Chcete do svého speciálního dne vnést kus sebe?
Potom neváhejte a upečte jeden z těchto receptů na svatební dort.
Každý z nich je jedinečný a lahodný.
Vyberte si ten, který váš slavností den udělá ještě více nezapomenutelným!
Francouzský Croquembouche
Nejoblíbenější dort, který se podává na francouzských svatbách. Postup je jeden z těch složitějších, a proto bychom ho doporučili spíše zkušenějším a zručnějším kuchařům a cukrářům, kteří jsou v kuchyni jako doma.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 185 g hladké mouky
- 175 g másla (nakrájeného na kousky)
- 6 vajec
Na krém
- 9 žloutků
- 150 g moučkového cukru
- 50 g hladké mouky
- nastrouhaná kůry ze 2 citronů
- 4 lžíce citronové šťávy
- 500 ml plnotučného mléka
- 7 lžic citronového likéru nebo likéru s pomerančovou příchutí
Na ozdobu
- 400 g bílé čokolády
- 200 g moučkového cukru
- 175 g pocukrovaných mandlí
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- 3 velké plechy na pečení lehce vytřeme máslem
- Máslo dáme do hrnce se 450 ml vody a pomalu zahříváme, dokud se máslo nerozpustí
- Poté máslo přivedeme k varu a přidáme najednou prosetou mouku
- Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne koule z másla
- Tu necháme 5 minut chladnout
- Po troškách k ní začneme zašlehávat vejce (možná nebudou potřeba všechny)
- Dobře vše promícháme, dokud směs není lesklá a propojená
- Směs dáme do cukrářského pytlíku
- Na připravené plechy začneme tvarovat kolečka o průměru 2 centimetrů
- Mezi kolečky necháme prostor, aby se měly kam zvětšovat
- Měli bychom vytvořit přibližně 75 koleček
- V troubě je pečeme 25 minut
- Kolečka se musí zvednou a zezlátnout
- Když jsou větrníčky upečené, na boku každého uděláme malý 1 centimetrový zářez, aby mohla unikat pára
- A vrátíme zpět do trouby na dalších 5 minut, aby oschly
- Poté vyndáme na mřížku ať úplně vychladnou
- Na krém smícháme žloutky, cukr, mouku, kůru a šťávu a citronu
- Vyšleháme si hladký krém
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu mléko
- Když se mléko začne vařit, ihned přilijeme vaječnou směs a dobře mícháme
- Snížíme na střední teplotu a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne
- Vmícháme likér a necháme krém úplně vychladnout
- Upečené větrníčku plníme citronovým krémem v cukrářském pytlíku
- Čokoládu si rozpustíme na vodní lázni a sundáme
- Uděláme si základní patro z několika větrníčků
- Na jejich vršky dáme čokoládu, která nám bude sloužit jako lepidlo
- Než přistoupíme k dalším vrstvám, musíme se ujistit, že je každý bochánek pevně zajištěn na svém místě
- Větrníčky vrstvíme jako pyramidu
- Pyramidu z větrníčků necháme odpočinout přes noc na chladném místě
- Na sirup přidáme 100 g cukru do hrnce s 5 lžícemi vody a jemně zahříváme a pomalu mícháme
- Cukr se musí rozpustit, aby vznikl sladký sirup
- Sirup přivedeme k varu a vaříme 4 – 6 minut, aby zezlátl
- Pomocí lžičky karamelem pokapáváme větrníkovou pyramidu a poprašte moučkovým cukrem
Nezapomeňte na tradiční svatební figurky znázorňující novomanžele, které na vršku dortu nesmí chybět.

Originální dort ve tvaru srdce
Svatba je zpečetěním vzájemné lásky mezi dvěma lidmi. A jaký symbol může lépe vystihnout tento vzájemný cit, než srdce. Potom neexistuje lepší volba než dort ve tvaru srdce.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 230 g másla (změklého)
- 400 g cukru krystal
- 470 g hladké mouky
- 13 g prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 240 g plnotučného mléka
- 30 g zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 4 bílky
Na polevu
- 230 g měkkého másla
- 910 g moučkového cukru
- 6 lžic plnotučného mléka
- lžička mandlového extraktu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem
- V míse smícháme máslo a cukr
- Šleháme přibližně 4 minuty dokud není směs nadýchaná a hladká
- Ve vedlejší míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl
- V menší misce smícháme mléko, zakysanou smetanu, vanilkový a mandlový extrakt
- Sypkou směs střídavě s mléčnou směsí přidáváme do máslové směsi
- Mícháme na malou rychlost, aby se vše dobře propojilo
- Z bílků si vyšleháme sníh
- Bílky opatrně a postupně vmícháme do těsta
- Těsto nalijeme do dortové formy a uhladíme ho na povrchu
- Korpus pečeme přibližně 25 minut, dokud špejle není čistá
- Necháme 10 minut chladnout ve formě a poté formu sundáme a korpus necháme zcela vychladit
- Na mandlovou polevu si ušleháme máslo, společně s cukrem a mlékem
- Krém musí být hladký a lehce roztíratelný
- Přidáme extrakt a vyšleháme

Pokud nemáte doma dortovou formu ve tvaru srdce, nevadí tady je tip jak vytvořit srdce i bez ní. Budeme potřebovat čtvercovou a kulatou dortovou formu. Vytvořené těsto rozdělíme do těchto dvou forem, vyložené pečícím papírem a upečeme. Když je korpus vychlazený, kulatý korpus rozřízneme na půl. Tyto poloviny přiložíme ke stranám čtvercového korpusu, aby vznikl tvar srdce. Korpusy potřeme rovnoměrně polevou a zakryjeme přechody.
Objevte podobné tipy
Nahý svatební dort
Tento dort je specifický tím, že jeho povrch není potažený žádnou cukrářskou hmotou nebo marcipánem. Proto je takzvaně nahý, jen potřený krémem.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 450 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Lžička jedlé sody
- 350 g másla (změklého)
- 400 g cukru krystal
- 5 vajec
- Lžíce vanilkového extraktu
- 420 ml podmáslí
- 200 g čerstvých malin (nepovinné)
Na krém
- 350 g másla (změklého)
- 650 g moučkového cukru
- 6 lžic smetany ke šlehání
- Lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Tři dortové formy vymažeme a vysypeme moukou
- Do velké mísy smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
- Ve vedlejší míse smícháme máslo a cukr, dokud není směs zcela hladká
- Poté postupně začneme přidávat a zašlehávat vejce
- Vmícháme extrakt
- Postupně začneme přidávat suché ingredience a podmáslí
- Těsto mícháme tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí
- Těsto rovnoměrně nalijeme do připravených forem
- Korpusy pečeme přibližně 25 minut a průběžně provádíme test špejlí
- Korpusy necháme zcela vychladnout
- Na krém prošleháme máslo s moučkovým cukrem, smetanou, vanilkou a solí
- Šleháme na vysokou rychlost 3 minuty
- Pokud je krém příliš řídký, přidáme ještě cukr, pokud je krém příliš hustý, přidáme ještě 1 polévkovou lžíci smetany nebo ještě špetku soli, pokud je krém příliš sladká
- Jednotlivé korpusy prokládáme dostatečným množstvím krému a malinami, pokud jste se pro ně také rozhodli
- Zbývající polevu rozetřeme po stranách dortu a polevu vyhladíme
Velkým trendem posledních let je zdobit svatební dorty sušeným ovocem. A to nejlépe uděláte ve kvalitní sušičce ovoce. Pokud žádnou nemáte, anebo se pro nějakou teprve rozhodujete podívejte se na tyto skvělé recenze sušiček ovoce a rozhodně nešlápnete vedle.

Svatební bábovičky
Neboli cupcakes, velmi oblíbený slavnostní dezert. Hodí se jak na svatební oslavy, tak na narozeninovou party nebo třeba na halloweenský večírek. Variant je nekonečně mnoho a je jen na vás jakým stylem je ozdobíte. Je to skvělá alternativa když se nerozhodnete pro dort na svatbu.
Co budeme potřebovat
- 260 g hladké mouky
- 120 g škrobu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 470 g másla (změklého)
- 500 g cukru krystal
- 4 vejce
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 240 ml mléka
- 4 bílky
- 130 g moučkového cukru
Posup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Formičky na bábovičky vyložíme papírovými košíčky
- V míse si smícháme mouku, škrob, prášek do pečiva a špetku soli
- Ve vedlejší míse vyšleháme máslo (180 g) s cukrem, dokud směs nebude zcela hladká
- Postupně zašleháváme vejce a přidáme vanilku
- Do másla přidáváme střídavě sypkou směs a mléko
- Mícháme dokud se všechny ingredience nespojí
- Pomocí lžíce přidáváme rovnoměrně těsto do košíčků
- Bábovičky pečeme v troubě 18 -20 minut
- Bábovičky necháme vychladnout
- Na krém si připravíme vodní lázeň
- Do mísy na vodní lázni přidáme bílky, cukr a sůl
- Šleháme 5 minut, poté sundáme z tepla
- Přidáme vanilkový extrakt a znovu šleháme, dokud se nevytvoří tuhé špičky
- Máslo (290 g) nakrájíme na malé kousky a zapracujeme ho do bílkové směsi
- Přidáme cukr a mícháme
- Polevu vložíme do cukrářského pytle a potom s ní zdobíme bábovičky
Dalšími skvělými zákusky na slavnostní hostinu jsou tradiční svatební koláčky, které by zde neměly chybět! Inspirujte se několika recepty na výrobu svatebních koláčků a vyberte si svého sladkého vítěze.

Čtyřpatrový dort
Moderní svatba si zaslouží i moderní dort a vícepatrovým dezertům ještě neodzvonilo. V tomto receptu na svatební dort se mísí mnoho zajímavých a originálních chutí, které dodají celému slavnostnímu dni šmrnc a dokonce zbyde ještě na výslužku.
Co budeme potřebovat
Na větší korpus (30 cm)
- 50 g másla (rozpuštěného)
- 8 vajec
- 200 g moučkového cukru
- 100 g mletých mandlí
- Kůra ze dvou pomerančů
- 200 g hladké mouky
- Lžička prášku do pečiva
Na menší korpus (20 cm)
- 25 g másla (rozpuštěného)
- 4 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 50 g mletých mandlí
- Kůra z 1 pomeranče
- 100 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
Na ozdobu
- 4 lžíce moučkového cukru
- 6 lžic vody
- 2 lžíce pomerančové kůry
- Ovocný likér
- 6 žloutků
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 140 g moučkového cukru
- 50 g hladké mouky
- 600 ml mléka
- 25 g másla
- 145 ml smetany ke šlehání
- 500 g smetanového sýru nebo Mascarpone
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- Dortové formy vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem
- V míse vyšleháme vejce a cukr do hladké směsi
- Směs šleháme 8 – 10 minut
- Přimícháme máslo, mandle a kůru z pomeranče
- Poté prosejeme mouku a prášek do pečiva
- Těsto nalijeme do forem a pečeme
- Korpus ve větší formě pečeme 50 – 60 minut a ten menší korpus 30 – 40 minut
- Ve formě necháme 5 minut chladnout a pak z korpusy z forem vyndáme a zcela necháme vychladnout
- Na pomerančový cukrový sirup dáme do malého hrnce moučkový cukr s vodou a kůrou z pomeranče
- Směs mírně zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a poté 2 – 3 minuty vaříme
- Směs musí získat konzistenci sirupu a vmícháme ovocný likér
- Na krém smícháme žloutky, vanilkový extrakt a moučkový cukr
- Vše ušleháme, dokud směs nezhoustne
- Mléko svaříme a postupně zašleháme do žloutkové směsi
- Vzniklou směs vrátíme zpět do hrnce a vaříme na mírném stupni
- Šleháme, dokud nevznikne hustý pudink
- Sundáme z plotny a zašleháme máslo
- Vedle si vyšleháme smetanu, vmícháme jí do vychladlého pudinku a poté přidáme smetanový sýr
- Každý korpus rozpůlíme a potřeme ho pomerančovým sirupem a promažeme krémem
- Korpusy položíme na sebe a jejich povrch pomažeme zbytkem krému
- Dozdobíme ovocem vlastního výběru
Jednotlivá patra dortu můžeme prokládat různými druhy ovoce, dle našeho výběru. Pokud se rozhodnete pro ovoce z konzervy, tak se ujistěte, že je dostatečně okapané.

Ceny svatebních dortů jsou jako dorty samotné, rozmanité. Cena může začít na 1000 Kč, ale zároveň se může vyšplhat i na 13 000 Kč a výš. Záleží na počtu porcí, velikosti dortu i náročnosti zdobení, které dort bude mít. Proto není divu, že si někteří svatebčané upečou svůj vlastní. Je to nasnadě, protože si dort můžete ozdobit podle libosti, korpus bude také dle vašich preferencí a hlavně ušetříte pár peněz, které se dají investovat jinde.