Oblíbené recepty na studenou omáčku nejen k masu

Omáčka v letním období nemusí být jen teplá, ostatně většinou na ni ani není chuť, ale může přijít vhod omáčka studená. Studené omáčky jsou v naší kuchyni s výjimkou tatarské omáčky možná trochu opomíjeny, přestože dodávají připravovaným jídlům vždy vítanou pestrost chutí. Většinou se připravují velmi rychle z jednoduchých základů a přidávají se k jídlům z masa všech druhů, k jídlům ze sýra i ze zeleniny.

Pokud máte rádi ryby určitě si zkuste připravit citrónovou omáčku podle tohoto receptu.

1. Citrónová omáčka

INGREDIENCE :

  • šťáva z 1 citrónu
  • 125 g tekutého másla
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce nadrobno pokrájené pažitky
  • 1 lžička sekaného tymiánu
  • 120 g zakysané smetany

POSTUP :

  1. Šťávu z jednoho citronu ušleháme ve vodní lázni do pěny.
  2. Po kapkách přidáváme tekuté máslo, dokud omáčka nezhoustne.
  3. Potom ji osolíme a opepříme.
  4. Vmícháme nakrájenou pažitku, posekaný tymián a zakysanou smetanu.

Citrónová omáčka

zdroj : grazedandenthused.com

2. Studená smetanová omáčka

INGREDIENCE :

  • 150 g strouhaného sýru
  • 1 hrst čerstvé pažitky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 kelímek kysané smetany
  • 1 kelímek cottage

POSTUP :

  1. Kelímek cottage bez příchuti vsypeme do misky, přidáme zakysanou smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr.
  2. Dobře promícháme. Ochutíme solí, mletým pepřem a do hotové omáčky vsypeme celou hrst čerstvé nasekané pažitky.
  3. Smetanovou omáčku podáváme vychlazenou.
  4. Je vhodná jako dip ke grilovanému masu nebo zelenině.

Studená smetanová omáčka

zdroj : bettycrocker.com

3. Studená kečupová omáčka

INGREDIENCE :

  • 5  lžic kečupu
  • 150 g bílého smetanového jogurtu
  • 2 lžičky worcesterové omáčky
  • 100g majonézy
  • 1/2 cibule
  • česnek, sůl a chilli podle chuti

POSTUP :

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek vymáčkneme, přimícháme ostatní suroviny.
  2. Podáváme k masu, nebo k tortilám.

Studená kečupová omáčka

zdroj : foody.nl

4. Studená majonézová omáčka s houbami

INGREDIENCE :

  • 400 g najemno nasekané vařené houby
  • 4 lžíce strouhaný křen
  • 100 g majonéza
  • 100 g zakysaná smetana
  • sůl
  • pepř

POSTUP :

  1. Houby nakrájíme na jemno a na rozpáleném oleji na pánvi osmažíme.
  2. Zalijeme vodou a vaříme do měkka.
  3. Uvařené houby přecedíme a necháme zcela vychladnout.
  4. Následně přidáme na jemném struhadle nastrouhaný křen, majonézu, zakysanou smetanu a důkladně promícháme.
  5. Ochutíme solí a pepřem.

Studená majonézová omáčka s houbami

zdroj : yandex.ru

Jogurty patří mezi nejvýznamnější skupinu mléčných výrobků. Pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry. Ve střevech se tvoří 70 – 80% imunitního systému. Jogurtová kultura napomáhá k lepšímu vstřebávání minerálních látek a některých vitamínů v zažívacím traktu. Jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny A, B2, B12 a D, kyselinu listovou a především jsou bohatým zdrojem vápníku. Pravidelná konzumace jogurtů prý dokáže pozvednout náladu, utlumit deprese, či dokonce zpomalit stárnutí. Stačí jeden malý kelímek denně a naše imunita plesá radostí. Pokožka je zdravější, netrpíme dermatitidou, ekzémy. Chrání nás před salmonelózou.

6. Jogurtová omáčka s okurkou a česnekem

INGREDIENCE :

  • 400 g  bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 limetka
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr podle chuti

POSTUP :

  1. V misce smícháme bílý jogurt s prolisovaným česnekem, špetkou soli a pepř.
  2. Poté přidáme nadrobno nakrájenou okurku a šťávu z půlky limetky.
  3. Důkladně promícháme a necháme odležet v chladu alespoň jednu hodinu.
  4. Hotovou omáčku ozdobíme čerstvým koprem. Milovníci kopru ho mohou přidat i do samotné omáčky.

Jogurtová omáčka s okurkou a česnekem

zdroj : cooknsoul.de

A k čemu jednotlivé druhy studených omáček obvykle podáváme ? K vařeným nebo smaženým masům včetně rybího masa, k masovým minutkám, ke smaženému květáku a jiné smažené nebo vařené zelenině a k vařeným vejcím,  ke studeným nářezům a k zeleninovým nákypům, ale i ke grilovanému masu.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (89.41%) 17 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *