Dortík lahodný tak, že vám nedovolí přestat. Vychutnejte si tyto jedinečné recepty na suflé po vydatné rodinné večeři nebo ho servírujte jen tak při posezení s přáteli.
Tuto dobrotu ocení všechny věkové kategorie a zbydou po něm jen prázdné zapékací mističky!
Zkusíte jeho sladkou nebo slanou variantu? Nebo dokonce obě?
Základní recept na suflé
Těsto, křupavé zvenku, měkké a nadýchané uvnitř. Lze ho naplnit mnoha vašimi oblíbenými ingrediencemi. Výroba je ve skutečnosti velmi jednoduchý proces, navzdory tomu, že jeho pověst hovoří spíše o pravém opaku. Zkuste do receptu na tento nadýchaní dortík přidat sýr, kraba, zeleninu nebo jiné kvalitní suroviny.
Co budeme potřebovat
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- Špetka pepře
- 175 ml mléka
- 4 žloutky
- 2 bílky
- ½ lžičky majonézy (nebo zakysané smetany)
Postup
- Předehřejeme troubu na 190 stupňů
- Ve středním hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo
- Vmícháme mouku, sůl a pepř
- Za stálého míchání vaříme, dokud není směs hladká a bublinková
- Najednou do směsi vmícháme veškeré mléko
- Pokračujeme v míchání, dokud se směs neprovaří a nebude hladká a hustá
- Oddělíme si vejce a žloutky samostatně dobře rozšleháme
- K vaječným žloutkům přidáme 50 ml teplé máselné směsi
- Smícháme žloutkovou směs se zbývající směsí z másla a důkladně promícháme
- Hotové těsto na suflé necháme trochu vychladnout
- Ve velké míse ušleháme bílky a majolku, dokud bílky nejsou ztuhlé
- Část bílků vmícháme do žloutkového těsta, aby bylo lehčí
- A poté těsto ze žloutků jemně, ale důkladně vmícháme do zbylých bílků
- Opatrně těsto na suflé nalijeme do 4 formiček na suflé nebo zapékací misky
- Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů 20 až 25 minut, dokud se těsto nenafoukne a lehce zhnědne
Varianty
Sýrové soufflé: Do hotového těsta vmícháme 250 g strouhaného švýcarského sýra a 30 g nakrájené jarní cibulky
Krabí soufflé: Vmícháme 170 g krabího masa (krabích tyčinek), ½ lžičky sušeného tymiánu, ½ lžičky kari a ½ lžičky česnekové soli, do hotového těsta.
Zeleninové soufflé: Do hotového těsta vmícháme 250 g vařené nastrouhané mrkve, 125 g strouhaného sýra Cheddar a ½ lžičky sušeného kopru
Tip
Nikdy nepřidávejte vaječné žloutky do horké omáčky najednou, protože by se mohly začít příliš rychle srážet a tvořit hrudky.

Čokoládové suflé
Spolu s creme brûlée je tento nadýchaný čokoládový dezert jedním z nejoblíbenějších luxusních francouzských dezertů vůbec. Předchází mu sice pověst extra složitého a komplikovaného postupu, někteří by řekli skoro až nemožného. Ale nenechte se vyděsit, jsou to jen povídačky stejně jako množství potřebných ingrediencí, kterých potřebujete všehovšudy 7, tak i postup, jak si tuto dobrotu vyrobit je extrémně jednoduchý. Podívejte se sami!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 60 g nesoleného másla (nakrájené na kousky velikosti polévkové lžíce)
- 115 g čokolády na vaření (hrubě nasekané)
- 3 bílky
- 3 žloutky
- Lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- Lžička zakysané smetany
- 40 g krupicového cukru
Na vymazání formiček
- 15 g nesoleného másla (extra měkkého)
- 20 g krupicového cukru (nebo kakaa)
Postup
- Na těsto si rozpustíme 60 g másla a nasekanou čokoládu na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě ve 20 vteřinových intervalech a po každém čokoládu s máslem promícháme, dokud se úplně nerozpustí a nespoj
- Čokoládu necháme mírně vychladnout po dobu 3-5 minut
- Do čokoládové směsi zašleháme žloutky, vanilkový extrakt a sůl a směs dáme stranou
- Ve zcela čisté skleněné nebo kovové misce vyšleháme na vysokou rychlost pomocí ručního mixéru bílky a zakysanou smetanu, dokud se nevytvoří měkké vrcholy
- S mixérem běžícím na vysokou rychlost pomalu přidáváme cukr ve 3 dávkách
- Po přidání veškerého cukru šleháme směs asi ještě 2 minuty, dokud se nevytvoří tuhé lesklé vrcholy
- Pomalu a jemně vmícháme do čokoládové směsi bílky
- Nejlepší je to udělat ve 3 jednotlivých várkách
- Přičemž každou dávku nejdříve důkladně zapracujeme, než přidáme další
- Těsto dáme na 5-10 minut do lednice (těsto není třeba přikrývat, pokud ho nechladíte déle než 1 hodinu)
- Mezitím si předehřejeme troubu a připravíme formičky
- Nastavíme rošt v troubě do spodní třetiny a předehřejeme jí na 200 stupňů
- Na přípravu formiček vymažeme čtyři formičky vhodné pro trouby velkou vrstvou změklého másla
- Vsypeme krystalový cukr, poté každou protřepeme a zároveň otáčíme, abychom zajistili, že celý povrch formičky bude pokryt cukrem
- Formičky položíme na plech
- Za pomocí lžíce čokoládové těsto na suflé rovnoměrně nandáme do formiček
- Pomocí nože nebo stěrky povrch uhladíme
- Plech vložíme do trouby
- Okamžitě snížíme teplotu v troubě na 180 stupňů
- Pečeme 13–15 minut, dokud okraje neztuhnou a se lehce chvěje, když na formičku lehce poklepeme
- Suflé vyjmeme z trouby a ihned podáváme

Banánové suflé
Neexistuje nic jako delikátní dezert, který zakončí naprosto fantastickou večeři. Tento recept na horký banánový dortík lze připravit i den předem a nakonec ho podávat s trochou vanilkové zmrzliny.
Co budeme potřebovat
- 2 banány
- 6 bílků
- 150 g moučkového cukru
- Máslo na vymazání
- Lžíce vody
- Lžíce kukuřičné mouky
- Lžička citronové šťávy
Postup
- Nejprve si zapékací mističky dobře vymažeme máslem
- Do jedné formičky přidáme lžičku moučkového cukru a formičkou otáčíme, aby se cukr přichytil po stranách formičky
- Opakujeme, dokud nebudou všechny čtyři formičky dobře vysypané
- Základ suflé vytvoříme smícháním vody a kukuřičné mouky
- Směs vložíme do kuchyňského robotu se zralými banány a vymačkanou citronovou šťávou
- Mixujeme, dokud nedosáhneme hladké konzistence těsta
- Vedle v misce si vyšleháme bílky do tuhého sněhu
- Do velké mísy odejdeme čtyři vrchovaté lžičky banánové směsi, odebereme třetinu vyšlehaného sněhu a důkladně promícháme, abychom získali banánovou pastu
- Jemně přidáme zbývající sníh a smícháme
- Banánové těsto na suflé rozdělíme rovnoměrně do formiček
- Uhladíme vršky těsta
- Až budeme připraveni suflé péct, formičky vyložíme na plech a pečeme po dobu 10-15 minut na 180 stupňů
- Suflé ihned podáváme s miskou vanilkové zmrzliny

Objevte podobné tipy
Nadýchaný citronový dortík
Výroba tohoto úžasného dortíku s pudinkovou texturou je mnohem jednodušší, než byste si mysleli. Klíčem ke skvělému receptu na suflé je doba pečení. Co chceme je, aby se po vyjmutí z trouby ve středu mírně chvělo, takže když do něj ponoříte lžíci, bude jako pudink.
Co budeme potřebovat
- 125 g krystalového cukru (+ 2 lžíce cukru na formičky na vysypání)
- 125 ml mléka
- Lžička nastrouhané citronové kůry
- 3 bílky
- 3 žloutky
- 2 lžíce hladké mouky
- 60 ml čerstvé citronové šťávy
- Špetka soli
- Lžička zakysané smetany
- Moučkový cukr
Postup
- Rošt trouby nastavíme do nejnižší možné polohy
- Troubu předehřejeme troubu na 200 stupňů
- Zapékací formičky si vymažeme bohatou vrstvou másla a lehce poprášíme, každou z nich 2 lžícemi cukru
- Formičky vložíme do lednice a chladíme, dokud nebudou připraveny k použití
- Na střední teplotu svaříme mléko a citronovou kůru
- Odstraníme z tepla a ochladíme
- Elektrickým mixérem ušleháme 125 g cukru společně se 3 žloutky ve velké míse, dokud nebudou světlé a nadýchané
- Postupně vmícháme mouku, dokud se vše nepromíchá
- Do vaječné směsi přidáme mléčnou směs a důkladně promícháme
- Přidáme citronovou šťávu a sůl
- Směs umístíme zpět na plotnu na mírnou teplotu a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty, dokud směs nezhoustne a nebude krémová
- Hrnec odstraníme z tepla a zcela schladíme
- V samostatné misce vyšleháme bílky se zakysanou smetanou, dokud se nevytvoří měkké sněhové vrcholy
- Do vychladlé vaječné směsi vmícháme asi čtvrtinu bílků, aby zesvětlala
- Poté za pomoci gumové stěrky jemně vmícháme zbývající bílky, dokud se nezapracují
- Směs jemně nalijte do připravených formiček na suflé a naplním je až po okraj
- Suflé pečeme na 200 stupňů po dobu 10 minut
- Poté snížíme teplotu na 180 stupňů a pokračujeme v pečení další 4 minuty, dokud vnější strana neztuhne a střed se při zatřesení mírně neklepe
- Po vyndání suflé ještě poprášíme moučkovým cukrem a ihned podáváme

Zdravý dortík z brokolice a kozím sýrem
Toto elegantní a zdravé suflé z brokolice a kozího sýra ohromí vaši rodinu a přátele. Tato slaná dobrota se překvapivě snadno vyrábí – jediným háčkem je, ho naservírovat dřív než se stihne vyfouknout. Zkuste ho servírovat společně s jedním z těchto salátů z fenyklu!
Co budeme potřebovat
- 325 g najemno nakrájených růžiček brokolice
- Lžíce másla
- Lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 ml mléka
- Lžička dijonské hořčice
- ¼ lžičky sušeného rozmarýnu
- ¼ lžičky soli
- 125 g rozdrobeného kozího sýra
- 5 bílků
- 3 žloutky
- Lžička majonézy
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Máslem vymažeme čtyři formičky na suflé nebo použijeme sprej na vaření
- Formičky rozložíme na plech na pečení
- Brokolici vložíme do střední misky vhodné do mikrovlnné trouby
- Zakryjeme jí potravinářskou fólií a vložíme jí na 1 až 2 minuty do mikrovlnné trouby, dokud nebude brokolice měkká, ale stále křupavá
- Ve velkém hrnci na středně vysokou teplotu si rozpustíme máslo a olej
- Vmícháme mouku a za stálého šlehání vaříme další 1 minutu
- Podle potřeby upravíme teplotu, aby směs příliš neztmavla (měla by mít barvu karamelu)
- Přidáme mléko, hořčici, rozmarýn a sůl a za stálého šlehání vaříme do zhoustnutí 1 až 2 minuty
- Hrnec odstraníme z plotny a ihned zašleháme kozí sýr a 3 žloutky a mícháme, dokud se vše dobře nespojí
- Těsto na suflé přeneseme do velké mísy
- Bílky ušleháme ve střední míse elektrickým šlehačem na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří měkké sněhové vrcholy
- Přidáme majonézu a šleháme, dokud se nevytvoří tuhé špičky
- Pomocí gumové stěrky jemně vmícháme polovinu ušlehaných bílků do těsta
- Jemně vmícháme zbývající bílky a odloženou brokolici
- Mícháme tak dlouho, dokud nezmizí bílé proužky z bílků
- Těsto přelijeme do připravených misek na suflé
- Suflé vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut do nafouknutí, tak aby byly pevné na dotek
- Ihned podáváme

Slaný dort se sýrem
Nemysleli jste si, že zvládnete recept na suflé? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na jeho slanou verzi, který je popisován krok za krokem, a vychutnejte si ho v celé své kráse.
Co budeme potřebovat
- 50 g másla (plus navíc na vymazání)
- 25 g strouhanky
- 50 g hladké mouky
- Lžička hořčice
- 300 ml mléka
- 4 bílky
- 4 žloutky
- 100 g strouhaného extra silného čedaru (dobře se hodí i niva, kozí sýr a uzené sýry)
Postup
- Troubu zahřejeme na 200 stupňů a na prostřední příčku položíme plech na pečení
- Misky na suflé bohatě vymažeme máslem, a poté přisypeme strouhanku a miskami otáčíme, aby bylo máslo rovnoměrně obalené strouhankou
- Přebytečnou strouhanku vyklopíme a dáme jí pryč
- Na přípravu husté bílé omáčky si na pánvi rozpustíme na střední teplotu máslo
- Poté vmícháme mouku a hořčici
- Za stálého míchání vaříme asi 1 minutu
- Hrnec sundáme z plotny a postupně vmícháme mléko
- Před přidáním další porce mléka ho důkladně promícháme
- Vrátíme ho zpět na plotnu a neustále ho asi 10 minut mícháme, dokud nezhoustne
- Přelijeme jí do misky a necháme zcela vychladnout
- Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků
- Bílky dáme do čisté mísy a žloutky vmícháme do těsta
- Do těsta vmícháme i čedar a dobře okořeníme
- Čistým šlehačem ušleháme bílky, dokud se nevytvoří tuhé sněhové špičky
- Poté za pomocí lžíce, bílky vmícháme do sýrového těsta
- Lžící nalijeme těsto směs do misek
- Misky položíme na plech a pečeme 25–30 minut, dokud není vršek těsta zlatavý, nakynutý a mírně se hýbe
- Ihned podáváme

Rozdíl mezi suflé a fondánem
Suflé a lávové dortíky mají podobný vzhled, sdílejí mnoho stejných ingrediencí a dokonce se podávají s podobnými polevami, což mnohé vede k přesvědčení, že jde o stejný dezert.
Avšak nejdeme několik rozdílů, které je od sebe odlišují. Rozdíly spočívají zejména v textuře dezertů a také v prezentaci jejich servisu.
Soufflé je plně uvařené, zatímco lávový dort si zachovává tekutý, krémový a syrový střed.
Ale nenechte se zmást! Že je suflé zcela uvařené, ovšem neznamená, že má stejnou konzistenci jako třeba koláč nebo klasická buchta.
Suflé je ve středu rozhodně vlhké, mnohem více než běžný dort, či koláč. Střed je popisován jako pudinkový.
Suflé má na povrchu vzhled jako sněhová pusinka a má velmi lehkou texturu. Servíruje se v různých obměnách, jako je čokoláda, citron nebo dokonce sýr (všechny varianty najdete v tomto článku!).
Fondán neboli lávový dort, má tradičně jednu příchuť – čokoládu (ale existuje mnoho různých variant, protože lidská zvídavost a hlad nezná mezí! Vyzkoušejte další podoby lávových dortíků podle našich receptů a uvidíte, že čokoláda je jen začátek všeho!)
Fondán je svou konzistencí hustější než suflé a, jak již bylo zmíněno, jeho střed je doslova čokoládová řeka, která vám při jeho rozkrojení vyteče na talíř.
Zatímco suflé se obvykle podává v zapékací misce, ve které bylo upečené.
Lávové dortíky se často z těchto formiček vyklápí na talíř, kde se může tato dobrota volně rozplynout.