Úžasné recepty na dorty na svatbu. Vychutnejte si svůj den D ještě více!

Chcete do svého speciálního dne vnést kus sebe?

Potom neváhejte a upečte jeden z těchto receptů na svatební dort.

Každý z nich je jedinečný a lahodný.

Vyberte si ten, který váš slavností den udělá ještě více nezapomenutelným!

Francouzský Croquembouche

Nejoblíbenější dort, který se podává na francouzských svatbách. Postup je jeden z těch složitějších, a proto bychom ho doporučili spíše zkušenějším a zručnějším kuchařům a cukrářům, kteří jsou v kuchyni jako doma.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 185 g hladké mouky
  2. 175 g másla (nakrájeného na kousky)
  3. 6 vajec

Na krém

  1. 9 žloutků
  2. 150 g moučkového cukru
  3. 50 g hladké mouky
  4. nastrouhaná kůry ze 2 citronů
  5. 4 lžíce citronové šťávy
  6. 500 ml plnotučného mléka
  7. 7 lžic citronového likéru nebo likéru s pomerančovou příchutí

Na ozdobu

  1. 400 g bílé čokolády
  2. 200 g moučkového cukru
  3. 175 g pocukrovaných mandlí

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  2. 3 velké plechy na pečení lehce vytřeme máslem
  3. Máslo dáme do hrnce se 450 ml vody a pomalu zahříváme, dokud se máslo nerozpustí
  4. Poté máslo přivedeme k varu a přidáme najednou prosetou mouku
  5. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne koule z másla
  6. Tu necháme 5 minut chladnout
  7. Po troškách k ní začneme zašlehávat vejce (možná nebudou potřeba všechny)
  8. Dobře vše promícháme, dokud směs není lesklá a propojená
  9. Směs dáme do cukrářského pytlíku
  10. Na připravené plechy začneme tvarovat kolečka o průměru 2 centimetrů
  11. Mezi kolečky necháme prostor, aby se měly kam zvětšovat
  12. Měli bychom vytvořit přibližně 75 koleček
  13. V troubě je pečeme 25 minut
  14. Kolečka se musí zvednou a zezlátnout
  15. Když jsou větrníčky upečené, na boku každého uděláme malý 1 centimetrový zářez, aby mohla unikat pára
  16. A vrátíme zpět do trouby na dalších 5 minut, aby oschly
  17. Poté vyndáme na mřížku ať úplně vychladnou
  18. Na krém smícháme žloutky, cukr, mouku, kůru a šťávu a citronu
  19. Vyšleháme si hladký krém
  20. Ve velkém hrnci přivedeme k varu mléko
  21. Když se mléko začne vařit, ihned přilijeme vaječnou směs a dobře mícháme
  22. Snížíme na střední teplotu a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne
  23. Vmícháme likér a necháme krém úplně vychladnout
  24. Upečené větrníčku plníme citronovým krémem v cukrářském pytlíku
  25. Čokoládu si rozpustíme na vodní lázni a sundáme
  26. Uděláme si základní patro z několika větrníčků
  27. Na jejich vršky dáme čokoládu, která nám bude sloužit jako lepidlo
  28. Než přistoupíme k dalším vrstvám, musíme se ujistit, že je každý bochánek pevně zajištěn na svém místě
  29. Větrníčky vrstvíme jako pyramidu
  30. Pyramidu z větrníčků necháme odpočinout přes noc na chladném místě
  31. Na sirup přidáme 100 g cukru do hrnce s 5 lžícemi vody a jemně zahříváme a pomalu mícháme
  32. Cukr se musí rozpustit, aby vznikl sladký sirup
  33. Sirup přivedeme k varu a vaříme 4 – 6 minut, aby zezlátl
  34. Pomocí lžičky karamelem pokapáváme větrníkovou pyramidu a poprašte moučkovým cukrem

Nezapomeňte na tradiční svatební figurky znázorňující novomanžele, které na vršku dortu nesmí chybět.

Pyramida udělaná z větrníčků a ozdobená jako svatební dort.
Zdroj: brides.com

Originální dort ve tvaru srdce

Svatba je zpečetěním vzájemné lásky mezi dvěma lidmi. A jaký symbol může lépe vystihnout tento vzájemný cit, než srdce. Potom neexistuje lepší volba než dort ve tvaru srdce.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 230 g másla (změklého)
  2. 400 g cukru krystal
  3. 470 g hladké mouky
  4. 13 g prášku do pečiva
  5. ½ lžičky soli
  6. 240 g plnotučného mléka
  7. 30 g zakysané smetany
  8. 1 lžička vanilkového extraktu
  9. ½ lžičky mandlového extraktu
  10. 4 bílky

Na polevu

  1. 230 g měkkého másla
  2. 910 g moučkového cukru
  3. 6 lžic plnotučného mléka
  4. lžička mandlového extraktu

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem
  3. V míse smícháme máslo a cukr
  4. Šleháme přibližně 4 minuty dokud není směs nadýchaná a hladká
  5. Ve vedlejší míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl
  6. V menší misce smícháme mléko, zakysanou smetanu, vanilkový a mandlový extrakt
  7. Sypkou směs střídavě s mléčnou směsí přidáváme do máslové směsi
  8. Mícháme na malou rychlost, aby se vše dobře propojilo
  9. Z bílků si vyšleháme sníh
  10. Bílky opatrně a postupně vmícháme do těsta
  11. Těsto nalijeme do dortové formy a uhladíme ho na povrchu
  12. Korpus pečeme přibližně 25 minut, dokud špejle není čistá
  13. Necháme 10 minut chladnout ve formě a poté formu sundáme a korpus necháme zcela vychladit
  14. Na mandlovou polevu si ušleháme máslo, společně s cukrem a mlékem
  15. Krém musí být hladký a lehce roztíratelný
  16. Přidáme extrakt a vyšleháme
Krásný dort ve tvaru srdce a precizně ozdobený.
Zdroj: thecheerfulspirit.com

Pokud nemáte doma dortovou formu ve tvaru srdce, nevadí tady je tip jak vytvořit srdce i bez ní. Budeme potřebovat čtvercovou a kulatou dortovou formu. Vytvořené těsto rozdělíme do těchto dvou forem, vyložené pečícím papírem a upečeme. Když je korpus vychlazený, kulatý korpus rozřízneme na půl. Tyto poloviny přiložíme ke stranám čtvercového korpusu, aby vznikl tvar srdce. Korpusy potřeme rovnoměrně polevou a zakryjeme přechody.


Nahý svatební dort

Tento dort je specifický tím, že jeho povrch není potažený žádnou cukrářskou hmotou nebo marcipánem. Proto je takzvaně nahý, jen potřený krémem.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 450 g hladké mouky
  2. 2 lžičky prášku do pečiva
  3. Lžička jedlé sody
  4. 350 g másla (změklého)
  5. 400 g cukru krystal
  6. 5 vajec
  7. Lžíce vanilkového extraktu
  8. 420 ml podmáslí
  9. 200 g čerstvých malin (nepovinné)

Na krém

  1. 350 g másla (změklého)
  2. 650 g moučkového cukru
  3. 6 lžic smetany ke šlehání
  4. Lžička vanilkového extraktu
  5. Špetka soli

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Tři dortové formy vymažeme a vysypeme moukou
  3. Do velké mísy smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
  4. Ve vedlejší míse smícháme máslo a cukr, dokud není směs zcela hladká
  5. Poté postupně začneme přidávat a zašlehávat vejce
  6. Vmícháme extrakt
  7. Postupně začneme přidávat suché ingredience a podmáslí
  8. Těsto mícháme tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí
  9. Těsto rovnoměrně nalijeme do připravených forem
  10. Korpusy pečeme přibližně 25 minut a průběžně provádíme test špejlí
  11. Korpusy necháme zcela vychladnout
  12. Na krém prošleháme máslo s moučkovým cukrem, smetanou, vanilkou a solí
  13. Šleháme na vysokou rychlost 3 minuty
  14. Pokud je krém příliš řídký, přidáme ještě cukr, pokud je krém příliš hustý, přidáme ještě 1 polévkovou lžíci smetany nebo ještě špetku soli, pokud je krém příliš sladká
  15. Jednotlivé korpusy prokládáme dostatečným množstvím krému a malinami, pokud jste se pro ně také rozhodli
  16. Zbývající polevu rozetřeme po stranách dortu a polevu vyhladíme

Velkým trendem posledních let je zdobit svatební dorty sušeným ovocem. A to nejlépe uděláte ve kvalitní sušičce ovoce. Pokud žádnou nemáte, anebo se pro nějakou teprve rozhodujete podívejte se na tyto skvělé recenze sušiček ovoce a rozhodně nešlápnete vedle.

Dort na ozdobném podstavci zdobený kytičkami a trochou krému.
Zdroj: onefabday.com

Svatební bábovičky

Neboli cupcakes, velmi oblíbený slavnostní dezert. Hodí se jak na svatební oslavy, tak na narozeninovou party nebo třeba na halloweenský večírek. Variant je nekonečně mnoho a je jen na vás jakým stylem je ozdobíte. Je to skvělá alternativa když se nerozhodnete pro dort na svatbu.

Co budeme potřebovat

  1. 260 g hladké mouky
  2. 120 g škrobu
  3. 2 lžičky prášku do pečiva
  4. 470 g másla (změklého)
  5. 500 g cukru krystal
  6. 4 vejce
  7. 3 lžičky vanilkového extraktu
  8. 240 ml mléka
  9. 4 bílky
  10. 130 g moučkového cukru

Posup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Formičky na bábovičky vyložíme papírovými košíčky
  3. V míse si smícháme mouku, škrob, prášek do pečiva a špetku soli
  4. Ve vedlejší míse vyšleháme máslo (180 g) s cukrem, dokud směs nebude zcela hladká
  5. Postupně zašleháváme vejce a přidáme vanilku
  6. Do másla přidáváme střídavě sypkou směs a mléko
  7. Mícháme dokud se všechny ingredience nespojí
  8. Pomocí lžíce přidáváme rovnoměrně těsto do košíčků
  9. Bábovičky pečeme v troubě 18 -20 minut
  10. Bábovičky necháme vychladnout
  11. Na krém si připravíme vodní lázeň
  12. Do mísy na vodní lázni přidáme bílky, cukr a sůl
  13. Šleháme 5 minut, poté sundáme z tepla
  14. Přidáme vanilkový extrakt a znovu šleháme, dokud se nevytvoří tuhé špičky
  15. Máslo (290 g) nakrájíme na malé kousky a zapracujeme ho do bílkové směsi
  16. Přidáme cukr a mícháme
  17. Polevu vložíme do cukrářského pytle a potom s ní zdobíme bábovičky

Dalšími skvělými zákusky na slavnostní hostinu jsou tradiční svatební koláčky, které by zde neměly chybět! Inspirujte se několika recepty na výrobu svatebních koláčků a vyberte si svého sladkého vítěze.

Svatební košíčky ozdobené krémem a vystavené na skleněném podtácku.
Zdroj: stylemepretty.com

Čtyřpatrový dort

Moderní svatba si zaslouží i moderní dort a vícepatrovým dezertům ještě neodzvonilo. V tomto receptu na svatební dort se mísí mnoho zajímavých a originálních chutí, které dodají celému slavnostnímu dni šmrnc a dokonce zbyde ještě na výslužku.

Co budeme potřebovat

Na větší korpus (30 cm)

  1. 50 g másla (rozpuštěného)
  2. 8 vajec
  3. 200 g moučkového cukru
  4. 100 g mletých mandlí
  5. Kůra ze dvou pomerančů
  6. 200 g hladké mouky
  7. Lžička prášku do pečiva

Na menší korpus (20 cm)

  1. 25 g másla (rozpuštěného)
  2. 4 vejce
  3. 100 g moučkového cukru
  4. 50 g mletých mandlí
  5. Kůra z 1 pomeranče
  6. 100 g hladké mouky
  7. ½ lžičky prášku do pečiva

Na ozdobu

  1. 4 lžíce moučkového cukru
  2. 6 lžic vody
  3. 2 lžíce pomerančové kůry
  4. Ovocný likér
  5. 6 žloutků
  6. 3 lžičky vanilkového extraktu
  7. 140 g moučkového cukru
  8. 50 g hladké mouky
  9. 600 ml mléka
  10. 25 g másla
  11. 145 ml smetany ke šlehání
  12. 500 g smetanového sýru nebo Mascarpone

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  2. Dortové formy vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem
  3. V míse vyšleháme vejce a cukr do hladké směsi
  4. Směs šleháme 8 – 10 minut
  5. Přimícháme máslo, mandle a kůru z pomeranče
  6. Poté prosejeme mouku a prášek do pečiva
  7. Těsto nalijeme do forem a pečeme
  8. Korpus ve větší formě pečeme 50 – 60 minut a ten menší korpus 30 – 40 minut
  9. Ve formě necháme 5 minut chladnout a pak z korpusy z forem vyndáme a zcela necháme vychladnout
  10. Na pomerančový cukrový sirup dáme do malého hrnce moučkový cukr s vodou a kůrou z pomeranče
  11. Směs mírně zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a poté 2 – 3 minuty vaříme
  12. Směs musí získat konzistenci sirupu a vmícháme ovocný likér
  13. Na krém smícháme žloutky, vanilkový extrakt a moučkový cukr
  14. Vše ušleháme, dokud směs nezhoustne
  15. Mléko svaříme a postupně zašleháme do žloutkové směsi
  16. Vzniklou směs vrátíme zpět do hrnce a vaříme na mírném stupni
  17. Šleháme, dokud nevznikne hustý pudink
  18. Sundáme z plotny a zašleháme máslo
  19. Vedle si vyšleháme smetanu, vmícháme jí do vychladlého pudinku a poté přidáme smetanový sýr
  20. Každý korpus rozpůlíme a potřeme ho pomerančovým sirupem a promažeme krémem
  21. Korpusy položíme na sebe a jejich povrch pomažeme zbytkem krému
  22. Dozdobíme ovocem vlastního výběru

Jednotlivá patra dortu můžeme prokládat různými druhy ovoce, dle našeho výběru. Pokud se rozhodnete pro ovoce z konzervy, tak se ujistěte, že je dostatečně okapané.

Dvou patrový sváteční dort s krémem a ozdobený ovocem.
Zdroj: theknot.com

Ceny svatebních dortů jsou jako dorty samotné, rozmanité. Cena může začít na 1000 Kč, ale zároveň se může vyšplhat i na 13 000 Kč a výš. Záleží na počtu porcí, velikosti dortu i náročnosti zdobení, které dort bude mít. Proto není divu, že si někteří svatebčané upečou svůj vlastní. Je to nasnadě, protože si dort můžete ozdobit podle libosti, korpus bude také dle vašich preferencí a hlavně ušetříte pár peněz, které se dají investovat jinde.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X