Tipy na zdravé svačiny: recepty & inspirace

Hledáte inspiraci na zdravé svačiny? Tak jste tu správně!

Přestaňte si dávat ke svačině obložený chleba a vyzkoušejte něco nového.

Máme pro Vás inspiraci na vynikající zdravé svačiny vhodné i pro děti.

Dobrou chuť. 🙂

Bruschetta s rajčaty

Skvělý italský předkrm plný čerstvých rajčat a bazalky s lehkou chutí česneku.

Bruschetta je ideální rychlovka, co potěší milovníky čerstvé zeleniny.

INGREDIENCE :

  • 1 bageta nebo ciabatta
  • 4 větší vyzrálá rajčata
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej

POSTUP :

  1. Pečivo nakrájíme na plátky a dáme nasucho opéct do trouby nebo toustovače.
  2. Mezitím připravíme rajčatovou směs.
  3. Rajčata nakrájíme na drobné kostičky.
  4. Bazalku najemno nasekáme a spolu se solí, pepřem a lžící olivového oleje důkladně, ale zlehka promícháme.
  5. Na závěr přidáme stroužky česneku
    prolisované strojkem.
  6. Horké chleby vyndáme z trouby, ihned je potřeme olivovým olejem a bohatě nazdobíme rajčatovou směsí.

TIP : Pokud máte grilovací pánev, opečte pečivo na olivovém oleji na ni. Poté už není potřeba jej potírat zvlášť olivovým olejem.

Bruschetta s rajčaty

zdroj : inspiredtaste.net

Mozzarella s rajčaty a octem

Mozzarella s rajčaty představuje jedno z velmi rychlých jídel.

Posloužit může jako předkrm nebo chutná svačinka či rychlé pohoštění pro přátele.

Ve spojení s jemným balsamico octem bude naprosto dokonalé.

INGREDIENCE :

  • 4 ks rajčat rajčata
  • 4 ks sýru mozzarella
  • olivový olej
  • ocet balsamico
  • sůl a pepř
  • čerstvá bazalka

POSTUP :

  1. Rajčata nakrájíme na kolečka, stejně jako Mozzarelu a střídavě podle vlastní fantazie naklademe na talíř.
  2. Ozdobíme lístky bazalky.
  3. Osolíme, opepříme, zalijeme olivovým olejem a balsamicem.

TIP : Variantou salátu může být použití malých cherry rajčátek a baby mozzarely. 

Mozzarella s rajčaty a octem balsamico

zdroj : tablespoon.com

Proč jsou rajčata zdravá?

  • Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody a moči z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně, na vlákninu aktivující trávení.
  • Nachází se v nich tyramin – látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady.
  • Účinkují lehce močopudně, projímavě, antitoxicky, jsou zásadotvorné.
  • Doporučují se diabetikům, dále při ledvinových a srdečních chorobách a také při zácpě.

Zapečená růžičková kapusta se sýrem

Zapečená růžičková kapusta je skvělá zdravá svačinka a může být báječnou přílohou k jakémukoliv pečenému masu.

INGREDIENCE :

  • 800g růžičkové kapusty
  • 100 g parmazánu
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 20g másla
  • sůl

POSTUP :

  1. Kapustu 15 minut povaříme v osolené vodě.
  2. Na másle orestujeme povařené kapustičky.
  3. Promícháme a přendáme do zapékací mísy.
  4. Posypeme parmazánem.
  5. Pečeme 
v troubě na 220 °C asi 8min.

Zapečená růžičková kapusta se sýrem

zdroj : jocooks.com

Květákové placičky

Výhodou tohoto receptu je možnost podávat placičky jak v teplé úpravě, tak i ve studené. Ve studené formě skvěle doplní libovolný salát z čerstvé zeleniny.

Tohle je skvělá a hlavně zdravá odpolední svačina!

INGREDIENCE :

  • 1 květák
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • 3 vejce
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • olej na smažení

POSTUP :

  1. Květák rozebereme na jednotlivé růžičky, tvrdé konce košťálů odřízneme a zbytek
    zhruba deset minut povaříme ve vroucí okmínované vodě.
  2. Scedíme a necháme zcela vychladnout.
  3. Poté květák rozmačkáme šťouchadlem na brambory, přidáme muškátový oříšek a podle chuti osolíme a opepříme.
  4. Oddělíme žloutky od bílků.
  5. Žloutky přidáme ke květáku a bílky vyšleháme na tuhý sníh.
  6. Ke směsi přidáme mouku.
  7. Nakonec opatrně přidáme i vyšlehané bílky.
  8. V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje.
  9. Z květákové směsi postupně odebíráme a smažíme malé placičky z obou stran dozlatova.

Květákové placičky

zdroj : lowcarbmaven.com

Zapečená cuketa v tortille

Hledáte zdravou svačinu pro děti? Tohle je to pravé! Děti tortilly milují a zajisté si zamilují i tento recept.

INGREDIENCE :

  • 1 malá cuketa
  • 1 jarní cibulka, nakrájené
  • špetka mletého kmínu
  • špetka muškátového květu
  • sůl a mletý pepř
  • 1 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 50 g sýra gouda hrubě strouhaného
  • 1 tortillová placka

POSTUP :

  1. Cukety omyjeme a nakrájíme na plátky.
  2. Osolíme a necháme vypotit asi 20 minut.
  3. Opláchneme a osušíme.
  4. Rozpálíme si gril v troubě na vyšší stupeň.
  5. V hlubší nepřilnavé pánvi velikosti tortilly, kterou lze umístit pod gril, rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a plátky cuket, okořeníme a opékáme na mírnějším plameni asi 3-4 minuty.
  6. Vejce prošleháme vidličkou v misce s nastrouhaným sýrem, solí a pepřem a směsí zalijeme opečenou směs v pánvi.
  7. Potom pánev přendáme do trouby a pod grilem dopečeme, až se na povrchu udělá zlatavá kůrčička.
  8. Hotovou směs necháme chvíli vychladnout, aby ztuhla.
  9. Mezitím si opečeme na sucho tortilla placky.
  10. Směs klademe na tortilly a potom krájíme na menší sousta.
  11. Podáváme studenou s párátky jako jednohubky.

Zapečená cuketa v tortille

zdroj : sofabfood.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.