Zchlaďte se v létě těmito recepty na omáčku na studeno! Vychutnejte si nejen maso, ale i zeleninu

Teplá omáčka v horkých letních měsících není nic moc. Ale takové recepty na studenou omáčku, to je něco!

Studené omáčky jsou v naší kuchyni s výjimkou tatarské omáčky možná trochu opomíjeny, přestože dodávají připravovaným jídlům vždy vítanou pestrost chutí.

Pojďte s námi vyzkoušet všech 6 variant!

Pečené kuře se studenou omáčkou

Vařené studené kuře ve smetanové, pikantní omáčce se sultánkami a meruňkami, toto kuře je britská klasika!

Co budeme potřebovat

  • 100 ml majonézy
  • 3 lžíce řeckého jogurtu
  • 1 ½ lžičky kari prášku
  • ⅛ lžičky mleté skořice
  • ⅛ lžičky soli
  • ⅛ lžičky bílého pepře
  • 3 lžíce mangového chutney
  • 2 lžíce rozinek
  • 3 sušené meruňky – jemně nasekané
  • 500 g vařených kuřecích prsou, nakrájených nahrubo
  • 1 polévková lžíce opražených mandlových lupínků

Postup

  • V misce smíchejte majonézu, řecký jogurt, kari, skořici, sůl, pepř, mangové chutney, rozinky a meruňky, dokud se nespojí.
  • Přidejte nakrájené kuře a míchejte, aby se kuře obalilo.
  • Vložte do servírovací mísy a posypte lupínky mandlí, poté podávejte jako součást salátu nebo v sendviči.
Tortilla plněná kuřecím masem a studenou omáčkou.
Zdroj: gimmedelicious.com

Tzatziki

Klasický řecky jogurtový dip s česnekem a okurkou zná asi každý, ale víte, jak se vyrábí?

Co budeme potřebovat

  • 400 g  bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 limetka
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr podle chuti

Postup

  1. V misce smícháme bílý jogurt s prolisovaným česnekem, špetkou soli a pepř.
  2. Poté přidáme nadrobno nakrájenou okurku a šťávu z půlky limetky.
  3. Důkladně promícháme a necháme odležet v chladu alespoň jednu hodinu.
  4. Hotovou omáčku ozdobíme čerstvým koprem. Milovníci kopru ho mohou přidat i do samotné omáčky.
Miska plná krémové lahodné koprové studené omáčky.
Zdroj: freethepickle.fr

Domácí BBQ omáčka

Tento jednoduchý recept na BBQ omáčku je připravený za 15 minut a je tak lahodně sladký, kořeněný a pikantní.

Co budeme potřebovat

  • 1 ½ šálku hnědého cukru
  • 1 ½ šálku kečupu
  • ½ šálku jablečného octa
  • ½ šálku vody
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 ½ lžíce chilli prášku
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžíce suchého mletého česneku
  • 1 lžíce nasekané suché cibule
  • 2 lžičky soli
  • 1 ½ lžičky černého pepře

Postup

  • V hrnci na střední teplotě smíchejte všechny ingredience.
  • Přiveďte k varu a okamžitě snižte teplotu na minimum.
  • Nalijte do vzduchotěsné nádoby a nechte zcela vychladnout.

BBQ omáčku snadno zvládnete v pávničce s poklicí. Už nějakou doma máte? Inspirujte se naší recenzí.

Sklenička plná lahodné domácí studené omáčky.
Zdroj: wordpress-live.heygrillhey.com

Citrónová omáčka na ryby

Pokud máte rádi ryby, určitě si zkuste připravit tento recept na studenou omáčku.

Co budeme potřebovat

  • šťáva z 1 citrónu
  • 125 g tekutého másla
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce nadrobno pokrájené pažitky
  • 1 lžička sekaného tymiánu
  • 120 g zakysané smetany

Postup

  1. Šťávu z jednoho citronu ušleháme ve vodní lázni do pěny.
  2. Po kapkách přidáváme tekuté máslo, dokud omáčka nezhoustne.
  3. Potom ji osolíme a opepříme.
  4. Vmícháme nakrájenou pažitku, posekaný tymián a zakysanou smetanu.
Křehká ryba v citronové omáčce.
Zdroj: recipetineats.com

Studená smetanová omáčka

Tato omáčka je skvělá v kombinaci s pečenou hovězí svíčkovou a je vynikající i v kombinaci s pečeným kuřecím, vepřovým nebo jehněčím masem.

Co budeme potřebovat

  • 150 g strouhaného sýru
  • 1 hrst čerstvé pažitky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 kelímek kysané smetany
  • 1 kelímek cottage

Postup

  1. Kelímek cottage bez příchuti vsypeme do misky, přidáme zakysanou smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr.
  2. Dobře promícháme. Ochutíme solí, mletým pepřem a do hotové omáčky vsypeme celou hrst čerstvé nasekané pažitky.
  3. Smetanovou omáčku podáváme vychlazenou.
  4. Je vhodná jako dip ke grilovanému masu nebo zelenině.

Pokud vás zajímají spíše přílohové omáčky, tzv. dipy, inspirujte se u našich dalších receptů.

Metlička v misce s krémovou omáčkou.
Zdroj: carlsbadcravings.com

Rajská omáčka z kečupu

Tak trochu vylepšená rajčatová omáčka, která se skvěle hodí nejen k masu, ale také do tortill.

Co budeme potřebovat

  • 5  lžic kečupu
  • 150 g bílého smetanového jogurtu
  • 2 lžičky worcesterové omáčky
  • 100 g majonézy
  • 1/2 cibule
  • česnek, sůl a chilli podle chuti

Postup

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek vymáčkneme, přimícháme ostatní suroviny.
  2. Podáváme k masu, nebo k tortillám.
Sklenička plná lahodné studené kečupové omáčky.
Zdroj: myquietkitchen.com

Znáte základní omáčky?

1. Bešamel (bílá omáčka)
Markýz Louis de Béchamel (1603-1703), finančník ze sedmnáctého století, údajně také vynalezl bešamelovou omáčku, když se snažil přijít na způsob jíst sušenou tresku. Přečtěte si o něm více v tomto článku!

2. Velouté
Doslova to znamená samet. Je to velmi světlá omáčka plavé barvy, vyrobená z kuřecího, rybího nebo telecího vývaru zahuštěného jíškou.

3. Espagnole (hnědá omáčka)
Espagnok, což ve francouzštině znamená „španělský“, je hnědá omáčka a stále je jedním ze slavných recpetů francouzské kuchyně. Zahuštěním bohatého hnědého vývaru s hnědou jíškou vznikne hnědá omáčka.

4. Rajčatová omáčka
Tradiční francouzská rajčatová omáčka je zahuštěná máslovou jíškou. Rajčatová omáčka je však častěji spojována s italskou kuchyní a zejména jako příloha k těstovinám.

5. Holandská omáčka
Teplá omáčka je založena na vaječných žloutcích a přepuštěném másle. Hollandaise je francouzské slovo, které znamená „holandský styl“.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X