Nejlepší recepty na cukroví na svatbu aneb upečte si dokonalou svatbu!

Chystáte pohoštění na svatbu?

Chcete mít dokonalé menu, na které se jen tak nezapomene?

Hledáte inspiraci na barevné ladění dekorací i pokrmů?

Pak nesmíte zapomenout na svatební cukroví!

Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na drobounké sladké radosti, ze kterých uděláte i perfektní výslužky.

Tradiční svatební sladkosti

Sladkosti patří k oslavám a tak významná událost, jako je svatba, si zaslouží přípravu těch nejlepších dezertů a cukrovinek. Určitě nevynechejte českou klasiku: drobné svatební koláčky, které existují hne dna několik způsobů!

Svatební koláčky (vdolečky)

Recept na svatební koláčky se dříve střežil jako rodinné zlato, dnes už však tato tradice vymizela. ne však koláčky samotné- vdolečky s náplní a drobenkou nesmí chybět na žádné pořádné svatbě!

INGREDIENCE
Na těsto:

  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 30 g droždí

Na náplň:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce krupicového cukru 
  • rozinky (můžete je předem namočit v rumu)

Na drobenku:

  • 6 lžic hladké mouky
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 6 lžic změklého másla

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • kousek másla
  • trochu rumu
  • cukr moučka na obalení

POSTUP:

  1. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na těsto a důkladně promíchejte. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo alespoň na 2 hodiny.
  2. Troubu předehřejte na 180°C.
  3. V menší misce smíchejte všechny suroviny na tvarohovou náplň a dejte odpočinout do lednice.
  4. Ze surovin na drobenku ručně umíchejte drobenku.
  5. Z vykynutého těsta pomocí lžičky odkrajujte malé kousky, ty naplňte tvarohovou náplní a zabalte jako knedlík. Každý koláček namočte v rozšlehaném vejci, položte na plech vyložený pečícím papírem a ozdobte drobenkou.
  6. Pečte cca 15 minut do zlatova a hotové ihned stáhněte z plechu, namočte v rumu s rozpuštěným máslem a obalujte v moučkovém cukru.
Recept na tradiční svatební koláčky v cukrové krustě.
Zdroj: pinterest.com

Svatební buchtičky (šátečky)

Malé svatební šátečky se rozdávají v hojném množství zpravidla před obřadem a podle tradice se balí i do výslužek. Vyberte si náplň podle chuti nebo napečte od každé trochu.

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 60 g kvasnic
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 10 lžic mléka
  • 900 g polohrubé mouky
  • 500 g másla při pokojové teplotě
  • 8 vaječných žloutků

Na náplň:

  • povidla s lžící rumu
  • tvaroh s cukrem, žloutkem a rozinkami
  • mák svařený s mlékem a cukrem
  • mleté ořechy svařené s mlékem, cukrem a máslem

Na dokončení:

  • 300 g rozpuštěného másla 
  • 4 lžíce rumu
  • 300 g moučkového cukru s vanilkovým extraktem

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 175°C.
  2. Ve velké míse na těsto zasypejte droždí cukrem a nechte chvíli odpočinout. Poté vmíchejte mléko, vejce, máslo, mouku a pořádně promíchejte.
  3. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku 0,5 cm a vykrajujte rádlem čtverečky o velikosti 4×4 cm. Doprostřed každého čtverečku dejte lžičku náplně a rohy přitiskněte k sobě.
  4. Pečte několik minut, jakmile spodní okraj zezlátne, vytáhněte z trouby a namočte v troše másla s rumem. Nechte okapat a obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.
Recept na svatební šátečky s různými náplněmi.
Zdroj: pinterest.com

V některých rodinách bývá zvykem péct na svatbu přímo miniatury klasických kynutých plněných buchet. Ještě než se do nich pustíte, přečtěte si osvědčené rady zkušených kuchařek, aby se vám kynuté těsto na buchty povedlo a jedničku!

Související recepty

Svatební roláda

Na dokonalé svatební rolády volte světlé piškotové nebo tmavé kakaové těsto, sladký krém a spoustu ovoce a šlehačky nahoru a žádný ze svatebních hostů neodolá!

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 5 žloutků
  • 4 bílky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 g cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Na náplň:

  • 150 ml šlehačky
  • 1 polévková lžíce zakysané smetany
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 30 g moučkového cukru
  • 400 g jahod
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové kůry

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. V míse rozšlehejte žloutky, olej, mléko, vanilkový extrakt, dvě třetiny cukru a citronovou kůru.
  3. V malé misce smíchejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl.
  4. Smíchejte obsah obou mís a dobře promíchejte.
  5. V další míse rozšlehejte vaječné bílky se zbývajícím cukrem a vytvořte tuhý sníh. Přimíchejte do těsta.
  6. Nalijte těsto na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 15 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout.
  7. V míse vyšlehejte šlehačku do tuha.
  8. Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a moučkový cukr a dobře promíchejte.
  9. Namažte na upečený korpus.
  10. V misce smíchejte nakrájené jahody, lžíci cukru a citronovou kůru. Rozložte jahody rovnoměrně na krém.
  11. Roládu opatrně zamotejte a dejte vychladit. před podáváním ozdobte šlehačkou nebo popraškem z moučkového cukru.
Recept na svatební piškotovou roládu s ovocem.
Zdroj: momontimeout.com

Svatební řezy

V čele svatebních sladkostí stojí bez pochyb dort, ale nebojte se napéct ještě různé sladké svatební řezy, které budou moct hosté uždibovat v průběhu celého dne. Kombinujte ovocné, čokoládové nebo máslové náplně a na své si přijde každý! Vyzkoušejte třeba 9 nejlepších receptů na slavnostní řezy.

Recept na svatební řezy s ovocem.
Zdroj: theknot.com

Vykrajované svatební cukroví

Moderní svatba se neobejde bez dokonale nazdobeného cukroví, které ladí tón v tónu s ostatními barvami svatebních dekorací. Základ tvoří většinou klasická sušenková těsta v čele s lineckým a zdobí se různými polevami.

Luxusní svatební cukroví z lineckého těsta

INGREDIENCE

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla 
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • citronová kůra

POSTUP:

  • Všechny suroviny smíchejte a vypracujte tuhé těsto. Dejte vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny.
  • Poté vyválejte na tloušťku cca 4 mm.
  • Vykrajujte různé tvary a na plechu vyloženém pečícím papírem pečte 10-15 minut při 160°C.
  • Hotové slepujte krémem nebo marmeládou a ozdobte.
Recept na svatební dortíčky z lineckého těsta.
Zdroj: pinterest.com

Oříškové cukroví na svatbu

INGREDIENCE

  • 210 g másla
  • 280 g hladké mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

POSTUP:

  • Všechny suroviny smíchejte a vypracujte tuhé těsto. Dejte vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny.
  • Vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku cca 4 mm.
  • Vykrajujte srdíčka a na plechu vyloženém pečícím papírem pečte 10-15 minut při 160°C.
  • Hotové slepujte krémem nebo marmeládou a ozdobte.
Recept na oříškové svatební cukroví.
Zdroj: pinterest.com

Kakaové svatební cukroví

INGREDIENCE

  • 150 g změklého másla
  • 110 g moučkového cukru 
  • 3 žloutky 
  • 190 g hladké mouky
  • 40 g holandského kakaa

POSTUP:

  • Všechny suroviny smíchejte a vypracujte tuhé těsto. Dejte vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny.
  • Poté vyválejte na tloušťku cca 4 mm.
  • Vykrajujte kolečka a na plechu vyloženém pečícím papírem pečte 10-15 minut při 160°C.
  • Hotová kolečka slepujte krémem a ozdobte.
Recept na kakaové svatební cukroví.
Zdroj: etsy.com

Mini zákusky na svatbu

Pokud hledáte zaručeně úspěšný recept na svatební dezert, vsaďte na minizákusky. Zmenšené verze klasických českých zákusků potěší téměř každého hosta a navíc si lze vybrat z mnoha druhů.

Mini ovocné košíčky (Tartaletky)

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 420 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 200 g tuku
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra

Na krémovou náplň:

  • 700 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 260 g másla
  • 4 lžíce moučkového moučka
  • Ovoce (nejlépe bobule, vynechejte kiwi)
  • 1 balení čirého dortového želé

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 150°C.
  2. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na těsto. Vypracujte pevný bochánek a nechte v lednic alespoň 2 hodiny odpočinout.
  3. Těsto plňte do máslem vymazaných formiček na košíčky.
  4. Pečte cca 10 minut, poté vyklopte z formiček.
  5. Na krém uvařte pudink s mlékem dle návodu a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím nechte máslo změknout na tutéž teplotu.
  6. Smíchejte všechny suroviny na krém a plňte zdobícím sáčkem do košíčků.
  7. nechte krém lehce zatvrdnout a poté ozdobte ovocem.
  8. Uvařte 250 ml vody nebo kompotové šťávy s želatinou a pomocí mašlovačky potřete ovoce, aby se krásně lesklo. Nechte ztuhnout v lednici.
Recept na mini ovocné košíčky na svatbu.
Zdroj: kraftcanada.com

Mini indiánci

INGREDIENCE

Na piškoty:

  • 4 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • trochu moučkového cukru na poprášení

Na sněhovou náplň:

  • 8 vaječných bílků
  • 400 g krupicového cukru
  • čokoládová poleva nebo čokoláda na vaření

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu. Přidejte žloutky s olejem a jemně promíchejte. Nakonec vmíchejte opatrně mouku a škrob.
  3. Na plech vyložený pečícím papírem stříkejte pomocí cukrářského sáčku kolečka o velikosti cca 4 cm. Pečte 5-10 minut a poté ihned vyndejte z trouby. Nechte zcela vychladnout.
  4. Na plotnu postavte hrnec s vodou a přiveďte do varu. Na něj položte kovovou mísu a do ní dejte bílky s cukrem. Šlehejte sníh tak dlouho, dokud nebude veškerý cukr rozpuštěný. Poté sundejte z plotny a šlehejte, dokud sníh zcela nevychladne.
  5. Pomocí cukrářského sáčku stříkejte sníh na piškoty a nechte odpočinout (oschnout) v chladu a především suchu alespoň dvě hodiny.
  6. Rozpusťte čokoládovou polevu a polévejte indiánky. Každého po polití na chvíli otočte hlavou dolů, aby stekla přebytečná poleva a vytvořila se oblíbená špička. Nechte ztuhnout při pokojové teplotě.
Recept na domácí mini indiánky- svatební zákusky.
Zdroj: pinterest.com

Mini věnečky

INGREDIENCE

Na těsto:

  • špetka soli
  • 200 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 6 vajec

Na krémovou náplň:

  • 3 sáčky vanilkového pudinku
  • 1 l mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 200 ml rumu

Na polevu:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 4 lžíce horkého mléka

POSTUP:

  1. Ve velkém hrnci dejte vařit 500 ml vody s máslem a solí. Jakmile voda začne vařit a máslo se rozpustí, vsypte mouku a hodně pečlivě míchejte. Po cca 5 minutách se začne těsto chytat ke dnu- v ten moment odstavte hrnec z plotny.
  2. Nechte těsto mírně vychladnout a vmíchejte vejce.
  3. Troubu předehřejte na 180°C.
  4. na plech vyložený pečícím papírem tvořte pomocí cukrářského sáčku kolečka z těsta. Lehce pokropte vodou a dejte péct. Pečte cca 30 minut a poté nechte zcela vychladnout.
  5. Na krém mléko s pudinkem a cukrem. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a poté vmíchejte stejně chladné máslo a rum. 
  6. Upečené věnečky rozřízněte a naplňte krémem.
  7. Na polevu smíchejte horké mléko, cukr a rum a potřete věnečky. Nechte zaschnout a podávejte.
Recept na mini věnečky z odpalovaného těsta.
Zdroj: pinterest.com

Laskonky

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 3 bílky
  • 70 g strouhanky
  • 280 g moučkového cukru
  • 80 g mletých ořechů
  • šťáva z jednoho citronu

Na krém:

  • 140 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 60 g mletých ořechů (můžete smíchat lískové a vlašské)
  • 140 g změklého másla

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 150°C.
  2. Bílky vyšlehejte s cukrem do tuha. Přidejte strouhanku, citronovou šťávu a mleté ořechy a důkladně promíchejte.
  3. Z těsta tvořte malé placičky na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 15-20 minut a poté vyjměte z trouby. Nechte zcela vychladnout.
  4. Na krém vyšlehejte cukr se žloutkem a poté vmíchejte mleté ořechy.
  5. Pomocí cukrářského sáčku plňte laskonky krémem a nechte ztuhnout v lednici.
Recept na svatební mini laskonky s krémem.
Zdroj: pinterest.com

Mini kremrolky

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 700 g hladké mouky
  • 500 g změklého másla 
  • 250 ml smetany ke šlehání

Na náplň:

  • 8 bílků
  • 560 g krupicového cukru

POSTUP:

  1. Suroviny na těsto smíchejte, vypracujte hladké těsto a nechte odpočinout alespoň dvě hodiny v ledničce.
  2. Troubu předehřejte na 200°C.
  3. Na pomoučeném vále vyválejte těsto na tloušťku 0,5 cm a krájejte z něj cca 20 cm dlouhé a 2 cm široké pruhy. Ty namotávejte na kovové trubičky potřené máslem tak, aby mezi jednotlivými pruhy nebyly mezery.
  4. Pečte cca 15 minut, poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Ještě než úplně vychladnou, sundejte kremrole z kovových trubiček.
  5. Nad párou vyšlehejte bílky s cukrem a vytvořte tuhý sníh. Plňte kremrole a nechte ztuhnout v lednici.
Recept na svatební mini kremrole.
Zdroj: pinterest.com

Mini pařížské rohlíčky

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 600 g mletých vlašských ořechů
  • 600 g  moučkového cukru
  • 200 g hrubé mouky
  • 4 vejce

Na krém:

  • 4 vejce
  • 240 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 500 g změklého másla
  • rum dle chuti

Na polevu:

  • čokoládová poleva

POSTUP:

  1. Ze surovin na těsto vypracujte těsto, které se nelepí (pokud ano, přidejte trochu mouky). Dejte do lednice do druhého dne odpočinout.
  2. Troubu předehřejte na 170°C.
  3. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku cca 6 mm a vykrajujte rohlíčky. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 5-10 minut dozlatova. Poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  4. Na krém smíchejte ve vodní lázni vejce a oba cukry a vyšlehejte do pěny. Míchejte cca 20 minut a poté nechte zcela vychladnout. Přidejte máslo, dokonale zašlehejte a přilijte rum dle chuti.
  5. Pomocí zdobícího sáčku nastříkejte krém na rohlíčky a nechte ztuhnout v lednici.
  6. Polevu rozpusťte ve vodní lázni a namáčejte v ní rohlíčky, nechte zcela ztuhnout v lednici.
Postup výroby domácích mini pařížských rohlíčků.
Zdroj: pinterest.com

Svatební labutě

Labuť je symbolem věrnosti a proto se často objevuje i v rámci svatebního menu. Můžete buď upéct věnečky z odpalovaného těsta ve tvaru labutí podle receptu výše, nebo vytvořit jednoduché vykrajované cukroví pomocí vykrajovátka ve tvaru labutě z lineckého či jiného podobného těsta.

Vykrajované svatební labutě z lineckého těsta.
Zdroj: pinterest.com
Svatební labutě z odpalovaného těsta.
Zdroj: pinterest.com

Věděli jste, že sladké svatební labutě můžete vyrobit také z marshmallow bonbónů? Podívejte se na praktický videonávod na jejich přípravu!

Inspirace na zdobení svatebního cukroví

Přizpůsobte polevy a posyp celkovému barevnému stylu svatby a vaše cukroví bude zkrátka dokonalé!

Vykrajované svatební cukroví v pastelových barvách.
Zdroj: pinterest.com
Cukroví na svatbu ve tvaru ženicha a nevěsty.
Zdroj: pinterest.com
Elegantní svatební cukroví.
Zdroj: pinterest.com

Ať už máte v plánu tradiční českou veselku nebo moderní elegantní svatbu, sladké pečivo a cukroví potěší jakéhokoliv hosta. Zkuste všechny sladkosti naaranžovat na jedno místo a vytvořte tak sladký bar, který krásně vypadá a naláká nejednoho mlsouna! Inspirujte se třeba fialově laděným sladkým barem:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit