Omáčka v letním období nemusí být jen teplá, ostatně většinou na ni ani není chuť, ale může přijít vhod omáčka studená.
Studené omáčky jsou v naší kuchyni s výjimkou tatarské omáčky možná trochu opomíjeny, přestože dodávají připravovaným jídlům vždy vítanou pestrost chutí.
Většinou se připravují velmi rychle z jednoduchých základů a přidávají se k jídlům z masa všech druhů, k jídlům ze sýra i ze zeleniny.
Pojďme se podívat na 5 skvělých receptů na studené omáčky.
Citrónová omáčka
Pokud máte rádi ryby určitě si zkuste připravit citrónovou omáčku podle tohoto receptu.
INGREDIENCE
- šťáva z 1 citrónu
- 125 g tekutého másla
- sůl
- pepř
- 2 lžíce nadrobno pokrájené pažitky
- 1 lžička sekaného tymiánu
- 120 g zakysané smetany
POSTUP
-
Šťávu z jednoho citronu ušleháme ve vodní lázni do pěny.
-
Po kapkách přidáváme tekuté máslo, dokud omáčka nezhoustne.
-
Potom ji osolíme a opepříme.
-
Vmícháme nakrájenou pažitku, posekaný tymián a zakysanou smetanu.
zdroj: grazedandenthused.com
Objevte podobné tipy
Studená smetanová omáčka
INGREDIENCE
- 150 g strouhaného sýru
- 1 hrst čerstvé pažitky
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 kelímek kysané smetany
- 1 kelímek cottage
POSTUP
- Kelímek cottage bez příchuti vsypeme do misky, přidáme zakysanou smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr.
- Dobře promícháme. Ochutíme solí, mletým pepřem a do hotové omáčky vsypeme celou hrst čerstvé nasekané pažitky.
- Smetanovou omáčku podáváme vychlazenou.
- Je vhodná jako dip ke grilovanému masu nebo zelenině.
zdroj: bettycrocker.com
Studená kečupová omáčka
INGREDIENCE
- 5 lžic kečupu
- 150 g bílého smetanového jogurtu
- 2 lžičky worcesterové omáčky
- 100 g majonézy
- 1/2 cibule
- česnek, sůl a chilli podle chuti
POSTUP
- Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek vymáčkneme, přimícháme ostatní suroviny.
- Podáváme k masu, nebo k tortilám.
zdroj: foody.nl
Studená majonézová omáčka s houbami
INGREDIENCE
- 400 g najemno nasekané vařené houby
- 4 lžíce strouhaný křen
- 100 g majonéza
- 100 g zakysaná smetana
- sůl
- pepř
POSTUP
- Houby nakrájíme na jemno a na rozpáleném oleji na pánvi osmažíme.
- Zalijeme vodou a vaříme do měkka.
- Uvařené houby přecedíme a necháme zcela vychladnout.
- Následně přidáme na jemném struhadle nastrouhaný křen, majonézu, zakysanou smetanu a důkladně promícháme.
- Ochutíme solí a pepřem.
zdroj: yandex.ru
Jogurtová omáčka s okurkou a česnekem
INGREDIENCE
- 400 g bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- 1/2 salátové okurky
- 1 limetka
- sůl
- pepř
- čerstvý kopr podle chuti
A k čemu jednotlivé druhy studených omáček obvykle podáváme? K vařeným nebo smaženým masům včetně rybího masa, k masovým minutkám či ke smaženému květáku.
Jistě však také ke smažené nebo vařené zelenině a k vařeným vejcím, ke studeným nářezům a k zeleninovým nákypům, ale i ke grilovanému masu.
Pokud vás zajímají spíše přílohové omáčky, tzv. dipy, inspirujte se u našich dalších receptů.