Hledáte inspiraci na zdravé svačiny? Tak jste tu správně!
Přestaňte si dávat ke svačině obložený chleba a vyzkoušejte něco nového.
Máme pro Vás inspiraci na vynikající zdravé svačiny vhodné i pro děti.
Dobrou chuť. 🙂
Bruschetta s rajčaty
Skvělý italský předkrm plný čerstvých rajčat a bazalky s lehkou chutí česneku.
Bruschetta je ideální rychlovka, co potěší milovníky čerstvé zeleniny.
INGREDIENCE :
- 1 bageta nebo ciabatta
- 4 větší vyzrálá rajčata
- svazek čerstvé bazalky
- sůl
- pepř
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
POSTUP :
- Pečivo nakrájíme na plátky a dáme nasucho opéct do trouby nebo toustovače.
- Mezitím připravíme rajčatovou směs.
- Rajčata nakrájíme na drobné kostičky.
- Bazalku najemno nasekáme a spolu se solí, pepřem a lžící olivového oleje důkladně, ale zlehka promícháme.
- Na závěr přidáme stroužky česneku
prolisované strojkem. - Horké chleby vyndáme z trouby, ihned je potřeme olivovým olejem a bohatě nazdobíme rajčatovou směsí.
TIP : Pokud máte grilovací pánev, opečte pečivo na olivovém oleji na ni. Poté už není potřeba jej potírat zvlášť olivovým olejem.
V toustovači se bruschetta peče výborně na vroubkovaném nástavci určeném na gril. Co ještě dalšího tito pomocníci umí? Více se dočtete ve velkém testu sendvičovačů.
zdroj : inspiredtaste.net
Mozzarella s rajčaty a octem
Mozzarella s rajčaty představuje jedno z velmi rychlých jídel.
Posloužit může jako předkrm nebo chutná svačinka či rychlé pohoštění pro přátele.
Ve spojení s jemným balsamico octem bude naprosto dokonalé.
INGREDIENCE :
- 4 ks rajčat rajčata
- 4 ks sýru mozzarella
- olivový olej
- ocet balsamico
- sůl a pepř
- čerstvá bazalka
POSTUP :
- Rajčata nakrájíme na kolečka, stejně jako Mozzarelu a střídavě podle vlastní fantazie naklademe na talíř.
- Ozdobíme lístky bazalky.
- Osolíme, opepříme, zalijeme olivovým olejem a balsamicem.
TIP : Variantou salátu může být použití malých cherry rajčátek a baby mozzarely.
zdroj : tablespoon.com
Proč jsou rajčata zdravá?
- Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody a moči z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně, na vlákninu aktivující trávení.
- Nachází se v nich tyramin – látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady.
- Účinkují lehce močopudně, projímavě, antitoxicky, jsou zásadotvorné.
- Doporučují se diabetikům, dále při ledvinových a srdečních chorobách a také při zácpě.
Objevte podobné tipy
Zapečená růžičková kapusta se sýrem
Zapečená růžičková kapusta je skvělá zdravá svačinka a může být báječnou přílohou k jakémukoliv pečenému masu.
INGREDIENCE :
- 800g růžičkové kapusty
- 100 g parmazánu
- 2 stroužky utřeného česneku
- 20g másla
- sůl
POSTUP :
- Kapustu 15 minut povaříme v osolené vodě.
- Na másle orestujeme povařené kapustičky.
- Promícháme a přendáme do zapékací mísy.
- Posypeme parmazánem.
- Pečeme v troubě na 220 °C asi 8min.
zdroj : jocooks.com
Květákové placičky
Výhodou tohoto receptu je možnost podávat placičky jak v teplé úpravě, tak i ve studené. Ve studené formě skvěle doplní libovolný salát z čerstvé zeleniny.
Tohle je skvělá a hlavně zdravá odpolední svačina!
INGREDIENCE :
- 1 květák
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- sůl a pepř
- 3 vejce
- 6 lžic polohrubé mouky
- olej na smažení
POSTUP :
- Květák rozebereme na jednotlivé růžičky, tvrdé konce košťálů odřízneme a zbytek
zhruba deset minut povaříme ve vroucí okmínované vodě. - Scedíme a necháme zcela vychladnout.
- Poté květák rozmačkáme šťouchadlem na brambory, přidáme muškátový oříšek a podle chuti osolíme a opepříme.
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Žloutky přidáme ke květáku a bílky vyšleháme na tuhý sníh.
- Ke směsi přidáme mouku.
- Nakonec opatrně přidáme i vyšlehané bílky.
- V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje.
- Z květákové směsi postupně odebíráme a smažíme malé placičky z obou stran dozlatova.
zdroj : lowcarbmaven.com
Zapečená cuketa v tortille
Hledáte zdravou svačinu pro děti? Tohle je to pravé! Děti tortilly milují a zajisté si zamilují i tento recept.
INGREDIENCE :
- 1 malá cuketa
- 1 jarní cibulka, nakrájené
- špetka mletého kmínu
- špetka muškátového květu
- sůl a mletý pepř
- 1 lžíce másla
- 2 vejce
- 50 g sýra gouda hrubě strouhaného
- 1 tortillová placka
POSTUP :
- Cukety omyjeme a nakrájíme na plátky.
- Osolíme a necháme vypotit asi 20 minut.
- Opláchneme a osušíme.
- Rozpálíme si gril v troubě na vyšší stupeň.
- V hlubší nepřilnavé pánvi velikosti tortilly, kterou lze umístit pod gril, rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a plátky cuket, okořeníme a opékáme na mírnějším plameni asi 3-4 minuty.
- Vejce prošleháme vidličkou v misce s nastrouhaným sýrem, solí a pepřem a směsí zalijeme opečenou směs v pánvi.
- Potom pánev přendáme do trouby a pod grilem dopečeme, až se na povrchu udělá zlatavá kůrčička.
- Hotovou směs necháme chvíli vychladnout, aby ztuhla.
- Mezitím si opečeme na sucho tortilla placky.
- Směs klademe na tortilly a potom krájíme na menší sousta.
- Podáváme studenou s párátky jako jednohubky.
zdroj : sofabfood.com