Koláčky na svatbu v 5 vynikajících receptech. Inspirujte se!

Chystáte svatební pohoštění?

Nebo jen hledáte recept na sladký dezert na neděli?

Upečte si oblíbené svatební koláčky!

Tradiční české svatební koláče existují na několik způsobů, vyberte si podle chuti.

Miniaturní svatební koláčky (vdolečky)

Tyto malé svatební koláče s drobenkou nesmí chybět na žádné pořádné svatbě! Jsou obalené v rumovém másle a cukru a to z nich dělá neodolatelnou sladkou jednohubku.

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 30 g droždí

Na náplň:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce krupicového cukru 
  • rozinky (můžete je předem namočit v rumu)

Na drobenku:

  • 6 lžic hladké mouky
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 6 lžic změklého másla

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • kousek másla
  • trochu rumu
  • cukr moučka na obalení

POSTUP:

  1. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na těsto a důkladně promíchejte. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo alespoň na 2 hodiny.
  2. Troubu předehřejte na 180°C.
  3. V menší misce smíchejte všechny suroviny na tvarohovou náplň a dejte odpočinout do lednice.
  4. Ze surovin na drobenku ručně umíchejte drobenku.
  5. Z vykynutého těsta pomocí lžičky odkrajujte malé kousky, ty naplňte tvarohovou náplní a zabalte jako knedlík. Každý koláček namočte v rozšlehaném vejci, položte na plech vyložený pečícím papírem a ozdobte drobenkou.
  6. Pečte cca 15 minut dozlatova a hotové ihned stáhněte z plechu, namočte v rumu s rozpuštěným máslem a obalujte v moučkovém cukru.
Recept na malé svatební koláčky v cukru.
Zdroj: pinterest.com

Máte raději recepty s videem? Podívejte se na jednoduchý videorecept na svatební koláčky tak, jak je pečou naše babičky!

Související recepty

Plněné svatební koláčky bez kynutí

Malé nekynuté svatební šátečky se rozdávají v hojném množství zpravidla před obřadem a podle tradice se tyto koláče balí i do výslužek. Vyberte si náplň podle chuti nebo napečte od každého trochu. Pokud chcete, aby byly koláčky trvanlivé, přidejte do náplní trochu rumu, na chuti tím jedině získají.

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 60 g kvasnic
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 10 lžic mléka
  • 900 g polohrubé mouky
  • 500 g másla při pokojové teplotě
  • 8 vaječných žloutků

Na náplň:

  • povidla s lžící rumu
  • tvaroh s cukrem, žloutkem a rozinkami
  • mák svařený s mlékem a cukrem
  • mleté ořechy svařené s mlékem, cukrem a máslem

Na dokončení:

  • 300 g rozpuštěného másla 
  • 4 lžíce rumu
  • 300 g moučkového cukru s vanilkovým extraktem

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 175°C.
  2. Ve velké míse na těsto zasypejte droždí cukrem a nechte chvíli odpočinout. Poté vmíchejte mléko, vejce, máslo, mouku a pořádně promíchejte.
  3. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku 0,5 cm a vykrajujte rádlem čtverečky o velikosti 4×4 cm. Doprostřed každého čtverečku dejte lžičku náplně a rohy přitiskněte k sobě.
  4. Pečte několik minut, jakmile spodní okraj zezlátne, vytáhněte z trouby a namočte v troše másla s rumem. Nechte okapat a obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.
Recept na nekynuté svatební koláčky.
Zdroj: pinterest.com

Moravské svatební koláče

Na Moravě a zejména na úrodné hané se na jídle nikdy nešetřilo, a proto i tradiční svatební koláče mají nejen náplň uvnitř, ale ještě jsou bohatě zdobené. Můžete je hotové potřít troškou rumu a nebo- tradičně slivovicí.

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 250 ml mléka
  • 90 g moučkového cukru 
  • 50 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 160 ml rostlinného oleje
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g plnotučného měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • kůra z jednoho citronu
  • 200 g rozinek
  • 4 lžíce moučkového cukru 
  • trocha mléka
  • povidla dle chuti

Na drobenku:

  • 30 g změklého másla
  • 60 g hrubé mouky
  • 30 g moučkového cukru

POSTUP:

  1. Smíchejte vlažné mléko, cukr a droždí a nechte vzejít kvásek.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, vejce, žloutky, špetku soli a olej. Přidejte kvásek a ručně zpracujte hutné hladké těsto. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň 2 hodiny.
  3. Na náplň smíchejte tvaroh se žloutky, cukrem, citronovou kůrou a rozinkami. 
  4. Troubu předehřejte na 180°C.
  5. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na placku o tloušťce cca 0,5 cm. Skleničkou vykrajujte kolečka o velikosti cca 5 cm, doprostřed dejte lžičku tvarohové náplně a utvořte knedlíček. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů a vždy mírně splácněte. 
  6. Ze surovin na drobenku ručně zpracujte posypku.
  7. Na každý koláček dejte lžičku povidel a ozdobte posypkou.
  8. Pečte cca 15 minut, poté vyjměte z trouby, nechte vychladnout a pocukrujte.
Recept na moravské svatební koláče.
Zdroj: pinterest.com

Babiččiny Hlučínské svatební koláče

Pravděpodobně největší varianta svatebních koláčků se tradičně peče ve Slezsku. Hlučínské svatební koláče mají různé náplně, bohatou drobenku a kvůli jejich velikosti se tradičně podávají rozkrojené na půl.

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 400 g hladké mouky 
  • 250 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 50 g sádla
  • 50 g rostlinného oleje
  • 100 g droždí (2 kostky)
  • 20 g soli
  • 500 ml vlažného mléka
  • 3 žloutky

Na drobenku:

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 300 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Na náplň:

  • povidla s lžící rumu
  • tvaroh s cukrem, žloutkem a rozinkami
  • mák svařený s mlékem a cukrem
  • mleté ořechy svařené s mlékem, cukrem a máslem

POSTUP:

  1. Z deci teplého mléka, 1 lžičky cukru, trochy mouky a droždí zadělejte kvásek a nechte vzejít.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku se solí. 
  3. V jiné míse rozšlehejte zbytek mléka se žloutky a cukrem a vmíchejte do osolené mouky. Přidejte kvásek, máslo a ručně zpracujte hladké těsto. Poprašte moukou, zakryjte utěrkoua  nechte na teplém místě vykynout.
  4. Troubu předehřejte na 180°C.
  5. Vykynuté těsto krájejte na malé kuličky (cca 40 g), rukama zpracujte do pravidelného tvaru a rozmáčkněte na placičky. Ty plňte náplněmi a uzavřete jako knedlíky. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem švem dolů, mírně rozplácněte aby se vytvořil důlek. Koláče potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka.
  6. Ze surovin na drobenku zpracujte hutnou posypku. Z ní tvořte malé knedlíčky a dávejte navrch koláčů. Podle různého počtu kousků drobenky můžete později identifikovat jednotlivé druhy náplně.
  7. Pečte cca 25 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Recept na svatební koláče z Hlučína.
Zdroj: regionalni-znacky.cz

Moravské svatební buchtičky z domácí pekárny

Zatímco Honza si nesl do světa pořádné buchty, na svatbu jsou vhodné malé buchtičky, které se do pusy vloží celé a hosté si tak příliž nezašpiní ruce. Svatební buchtičky jsou obalené v cukru a skvěle se hodí do výslužek, protože vydrží i delší převoz a jsou relativně trvanlivé. A s domácí pekárnou je jejich příprava extra jednoduchá!

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 30 g sádla
  • 1 lžíce rumu
  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • 1 kostka čerstvého droždí

Na náplň:

  • povidla s lžící rumu
  • tvaroh s cukrem, žloutkem a rozinkami
  • mák svařený s mlékem a cukrem
  • mleté ořechy svařené s mlékem, cukrem a máslem

POSTUP:

  1. Všechny suroviny vložte do domácí pekárny a dejte pozor, aby se droždí přímo nedotýkalo soli. Zvolte program na kynuté těsto a nechte pekárnu pracovat.
  2. troubu předehřejte na 180°C.
  3. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát o tloušťce cca 0,5 cm. Rádlem krájejte na čtverečky, do kterých dávejte po lžičce náplně. Zabalte buchtičky a vkládejte do máslem vymazaného pekáčku jednu vedle druhé. Stěny buchet vždy ještě potřete máslem, aby se neslepily navzájem k sobě.
  4. Pečte 25 – 30 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Vychladlé buchtičky oddělte od sebe a obalujte v moučkovém cukru.
Recept na sladké svatební buchtičky s cukrem.
Zdroj: pinterest.com

Chcete vyzkoušet i další recepty na tradiční koláče, jak je pekly naše babičky? Podívejte se na nejlepší recepty na posvícenské koláče.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit