- 1 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek
- 200 g orestované strouhanky
- cukr
- skořice
- rozinky
- rum
- citronová šťáva
- máslo
POSTUP
- Do mísy prosejeme mouku, přilijeme vlažnou vodu, přidáme olej a špetku soli a zpracujeme spíše řidší těsto.
- Mísu vymažeme olejem, těsto do ní vložíme, pomažeme ještě trochou oleje a přikryjeme potravinářskou fólií.
- Necháme přes noc odpočinout.
- Oloupaná jablka nastrouháme a smícháme s cukrem, skořicí, strouhankou, ořechy a rozinkami namočenými v rumu.
- Na pracovní plochu rozprostřeme větší utěrku, posypeme ji moukou a položíme na ni těsto.
- Těsto rozválíme a poté pomoučněnýma rukama dotenka vytahujeme.
- Plát těsta zlehka pomažeme rozpuštěným máslem, rozložíme na něj připravenou náplň z jablek a opatrně zavineme.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20–25 minut.

Štrúdl s tvarohem z listového těsta
Recept je vcelku rychlý a nenáročný. Základ úspěchu je dobrý tvaroh.
INGREDIENCE :
- 1 balení měkkého tvarohu
- 1 balení (500 g) listového těsta
- 1 lžička skořice
- 70 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- rozinky
- strouhanka
POSTUP
- V misce našleháme tvaroh s 1 vajíčkem a vanilkovým cukrem.
- Listové těsto rozválíme, posypeme strouhankou, navrch dáme ochucený tvaroh a posypeme rozinkami.
- Zabalíme do závinu, potřeme druhým vejcem.
- Při 180 °C pečeme asi 35–40 minut.

Bezlepkový štrúdl s mákem
INGREDIENCE
- 200 g bílého jogurtu
- 280 g hladké bezlepkové mouky nebo směsi
- špetka soli
- 1 lžička citronové kůry
- 30 g másla
- 1 vejce na potření
náplň
- 200 g máku
- 1/4 l mléka
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 balíček vanilinového cukru,
- lžíce rumu
- špetka mleté skořice
- citronové šťáva i kůra
- případně rozinky nebo vypeckované třešně
POSTUP
- V míse smícháme hladkou špaldovou mouku se špetkou soli a citronovou kůrou.
- V sypké směsi přidáme jogurt a změklé máslo a začneme vypracovávat těsto.
- Ve chvíli, kdy se nám všechny ingredience spojí, přesypeme těsto na vál a pořádně ho vypracujeme rukama.
- Těsto zabalíme do folie a dáme odpočívat do lednice.
- Mezitím si připravíme náplň.
- Umletý mák dáme do kastrůlku.
- Zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepelného zdroje.
- Vmícháme cukr krupici a vanilkový cukr, ochutíme skořicí, rumem a citronovou kůrou.
- Náplň by měla být hustší, zdá-li se nám řídká, zahustíme ji jemně strouhaným kokosem (moučkou).
- Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme ho na 2 poloviny.
- Z každé vyválíme na pomoučněném vále tenký plát, který posypeme jemnými ovesnými vločkami.
- Do středu rozváleného těsto rozprostřeme náplň a smotáme. Na makovou náplň nezapomeňte rozprostřít rozinky nebo vypeckované třešně, s mákem jsou totiž naprosto skvělé.
- Hotové záviny přeneseme opatrně na plech, na několika místech jen propíchneme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme do zezlátnutí cca 30 minut na 180 stupňů.

zdroj: maryskitchenlove.cz
Štrúdl z jogurtu s hruškami
Jogurtové těsto je velmi křehké a určitě bude patři k vašim oblíbeným.
INGREDIENCE :
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 75 g (půl kelímku) bílého jogurtu
- sůl
náplň
- 450 g hrušek
- rozinky
- vlašské ořechy
- skořicový cukr
POSTUP :
- Máslo si necháme 30 minut před začátkem přípravy těsta povolit při pokojové teplotě.
- Do misky si procedíme mouku, kterou lehce osolíme.
- Promícháme a do mouky přidáme bílý jogurt.
- Opět společně promícháme a povolené máslo přidáváme až nakonec. Rukou nebo ve stroji hněteme těsto tak dlouho, až se všechny ingredience dobře propojí a těsto bude hladké a vláčné.
- Nemělo by se lepit ke krajům misky.
- Před použitím těsto necháme 15 minut odpočinout v ledničce.
- Mezitím připravíme nápň do těsta.
- Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na kostky.
- K hruškám přidáme do misky rozinky, cukr, ořechy a skořicový cukr.
- Těsto pak vyválíme na plátně na velmi tenký plát a potřeme ho máslem.
- Střed připraveného těsta posypeme strouhankou, rozložíme na ni ovoce a zavineme.
- Vrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na plechu s papírem na pečení při 180 °C 45 minut.

Pivní štrúdl
INGREDIENCE
- 250 g hladké mouky
- 120 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
- 120 ml černého piva
- špetka soli
- 1 lžíce cukru moučka
- náplň – kterákoliv z uvedených náplní
POSTUP
- Den předem si připravíme těsto.
- Smícháme všechny suroviny a vypracujeme vláčné a trochu lepivé těsto.
- Nejlépe to jde v kuchyňském robotu.
- Těsto zabalíme do fólie a uložíme na noc do lednice.
- Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme strouhanku a mleté mandle a chvíli opékejte, dokud se celá směs nerozvoní.
- Nechejte vychladnout.
- Připravíme libovolnou náplň – viz předchozí recepty.
- Těsto vyválíme na tenký plát a potřeme ho máslem.
- Střed připraveného těsta posypeme strouhankou, rozložíme na něj náplň a zavineme.
- Vrch potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme na plechu s papírem asi 40 – 50 minut na 175°C, dokud nebude štrúdl zlatavý na povrchu.

Objevte podobné tipy
Hruškový štrúdl
Ingredience:
- 350 g hladké mouky
- 3/4 balení Hery
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 žloutek
- 1 celé vejce
- hrušky
Postup:
- Hodí se křehké hrušky, u kterých máme jistotu, že se rozpečou. Jinak je lepší je předem trochu podusit, přitom je možné je trochu přikořenit hřebíčkem a skořicí a poměrně nevýraznou chuť hrušek vyrovnat přidáním špetky kyseliny citronové a cukru.
- Směs podušených hrušek musí být velmi hustá, pod hrušky dáváme strouhanku nebo ještě lépe silnější vrstvu drcených piškotů.
- Pečeme stejně jako jablečný štrúdl – v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.
Štrúdl z tvarohového těsta s višněmi
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g tuku (máslo, Hera)
- 250 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
- špetka soli
- višně
- 1 vanilkový pudink
Postup:
- Smícháme mouku se špetkou soli, přidáme tvaroh a nakrájený tuk a zpracujeme těsto.
- Těsto rozdělíme na dva až tři díly a vyválíme ho. Po té ho dáme na vymazaný plech.
- Těsto posypeme strouhankou nebo kokosem.
- Višně vypeckujeme. Můžeme je buď klást samotné, nebo si připravíme višňovou směs. Višňovou směs připravíme následovně: vypeckované višně dáme spolu s cukrem do hrnce. Ohříváme. Ve 100 ml vody rozmícháme pudink, který přidáme do hrnce. Přivedeme k varu. Směs musí být hustá.
- Protože višně pustí hodně šťávy, dáváme pod ně hustý tvaroh nebo uvařený pudink.
- Štrúdl zavineme a pomažeme rozkvedlaným vajíčkem.
- Závin pečeme při 180 stupních do zlatova.

Zdravý švestkový štrúdl z ovesných vloček
Ingredience:
- 250 g ovesných vloček
- 300 g bílého jogurtu
- 1-2 lžíce tekutého medu nebo jiného sladidla
- voda dle potřeby
- švestky
Postup:
- Smícháme vločky, jogurt a sladidlo. Vzniklou směs rozdělíme na dvě poloviny.
- První polovinu rozprostřeme na pečící papír.
- Poklademe rozpůlenými švestkami. Kromě tvarohu je pod švestky vynikající spařený a ochucený mák, ale není to nutné.
- Švestky pokryjeme druhou polovinou těsta.
- Pečeme na 180 stupňů zhruba 30 až 40 minut.
Slaný štrúdl se špenátem
INGREDIENCE
- 1 listové těsto
- 100 g tvrdého sýra
- sůl, kmín
- malá cibulka nakrájená nadrobno
- 3 stroužky utřeného česneku
- sezamová semínka
- špenátový protlak
- vejce na potření
POSTUP
- Rozválíme si těsto a přeneseme na plech.
- Mezitím si uvaříme špenát dle zvyku, přidáme česnek a cibuli.
- Špenát rovnoměrně nanášíme na listové těsto.
- Pak jej pokryjeme sýrem.
- Nakonec závin opatrně zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem a sezamovým semínkem.
- Pečeme při 220 °C do růžova.

Slaný štrúdl se zelím
INGREDIENCE
- 1 listové těsto
- sůl, kmín
- malá cibulka nakrájená nadrobno
- bílé kysané zelí
- vejce na potření
POSTUP
- Rozválíme těsto a rozprostřeme na plech.
- Zelí přecedíme a podusíme na cibulee, osolíme a okořeníme.
- Zelí rozprosřeme doprostřed těsta.
- Nakonec závin opatrně zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem.
- Pečeme při 220 °C do růžova.

Slaný štrúdl s cibulovou náplní
INGREDIENCE
- 1 listové těsto
- 3 cibule
- 150 g slaniny nebo uzeného masa
- sůl, kmín
- 2 lžíce oleje
POSTUP
- Očištěnou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, orestujeme na oleji spolu s kostičkami slaniny.
- Osolíme, posypeme kmínem a dusíme, dokud se neodpaří všechna šťáva.
- Nakonec cibuli ochutíme sójovou omáčkou.
- Listové těsto rozprostřeme na plech, střed posypeme strouhankou a na ni naneseme cibulovou směs.
- Kratší strany těsta založíme přes náplň, delší strany nařízneme ve vodorovných pruzích a přeložíme na střídačku přes náplň.

Všechny štoly stojí za to vychutnat si při odpolední návštěvě s dobrou kávou, můžete zkusit připravit alžírskou nebo čokoládovou, nebo pro milovníky čaje čaj s mátou. Zkusit můžete i ledové kafe, o němž také píšeme na webu.
Skvělou kávu v teplé i studené variantě vykouzlíte během chvilky v kávovarech Dolce Gusto. Podívejte se, jak dopadlo jejich hodnocení.
Štrůdl ono se nezdá je umění ho udělat, tak jak má být chu´tově a pak ho dobře upéct:) já už mám léta praxe a rady od maminky a bybiček máme ho všici rádi.