Suflé

Suflé lze připravit na sladko i na slano

Soufflé výraz pro jídlo pocházející z Francie, kterým se označuje sladký nebo slaný pokrm ze žloutkového krému, vyšlehaných bílků a různých příchutí zapečený v troubě. Obvykle je podáván ve formičce, ve které byl upečen. Suflé se peče ve formách všech možných tvarů i velikostí, ale tradiční bývá malá kulatá glazovaná keramická forma s plochým dnem o obsahu 50-250 ml. 

K základním vlastnostem tohoto pečeného „minidortíku“, patří nadýchanost a lehkost, která vzniká dokonalým znásobením svého objemu při pečení a stává se tak velmi lehkým a plným vzduchových bublinek.

Co je základem správného suflé ?

  • mléko anebo smetana
  • mouka
  • žloutky
  • bílky
  • některé recepty tvoří tento základ z bešamelu

Z čeho je obvykle suflé složeno ?

  • z báze

Báze propůjčuje suflé chuť. Kromě toho je zdrojem vlhkosti pro růst nahoru, škrob a proteiny v bázi pak také přispívají ke stabilizaci hotového suflé.

Pokud je báze řídká, vzniká vyšší, ale rychleji opadávající suflé.

Pokud je báze hustá, peče se pomaleji a vzniká pevnější suflé.

  • motor

Má schopnost těsto při pečení nadzdvihnout. Nejčastěji se používá sníh z vaječných bílků. Suflé pak v teple krásně expanduje.

Jako přísady se nejčastěji používá ovoce, marmeláda, čokoláda nebo zmrzlina. Ve slaném provedení se zeleninou, sýrem a dalšími přísadami připomíná náš nákyp.

Jaké suflé se nejčastěji podává ?

  • slané suflé – sýrové, s houbami, kozím sýrem, dýňové, cuketové  nebo masové. Nadýchané suflé je skvělou přílohou k lehkým omáčkám. Třeba masové výpeky nebo omáčky s vínem se budou s tímto pikantním suflé dokonale snoubit.
  • sladké suflé – zahrnuje čokoládové, karamelové, ochucené kávou či likérem Grand Marnier

 

zdroj : littleferrarokitchen.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také