Vynikající recepty na koláčky na svatbu na jednom místě! Oslaďte si váš svatební den

Upečte si oblíbené svatební koláčky!

Tradiční české svatební koláče existují na několik způsobů, vyberte si podle chuti.

Naše 4 jednoduché recepty nabízejí prosté řešení, jak váš svatební den sladce vyšperkovat!

Plněné svatební koláčky bez kynutí

Malé nekynuté svatební šátečky se rozdávají v hojném množství zpravidla před obřadem a podle tradice se tyto koláče balí i do výslužek. Vyberte si náplň podle chuti nebo napečte od každého trochu. Pokud chcete, aby byly koláčky trvanlivé, přidejte do náplní trochu rumu, na chuti tím jedině získají.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 60 g kvasnic
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 10 lžic mléka
  • 900 g polohrubé mouky
  • 500 g másla při pokojové teplotě
  • 8 vaječných žloutků

Na náplň

  • Povidla se lžící rumu
  • tvaroh s cukrem, žloutkem a rozinkami
  • mák svařený s mlékem a cukrem
  • mleté ořechy svařené s mlékem, cukrem a máslem

Na dokončení

  • 300 g rozpuštěného másla 
  • 4 lžíce rumu
  • 300 g moučkového cukru s vanilkovým extraktem

Postup

  1. Troubu předehřejte na 175 °C.
  2. Ve velké míse na těsto zasypejte droždí cukrem a nechte chvíli odpočinout. Poté vmíchejte mléko, vejce, máslo, mouku a pořádně promíchejte.
  3. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku 0,5 cm a vykrajujte rádlem čtverečky o velikosti 4 x 4 cm. Doprostřed každého čtverečku dejte lžičku náplně a rohy přitiskněte k sobě.
  4. Pečte několik minut, jakmile spodní okraj zezlátne, vytáhněte z trouby a namočte v troše másla s rumem. Nechte okapat a obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.

Aby byl váš den D ještě více speciální, můžete si upéct ten nejlepší svatební dort podle našich receptů!

Malé nekynuté kolíčky na svatbu s různými náplněmi.
Zdroj: varecha.pravda.sk

Mini svatební koláčky jako od babičky

Tyto malé svatební vdolečky s drobenkou nesmí chybět na žádné pořádné svatbě! Jsou obalené v rumovém másle a cukru a to z nich dělá neodolatelnou sladkou jednohubku.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 30 g droždí

Na náplň

  • 500 g tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce krupicového cukru 
  • rozinky (můžete je předem namočit v rumu)

Na drobenku

  • 6 lžic hladké mouky
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 6 lžic změklého másla

Na dokončení

  • 1 vejce
  • kousek másla
  • trochu rumu
  • cukr moučka na obalení

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na těsto a důkladně promíchejte. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo alespoň na 2 hodiny.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. V menší misce smíchejte všechny suroviny na tvarohovou náplň a dejte odpočinout do lednice.
  4. Ze surovin na drobenku ručně umíchejte drobenku.
  5. Z vykynutého těsta pomocí lžičky odkrajujte malé kousky, ty naplňte tvarohovou náplní a zabalte jako knedlík. Každý koláček namočte v rozšlehaném vejci, položte na plech vyložený pečícím papírem a ozdobte drobenkou.
  6. Pečte cca 15 minut dozlatova a hotové ihned stáhněte z plechu, namočte v rumu s rozpuštěným máslem a obalujte v moučkovém cukru.

Máte raději recepty s videem? Podívejte se na jednoduchý videorecept na svatební koláčky tak, jak je pečou naše babičky!

Plněné svatební vdolečky Ludmily Černé
Zdroj: Český rozhlas

Luxusní moravské svatební koláče

Na Moravě a zejména na úrodné hané se na jídle nikdy nešetřilo, a proto i tradiční svatební koláče mají nejen náplň uvnitř, ale ještě jsou bohatě zdobené. Můžete je hotové potřít troškou rumu a nebo- tradičně slivovicí.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 250 ml mléka
  • 90 g moučkového cukru 
  • 50 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 160 ml rostlinného oleje
  • špetka soli

Na náplň

  • 500 g plnotučného měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • kůra z jednoho citronu
  • 200 g rozinek
  • 4 lžíce moučkového cukru 
  • trocha mléka
  • povidla dle chuti

Na drobenku

  • 30 g změklého másla
  • 60 g hrubé mouky
  • 30 g moučkového cukru

Postup

  1. Smíchejte vlažné mléko, cukr a droždí a nechte vzejít kvásek.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, vejce, žloutky, špetku soli a olej. Přidejte kvásek a ručně zpracujte hutné hladké těsto. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň 2 hodiny.
  3. Na náplň smíchejte tvaroh se žloutky, cukrem, citronovou kůrou a rozinkami. 
  4. Troubu předehřejte na 180°C.
  5. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na placku o tloušťce cca 0,5 cm. Skleničkou vykrajujte kolečka o velikosti cca 5 cm, doprostřed dejte lžičku tvarohové náplně a utvořte knedlíček. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů a vždy mírně splácněte. 
  6. Ze surovin na drobenku ručně zpracujte posypku.
  7. Na každý koláček dejte lžičku povidel a ozdobte posypkou.
  8. Pečte cca 15 minut, poté vyjměte z trouby, nechte vychladnout a pocukrujte.

Přípravu koláčků si můžete zpříjemnit s vaší oblíbenou kávou. Třeba připravenou v kávovaru Siemens.

Nadýchané plněné moravské svatební koláčky s drobenkou.
Zdroj: klub50.sk

Hanácké svatební koláče

Hanácké svatební koláče mají různé náplně, bohatou drobenku a kvůli jejich velikosti se tradičně podávají rozkrojené na půl.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 600 g polohrubé mouky
  • 400 g hladké mouky 
  • 250 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 50 g sádla
  • 50 g rostlinného oleje
  • 100 g droždí (2 kostky)
  • 20 g soli
  • 500 ml vlažného mléka
  • 3 žloutky

Na drobenku

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 300 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Na náplň

  • povidla s lžící rumu
  • tvaroh s cukrem, žloutkem a rozinkami
  • mák svařený s mlékem a cukrem
  • mleté ořechy svařené s mlékem, cukrem a máslem

Postup

  1. Z deci teplého mléka, 1 lžičky cukru, trochy mouky a droždí zadělejte kvásek a nechte vzejít.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku se solí. 
  3. V jiné míse rozšlehejte zbytek mléka se žloutky a cukrem a vmíchejte do osolené mouky. Přidejte kvásek, máslo a ručně zpracujte hladké těsto. Poprašte moukou, zakryjte utěrkoua  nechte na teplém místě vykynout.
  4. Troubu předehřejte na 180°C.
  5. Vykynuté těsto krájejte na malé kuličky (cca 40 g), rukama zpracujte do pravidelného tvaru a rozmáčkněte na placičky. Ty plňte náplněmi a uzavřete jako knedlíky. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem švem dolů, mírně rozplácněte, aby se vytvořil důlek. Koláče potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka.
  6. Ze surovin na drobenku zpracujte hutnou posypku. Z ní tvořte malé knedlíčky a dávejte navrch koláčů. Podle různého počtu kousků drobenky můžete později identifikovat jednotlivé druhy náplně.
  7. Pečte cca 25 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Vedle tradičních koláčků můžete podávat i netradiční svatební bábovičky v podobě cupcaků! Vyberte si recept, který bude nejlépe ladit s vaší svatební tématikou!

A pokud chcete vyzkoušet i další recepty na tradiční koláče, jak je pekly naše babičky? Podívejte se na nejlepší recepty na posvícenské koláče.

Nakynuté opečené těsto s povidly drobenkou.
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Jaká je cena svatebních koláčků?

Je nám jasné, že výroba koláčků na svatbu zabere spoustu času a ne každý ten čas má, aby ho strávil výrobou a pečením těchto sladkých dobrot pro hosty. Z toho důvodu je po nich velká poptávka.

Pojďme se podívat v jakém cenovém rozpětí se svatební koláče pohybují.

Cena za kus se přibližně pohybuje mezi 3 – 6 korunami.

Kilo vás tak vyjde na 200 – 400 korun.

Samozřejmě to může být víc, v závislosti na kvalitě surovin, na náročnosti pečení (kynuté/nekynuté; plněné/ bez náplně atd.)

V každém případě, pokud nechcete, aby pekla celá vaše rodina, protože to není jednoduchá ani časově nenáročná procedura, je vždy lepší svatební koláčky objednat.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X