Výborné recepty na svačinky ve zdravém duchu. Inspirujte se!

Přestaňte si dávat ke svačině obložený chleba a vyzkoušejte něco nového.

Připravili jsme si pro vás 5 vynikajících receptů na zdravé svačiny, které jsou vhodné i pro děti.

Je libo placičky z květáku nebo raději jablečné chipsy?

Vyberte si, na co zrovna máte chuť!

Bruschetta s rajčaty

Skvělý italský předkrm nebo zdravá svačinka plná čerstvých rajčat a bazalky s lehkou chutí česneku. Je to ideální rychlovka, co potěší nejenom milovníky zeleniny.

INGREDIENCE

  • 1 bageta nebo ciabatta
  • 4 větší vyzrálá rajčata
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej

POSTUP :

  1. Pečivo nakrájejte na plátky a dejte nasucho opéct do trouby nebo toustovače.
  2. Mezitím připravte rajčatovou směs.
  3. Rajčata nakrájejte na drobné kostičky.
  4. Bazalku najemno nasekejte a spolu se solí, pepřem a lžící olivového oleje důkladně, ale zlehka promíchejte.
  5. Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku.
  6. Horké chleby vyndejte z trouby, ihned je potřete olivovým olejem a bohatě nazdobte rajčatovou směsí.
Opečené plátky pečiva s rajčaty a bazalkou.
www.inspiredtaste.net

V toustovači se bruschetta peče výborně na vroubkovaném nástavci určeném na gril. Co ještě dalšího tito pomocníci umí? Více se dočtete ve velkém testu sendvičovačů.

Jablečné chipsy se skořicí

Na tenké plátky nakrájená jablka, která jsou lehce posypaná skořicí a poté pečené do křupava, si zamiluje celá vaše rodina! Ideální zdravé mlsání.

INGREDIENCE

  • 3 velká sladká křupavá jablka
  • 3/4 lžičky mleté ​​skořice

POSTUP

  • Umístěte rošty do horní a dolní třetiny vaší trouby a předehřejte troubu na 90 stupňů Celsia.
  • Dva plechy vyložte pečicím papírem.
  • Omyjte jablka.
  • Vykrájejte z jablek jádřince.
  • Mandolínou (doporučeno) nebo velmi ostrým nožem nakrájejte jablka vodorovně na kolečka o tloušťce cca 0,3 cm.
  • Rozložte jablka v jedné vrstvě na připravené plechy.
  • Posypte skořicí.
  •  Pečte 1 hodinu v horní a spodní třetině trouby.
  • Vyjměte plechy z trouby a vyměňte polohu plechů (plech z horní třetiny trouby dejte do dolní třetiny a naopak).
  • Pokračujte v pečení další 1 až 1 a 1/2 hodiny, dokud nebude jeden jablečný chips vyjmutý z trouby po 2 až 3 minutách při pokojové teplotě křupavý.
  • Jakmile budete spokojeni s křupavostí (celková doba se bude lišit v závislosti na tloušťce vašeho plátku a druhu jablka), vypněte troubu a nechte jablka v troubě 1 hodinu sedět, dokud se neochladí.
  • Pokud se nebojíte, že jste je přepekli, okamžitě vyjměte plech z trouby a nechte uležet při pokojové teplotě.
Chipsy z jablek naskládané na sobě a posypané skořicí.
www.wellplated.com

Zdravé tortillové rolky

Tyto rolky se zeleninou a krémovým sýrem se stanou nejoblíbenější svačinkou vašich dětí, tím si buďte jistí!

INGREDIENCE

  • 1 šálek nakrájené zeleniny: brokolice, mrkev, červená paprika
  • 110 g změkčeného krémového sýra
  • 1/3 šálku majonézy
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/4 lžičky sušeného kopru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky černého pepře
  • 2 velké pšeničné tortilly
  • 1/2 šálku strouhaného čedaru
  • 2 lžíce nakrájené jarní cibulky

POSTUP

  • Vyberte si zeleninu dle volby a nasekejte ji na extra malé kousíčky.
  • Nechte krémový sýr změknout.
  • Ve střední misce smíchejte krémový sýr, majonézu, česnekový prášek, kopr, sůl a pepř.
  • Tortilly dejte nejprve na 15–20 sekund do mikrovlnné trouby.
  • Potřete ohřáté tortilly majonézovou směsí a rovnoměrně posypte zeleninou, čedarem a nakrájenou jarní cibulkou.
  • Pevně rolujte od jednoho okraje tortilly až na druhou stranu.
  • Upevněte párátkem nebo dvěma a nechte 20 minut vychladit v mrazáku, aby ztuhla.
  • Zbývá už jen nakrájet a podávat!
Rolky plněné zeleninou a krémovým sýrem.
www.peasandcrayons.com

Zajímá vás, čím dalším můžete naplnit tortillu? Inspirujte se našimi recepty na nejlepší tortillové náplně a nebudete litovat!


Květákové placičky

Výhodou tohoto receptu je možnost podávat placičky jak v teplé úpravě, tak i ve studené. Ve studené formě skvěle doplní libovolný salát z čerstvé zeleniny. Užijte si tuto skvělou a hlavně zdravou odpolední svačinu!

INGREDIENCE

  • 1 květák
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • 3 vejce
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Květák rozeberte na jednotlivé růžičky, tvrdé konce košťálů odřízněte a zbytek zhruba deset minut povařte ve vroucí okmínované vodě.
  2. Sceďte a nechte zcela vychladnout.
  3. Poté květák rozmačkejte šťouchadlem na brambory, přidejte muškátový oříšek a podle chuti osolte a opepřete.
  4. Oddělte žloutky od bílků.
  5. Žloutky přidejte ke květáku a bílky vyšlehejte na tuhý sníh.
  6. Ke směsi přidejte mouku.
  7. Nakonec opatrně přidejte i vyšlehané bílky.
  8. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje.
  9. Z květákové směsi postupně odebírejtea smažte malé placičky z obou stran dozlatova.
Placky z květáku v pánvi a na talíři.
www.lowcarbmaven.com

Máme pro vás i další skvělé recepty na placičky z květáku. Vyzkoušejte je všechny!

Domácí čokoládový termix

Zdravá pochoutka, která uspokojí vaše chutě na sladké a do těla doplní také slušné množství proteinů a vápníku.

INGREDIENCE

  • 500 g jemného měkkého tvarohu
  • 250 ml zakysané smetany (popřípadě řeckého jogurtu)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 10 datlí
  • 1 lžička kakaa
  • 100 g 70 % hořké čokolády (cca 15 – 20 g si odložte na nastrouhání, poslouží k posypání termixu)

POSTUP

  • Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
  • Datle zalijte horkou vodou a nechte je cca 30 minut změknout.
  • Potom je sceďte a spolu s vanilkovým cukrem rozmixujte ručním mixérem na hladkou kaši.
  • Tvaroh utřete s datlovou kaší, přidejte zakysanou smetanu, opět promíchejte a poté pomocí metličky přimíchejte hořkou čokoládu.
  • Pokud by byl krém málo sladký, můžete přidat malé množství cukru.
  • Krém nalijte do skleněných sklenic, nahrubo nasekejte nebo nastrouhejte hořkou čokoládu a krém posypte.
  • Nechte minimálně 3 hodiny chladit v chladničce.
Termíx z čokolády ve sklenicích, ozdobený nakrájenou čokoládou.
www.recepty.cvicte.sk

Proč jsou zdravé svačiny důležité?

  • Svačinky mezi jídly vás pomohou ochránit před přílišným hladem mezi snídaní, obědem a večeří, což pomáhá předcházet přejídaní.
  • Díky svačině také můžete do stravy zahrnout živiny a potraviny, které vám chyběly v předchozích jídlech. Lidé, kteří si mezi jídla zařadí jednu až dvě svačiny, konzumují více živin, jako je vláknina, vápník a vitamín C, ve srovnání s těmi, kteří svačiny nekonzumují.
  • Svačina může být rozhodně dobrá věc, jen se rozhodně zaměřte na konzumaci výživných potravin. Vyhněte se zpracovávaným svačinkám z obchodu.

A jak se vám dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X