Netradiční štrůdl dělaný tak trochu jinak

Netradiční štrůdl dělaný tak trochu jinak
Doba přípravy: 75 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 8

Ingredience

  • 220 g hladké mouky
  • 80 g hrubé mouky
  • 140 g másla
  • 2/3 kelímku bílého jogurtu
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Náplň:

  • 5 jablek
  • 2 vanilkové cukry
  • troška skořice
  • oříšky posekané najemno
  • rozinky
  • strouhanka na zahuštění

Postup receptu

  1. Mouku a máslo promneme (na vále nebo v míse, je to jedno, ale musí se to dělat rukama, jinak to nejde)
  2. Přidáme jogurt, sůl, žloutek a vypracujeme hladké těsto
  3. Jde to velmi snadno, směs se výborně spojuje (kdyby přece jenom nechtěla, tak stačí přidat malinko víc jogurtu nebo mléka, ale většinou to není potřeba)
  4. Kuličku těsta zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do lednice
  5. Jablka nestrouhám na tzv. slzičkách, ale na tenké plátky – jablka potom tolik nepouští vodu a netečou při pečení ven (výborně se to dělá na takovém tom vícestranném struhadle)
  6. Vychlazené těsto si rozpůlíme na dvě stejné části a postupně z nich vyválíme, na vále posypaném hrubou moukou, tenký plát
  7. Nebojte se podsypávat, čím více tím lépe, těsto se potom vůbec nelepí a chová se spíše jako formelína, je krásně pružné a netrhá se
  8. Prostředkem vyváleného plátu nasypu strouhanku, aby jablka tolik nenamáčela těsto, a nakladu středem plátu zhruba polovinu směsi
  9. Pak ho klasicky zavinu a spojíme navrchu, ať nám toho moc nevyteče
  10. Spoj samozřejmě natřeme rozšlehaným vajíčkem, aby lépe držel
  11. Stejně udělám i druhou nohu štrúdlu
  12. Dám na plech na pečící papír
  13. Nožky potřu rozšlehaným vajíčkem, aby měly pěknou barvičku
Komentáře
  1. Ani jsme netušila jaká to bude dobrota a vyšlo na to jedničku. Je opravdu výbornej ten štrůdl!!!

  2. Též vyzkoušeno je to taková jiná chuť těsta než klasické listové těsto, ale opravdu dobré.

  3. Vyborny recept,neobvykly,zmena je zivot! S cestom sa dobre pracuje,pri peceni nepraskla/co sa mi obcas stava/vysledok je vyborna strudla,lahodnej chuti,pekne vyzerajuca!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X