Teplá omáčka v horkých letních měsících není nic moc. Ale takové recepty na studenou omáčku, to je něco!
Studené omáčky jsou v naší kuchyni s výjimkou tatarské omáčky možná trochu opomíjeny, přestože dodávají připravovaným jídlům vždy vítanou pestrost chutí.
Pojďte s námi vyzkoušet všech 6 variant!
Pečené kuře se studenou omáčkou
Vařené studené kuře ve smetanové, pikantní omáčce se sultánkami a meruňkami, toto kuře je britská klasika!
Co budeme potřebovat
- 100 ml majonézy
- 3 lžíce řeckého jogurtu
- 1 ½ lžičky kari prášku
- ⅛ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžičky soli
- ⅛ lžičky bílého pepře
- 3 lžíce mangového chutney
- 2 lžíce rozinek
- 3 sušené meruňky – jemně nasekané
- 500 g vařených kuřecích prsou, nakrájených nahrubo
- 1 polévková lžíce opražených mandlových lupínků
Postup
- V misce smíchejte majonézu, řecký jogurt, kari, skořici, sůl, pepř, mangové chutney, rozinky a meruňky, dokud se nespojí.
- Přidejte nakrájené kuře a míchejte, aby se kuře obalilo.
- Vložte do servírovací mísy a posypte lupínky mandlí, poté podávejte jako součást salátu nebo v sendviči.

Tzatziki
Klasický řecky jogurtový dip s česnekem a okurkou zná asi každý, ale víte, jak se vyrábí?
Co budeme potřebovat
- 400 g bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- 1/2 salátové okurky
- 1 limetka
- sůl
- pepř
- čerstvý kopr podle chuti
Postup
- V misce smícháme bílý jogurt s prolisovaným česnekem, špetkou soli a pepř.
- Poté přidáme nadrobno nakrájenou okurku a šťávu z půlky limetky.
- Důkladně promícháme a necháme odležet v chladu alespoň jednu hodinu.
- Hotovou omáčku ozdobíme čerstvým koprem. Milovníci kopru ho mohou přidat i do samotné omáčky.

Domácí BBQ omáčka
Tento jednoduchý recept na BBQ omáčku je připravený za 15 minut a je tak lahodně sladký, kořeněný a pikantní.
Co budeme potřebovat
- 1 ½ šálku hnědého cukru
- 1 ½ šálku kečupu
- ½ šálku jablečného octa
- ½ šálku vody
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 ½ lžíce chilli prášku
- 2 lžičky papriky
- 1 lžíce suchého mletého česneku
- 1 lžíce nasekané suché cibule
- 2 lžičky soli
- 1 ½ lžičky černého pepře
Postup
- V hrnci na střední teplotě smíchejte všechny ingredience.
- Přiveďte k varu a okamžitě snižte teplotu na minimum.
- Nalijte do vzduchotěsné nádoby a nechte zcela vychladnout.
BBQ omáčku snadno zvládnete v pávničce s poklicí. Už nějakou doma máte? Inspirujte se naší recenzí.

Objevte podobné tipy
Citrónová omáčka na ryby
Pokud máte rádi ryby, určitě si zkuste připravit tento recept na studenou omáčku.
Co budeme potřebovat
- šťáva z 1 citrónu
- 125 g tekutého másla
- sůl
- pepř
- 2 lžíce nadrobno pokrájené pažitky
- 1 lžička sekaného tymiánu
- 120 g zakysané smetany
Postup
- Šťávu z jednoho citronu ušleháme ve vodní lázni do pěny.
- Po kapkách přidáváme tekuté máslo, dokud omáčka nezhoustne.
- Potom ji osolíme a opepříme.
- Vmícháme nakrájenou pažitku, posekaný tymián a zakysanou smetanu.

Studená smetanová omáčka
Tato omáčka je skvělá v kombinaci s pečenou hovězí svíčkovou a je vynikající i v kombinaci s pečeným kuřecím, vepřovým nebo jehněčím masem.
Co budeme potřebovat
- 150 g strouhaného sýru
- 1 hrst čerstvé pažitky
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 kelímek kysané smetany
- 1 kelímek cottage
Postup
- Kelímek cottage bez příchuti vsypeme do misky, přidáme zakysanou smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr.
- Dobře promícháme. Ochutíme solí, mletým pepřem a do hotové omáčky vsypeme celou hrst čerstvé nasekané pažitky.
- Smetanovou omáčku podáváme vychlazenou.
- Je vhodná jako dip ke grilovanému masu nebo zelenině.
Pokud vás zajímají spíše přílohové omáčky, tzv. dipy, inspirujte se u našich dalších receptů.

Rajská omáčka z kečupu
Tak trochu vylepšená rajčatová omáčka, která se skvěle hodí nejen k masu, ale také do tortill.
Co budeme potřebovat
- 5 lžic kečupu
- 150 g bílého smetanového jogurtu
- 2 lžičky worcesterové omáčky
- 100 g majonézy
- 1/2 cibule
- česnek, sůl a chilli podle chuti
Postup
- Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek vymáčkneme, přimícháme ostatní suroviny.
- Podáváme k masu, nebo k tortillám.

Znáte základní omáčky?
1. Bešamel (bílá omáčka)
Markýz Louis de Béchamel (1603-1703), finančník ze sedmnáctého století, údajně také vynalezl bešamelovou omáčku, když se snažil přijít na způsob jíst sušenou tresku. Přečtěte si o něm více v tomto článku!
2. Velouté
Doslova to znamená samet. Je to velmi světlá omáčka plavé barvy, vyrobená z kuřecího, rybího nebo telecího vývaru zahuštěného jíškou.
3. Espagnole (hnědá omáčka)
Espagnok, což ve francouzštině znamená „španělský“, je hnědá omáčka a stále je jedním ze slavných recpetů francouzské kuchyně. Zahuštěním bohatého hnědého vývaru s hnědou jíškou vznikne hnědá omáčka.
4. Rajčatová omáčka
Tradiční francouzská rajčatová omáčka je zahuštěná máslovou jíškou. Rajčatová omáčka je však častěji spojována s italskou kuchyní a zejména jako příloha k těstovinám.
5. Holandská omáčka
Teplá omáčka je založena na vaječných žloutcích a přepuštěném másle. Hollandaise je francouzské slovo, které znamená „holandský styl“.